Патладжан бюрек с бадемово брашно

Обновена: 20.03.2025|
патладжан бюрек

Представете си любимия вкус на класическия чушка бюрек, но с патладжани вместо чушки – идеално адаптиран за кето режим. Патладжаните предлагат кадифена текстура, която се комбинира перфектно с богатата и кремообразна плънка от сирене и яйца. Тази рецепта за патладжан бюрек е нисковъглехидратна и напълно подходяща за тези, които следват кето режим.

 

Рецепта за патладжан бюрек

Лесен патладжан бюрек за вкусно предястие или леко основно.

Време за приготвяне Порции Хранителна стойност в 1 порция
60 минути 6 7 г нетни въглехидрати, 268 калории

Необходими продукти:

  • 2 големи патладжана (~1200 г)
  • 300 г краве сирене
  • 2 яйца (~100 г)
  • 4 стръка магданоз, нарязан на ситно (~20 г)
  • 1 ч. ч. бадемово брашно (~100 г)
  • зехтин или Гхи за пържене (~60-75 мл)
  • сол и черен пипер на вкус
  • свежа рукола и пармезан за декорация (по желание)

 

Начин на приготвяне:

  1. Нарежете патладжаните на тънки филии по дължина. Посолете ги и ги оставете да престоят 20-30 минути, за да се отцеди горчивината. След това ги изплакнете и подсушете с кухненска хартия.
  2. В купа смесете сиренето, яйцето и магданоза. Разбъркайте добре, докато се получи хомогенна смес.
  3. Вземете филия патладжан, сложете от плънката и поставете втора филия отгоре.
  4. Разбийте в купа другото яйце и след това оваляйте в бадемовото брашно, яйцето и пак брашното.
  5. В тиган загрейте малко зехтин на средна температура и запържете до златисто от двете страни. Отцедете ги върху кухненска хартия.
  6. Декорирайте своя патладжан бюрек по желание и ваш вкус и сервирайте.

 

Патладжан бюрек е едновременно вкусно и здравословно ястие, което ще допадне на всяко небце. С лесното си приготвяне и многобройните ползи за здравето от патладжана, това ястие е перфектно за всеки обяд, вечеря или на празничната трапеза. Още кулинарни кето изкушения ще откриете в нашата поредица „Кето фантазии“ и „Режимът 2:Еволюция“.

 

Здравословните ползи от патладжана

 

патладжан бюрек

 

Патладжанът не е само вкусен, но и изключително полезен зеленчук. Той съдържа малко калории, но е богат на важни хранителни вещества. Поради това хапването на патладжан бюрек може да донесе и някои ползи за здравето.

Богат на антиоксиданти

Патладжаните съдържат мощни антиоксиданти като антоцианини, които придават тъмния им лилав цвят. Тези антиоксиданти помагат за неутрализирането на свободните радикали в тялото, които могат да доведат до клетъчно увреждане и болести.

Подобрява здравето на сърцето

Фибрите, калият и витамин C, които се съдържат в патладжаните, подпомагат сърдечно-съдовата система. Те понижават нивата на лошия холестерол и намаляват риска от сърдечни заболявания.

Поддържа храносмилателната система

Патладжанът съдържа значителни количества фибри, които подпомагат доброто храносмилане. Тези фибри също така допринасят за поддържането на здравословна чревна флора.

Подпомага контрола на кръвната захар

Фибрите в патладжана забавят абсорбцията на захарта в кръвта, което помага за поддържането на стабилни нива на кръвната захар. Това е особено важно за хората с диабет или склонност към инсулинова резистентност.

Противовъзпалителни свойства

Той може да помогне за намаляване на възпалението в тялото, което е полезно при различни възпалителни заболявания, включително артрит.

Подпомага здравето на костите

Патладжанът съдържа важни минерали като калций, магнезий и фосфор, които са важни за костите и предотвратяването на остеопороза.

Поддържа здравето на кожата и косата

Антиоксидантите и витамините в патладжана помагат за подобряване на състоянието на кожата и косата, като поддържат еластичността на кожата и стимулират здравия растеж на косата.

Подпомага загубата на тегло

Тъй като патладжаните съдържат малко калории и много вода, те са идеална храна за хора, които искат да отслабнат. Те осигуряват усещане за ситост.

Богат на витамини и минерали

Патладжаните са отличен източник на витамини от групата B, като B1 и B6, както и на минерали като мед и манган, които подпомагат имунната система и метаболизма.

Това го прави отличен избор за разнообразяване на хранителния режим и допринасяне за цялостното здраве и благополучие.

 

Интересни факти за патладжана

 

патладжан бюрек

 

През вековете патладжанът е бил обект на различни културни вярвания и предразсъдъци. В Европа дълго време са го смятали за отровен, главно поради принадлежността му към семейството на картофите, където някои растения наистина са токсични.

Дори се е вярвало, че консумацията на патладжан може да причини лудост, поради което е бил известен като „ябълка на лудостта“. Въпреки тези митове, постепенно той става популярна съставка в средиземноморската кухня.

Интересен факт е, че първоначалните сортове патладжан са били малки и бели или жълти на цвят, което е вдъхновило името му на английски – „eggplant“ (яйцевидно растение). В съвремието обаче по-често срещаните сортове са с лилав или тъмновиолетов цвят, които придават специфичен вид и вкус на ястията.

Патладжанът всъщност е плод, макар че често се приготвя и консумира като зеленчук.

Той може да бъде различен на цвят – от бял, жълт, зелен до лилав и дори черен. Най-популярният сорт е тъмнолилавият патладжан, но в Азия се срещат и дълги и тънки сортове с по-светъл нюанс.

Патладжанът става популярен в Европа благодарение на арабите, които го въвеждат в Испания през VIII век. Оттам той бавно започва да се разпространява в Италия, Франция и останалите части на континента.

 

Още от здравословната ни кухня

 

Рулца от патладжан с орехова плънка.

Опитайте и нашето предложение за рулца от патладжан с орехова плънка.

 

Ако това предложение за патладжан бюрек ви е харесало, можете да разгледате още много подобни в секцията „Кето рецепти“ в нашия блог.

Присъединете се и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук, където ще можете да споделяте вашите решения за режимни рецепти.

Приятен апетит!

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

mobile front

Популярни продукти

7d2ec359d2302ea5ef2e3d9afb925967e1de9eb2ebc15ebd3c8ff2f85a8b148c?s=96&d=mm&r=g

Калина Петкова притежава специализирани познания в сферата на медицината, фармацията и ботаниката, като нейните интереси са насочени главно в холистичните методи на лечение, билколечението и астрологията.

Свързани публикации

Оставете коментар