Ананас – ползи за здравето + ананасово меню

Обновена: 28.11.2024|
Ананас.

Ананасът е плод, който е широкоразпространен из целия свят. Той е свеж, вкусен и хидратиращ – това го прави перфектен за всеки сезон.

Ботаниците разделят растението на 5 различни сорта. Те са характерни за различни региони и имат известни разлики във външния си вид. Плодовете на различните сортове варират между 0,5 кг и 3 кг.

История и произход 

Родината на екзотичния плод е Южна Америка, където се е отглеждал в продължение на хилядолетия. В Европа е пренесен от испанците и португалците, които са пътували до различни части на Южна и Северна Америка. За европейците непознатият плод е бил символ на богатство и разточителство.  

Последните 2 века се появяват професионални плантации с ананас, които произвеждат огромно количество плодове. През 2021 година са отгледани около 29 милиона тона в света.  

Хранителна стойност  

Ананасът е много привлекателен плод, не само заради отличителния си вкус, но и поради хранителните си стойности.

В 100 г свеж плод откриваме: 

  • 50 калории
  • 13 г въглехидрати (1 г фибри)
  • <1 г мазнини
  • <1 г белтъчини

 

След като се запознахме с хранителните стойности на ананаса, можем да преминем към витамините и минералите, които се съдържат в това сладко изкушение. Този тропически плод е богат на много витамини и минерали, които са свързани с популярните от ананас ползи. 

Витамини и минерали, които се съдържат в плода: 

  • Витамин Ц – 57% от дневната стойност
  • Манган – 44% от дневната стойност
  • Витамин Б6 – 9% от дневната стойност
  • Витамин Б1 – 7% от дневната стойност 
  • Витамин Б9 – 5% от дневната стойност 
  • Витамин Б5 – 4% от дневната стойност 
  • Витамин Б2 – 3% от дневната стойност 
  • Витамин Б3 – 3% от дневната стойност 
  • Магнезий – 3% от дневната стойност 

 

Други витамини и минерали в състава му са калций, желязо, фосфор, калий, цинк, холин. В ананаса се открива важен ензим, който не се съдържа в други хранителни източници –  бромелаин. Той е свързан с множество ползи за цялостното здраве на тялото. Екстракти от бромелаин за направата на хранителни добавки се извличат от неядливите части на растението.  

86% от тежестта на плода е вода.  

Познатите от ананас ползи за здравето 

 

ананас

 

Ананасът съдържа в себе си редица полезни вещества, витамини, минерали и антиоксиданти.  

Укрепва имунитета 

Голямото количество витамин Ц подпомага дейностите на имунната система, както и улеснява правилното абсорбиране на желязо от организма. Уникалният за ананаса ензим, наречен бромелаин, влияе на белите кръвни телца, като значително увеличава броя им и ги прави по-ефективни в борбата с вредители и ракови клетки.  

Изобилието от различни витамини има ценен принос за укрепването на цялостното физическо благосъстояние.

Подобрява храносмилането 

Ензимът бромелаин, който откриваме в ананаса, разгражда храната (най-вече животинските продукти). С това интересно действие облекчава и подпомага функционирането на храносмилателната система. Той раздробява белтъците до техните градивни елементи, които след това се абсорбират бързо и лесно от червата. Поради това умение на ензима сокът на този плод често се използва за омекотяване на жилави меса и предварителната им обработка. 

Фибрите и високото съдържание на вода улесняват преработването на веществата в тялото и изхвърлянето им.  

Намалява риска от ракови заболявания

Антиоксидантите в ананаса предотвратяват оксидативния стрес и помагат за справянето с възпаленията, които може да са отговорни за появата на рак и други хронични заболявания. Освен това бромелаинът засилва търсените ефекти на противораковите терапии.  

Облекчава симптомите на артрит 

Това заболяване често е свързано със ставни възпаления. Противовъзпалителните свойства на ананаса могат да помогнат за справяне със симптомите и намаляване на възпалението. Болката и дискомфортът, които съпътстват заболяването, също се намаляват значително под въздействието на бромелаина. 

