Ананасът е плод, който е широкоразпространен из целия свят. Той е свеж, вкусен и хидратиращ – това го прави перфектен за всеки сезон.
Какво представлява екзотичният плод?
Плодовете ананас растат под формата на дребни храсти. Узряват за 1 година, но самото растение е многогодишно. Храстът стига до метър и половина височина. Стъблото е късо, а листата са жилави и восъчни. След разцъфването цветовете се сливат един с друг, за да родят плодове.
Ботаниците разделят растението на 5 различни сорта. Те са характерни за различни региони и имат известни разлики във външния си вид. Плодовете на различните сортове варират между 0,5 кг и 3 кг.
История и произход
Родината на екзотичния плод е Южна Америка, където се е отглеждал в продължение на хилядолетия. В Европа е пренесен от испанците и португалците, които са пътували до различни части на Южна и Северна Америка. За европейците непознатият плод е бил символ на богатство и разточителство.
Последните 2 века се появяват професионални плантации с ананас, които произвеждат огромно количество плодове. През 2021 година са отгледани около 29 милиона тона в света.
Хранителна стойност
В 100 г свеж плод откриваме:
- 50 калории
- 13 г въглехидрати (1 г фибри)
- <1 г мазнини
- <1 г белтъчини
Витамини и минерали, които се съдържат в плода:
- Витамин Ц – 57% от дневната стойност
- Манган – 44% от дневната стойност
- Витамин Б6 – 9% от дневната стойност
- Витамин Б1 – 7% от дневната стойност
- Витамин Б9 – 5% от дневната стойност
- Витамин Б5 – 4% от дневната стойност
- Витамин Б2 – 3% от дневната стойност
- Витамин Б3 – 3% от дневната стойност
- Магнезий – 3% от дневната стойност
Други витамини и минерали в състава му са калций, желязо, фосфор, калий, цинк, холин. В ананаса се открива важен ензим, който не се съдържа в други хранителни източници – бромелаин. Той е свързан с множество ползи за цялостното здраве на тялото. Екстракти от бромелаин за направата на хранителни добавки се извличат от неядливите части на растението.
86% от тежестта на плода е вода.
Ползи за здравето
Ананасът съдържа в себе си редица полезни вещества, витамини, минерали и антиоксиданти.
Укрепва имунитета
Голямото количество витамин Ц подпомага дейностите на имунната система, както и улеснява правилното абсорбиране на желязо от организма. Уникалният за ананаса ензим, наречен бромелаин, влияе на белите кръвни телца, като значително увеличава броя им и ги прави по-ефективни в борбата с вредители и ракови клетки.
Изобилието от различни витамини има ценен принос за укрепването на цялостното физическо благосъстояние.
Подобрява храносмилането
Ензимът бромелаин, който откриваме в ананаса, разгражда храната (най-вече животинските продукти). С това интересно действие облекчава и подпомага функционирането на храносмилателната система. Той раздробява белтъците до техните градивни елементи, които след това се абсорбират бързо и лесно от червата. Поради това умение на ензима сокът на този плод често се използва за омекотяване на жилави меса и предварителната им обработка.
Фибрите и високото съдържание на вода улесняват преработването на веществата в тялото и изхвърлянето им.
Намалява риска от ракови заболявания
Антиоксидантите в ананаса предотвратяват оксидативния стрес и помагат за справянето с възпаленията, които може да са отговорни за появата на рак и други хронични заболявания. Освен това бромелаинът засилва търсените ефекти на противораковите терапии.
Облекчава симптомите на артрит
Това заболяване често е свързано със ставни възпаления. Противовъзпалителните свойства на ананаса могат да помогнат за справяне със симптомите и намаляване на възпалението. Болката и дискомфортът, които съпътстват заболяването, също се намаляват значително под въздействието на бромелаина.
Улеснява възстановяването след операция
Противовъзпалителните свойства на плода, подпомагането на имунитета и запасяването на организма с допълнително количество ценни вещества са чудесна комбинация за по-бързо и лесно оздравяване след хирургически интервенции.
Важният ензим бромелаин намалява болката и дискомфорта при подуване, синини и отоци.
Облекчава кашлица
Едно от свойствата на бромелаина е благоприятното му действие върху белите дробове. Той отваря и успокоява дихателните пътища, като по този начин потиска кашлицата и облекчава симптомите на астма.
При заболяване, съпроводено с неприятна кашлица, няколко парчета ананас на ден биха могли да облекчат напрежението върху дихателните пътища и болката в гърлото.
Полезно влияние върху репродуктивната система
Антиоксидантите укрепват здравето на яйцеклетките и сперматозоидите. С помощта на ананаса може да увеличим шансовете за успешна бременност, а след раждането – да забързаме възстановяването си.
Противопоказания и странични ефекти
Ето за какво трябва да внимаваме при консумация на ананас:
- При алергия: възможно е да се появяват нежелани ефекти след консумацията на плода, ако имаме алергия към него.
- Съсирване на кръвта: прекомерната консумация на плода влияе на съсирването на кръвта, което може да навреди на хора, приемащи фармацевтични разредители на кръвта.
- Неблагоприятно действие върху кръвната захар: хора, страдащи от диабет, трябва да ограничават приема на ананас, тъй като в него се съдържат големи количества захар и това може да дисбалансира нивата на кръвна захар.
