Алергия към киви – как се проявява

Обновена: 17.06.2024|
5 мин. четене
алергия от киви
Алергия към киви не се среща особено при възрастни, появява се по-често по време на детска възраст. При някои хора алергията може да се прояви чрез по-леки симптоми, докато при други с по-тежки. Затова трябва да внимаваме и да сме наясно как да избягваме факторите, способни да предизвикат алергична реакция в организма ни.

Тези храни съдържат протеини, подобни на тези в кивито, които могат да предизвикат алергична реакция при някои хора.

Другият проблем е синдромът на “латексовия плод“, който е още един вид кръстосана реактивност. Възниква при хора, които са алергични към латекс и които могат да развият такава реакция към определени зеленчуци и плодове. Ето по-подробно някои от симптомите на алергия към киви.

Стомашно-чревни

Алергия към киви може да усетим и по стомашно-чревни симптоми от типа на повръщане, гадене, диария и болки в коремната област. Този тип симптоми могат да се развият както за минути, така и за часове след консумацията на плода.

Кожни

  Алергия към киви - сърбеж.   Една от най-срещаните прояви на алергия към киви е кожната симптоматика. В рамките на минути или часове след консумацията на киви може да изпитаме сърбеж, уртикария или зачервяване на кожата. Подобен тип симптоми могат да се проявят и на други места като езика, устните или гърлото, ако сме го консумирали.

Респираторни

В някои случаи може да усетим симптоми като кашлица, хрипове и задух. Това се случва да се поради свиването на дихателните пътища, което се получава при алергична реакция.

Анафилаксия

Има редки случаи, при които от алергия към киви може да се стигне до състояние на анафилаксия. Това е много силна, тежка и дори животозастрашаваща алергична реакция. Обикновено в тези случаи симптомите са подуване на лицето, езика или гърлото, затруднено дишане, ниско кръвно налягане и загуба на съзнание. При такъв тип симптоми е изключително важно да потърсим медицинска помощ незабавно.  

Как да избегнем проявата на алергия към киви?

Най-добрият начин да избегнем проявата на алергична реакция към киви е да избягваме плода, под каквато и да е форма и други плодове, които могат да реагират кръстосано с него. Ето още някои неща, с които трябва да се съобразим.

Да четем етикетите

Винаги трябва да четем етикетите на хранителните продукти внимателно, преди да ги консумираме. Киви или екстракти от него могат да се използват в някои преработени храни, печива, конфитюри или плодови сокове.

Да информираме обкръжението си

  alergiq kum kivi priqtelsko subirane   Като информираме приятели, познати, членове на семейството, колеги за алергията ни, рискът от това да ни сервират нещо, съдържащо киви, е малко вероятно. В много филми се показва как точно по време на приятелско събиране хората проявяват алергични реакции, поради това че никой не е наясно за алергията им.

Консултация с лекар

Ако подозираме, че сме алергични към киви трябва да се консултираме с алерголог, който ще ни посъветва как да процедираме. Той може да проведе тестове, за да потвърди алергията и да ни каже по-подробно и сигурно как да я избегнем.

Възможно е алергията към киви да се надрасне, но това зависи от човека. Има хора, които може да я надраснат с течение на времето, докато други може да имат алергията за цял живот.

Важно е да се консултираме с алерголог, за да се определи дали е безопасно да започнем да ядем киви отново без вероятност за проява на алергични реакции.  

Какво е киви?

Кивито е малък плод, богат на хранителни вещества. Има овална форма и е с размерите на кокоше яйце. Обвивката му е кафеникава и мъхеста, вътрешността му е със зелен цвят и черни семчици в центъра. Плодът произхожда от Китай, но в момента се отглежда и в други страни като Нова Зеландия, Италия и Чили. Кивито има силно съдържание на витамин С и е добър източник на фибри и калий. Може да приемаме кивито под всякаква форма – сурово, в сокове, смутита или плодова салата. Плодът има сладко-кисел вкус и е обичан от много хора. За съжаление има някои, които имат алергия към него.  

Как се развива алергия към киви?

