Агнешки кюфтенца в патладжан

Обновена: 28.11.2024|
агнешки кюфтенца в патладжан
Агнешки кюфтенца в патладжан се изпичат във фурната и не изискват много от времето ни. Парчетата патладжан правят кюфтенцата сочни и ги напояват със страхотния аромат на зеленчука. Това ястие е удоволствие за небцето, докато заедно с това набавя за организма ни полезни вещества.

Рецепта за агнешки кюфтенца в патладжан

Пригответе вкусни агнешки кюфтенца в патладжан за ароматно предястие.

Време за приготвяне Порции Хранителни стойности в 1 порция
40 минути 3

416 калории
9 г нетни въглехидрати
32 г белтъчини
27 г мазнини

 

Необходими продукти:

  • 500 г агнешка кайма
  • 1 брой патладжан (~500-600 г)
  • 100 мл доматено пюре, без захар
  • 1 ч. л. екстра върджин зехтин
  • 8 броя чери домати
  • 1 брой зелена чушка (~120 г)
  • 1 ч. л. риган
  • 1/2 ч. л. черен пипер
  • 1/2 ч. л. червен пипер
  • 2-3 щипки кимион
  • сол на вкус

 

Начин на приготвяне:

  1. Смесете каймата с черния пипер, червения пипер, кимиона и солта.
  2. Оформете малки кюфтенца.
  3. В зависимост от това колко броя кюфтенца оформите, нарежете патладжана вертикално на същия брой ленти.
  4. Разполовете всяко парче патладжан по дължина.
  5. Увийте всяко кюфте с лента от патладжан. След това с още една напречно, за да се кръстосат лентите и да покрият кюфтенцата.
  6. Поставете подготвените агнешки кюфтенца с патладжан в плитка тавичка.
  7. Добавете на дъното на тавата доматено пюре.
  8. Поръсете с ригана.
  9. Намажете патладжана със зехтина.
  10. Разполовете чери доматите и нарежете чушката на парчета.
  11. С помощта на клечки за зъби декорирайте всяко кюфтенце с чери домат и парче чушка.
  12. Печете за 30 минути на 180 градуса.
  13. Сервирайте топло с доматения сос и подходяща салата.

 

Съвет: Може да комбинирате агнешки кюфтенца с патладжан с вкусен кето хляб, с който да хапнете и вкусния доматен сос.

 

Вдъхновение за агнешки кюфтенца в патладжан

 

агнешки кюфтенца в патладжан

 

Агнешкото месо е особено популярно в Турция и Близкия Изток. Поради това че патладжанът е често срещан в същата тази кухня, рецептата за агнешки кюфтенца в патладжан се влияе от вкуса на Изтока. Тази комбинация се среща широко и в Средиземноморската кухня.

Може да експериментирате с подправките и вкусовете, като добавите например допълнително лимон, сумак. чесън на прах или пресни зелени подправки. Перата от зелен лук също биха придали още свежест на ястието – тях може да добавите към доматения сос, в сместа за кюфтета или да поръсите готовото ястие.

Добавяне на дзадзики или халуми, традиционното кипърско сирене, също е чудесен вариант за поднасяне на агнешки кюфтенца в патладжан.

 

Хранителни стойности

Комбинацията от вкусно агнешко месо с ароматен патладжан набавя различни видове витамини и минерали на тялото ни. В 1 порция агнешки кюфтенца в патладжан се съдържат:

  • 43% витамин C
  • 32% манган
  • 25% мед
  • 23% витамин Б6
  • 20% желязо

*Процентите са калкулирани спрямо препоръчителната дневна доза.

С 1 порция агнешки кюфтенца в патладжан ще си набавите около 30% от количеството фибри за деня, които подпомагат правилното функциониране на стомаха и червата.

 

Още от нашата здравословна кухня

 

Кето чийзбургер руло. Таратор. Дзадзики - гръцка салата.

 

Както споменахме, вкусните агнешки кюфтенца в патладжан си отиват с още много различни салати и дори основни ястия за по-богато хапване. Горещо ви съветваме да опитате също:

 

Приготвянето на агнешки кюфтенца в патладжан не изисква много усилия и време, а пък резултатът е впечатляващ при всяко приготвяне. След като хапнете вкусното ястие, не пропускайте да споделите резултатите в нашата споделена кухня във Фейсбук. В нея събираме хиляди хора, привърженици на нисковъглехидратния режим на хранене. От тях ще може да почерпите съвети, идеи и още вдъхновение за кето ястия, които не правят компромис с вкуса.

Не бива да допускаме компромис не само с вкуса, но и с това колко време отделяме на готвенето. А постоянното планиране на седмичното меню е в тежест на много от нас. Затова ви предоставяме безплатно ежеседмично меню в нашия Вайбър канал. Към него добавяме и списък за пазаруване за още по-лесен живот и приятен кето режим.

 

Добър апетит!

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

77b4e8bfbbc2c5326156c9a35bcebe95?s=96&d=mm&r=g

Радина Руменова завършва бакалавърска програма "Българска филология" и се запътва към света на рекламата. Професионалните ѝ интереси са в сферата на езикознанието, а любителските влечения се разделят между кулинарията, музиката, екологията и здравословния начин на живот.

Свързани публикации

Оставете коментар