Употреба в кухнята
Плодовата сърцевина и сокът се използват в кулинарните традиции на цял свят. В тропическите региони ананасът се хапва самостоятелно като междинна лека храна и може да се закупи дори край пътя. Парчета от плода се използват в плодови салати, сладкиши и торти, но и в солени ястия – като добавка в хавайска пица или хамбургер. Във Филипините се произвежда оцет от ананас, който участва в готвенето.
Сокът от ананас е вкусна и свежа напитка, която присъства в някои класически алкохолни коктейли.
Рецепти с ананас
Тъй като плодът се добавя в разнообразие от храни, ние ви предлагаме 4-степенно меню с екзотичния плод.
Свежа салата с ананас и сирена
Време за приготвяне | Порции | Хранителни стойности за 1 порция |
---|---|---|
15 минути | 5 | 323 калории 16 г белтъчини 15 г въглехидрати (3 г фибри) 24 г мазнини |
Нужни продукти:
- 300 г ананас
- 400 г спанак
- 200 г синьо сирене
- 50 г пармезан
- 50 г орехи
- 1/2 лимон
- 1 с.л. зехтин
- 1 ч.л. сол
- 1/2 ч.л. черен пипер
Начин на приготвяне:
- Нарязваме спанака и ананаса. Счукваме орехите.
- Смесваме ги в голяма купа.
- Разбъркваме добре и добавяме сока от лимона, зехтина, солта и черния пипер.
- Продължаваме да бъркаме, за да покрием всички зеленчуци с дресинга.
- Преди да сервираме поръсваме със синьото сирене и пармезана.
Хапки с ананас и бекон
Време за приготвяне | Порции | Хранителни стойности за 1 порция |
---|---|---|
40 минути | 8 |
78,67 калории |
1 порция съдържа 3 хапки.
Нужни продукти:
- 12 парчета бекон (слайс)
- 24 кубчета свеж ананас (около 360 г)
- 1/4 ч.л. сол
Начин на приготвяне:
- Загряваме фурната или еър фрайъра на 180 градуса.
- Нарязваме парчетата бекон на две части през средата (разрязваме късата страна).
- Увиваме всяко парче ананас с парче бекон.
- Поставяме готовите хапки в тава, покрита с хартия за печене.
- Печем 25 минути.
Сервираме топли с клечки за зъби за лесно хапване.
Печена сьомга с ананас и сладък сос
Време за приготвяне | Порции | Хранителни стойности за 1 порция |
---|---|---|
35 минути | 2 |
786 калории 61 г белтъчини 55 г въглехидрати (11 г фибри) 37 г мазнини |
Нужни продукти:
- 8 шайби ананас (свежи или от консерва)
- 2 средноголеми филета сьомга
- 3 с.л. разтопено масло
- 3 с.л. сладък чили сос
- 3 скилидки чесън
- 1/2 ч.л. червен пипер
- 1/2 ч.л. черен пипер
- 1 ч.л. сол
- 1/2 с.л. зехтин (за намазняване на тавата)
Начин на приготвяне:
- Загряваме фурната на 180 градуса. В намазнената със зехтин тава нареждаме парчетата ананас.
- В отделна купичка смесваме маслото, чили соса, ситно нарязания чесън и сухите подправки. Ако използваме плодове от консерва, може да добавим 2 с.л. от сока.
- С тази смес мариноваме филетата сьомга.
- Поставяме рибата върху парчетата ананас.
- Печем 20-25 минути.
- Поднасяме топла с няколко парчета от изпечения ананас.
За подходяща гарнитура може да изберем свежа салата.
Грилован ананас
Време за приготвяне | Порции | Хранителни стойности за 1 порция |
---|---|---|
15 минути | 4 |
104 калории 1 г белтъчини 20 г въглехидрати 3 г мазнини
|
Нужни продукти:
- 8 резена свеж ананас
- 20 г филирани бадеми
- 100 г мед (по желание)
Начин на приготвяне:
- На гореща скара или загрят грил поставяме парчетата ананас.
- Гриловаме 4-5 минути и обръщаме резените, за да се изпекат от другата страна.
- След 4 минути ги сваляме от грила.
- Поръсваме с филираните бадеми и поднасяме с течен мед като топинг.
Заключение
Ананасът е любим плод, който е подходящ за всякакъв вид ястия. Уникалният ензим бромелаин помага за лекуването на различни заболявания, както и облекчава болките и симптомите на някои здравословни състояния.
Какво представлява ананасът?
Плодът е ярко жълт и е покрит с твърда и на места бодлива кора. Плодовете са тежки – между 0,5 и 3 килограма – и растат върху дребни храсти.
Какъв е произходът на плода?
Корените на ананаса проследяваме до Южна Америка. През 16-ти век е донесен в Европа от испански и португалски пътешественици и изследователи.
За какво е полезен ананасът?
В него се съдържа уникален ензим, наречен бромелаин, който е полезен за имунитета, храносмилането, дихателните пътища, репродуктивната система. Освен това има болкоуспокояващи и противовъзпалителни свойства.
Как да го консумирам?
Ананас откриваме в разнообразни храни – солени и сладки, основни ястия, салати и десерти.
Оставете коментар