  алергия от киви   Това се получава, когато имунната система идентифицира погрешно протеина в плода като вредно вещество и предизвика алергична реакция. Когато някой с алергия към киви консумира плода, неговата имунна система произвежда антитяло – имуноглобулин Е (IgE), за да се пребори с предполагаемата заплаха. IgE задейства освобождаването на хистамин и други химикали, които причиняват симптомите на алергична реакция. Все още протичат изследвания и проучвания, за да се разбере точно защо се развива подобна алергия.

За момента твърдението е, че генетиката и факторите на външната среда могат да играят голяма роля в развиването на алергии към различни храни.

Смята се, че излагането на външни фактори като замърсяване и определени храни, по време на бременност и ранна детска възраст, може да засили риска от развитие на хранителни алергии. Има теории, че начинът на обработване на храната може да повлияе на алергенните протеини – ако премине през термична обработка, шансът за проява на алергията може да се намали, докато консервирането може да го увеличи.  

Алергия към киви при децата

Това е една от най-често срещаните хранителни алергии при децата. Те може да изпитат по-леки до тежки симптоми, които варират от копривна треска и болки в стомаха до анафилаксия. Симптомите при малчуганите може да включват:
  • Замаяност или припадък
  • Копривна треска, обрив или зачервяване на кожата
  • Болки в областта на корема, диария, повръщане
  • Подуване на устните, езика или гърлото
  • Кихане, хрема или запушване
  • Трудно дишане или хрипове
  Ако детето изпита някой от тези симптоми след консумация на киви, трябва незабавно да се потърси медицинска помощ. В животозастрашаващата фаза на анафилаксията е необходимо моментално лечение с епинефрин, предписано от специалист, разбира се. Диагностицирането на алергия към киви при деца обикновено включва кожен тест или кръвен тест за откриване на наличието на IgE антитела срещу протеините на кивито. Ако тестовете са положителни, може да се извърши орална провокация с храна под наблюдението на алерголог, за да се потвърди диагнозата. Ако диагнозата е вече установена, трябва да сме сигурни, че сме запознали достатъчно детето с начините, по които да избягва развитието на алергията си и със симптомите, за да е наясно ако започне да проявява някои от тях.  

Кога да посетим доктор?

  Алергия към киви - кога да посетим лекар.   Най-добре е да посетим медицинско лице още при първите най-малки признаци и усещания за проява на симптоми на алергия към киви – изтръпване или боцкане в гърлото и устата. Освен да направи тестовете, докторът може да установи колко тежка и напреднала е алергията, или има ли вероятност тя да се активира при консумация на други продукти. При тежка алергия докторите обикновено препоръчват да се носи постоянно антихистаминово лекарство или автоинжектор за епинефрин. Ако се нуждаем от хранителните вещества, съдържащи се в кивито, винаги може да си ги добавим чрез друга храна или добавки.  

Заключение

Алергията към киви е често срещана хранителна алергия, която може да причини леки или тежки реакции при някои индивиди. Управлението включва избягване на киви и други реактивни плодове, получаване на правилна диагноза от алерголог и носене на автоинжектор за епинефрин в случай на случайно излагане.  

Често задавани въпроси

Какви са симптомите при алергия към киви?

Алергия към киви не се среща често, но може да причини сериозни симптоми като сърбеж, копривна треска, езика, подпухване на устните или гърлото, затруднено дишане и дори, в редки случаи, анафилаксия.

Как се развива алергия към киви?

Имунната система произвежда антитяло - имуноглобулин Е (IgE), за да се пребори с предполагаемата заплаха. IgE задейства освобождаването на хистамин и други химикали, които причиняват симптомите на алергична реакция.

Кога да потърсим лекар при алергия към киви?

Ако подозираме, че имаме такава алергия трябва да се консултираме с алерголог, който ще ни посъветва как да процедираме. Той може да проведе тестове, за да потвърди алергията и да ни каже по-подробно и сигурно как да я избегнем.

 
Категории: Здраве, Здравни съвети, Хранене и видове храни|Публикувана: 17.05.2023|

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

Популярни продукти

0c8d2d0d7da23367edb83642e9ac2649e2e37d726d33f672530ef518465ea276?s=96&d=mm&r=g

Диляна Илиева завършва бакалавърска програма „Реклама“ и придобива опит в създаването и разработването на компетентно съдържание. Интересите й са в сферата на здравословното хранене и спорта.

Свързани публикации

Оставете коментар