Агнешки кюфтенца в патладжан
Рецепта за агнешки кюфтенца в патладжан
Пригответе вкусни агнешки кюфтенца в патладжан за ароматно предястие.
Време за приготвяне | Порции | Хранителни стойности в 1 порция |
---|---|---|
40 минути | 3 | 416 калории |
Необходими продукти:
- 500 г агнешка кайма
- 1 брой патладжан (~500-600 г)
- 100 мл доматено пюре, без захар
- 1 ч. л. екстра върджин зехтин
- 8 броя чери домати
- 1 брой зелена чушка (~120 г)
- 1 ч. л. риган
- 1/2 ч. л. черен пипер
- 1/2 ч. л. червен пипер
- 2-3 щипки кимион
- сол на вкус
Начин на приготвяне:
- Смесете каймата с черния пипер, червения пипер, кимиона и солта.
- Оформете малки кюфтенца.
- В зависимост от това колко броя кюфтенца оформите, нарежете патладжана вертикално на същия брой ленти.
- Разполовете всяко парче патладжан по дължина.
- Увийте всяко кюфте с лента от патладжан. След това с още една напречно, за да се кръстосат лентите и да покрият кюфтенцата.
- Поставете подготвените агнешки кюфтенца с патладжан в плитка тавичка.
- Добавете на дъното на тавата доматено пюре.
- Поръсете с ригана.
- Намажете патладжана със зехтина.
- Разполовете чери доматите и нарежете чушката на парчета.
- С помощта на клечки за зъби декорирайте всяко кюфтенце с чери домат и парче чушка.
- Печете за 30 минути на 180 градуса.
- Сервирайте топло с доматения сос и подходяща салата.
Съвет: Може да комбинирате агнешки кюфтенца с патладжан с вкусен кето хляб, с който да хапнете и вкусния доматен сос.
Вдъхновение за агнешки кюфтенца в патладжан
Агнешкото месо е особено популярно в Турция и Близкия Изток. Поради това че патладжанът е често срещан в същата тази кухня, рецептата за агнешки кюфтенца в патладжан се влияе от вкуса на Изтока. Тази комбинация се среща широко и в Средиземноморската кухня.
Може да експериментирате с подправките и вкусовете, като добавите например допълнително лимон, сумак. чесън на прах или пресни зелени подправки. Перата от зелен лук също биха придали още свежест на ястието – тях може да добавите към доматения сос, в сместа за кюфтета или да поръсите готовото ястие.
Добавяне на дзадзики или халуми, традиционното кипърско сирене, също е чудесен вариант за поднасяне на агнешки кюфтенца в патладжан.
Хранителни стойности
Комбинацията от вкусно агнешко месо с ароматен патладжан набавя различни видове витамини и минерали на тялото ни. В 1 порция агнешки кюфтенца в патладжан се съдържат:
- 43% витамин C
- 32% манган
- 25% мед
- 23% витамин Б6
- 20% желязо
*Процентите са калкулирани спрямо препоръчителната дневна доза.
С 1 порция агнешки кюфтенца в патладжан ще си набавите около 30% от количеството фибри за деня, които подпомагат правилното функциониране на стомаха и червата.
Още от нашата здравословна кухня
Както споменахме, вкусните агнешки кюфтенца в патладжан си отиват с още много различни салати и дори основни ястия за по-богато хапване. Горещо ви съветваме да опитате също:
- Свежа зелена салата с лимонов дресинг
- Дзадзики – класическата гръцка салата
- Панирано сирене в еър фрайър или тиган
- Патладжан бюрек с бадемово брашно – специално за любителите на патладжан
Приготвянето на агнешки кюфтенца в патладжан не изисква много усилия и време, а пък резултатът е впечатляващ при всяко приготвяне. След като хапнете вкусното ястие, не пропускайте да споделите резултатите в нашата споделена кухня във Фейсбук. В нея събираме хиляди хора, привърженици на нисковъглехидратния режим на хранене. От тях ще може да почерпите съвети, идеи и още вдъхновение за кето ястия, които не правят компромис с вкуса.
Не бива да допускаме компромис не само с вкуса, но и с това колко време отделяме на готвенето. А постоянното планиране на седмичното меню е в тежест на много от нас. Затова ви предоставяме безплатно ежеседмично меню в нашия Вайбър канал. Към него добавяме и списък за пазаруване за още по-лесен живот и приятен кето режим.
Добър апетит!
Източници
Няма източници
Блог
Рецепти
Свързани публикации
Кето пиде е вкусна вариация на традиционната турска пица.
Подхождат си с всяко предястие и с всяка гарнитура - лесни и вкусни кюфтенца от пилешко и тиквички
Рецептите, които познаваме от детството, са ни любими – като кюфтета по чирпански. Не е известно каква е […]