Влияние на кето диетата върху холестерола

Обновена: 26.02.2024|
Влияние на кето диетата върху холестерола.

Днес ще дадем отговор на въпроса дали може да повлияе кето диетата върху холестерола, повишавайки или намалявайки нивата му.

Много хора си задават този въпрос, подбудени от това, че в режимът се набляга на високия прием на мазнини.

Това е основателна загриженост, тъй като нивата на холестерола са свързани с риска от сърдечни заболявания. Ефектът от кето диетата върху здравето на сърцето обаче не е толкова ясен.

Тази статия ще обсъди видовете холестерол в тялото и резултатите от изследванията за това как кетогенната диета може да повлияе на тези нива. Но първо нека си припомним какво представлява кетогенната диета.

 

omega3 400
omega3 600
omega3 400
omega3 600

Кето диетата в своята същност

Кетогенната или кето диетата се характеризира с това, че се консумира минимално количество въглехидрати, а съдържанието на мазнини е значително по-високо.

Различава се от повечето диети с ниско съдържание на въглехидрати по това, че е много по-стриктна по отношение на броя на разрешените макронутриенти.

Макронутриентите са въглехидрати, мазнини и протеини. Те осигуряват калории и енергия и съставляват най-голямото количество хранителни вещества, от които се нуждае човешкият организъм, за да функционира нормално. За разлика от тях микронутриентите са също важни хранителни съставки, необходими на тялото, но в минимални дози.

Въпреки че няма една „стандартна“ кето диета със специфично съотношение на макронутриенти, кето диетата обикновено ограничава общия прием на въглехидрати само до около 5–10% от общите дневни калории, или около 20–50 грама на ден.

Типичният прием на мазнини при кето диета е около 70–80% от общите дневни калории, като 10–20% от дневните калории идват от протеини.

Съдържание на макронутриети при кето диета

Типичната кето диета съдържа:

  • 5-10% прием на въглехидрати (20-50 грама на ден)
  • 70-80% прием на мазнини
  • 10-20% прием на протеини

 

Същност на холестерола

 

Кето диетата върху холестерола. Граници на висок холестерол.

 

Холестеролът е восъчно, подобно на мазнина вещество, намиращо се в клетките на нашето тяло.

То помага на тялото ни да изгради клетъчните мембрани, предшества синтеза на витамин D, на жлъчните киселини и някои хормони. Твърде много холестерол обаче може да доведе до здравословни проблеми със сърцето.

Има различни видове холестерол и всеки има различен ефект върху здравето на сърцето.

Липопротеините с ниска плътност (LDL)

Известен още и като „лош“ холестерол, защото допринася за сърдечните заболявания, като води до натрупване на мазнини в артериите, следствието на което е стесняване на артериите и заболяване, наречено атеросклероза.

Атеросклерозата увеличава риска от инфаркт и инсулт.

Липопротеини с висока плътност (HDL)

Известен още и като „добър“ холестерол, защото може да помогне за предпазване от инфаркт и инсулт. HDL холестеролът помага за отстраняването на част от LDL холестерола от артериите, което може да предпази от сърдечни заболявания.

Триглицеридите не са форма на холестерол, но са най-често срещаният вид мазнини или липиди в човешкото тяло.

Човешкото тяло преобразува допълнителните калории от храната, която ядем, в триглицериди, които след това се използват за енергия между храненията.

Високото ниво на триглицериди, съчетано с високо ниво на холестерол, увеличава риска от сърдечни заболявания.

Общият холестерол е мярка както за LDL, така и за HDL холестерол, плюс 20% от триглицеридите в човешкото тяло.

 

Какво влияние има кето диетата върху холестерола?

През 2019 г. Националната липидна асоциация публикува становище относно диети с ниско или много ниско съдържание на въглехидрати (включително кетогенни диети) и връзката им с телесното тегло и други кардиометаболични рискови фактори.

Въз основа на прегледаните доказателства асоциацията заключи, че тези диети водят до загуба на тегло.

Как влияе кето диетата върху холестерола спрямо проучвания, резултатите показват смесени резултати за нивата на на LDL холестерол, като някои демонстрират увеличение на стойностите.

Предполага се, че чрез понижаване на нивата на инсулин диетите с ниско съдържание на въглехидрати могат да инхибират синтеза на холестерол в черния дроб. Освен ако това не се противодейства от други механизми, очакваният резултат ще бъде намален общ холестерол и LDL.

Друго изследване демонстрира, че намаляването на въглехидратите до нива, които индуцират физиологична кетоза, всъщност може да доведе до значителни ползи в липидните профили на кръвта.

Нискокалорична срещу кетогенна диета

Кетогенната диета с много ниско съдържание на въглехидрати значително намалява триглицеридите, общия холестерол и нивата на LDL холестерола, със забележимо повишаване на нивата на HDL холестерола.

Кетогенна диета при диабет

Следването на кето диета от хора с диабет тип 2 води до повишаване на добрия (HDL) холестерол, намаляване на триглицеридите и липса на значителни промени в LDL холестерола.

