Зелена салата с лимонов дресинг
Зелената салата е класика, която събира в себе си най-свежите и сезонни зеленолистни. Най-често към нея добавяме и варени яйца, за да повишим протеините и да я направим още по-питателна.
Споделяме нашия вариант на зелена салата с лимонов дресинг, която допълва чудесно всяко кето основно хранене.
Рецепта за зелена салата с лимонов дресинг
Ако лимонът не е по вкуса ви, използвайте ябълков оцет за овкусяване на вашата зелена салата.
Време за приготвяне | Порции | Хранителна стойност в 1 порция |
---|---|---|
15 минути | 6 | 3,92 нетни въглехидрати |
Необходими продукти:
- 600 г маруля (1 брой)
- 1 връзка зелен лук (~60 г)
- 200 г чери домати
- 20 маслини, без костилка (~200 г)
- 1 краставица (~200 г)
- 4 яйца
- 4 с. л. екстра върджин зехтин
- Сок от половин лимон
- 2 с. л. сусамово семе
Начин на приготвяне:
- Сложете яйцата да се сварят.
- През това време почистете и нарежете марулята, чери доматите, зеления лук, краставицата, маслините (можете да ги оставите и цели).
- Смесете зеленчуците в купа, отделно в малка купичка разбъркате добре зехтиа, сока от лимон и сусамовото семе. Полейте салатата и разбъркайте добре.
- Когато яйцата са готови, обелете ги и ги разполовете.
- Във всяка порция зелена салата поставете две половинки сварено яйце.
Ако е необходимо, поръсете с още малко сусам за финал.
За улеснение даваме и подробни практически съвети за варене на яйца в нашия блог.
В кулинарната ни поредица „Кето фантазии“ 1 и 2 пък ви очакват още много рецепти за разнообразни нисковъглехидратни салати. А в „Режимът 2: Еволюция“ навлизаме в дълбочините на кето храненето, различните типове метаболизъм, проучвания за макронутриентите и пътят им в нашето тяло.
Какви вариации на зелена салата можем да опитаме?
Предложената от нас рецепта запазва простотата на приготвяне, в която яйцето и марулята са главните герои в чинията.
Но има много други опции за обогатяване на зелената салата:
- Добавяне на зеленчуци като спанак, кейл, манголд, авокадо, червена чушка
- Обогатяване със сирена – краве, козе, пармезан, моцарела
- Смесване на горчица в дресинга
- Използване на масло от авокадо
Най-често в зелена салата се добавят и репички, които обаче при кето режим пропускаме.
За марулята и нейните сортове
Когато кажем „маруля“, си представяме класическите широки зелени листа, събрани в една глава.
Има обаче десетки видове маруля, всяка със свой уникален вкус, текстура и външен вид. Ето някои често срещани сортове:
- Айсберг – известна със своята хрупкава текстура и мек вкус, марулята айсберг образува стегнати кръгли глави с бледозелени листа. Често се използва в салати и сандвичи.
- Ромен – известна и като римска, тя има удължени листа с твърда, хрупкава текстура и леко горчив вкус. Популярна е употребата й в салата Цезар.
- Маруля Butterhead – „маслена“ маруля , тя има меки, нежни листа, които образуват рехави глави с маслена текстура и мек вкус. Страхотни са за салати и сандвичи.
- Дъбов лист – отличава се с подобна на дъбови листа форма, има деликатна текстура и леко орехов вкус. Предлага се в зелени и червени разновидности и често се използва в салати заради привлекателния си вид и мек вкус.
- Маруля Батавия – известна още като Summer Crisp, марулята Батавия има хрупкави листа с леки ресни и ненатрапчив вкус.
Това са само няколко примера от многото налични видове марули. Експериментирането с различни сортове може да добави разнообразие и интерес към нашите салати и други ястия.
В 100 г маруля се съдържат:
- 1,5 г нетни въглехидрати
- 15 калории
- 1,4 г протеин
- 370 мкг витамин А
- 9,2 г витамин C
- 126 мкг витамин К
- 36 мг калций
- 194 мг калий
- 29 мг фосфор
Нискокалоричната и нисковъглехидратна природа на този зеленчук го правят предпочитана добавка в салати и сандвичи, за свежест и допълнителен запас от нутриенти.
Още от здравословната ни кухня
Зелена салата се комбинира чудесно с тези кюфтенца с риба тон.
Ако видео рецептите са предпочитания от вас начин да се вдъхновявате, посетете и нашия ютуб канал, в който има още десерти, основни, предястия и много други рецепти.
Присъединете се и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук.
А във Вайбър групата ни всяка седмица ви очаква безплатно седмично кето меню.
Приятен апетит!
Източници
Няма източници
Блог
Рецепти
Свързани публикации
Днес приготвяме една чудесна кето панирана риба, за която използваме нисковъглехидратна панировка, за да получим златиста, хрупкава и
Искате нещо бързо, вкусно и хрупкаво за вечеря – кето пилешки шницел с гарнитура от хрупкави зеленчуци и
Основното ястие – агнешко за Великден, винаги изисква майсторски подход. При подбора на подправки, мазнина, метод на изпичане.