Улеснява възстановяването след операция 

Противовъзпалителните свойства на плода, подпомагането на имунитета и запасяването на организма с допълнително количество ценни вещества са чудесна комбинация за по-бързо и лесно оздравяване след хирургически интервенции.  

Важният ензим бромелаин намалява болката и дискомфорта при подуване, синини и отоци.  

Облекчава кашлица 

Едно от свойствата на бромелаина е благоприятното му действие върху белите дробове. Той отваря и успокоява дихателните пътища, като по този начин потиска кашлицата и облекчава симптомите на астма. При заболяване, съпроводено с неприятна кашлица, няколко парчета ананас на ден биха могли да облекчат напрежението върху дихателните пътища и болката в гърлото.

Полезно влияние върху репродуктивната система 

Антиоксидантите укрепват здравето на яйцеклетките и сперматозоидите. С помощта на ананаса може да увеличим шансовете за успешна бременност, а след раждането – да забързаме възстановяването си.  

 

Противопоказания и странични ефекти 

Ананасът е полезен плод, който трябва да се консумира в умерени количества. Прекомерната му консумация може да причини дразнене на устата и стомаха поради киселинността му. Ето за какво трябва да внимаваме при консумация на ананас:

  • При алергия: възможно е да се появяват нежелани ефекти след консумацията на плода, ако имаме алергия към него.  
  • Съсирване на кръвта: прекомерната консумация на плода влияе на съсирването на кръвта, което може да навреди на хора, приемащи фармацевтични разредители на кръвта. 
  • Неблагоприятно действие върху кръвната захар: хора, страдащи от диабет, трябва да ограничават приема на ананас, тъй като в него се съдържат големи количества захар и това може да дисбалансира нивата на кръвна захар. 

 

Ако се притесняваме, че този плад не е подхадящ за консумация от нас, може да се консултираме с лекар.

 

Употреба в кухнята 

Плодовата сърцевина и сокът се използват в кулинарните традиции на цял свят. В тропическите региони ананасът се хапва самостоятелно като междинна лека храна и може да се закупи дори край пътя. Парчета от плода се използват в плодови салати, сладкиши и торти, но и в солени ястия – като добавка в хавайска пица или хамбургер. Във Филипините се произвежда оцет от ананас, който участва в готвенето.  

Сокът от ананас е вкусна и свежа напитка, която присъства в някои класически алкохолни коктейли. 

 

Рецепти с ананас 

Тъй като плодът се добавя в разнообразие от храни, ние ви предлагаме 4-степенно меню с екзотичния плод.  

Свежа салата с ананас и сирена

 

ананас

 

Време за приготвяне Порции Хранителни стойности за 1 порция
15 минути 5 323 калории
16 г белтъчини
15 г въглехидрати (3 г фибри)
24 г мазнини

 

Нужни продукти:

  • 300 г ананас
  • 400 г спанак
  • 200 г синьо сирене
  • 50 г пармезан
  • 50 г орехи
  • 1/2 лимон
  • 1 с.л. зехтин
  • 1 ч.л. сол
  • 1/2 ч.л. черен пипер

 

Начин на приготвяне:

  1. Нарязваме спанака и ананаса. Счукваме орехите.
  2. Смесваме ги в голяма купа.
  3. Разбъркваме добре и добавяме сока от лимона, зехтина, солта и черния пипер.
  4. Продължаваме да бъркаме, за да покрием всички зеленчуци с дресинга.
  5. Преди да сервираме, поръсваме със синьото сирене и пармезана.

Хапки с ананас и бекон

Време за приготвяне Порции Хранителни стойности за 1 порция
40 минути 8

78,67 калории
4,81 г белтъчини
5,48 г въглехидрати
4,26 г мазнини

1 порция съдържа 3 хапки.

Нужни продукти:

  • 12 парчета бекон (слайс)
  • 24 кубчета свеж ананас (около 360 г)
  • 1/4 ч.л. сол

 

Начин на приготвяне:

  1. Загряваме фурната или еър фрайъра на 180 градуса.
  2. Нарязваме парчетата бекон на две части през средата (разрязваме късата страна).
  3. Увиваме всяко парче ананас с парче бекон.
  4. Поставяме готовите хапки в тава, покрита с хартия за печене.
  5. Печем 25 минути.

