Ананас – ползи за здравето + ананасово меню

Обновена: 07.03.2024|
Ананас.

Ананасът е плод, който е широкоразпространен из целия свят. Той е свеж, вкусен и хидратиращ – това го прави перфектен за всеки сезон.

 

Какво представлява екзотичният плод?

Плодовете ананас растат под формата на дребни храсти. Узряват за 1 година, но самото растение е многогодишно. Храстът стига до метър и половина височина. Стъблото е късо, а листата са жилави и восъчни. След разцъфването цветовете се сливат един с друг, за да родят плодове. 

Ботаниците разделят растението на 5 различни сорта. Те са характерни за различни региони и имат известни разлики във външния си вид. Плодовете на различните сортове варират между 0,5 кг и 3 кг.

История и произход 

Родината на екзотичния плод е Южна Америка, където се е отглеждал в продължение на хилядолетия. В Европа е пренесен от испанците и португалците, които са пътували до различни части на Южна и Северна Америка. За европейците непознатият плод е бил символ на богатство и разточителство.  

Последните 2 века се появяват професионални плантации с ананас, които произвеждат огромно количество плодове. През 2021 година са отгледани около 29 милиона тона в света.  

Хранителна стойност  

В 100 г свеж плод откриваме: 

  • 50 калории
  • 13 г въглехидрати (1 г фибри)
  • <1 г мазнини
  • <1 г белтъчини

 

Витамини и минерали, които се съдържат в плода: 

  • Витамин Ц – 57% от дневната стойност
  • Манган – 44% от дневната стойност
  • Витамин Б6 – 9% от дневната стойност
  • Витамин Б1 – 7% от дневната стойност 
  • Витамин Б9 – 5% от дневната стойност 
  • Витамин Б5 – 4% от дневната стойност 
  • Витамин Б2 – 3% от дневната стойност 
  • Витамин Б3 – 3% от дневната стойност 
  • Магнезий – 3% от дневната стойност 

 

Други витамини и минерали в състава му са калций, желязо, фосфор, калий, цинк, холин. В ананаса се открива важен ензим, който не се съдържа в други хранителни източници –  бромелаин. Той е свързан с множество ползи за цялостното здраве на тялото. Екстракти от бромелаин за направата на хранителни добавки се извличат от неядливите части на растението.  

86% от тежестта на плода е вода.  

Ползи за здравето 

 

ананас

 

Ананасът съдържа в себе си редица полезни вещества, витамини, минерали и антиоксиданти.  

Укрепва имунитета 

Голямото количество витамин Ц подпомага дейностите на имунната система, както и улеснява правилното абсорбиране на желязо от организма. Уникалният за ананаса ензим, наречен бромелаин, влияе на белите кръвни телца, като значително увеличава броя им и ги прави по-ефективни в борбата с вредители и ракови клетки.  

Изобилието от различни витамини има ценен принос за укрепването на цялостното физическо благосъстояние.

Подобрява храносмилането 

Ензимът бромелаин, който откриваме в ананаса, разгражда храната (най-вече животинските продукти). С това интересно действие облекчава и подпомага функционирането на храносмилателната система. Той раздробява белтъците до техните градивни елементи, които след това се абсорбират бързо и лесно от червата. Поради това умение на ензима сокът на този плод често се използва за омекотяване на жилави меса и предварителната им обработка. 

Фибрите и високото съдържание на вода улесняват преработването на веществата в тялото и изхвърлянето им.  

Намалява риска от ракови заболявания

Антиоксидантите в ананаса предотвратяват оксидативния стрес и помагат за справянето с възпаленията, които може да са отговорни за появата на рак и други хронични заболявания. Освен това бромелаинът засилва търсените ефекти на противораковите терапии.  

Облекчава симптомите на артрит 

Това заболяване често е свързано със ставни възпаления. Противовъзпалителните свойства на ананаса могат да помогнат за справяне със симптомите и намаляване на възпалението. Болката и дискомфортът, които съпътстват заболяването, също се намаляват значително под въздействието на бромелаина. 

