Астрагал – натурален адаптоген за силен имунитет

Обновена: 21.05.2024|
Астрагал, цвят.

Астрагалът е билка от особена важност в традиционната китайска медицина, която може да допринесе за доброто физическо и психическо здраве на човека.

Тя регулира нивото на стрес, действа подсилващо на имунната система, забавя стареенето и помага за предотвратяване и лечение на различни заболявания.

 

Какво представлява билката астрагал?

Тази билка е адаптоген, защото подобрява реакцията на тялото към стрес с физически, умствен или емоционален характер. Като натурална хранителна добавка се използва за лекуване на различни здравословни състояния - настинки, инфекции на горните дихателни пътища, диабет и др. Прилага се при проблеми с общата слабост на организма - например анемия.

 

Среща се под формата на капсули, чайове и тинктури и може да се съвмести с други билки за подсилване на тялото срещу евентуални болести. В добавките обикновено се ползва Astragalus membranaceus, въпреки че съществуват и други видове астрагал.

На база на корена от астрагал се произвежда популярно лекарство, наречено huang qi, което се използва в Китай за борба с настинки, грипове и други респираторни инфекции.

 

Произход на астрагала

Това многогодишно растение спада към семейство Бобови. Достига височина от 40 до 90 см и произлиза от Северен и Източен Китай, Монголия и Корея.

Лечебната част на растението е коренът, който обикновено се взима от 4-годишни растения.

 

Какво трябва да знаем относно състава?

 

Астрагал.

 

Коренът от астрагал съдържа сложна смес от естествено активни съединения. Открити са повече от 100 – в това число флавоноиди, сапонини, полизахариди, аминокиселини и микроелементи.

Кверцетинът, известен със своите антиоксидантни и противовъзпалителни свойства, е един от 20-те флавоноиди, намиращи се в астрагала.

Този растителен пигмент се съдържа в различни храни и напитки – червено вино, лук, зелен чай, ябълки, горски плодове, гинкобилоба и жълт кантарион и др.

Астрагалът съдържа големи количества желязо, манган, цинк и рубидий.

 

Какви са ползите от астрагала?

 

Астрагал.

 

Употребата на астрагала крие множество ползи за здравето.

 

За намаляване на стреса

При проучване на ефекта на астрагала върху хормоните на стреса се оказва, че той понижава нивото на кортизола – основният хормон, отговорен за предизвикването на реакция на стрес в тялото.

Адаптогенът астрагал кара хомеостазата да отговори на стресорите и така съдейства на тялото да се пригоди към стреса.

За нормализиране на нивото на захар в кръвта

Проучванията показват, че астралагът може да намали високата кръвна захар, ако се приема ежедневно в количество от близо 50 милиграма.

Тази ценна антидиабетична билка в китайската медицина влияе толкова много върху кръвната захар благодарение на наличието на различни растителни съединения като флавоноиди и полизахариди, които подобряват инсулиновата чувствителност.

За подхранване на кожата, забавяне на стареенето и лекуване на рани

Астрагалът може да подсили и заздрави кожата. Като мощен антиоксидант той се бори със свободните радикали в тялото и предотвратява признаците на стареене.

Подобрява кръвообращението и доставката на кислород до кожата, помага за премахване на токсините и защитава колагена в кожата.

Коренът от астрагал има позитивен ефект и за заздравяването на вече увредена кожа. Спомага зарастването на раните чрез инхибиране на възпалението, ускоряване на клетъчния цикъл и насърчаване на секрецията на възстановителни фактори в тялото.

За засилване на имунната система

Астрагалът действа стимулиращо при имунитет, който е отслабен в резултат от хроничен стрес и прием на големи количества кофеин, захар и алкохол. Подсилва различните имунни клетки и техните функции и кара белите кръвни клетки да циркулират в тялото.

Антибактериалните му и противовъзпалителни свойства помагат за избягване на простуди и инфекции на горните дихателни пътища. 

