Кето пиде – вариация на традиционната турска пица

Обновена: 19.04.2024|
Кето пиде.

Кето пиде е нисковъглехидратна вариация на традиционната, ароматна и пикантна турска пица – пиде. В нея обикновено се използва мляно месо – агнешко или телешко, както и доста подправки.

Тъй като пицата е една от най-обичаните храни в цял свят, предоставяме на любителите на кето и нисковъглехидратното хранене вкусна идея за кето пиде.

 

Рецепта за кето пиде

 

Време за приготвяне Порции Хранителни стойности в 1 порция
30-35 минути 2 915 калории
10 г нетни въглехидрати
54 г протеин
70 г мазнини

 

bademovo brashno 400
keto 01
bademovo brashno 400
keto 01

Стъпките за приготвяне на кето пиде могат да изглеждат доста, но всъщност се прави сравнително бързо и лесно.

Необходими продукти

За тестото:

  • 150 г моцарела, настъргана
  • 50 г течна сметана, за готвене
  • 100 г бадемово брашно
  • 1 ч. л. риган
  • ½ ч. л. чесън на прах
  • ½ ч. л. чили, сушено
  • ½ ч. л. сол

 

За плънката:

  • 200 г телешка кайма
  • 2 с. л. доматено пюре, без захар
  • 100 г зелен лук, пера
  • 20 г магданоз, ситно нарязан
  • 20 г зелени чушки, люти
  • 50 г червена чушка, нарязана на колелца
  • 1 с. л. зехтин
  • 1 ч. л. сол
  • 1 ч. л. сумак
  • ½ ч. л. черен пипер
  • ½ ч. л. червен пипер, лют

 

Начин на приготвяне

На тестото:

  1. Включете фурната да загрява на 180°C.
  2. Сложете тенджера с вода да заври на котлона.
  3. Върху тенджерата поставете по-дълбок стъклен съд.
  4. На водна баня разбъркайте бадемовото брашно, подправките и 120 г от моцарелата, до получаването на еластична хомогенна смес.
  5. Поставете тестото между 2 листа хартия за печене в тава.
  6. Разточете го във формата на овал.
  7. Махнете горния лист хартия и прегънете навътре краищата, за да се получи борд.
  8. Заострете двата най-отдалечени края и повторно прегънете краищата навътре.
  9. Формата на тестото трябва да прилича на лодка.
  10. Сложете блата за кето пидето да се запече във фурната за 15 минути на 180°C.

 

На плънката:

  1. През това време нарежете лютите чушки и перата зелен лук на дребно.
  2. Загрейте 1 супена лъжица зехтин в тигана.
  3. Сложете зелените лук и чушки и запържете за 2-3 минути на среден огън.
  4. Добавете доматеното пюре, чесъна на прах и сумака.
  5. Оставете на котлона за още 2-3 минути, като от време на време разбърквате.
  6. Ако блатът е готов – намажете го с готовия сос. Ако все още тестото се пече – изсипете соса в подходящ съд и го нанесете върху тестото, когато се изпече.
  7. В същия тиган добавете 1 с. л. зехтин, заедно с каймата, солта, черния и лютия пипер.
  8. Запържете я за около 4-5 минути.
  9. Разнесете каймата върху соса, поръсете с останалите 30 г моцарела, нарязаните парчета червена чушка и върнете във фурната за 5 минути.
  10. Сервирайте готовото кето пиде.

 

Допълнителни съвети:

  • От рецептата се получава 1 кето пиде. За да спазваме допустимите въглехидрати, е препоръчително да го разделим на 2 порции – 1 за обяд и 1 за вечеря.
  • Ако не сте фенове на лютото, може да пропуснете пикантните съставки в рецептата.
  • Кето пиде може да приготвите и с мляно агнешко месо, вместо телешко.

 

Произход на пидето

 

Оригинална рецепта за кето пиде.

 

Има две теории за произхода на турската пица – пиде. Първата гласи, че „пиде“ идва от токолак – питка от Османската империя.

Друга теория е, че е възникнал след Първата световна война, когато Турция е била напълно опустошена от война и пидето е резултат на използваните остатъци от храна от хората.

Оригиналното пиде от Самсун, или както го наричат киймали, е с по-дълга форма и плънката е изцяло обвита в тесто. Днешната форма бе създадена след това, за да улесни подготовката.

Традиционното за турското пиде е приготвянето му с мляно месо – телешко или агнешко.

Въпреки това има различни вариации на плънка – със спанак и яйце, сирена, морски дарове и други. В турската кухня има още едно ястие, подобно на пиде, наречено Lahmacun.

 

Повече за турската кухня

 

Кето пиде и турски кебап.

 

Тъй като споделяме рецепта за кето пиде, нисковъглехидратна вариация на традиционната турска пица – пиде, ще разгледаме и малко факти за кулинарията в Турция.

Турската кухня е една от най-добрите кухни в света, присъединявайки се към френската, китайската, италианската и други.
Подобно на културната мозайка на страната, храната на Турция е много колоритна и съдържа безброй различни вкусове.

Кухнята на Турция продължава да се развива през вековете, черпейки вдъхновение от богатата си история на земи, които били домакини първо на Византийската, а след това на Османската империя.

Специфичните вкусове в различните региони на Турция допринасят за сложността на кухнята на страната.

Наличието на различна турска храна в някои региони също помогна за оформянето на обичайните за тази конкретна област храни.

Районът на Източното Черноморие, например, не е подходящ за производство на пшеница поради обилните валежи. Затова жителите разработили ястия, които разчитат предимно на царевица и царевично брашно.

По същия начин регионът на Югоизточен Анадол е известен с кебапите в резултат на богатия си добитък. Егейският регион, популярен с производството на маслини, е известен със своите вкусни зеленчукови ястия със зехтин и билки. Докато сладкишите са монопол на Тракия.

 

Още от здравословната ни кухня

 

кето баклава

 

Засягайки турската кухня с рецептата ни за кето пиде, споделяме един вкусен десерт, който също е традиционен за тази кухня, а именно кето баклава.

Ако рецептата ни за кето пиде ви е харесала, предлагаме да разгледате и останалите ни предложения за различни видове пица, например:

 

Може да разгледате още много подобни и различни в секцията „Кето рецепти“ в нашия блог и в книгите ни „Кето фантазии“.

Каним ви в здравословната ни и споделена кухня във фейсбук, където ще можете да споделяте вашите решения за режимни рецепти, да обменяме опит и идеи.

Може да станете част и от нашата Вайбър група, в която редовно споделяме седмични кето менюта, актуални теми и рецепти.

Приятен апетит!

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Диляна Илиева
Диляна Илиева завършва бакалавърска програма „Реклама“ и придобива опит в създаването и разработването на компетентно съдържание. Интересите й са в сферата на здравословното хранене и спорта.

Блог

Рецепти

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 19 април 2024 в 16:14 | Публикувана: 2 април 2024 в 15:12 | Категория: Кето рецепти, Основни ястия за кетогенен режим - Фор Лайф