Зелена салата с лимонов дресинг

Обновена: 26.04.2024|
Зелена салата.

Зелената салата е класика, която събира в себе си най-свежите и сезонни зеленолистни. Най-често към нея добавяме и варени яйца, за да повишим протеините и да я направим още по-питателна.

Споделяме нашия вариант на зелена салата с лимонов дресинг, която допълва чудесно всяко кето основно хранене.

 

Рецепта за зелена салата с лимонов дресинг

Ако лимонът не е по вкуса ви, използвайте ябълков оцет за овкусяване на вашата зелена салата.

Време за приготвяне Порции Хранителна стойност в 1 порция
15 минути 6

3,92 нетни въглехидрати
191,83 калории
6,32 г протеин
16,28 г мазнини

keto baner 011
keto banner site 01
keto baner 011
keto banner site 01

 

Необходими продукти:

  • 600 г маруля (1 брой)
  • 1 връзка зелен лук (~60 г)
  • 200 г чери домати
  • 20 маслини, без костилка (~200 г)
  • 1 краставица (~200 г)
  • 4 яйца
  • 4 с. л. екстра върджин зехтин
  • Сок от половин лимон
  • 2 с. л. сусамово семе

 

Начин на приготвяне:

  1. Сложете яйцата да се сварят.
  2. През това време почистете и нарежете марулята, чери доматите, зеления лук, краставицата, маслините (можете да ги оставите и цели).
  3. Смесете зеленчуците в купа, отделно в малка купичка разбъркате добре зехтиа, сока от лимон и сусамовото семе. Полейте салатата и разбъркайте добре.
  4. Когато яйцата са готови, обелете ги и ги разполовете.
  5. Във всяка порция зелена салата поставете две половинки сварено яйце.

Ако е необходимо, поръсете с още малко сусам за финал.

За улеснение даваме и подробни практически съвети за варене на яйца в нашия блог.

В кулинарната ни поредица „Кето фантазии“ 1 и 2 пък ви очакват още много рецепти за разнообразни нисковъглехидратни салати. А в „Режимът 2: Еволюция“ навлизаме в дълбочините на кето храненето, различните типове метаболизъм, проучвания за макронутриентите и пътят им в нашето тяло.

 

Какви вариации на зелена салата можем да опитаме?

Предложената от нас рецепта запазва простотата на приготвяне, в която яйцето и марулята са главните герои в чинията.

Но има много други опции за обогатяване на зелената салата:

  • Добавяне на зеленчуци като спанак, кейл, манголд, авокадо, червена чушка
  • Обогатяване със сирена – краве, козе, пармезан, моцарела
  • Смесване на горчица в дресинга
  • Използване на масло от авокадо

 

Най-често в зелена салата се добавят и репички, които обаче при кето режим пропускаме.

 

За марулята и нейните сортове

 

Зелена салата, маруля.

 

Когато кажем „маруля“, си представяме класическите широки зелени листа, събрани в една глава.

Има обаче десетки видове маруля, всяка със свой уникален вкус, текстура и външен вид. Ето някои често срещани сортове:

  • Айсберг – известна със своята хрупкава текстура и мек вкус, марулята айсберг образува стегнати кръгли глави с бледозелени листа. Често се използва в салати и сандвичи.
  • Ромен – известна и като римска, тя има удължени листа с твърда, хрупкава текстура и леко горчив вкус. Популярна е употребата й в салата Цезар.
  • Маруля Butterhead – „маслена“ маруля , тя има меки, нежни листа, които образуват рехави глави с маслена текстура и мек вкус. Страхотни са за салати и сандвичи.
  • Дъбов лист – отличава се с подобна на дъбови листа форма, има деликатна текстура и леко орехов вкус. Предлага се в зелени и червени разновидности и често се използва в салати заради привлекателния си вид и мек вкус.
  • Маруля Батавия – известна още като Summer Crisp, марулята Батавия има хрупкави листа с леки ресни и ненатрапчив вкус.

 

Това са само няколко примера от многото налични видове марули. Експериментирането с различни сортове може да добави разнообразие и интерес към нашите салати и други ястия.

В 100 г маруля се съдържат:

  • 1,5 г нетни въглехидрати
  • 15 калории
  • 1,4 г протеин
  • 370 мкг витамин А
  • 9,2 г витамин C
  • 126 мкг витамин К
  • 36 мг калций
  • 194 мг калий
  • 29 мг фосфор

 

Нискокалоричната и нисковъглехидратна природа на този зеленчук го правят предпочитана добавка в салати и сандвичи, за свежест и допълнителен запас от нутриенти.

 

Още от здравословната ни кухня

 

 

Зелена салата се комбинира чудесно с тези кюфтенца с риба тон.

Ако видео рецептите са предпочитания от вас начин да се вдъхновявате, посетете и нашия ютуб канал, в който има още десерти, основни, предястия и много други рецепти.

Присъединете се и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук.

А във Вайбър групата ни всяка седмица ви очаква безплатно седмично кето меню.

Приятен апетит!

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Верджиния Георгиева
Верджиния Георгиева е дипломиран книгоиздател в профил „Редакционно-издателски процес“. Акцентът върху езиковата и литературна компетентност е водещ за нея в процеса на писане, а интересите й са главно в сферата на здравословното хранене и начин на живот.

Блог

Рецепти

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 26 април 2024 в 16:14 | Публикувана: 17 април 2024 в 17:35 | Категория: Кето рецепти, Студени и топли предястия в режим на кетоза - Фор Лайф