Улеснява възстановяването след операция 

Противовъзпалителните свойства на плода, подпомагането на имунитета и запасяването на организма с допълнително количество ценни вещества са чудесна комбинация за по-бързо и лесно оздравяване след хирургически интервенции.  

Важният ензим бромелаин намалява болката и дискомфорта при подуване, синини и отоци.  

Облекчава кашлица 

Едно от свойствата на бромелаина е благоприятното му действие върху белите дробове. Той отваря и успокоява дихателните пътища, като по този начин потиска кашлицата и облекчава симптомите на астма. При заболяване, съпроводено с неприятна кашлица, няколко парчета ананас на ден биха могли да облекчат напрежението върху дихателните пътища и болката в гърлото.

Полезно влияние върху репродуктивната система 

Антиоксидантите укрепват здравето на яйцеклетките и сперматозоидите. С помощта на ананаса може да увеличим шансовете за успешна бременност, а след раждането – да забързаме възстановяването си.  

 

Противопоказания и странични ефекти 

Ето за какво трябва да внимаваме при консумация на ананас:

  • При алергия: възможно е да се появяват нежелани ефекти след консумацията на плода, ако имаме алергия към него.  
  • Съсирване на кръвта: прекомерната консумация на плода влияе на съсирването на кръвта, което може да навреди на хора, приемащи фармацевтични разредители на кръвта. 
  • Неблагоприятно действие върху кръвната захар: хора, страдащи от диабет, трябва да ограничават приема на ананас, тъй като в него се съдържат големи количества захар и това може да дисбалансира нивата на кръвна захар. 

 

Употреба в кухнята 

Плодовата сърцевина и сокът се използват в кулинарните традиции на цял свят. В тропическите региони ананасът се хапва самостоятелно като междинна лека храна и може да се закупи дори край пътя. Парчета от плода се използват в плодови салати, сладкиши и торти, но и в солени ястия – като добавка в хавайска пица или хамбургер. Във Филипините се произвежда оцет от ананас, който участва в готвенето.  

Сокът от ананас е вкусна и свежа напитка, която присъства в някои класически алкохолни коктейли. 

 

Рецепти с ананас 

Тъй като плодът се добавя в разнообразие от храни, ние ви предлагаме 4-степенно меню с екзотичния плод.  

Свежа салата с ананас и сирена

 

ананас

 

Време за приготвяне Порции Хранителни стойности за 1 порция
15 минути 5 323 калории
16 г белтъчини
15 г въглехидрати (3 г фибри)
24 г мазнини

 

Нужни продукти:

  • 300 г ананас
  • 400 г спанак
  • 200 г синьо сирене
  • 50 г пармезан
  • 50 г орехи
  • 1/2 лимон
  • 1 с.л. зехтин
  • 1 ч.л. сол
  • 1/2 ч.л. черен пипер

 

Начин на приготвяне:

  1. Нарязваме спанака и ананаса. Счукваме орехите.
  2. Смесваме ги в голяма купа.
  3. Разбъркваме добре и добавяме сока от лимона, зехтина, солта и черния пипер.
  4. Продължаваме да бъркаме, за да покрием всички зеленчуци с дресинга.
  5. Преди да сервираме, поръсваме със синьото сирене и пармезана.

Хапки с ананас и бекон

Време за приготвяне Порции Хранителни стойности за 1 порция
40 минути 8

78,67 калории
4,81 г белтъчини
5,48 г въглехидрати
4,26 г мазнини

1 порция съдържа 3 хапки.

Нужни продукти:

  • 12 парчета бекон (слайс)
  • 24 кубчета свеж ананас (около 360 г)
  • 1/4 ч.л. сол

 

Начин на приготвяне:

  1. Загряваме фурната или еър фрайъра на 180 градуса.
  2. Нарязваме парчетата бекон на две части през средата (разрязваме късата страна).
  3. Увиваме всяко парче ананас с парче бекон.
  4. Поставяме готовите хапки в тава, покрита с хартия за печене.
  5. Печем 25 минути.