Често се продава в комбинация с други растения с антивирусно действие като ехинацея и маточина.

За здрави бъбреци

Астрагалът подобрява притока на кръв и се грижи за здравето на бъбреците. Проучване върху пациенти с вродено бъбречно заболяване показва, че билката засилва бъбречната функция.

Тя помага при протеинурия – състояние, при което наличието на твърде много протеин в урината сигнализира, че функцията на бъбреците е засегната.

Приемът на билката може да спомогне за превенция на инфекции при хора с отслабена бъбречна функция.

За поддържане здравето на сърдечно-съдовата система

Скорошни проучвания в Китай показват, че астрагалът успява да облекчи симптомите, да свали холестерола и да подобри сърдечната функция при хора с тежки сърдечни заболявания. 

Заради своите противовъзпалителни свойства може да помогне при възпалителни заболявания на сърцето – миокардити.

За ограничаване на страничните ефекти от лекарствата за химиотерапия

В Съединените щати се разглежда действието на астрагала при хора, чията имунна система е повлияна от лечение от рак или радиация. Изследователите подозират, че той може да отслаби някои от страничните ефекти на лекарствата за химиотерапия като умората и липсата на апетит, както и че той забързва възстановяването на хората и им помага да живеят по-дълго.

Тези негови ползи още се изследват и засега не са доказани.

 

Как се приема?

 

Астрагал.

 

Астрагалът обикновено се взима на капсули. Стандартната доза е 500 милиграма, приемани два или три пъти на ден.

На прах може да се консумира в смутита, овесени ядки и печени продукти. Предлага се в тинктури и в техните безалкохолни заместители – глицерити. Съществува и под формата на крем за нанасяне върху кожата за грижа за рани.

Чаят от астрагал може да се закупи готов или да се направи, като се свари супена лъжица изсушен корен във вода. Такъв чай има особено успокояващ ефект при възпалено гърло.

 

Има ли странични ефекти?

При ниски до умерени дози билката няма много странични ефекти и появата на такива е рядкост. Потенциалните нежелани реакции от употребата му са сърбеж, обрив и нередности със стомашно-чревния тракт.

Не е желателно да се приема от бременни и кърмещи майки, защото не се знае достатъчно за ефекта му при тях, както и от хора със заболявания на имунната система като множествена склероза, лупус, ревматоиден артрит.

Астрагалът може да предизвика диуретична реакция, тъй като изчиства тялото от излишната течност.

 

Заключение

Астрагалът се употребява вече векове наред в традиционната китайска медицина заради полезните си свойства. Те включват отслабване на стреса, подсилване на организма и защита от вирусни болести, действат за регулирането на кръвната захар и помагат за поддържане нормалните функции на сърцето и бъбреците.

Астрагалът може да се приема под форма на капсула, тинктура, глицерити и също така се съдържат в чайове и кремове. Няма много странични ефекти, но някои от възможните са сърбеж, обрив и стомашно-чревни проблеми.

 

Често задавани въпроси

Какво представлява астрагалът?

Астрагалът е естествена хранителна добавка, която се използва за лекуване на различни здравословни състояния - настинки, инфекции на горните дихателни пътища, диабет и др.

Как може да се приема билката?

Среща се под форма на капсула, тинктура и глицерити. Съдържа се в чайове и кремове.

Какви са страничните ефекти?

Странични ефекти се наблюдават рядко. Потенциалните нежелани реакции, които могат да се срещнат, са сърбеж, обрив и проблеми със стомашно-чревния тракт.

Категории: Билки|Публикувана: 26.04.2023|

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

730811db8333e8400e5fcddd2e25fec9?s=96&d=mm&r=g

Йоана Иванова учи "Книгоиздаване" в СУ "Св. Климент Охридски". Писането и четенето са й страст. Интересува се от йога, дихателни практики и грижа за вътрешния и външния баланс.

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 21 май 2024 в 10:04 | Публикувана: 26 април 2023 в 17:09 | Категория: Билки