Сервираме топли с клечки за зъби за лесно хапване.

Печена сьомга с ананас и сладък сос

 

ананас

 

Време за приготвяне Порции Хранителни стойности за 1 порция
35 минути 2

786 калории

61 г белтъчини

55 г въглехидрати (11 г фибри)

37 г мазнини

 

Нужни продукти:

  • 8 шайби ананас (свежи или от консерва)
  • 2 средноголеми филета сьомга
  • 3 с. л. разтопено масло
  • 3 с. л. сладък чили сос
  • 3 скилидки чесън
  • 1/2 ч. л. червен пипер
  • 1/2 ч. л. черен пипер
  • 1 ч. л. сол
  • 1/2 с. л. зехтин (за намазняване на тавата)

 

Начин на приготвяне:

  1. Загряваме фурната на 180 градуса. В намазнената със зехтин тава нареждаме парчетата ананас.
  2. В отделна купичка смесваме маслото, чили соса, ситно нарязания чесън и сухите подправки. Ако използваме плодове от консерва, може да добавим 2 с. л. от сока.
  3. С тази смес мариноваме филетата сьомга.
  4. Поставяме рибата върху парчетата ананас.
  5. Печем 20-25 минути.
  6. Поднасяме топла с няколко парчета от изпечения ананас.

За подходяща гарнитура може да изберем свежа салата.

Тези здравословни салати са част от кухнята ни Кето рецепти.

Грилован ананас

 

ананас

 

Време за приготвяне Порции Хранителни стойности за 1 порция
15 минути 4

104 калории

1 г белтъчини

20 г въглехидрати

3 г мазнини

 

Нужни продукти:

  • 8 резена свеж ананас
  • 20 г филирани бадеми
  • 100 г мед (по желание)

 

Начин на приготвяне:

  1. На гореща скара или загрят грил поставяме парчетата ананас.
  2. Гриловаме 4-5 минути и обръщаме резените, за да се изпекат от другата страна.
  3. След 4 минути ги сваляме от грила.
  4. Поръсваме с филираните бадеми и поднасяме с течен мед като топинг.

 

Заключение

Ананасът е любим плод, който е подходящ за всякакъв вид ястия. Уникалният ензим бромелаин помага за лекуването на различни заболявания, както и облекчава болките и симптомите на някои здравословни състояния. Екзотичният плод нахлува във все повече видове кухни, превръщайки се в сладката хапка, която завършва ястието.

С изключително богатият си хранителен състав, този плод може да бъде част от разнообразното ни меню и да допринесе за здравето на организма ни, ако го консумираме с мярка.

 

Често задавани въпроси

Какво представлява ананасът?

Плодът е ярко жълт и е покрит с твърда и на места бодлива кора. Плодовете са тежки - между 0,5 и 3 килограма - и растат върху дребни храсти.

Какъв е произходът на плода?

Корените на ананаса проследяваме до Южна Америка. През 16-ти век е донесен в Европа от испански и португалски пътешественици и изследователи.

За какво е полезен ананасът?

В него се съдържа уникален ензим, наречен бромелаин, който е полезен за имунитета, храносмилането, дихателните пътища, репродуктивната система. Освен това има болкоуспокояващи и противовъзпалителни свойства.

Как да го консумирам?

Ананас откриваме в разнообразни храни - солени и сладки, основни ястия, салати и десерти.

 

Категории: Хранене и видове храни|Публикувана: 09.11.2023|

Сподели тази статия, избери платформа!

77b4e8bfbbc2c5326156c9a35bcebe95?s=96&d=mm&r=g

Радина Руменова завършва бакалавърска програма "Българска филология" и се запътва към света на рекламата. Професионалните ѝ интереси са в сферата на езикознанието, а любителските влечения се разделят между кулинарията, музиката, екологията и здравословния начин на живот.

Свързани публикации

Един Коментар

  1. Николай 29.02.2024 at 22:29 - Отговор

    Чудесна статия, изчерпателна е, прилично написана, приятна за четене и с екзотични рецепти, които ще пробвам. Благодаря ви

Оставете коментар