Сервираме топли с клечки за зъби за лесно хапване.

Печена сьомга с ананас и сладък сос

 

ананас

 

Време за приготвяне Порции Хранителни стойности за 1 порция
35 минути 2

786 калории

61 г белтъчини

55 г въглехидрати (11 г фибри)

37 г мазнини

 

Нужни продукти:

  • 8 шайби ананас (свежи или от консерва)
  • 2 средноголеми филета сьомга
  • 3 с. л. разтопено масло
  • 3 с. л. сладък чили сос
  • 3 скилидки чесън
  • 1/2 ч. л. червен пипер
  • 1/2 ч. л. черен пипер
  • 1 ч. л. сол
  • 1/2 с. л. зехтин (за намазняване на тавата)

 

Начин на приготвяне:

  1. Загряваме фурната на 180 градуса. В намазнената със зехтин тава нареждаме парчетата ананас.
  2. В отделна купичка смесваме маслото, чили соса, ситно нарязания чесън и сухите подправки. Ако използваме плодове от консерва, може да добавим 2 с. л. от сока.
  3. С тази смес мариноваме филетата сьомга.
  4. Поставяме рибата върху парчетата ананас.
  5. Печем 20-25 минути.
  6. Поднасяме топла с няколко парчета от изпечения ананас.

За подходяща гарнитура може да изберем свежа салата.

Грилован ананас

 

ананас

 

Време за приготвяне Порции Хранителни стойности за 1 порция
15 минути 4

104 калории

1 г белтъчини

20 г въглехидрати

3 г мазнини

 

 

Нужни продукти:

  • 8 резена свеж ананас
  • 20 г филирани бадеми
  • 100 г мед (по желание)

 

Начин на приготвяне:

  1. На гореща скара или загрят грил поставяме парчетата ананас.
  2. Гриловаме 4-5 минути и обръщаме резените, за да се изпекат от другата страна.
  3. След 4 минути ги сваляме от грила.
  4. Поръсваме с филираните бадеми и поднасяме с течен мед като топинг.

 

Заключение

Ананасът е любим плод, който е подходящ за всякакъв вид ястия. Уникалният ензим бромелаин помага за лекуването на различни заболявания, както и облекчава болките и симптомите на някои здравословни състояния.

 

Какво представлява ананасът?

Плодът е ярко жълт и е покрит с твърда и на места бодлива кора. Плодовете са тежки – между 0,5 и 3 килограма – и растат върху дребни храсти.

Какъв е произходът на плода?

Корените на ананаса проследяваме до Южна Америка. През 16-ти век е донесен в Европа от испански и португалски пътешественици и изследователи.

За какво е полезен ананасът?

В него се съдържа уникален ензим, наречен бромелаин, който е полезен за имунитета, храносмилането, дихателните пътища, репродуктивната система. Освен това има болкоуспокояващи и противовъзпалителни свойства.

Как да го консумирам?

Ананас откриваме в разнообразни храни – солени и сладки, основни ястия, салати и десерти.

Категории: Хранене и видове храни|Публикувана: 09.11.2023|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Радина Руменова
Радина Руменова завършва бакалавърска програма "Българска филология" и се запътва към света на рекламата. Професионалните ѝ интереси са в сферата на езикознанието, а любителските влечения се разделят между кулинарията, музиката, екологията и здравословния начин на живот.

Блог

Рецепти

Свързани публикации

Един Коментар

  1. Николай 29.02.2024 at 22:29 - Отговор

    Чудесна статия, изчерпателна е, прилично написана, приятна за четене и с екзотични рецепти, които ще пробвам. Благодаря ви

Оставете коментар

Обновена: 7 март 2024 в 13:52 | Публикувана: 9 ноември 2023 в 17:14 | Категория: Хранене и видове храни