Освен това влияе благоприятно, понижавайки телесното тегло и кръвното налягане.

Ефект на наситените мазнини

Влиянието на кето диетата върху холестерола зависи до голяма степен от това как спазваме диетата. Особено значение се отдава и на вида консумирани мазнини. Тези два фактора влияят върху това дали холестеролът в човешкото тяло ще е висок или нисък.

При диети с високо съдържание на мазнини понижените нива на общия холестерол са свързани с по-нисък прием на наситени мазнини и по-висок прием на полиненаситени мазнини.

За сравнение, повишеният HDL холестерол е свързан с по-високия прием на мононенаситени мазнини.

По-ниският прием на наситени мазнини е незначително свързан с по-ниските нива на LDL холестерол. Освен това повишените нива на триглицеридите са свързани с по-висок прием на въглехидрати.

 

Кето храни, които влияят на холестерола

 

Кето диетата върху холестерола. Омега-3 мастни киселини за сърцето. Клетъчно хранене. Понижаване на кръвното налягане. Медоносни растения, богати на омега-3.

 

Положително влияние оказва кето диетата върху холестерола при консумиране на предимно ненаситени мазнини, а не на наситени. Подобрява значително нивата на холестерол, особено на LDL холестерола.

Ненаситените мазнини се намират в храни като:

  • растителни масла: зехтин, масло от авокадо
  • авокадо
  • маслини
  • мазни риби: сьомга, сардини, риба тон, скумрия
  • ядки и ядкови масла: бадеми, пекани и орехи
  • семена: ленено, сусамово

Много хора не си набавят достатъчно фибри по време на кето диета. Увеличаването на приемът им определено ще бъде от полза не само за нивата на холестерола, но и за здравето на червата.

Изберете нисковъглехидратни плодове и зеленчуци без скорбяла като авокадо, домати, аспержи, броколи и спанак.

 

Влияние на кето диетата върху холестерола и кръвното

Ако имате висок холестерол и високо кръвно налягане, важно е да говорите с вашия лекар, преди да решите да преминете на кетогенна диета.

Той ще вземе под внимание вашите специфични обстоятелства, като цялостно здраве, лекарства, които приемате, и други рискови фактори, преди да одобри кето диетата.

Установено е, че кето диетата може потенциално да подобри нивата на холестерола и кръвното налягане. Въпреки това се консултирайте с вашия медицински специалист, преди да започнете режима.

Как кето влияе на вашите артерии?

Как кето диетата засяга артериите зависи от индивидуалното здраве и видовете мазнини, консумирани по време на диетата.

Доказано е, че наситените мазнини влияят върху кръвните нива на общия холестерол, главно чрез повишаване на LDL холестеролa (лошия холестерол ).

Това води до натрупване на плаки в артериите и затруднява движението на кръвния поток.

Ненаситените мазнини имат обратен ефект – те са полезни за сърцето и съдовете, защото понижават LDL холестерола и повишават HDL холестерола. Това намалява риска от инфаркт и инсулт.

Колко натрий и холестерол при кето?

Няма конкретни насоки за това колко натрий и холестерол трябва да се консумират по време на кето диета.

Според СЗО препоръчителната дневна доза NaCl, за здрави хора в активна възраст, не бива да надхвърля 5 грама, което представлява една равна чаена лъжичка трапезна сол. При сърдечно-съдови проблеми е правилно количеството да се понижи до 2,3 – 2,5 грама.

Естествено, има значение с какво се храните, но в организма се образува т.нар. ендогенен холестерол, чието натрупване не се влияе особено от вашето меню.

Въпреки това, при високи стойности на липопротеините с ниска плътност (LDL) е разумно да избягвате ястия с много холестерол, както и с наситени мазнини.

Добре е в менюто си да давате предимство на варени яйца, скариди и други морски дарове, за да ограничите риска от сърдечно-съдови заболявания.

Какво представлява холестеролът?

Холестеролът е восъчно, подобно на мазнина вещество, намиращо се в клетките на нашето тяло. Помага на тялото да изгради хормони и клетъчни мембрани. Прекомерното му наличие в тялото  може да доведе до здравословни проблеми със сърцето.

Какво влияние има кето диетата върху холестерола?

Кетогенната диета значително намалява триглицеридите, общия холестерол и нивата на LDL холестерола, със забележимо повишаване на нивата на HDL холестерола.

Кои храни са подходящи за понижаване на холестерола?

Кето храни, съдържащи ненаситени мазнини, като авокадо, зехтин, сьомга, бадеми и ленено семе са подходящи за понижаване нивата на холестерола.

Категории: Кето диета|Публикувана: 10.08.2022|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Ваня Боянова
Ваня Боянова е дипломиран технолог по „Храни, хранене и диететика“. Участвала е в множество проекти за здравословно хранене в България и чужбина. Организатор и лектор е на събития със здравна насоченост. Автор е на стотици публикации в сферата на храненето.

Блог

Рецепти

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 26 февруари 2024 в 11:01 | Публикувана: 10 август 2022 в 10:07 | Категория: Кето диета