Кето Клафути с горски плодове

Обновена: 07.03.2024|
Рецепта за кето клафути.

Традиционният френски Клафути е бърз тестен десерт, приготвен с пресни плодове. Ние си приготвяме алтернативен вариант – кето Клафути, с бадемово брашно и естествен подсладител.

Към чая, бронираното кафе или просто да се насладим на едно парченце – десертът не отнема време, а е истинско кулинарно удоволствие за небцето.

Нека видим какво ще ни бъде необходимо за приготвянето.

 

 

bademovo brashno 400
keto banner site 01
bademovo brashno 400
keto banner site 01

Рецепта за кето Клафути с горски плодове

Подгответе си тавичка с размер около 25 см в диаметър, за да получите дебелина на десерта, която да му позволи да се изпече добре и равномерно.

Време за приготвяне Порции Хранителна информация в 1 порция
45 минути 8 4.9 г нетни въглехидрати, 3 г фибри, 7.4 г мазнини

 

Необходими продукти:

  • 4 яйца
  • 240 мл кокосово мляко
  • 3 с. л. стевиола на прах или *еритритол
  • 100 г бадемово брашно
  • ½ ч. л. стевиола ванилия
  • ½ ч. л. сол
  • 1 ч. л. кокосово масло за намазняване
  • 200 г замразени горски плодове: боровинки, къпини, малини
  • 1 с. л. блендирана на пудра стевиола (за поръсване)

 

Изпълнение на рецептата:

  1. Загрейте фурната на 175°C.
  2. За да стане най-бързо, смесете всички съставки , без кокосовото масло и бери плодовете, в блендер. Това са: яйцата, кокосовото мляко, стевиолата, бадемовото брашно, ванилията и солта.
  3. Блендирайте до гладкост. Ако не разполагате с блендер, миксерът също ще свърши чудесна работа.
  4. Намазнете тавичка, 25 см в диаметър, с кокосовото масло и изсипете вътре сместа. С ръка разнесете отгоре бери плодовете, постарайте се да са равномерно.
  5. Сложете във фурната и печете 35-45 минути.
  6. Вашият Клафути пай е готов, когато повърхността придобие златистокафяв цвят. Проверете дали е добре изпечен вътре с клечка за зъби. Ако я извадите чиста, паят е готов.
  7. Извадете от фурната и оставете да се охлади около 5 минути.
  8. Блендирайте стевиола на прах на пудра и поръсете вашия кето Клафути пай.

Можете да съхранявате десерта в хладилник до 3 дни.

За ползите от консумацията на горски плодове можете да прочетете повече в нашия блог.

Направете си и бърз сметанов крем, с който можете да покриете парчетата Клафути при сервиране. Необходими са ви:

  • 200 мл сметана за разбиване
  • 1 с. л. стевиола, блендирана на пудра предварително

Разбийте на висока скорост с миксер до получаването на въздушна смес.

За по-богат вкус добавете към рецептата:

  • 1 с. л. канела
  • 1 с. л. какао на прах

Сервирайте всяко парче кето Клафути:Кето клафути. Битербален. Цедено кисело мляко, кето десерти.

Подобни десерти, които ще откриете в нашата кулинарна секция „Кето рецепти“:

Още здравословни рецепти ще откриете в нашата кулинарна книга „Кето фантазии„.

 

Какво значение стои зад Клафути?

Clafoutis идва от глагола clafir, което означава „запълвам“. Всъщност, след подреждане на плодовете в тава за печене, намазана с масло, традиционният десерт се приготвя чрез изливане на сладкото тесто върху тях.

Десертът произхожда от земеделския регион Лимузен, Франция. Въпреки че датата на произхода му е неизвестна, популярността на клафути нараства и се разпространява извън Лимузен през 19-ти век, когато готвачите в цялата страна започват да пекат ястието с яйчен крем.

Интересни факти

В автобиографичния си роман „Войната: Мемоар“ френската писателка Маргарит Дюрас внимателно събира съставките, за да направи на съпруга си клафутис, когато той се връща от концентрационните лагери. Когато го посреща, той е твърде слаб от недохранване.

Във филма „First Cow“/ „Първата крава“ (2019), Отис „Бисквитката“ Фиговиц пече боровинков клафутис за гостуващ в една от сцените капитан.

 

Още от здравословната ни кухня

 

Кето Клафути. Кето торта Павлова, рецепта.

Още един бърз, лесен и ефектен десерт – кето торта Павлова.

 

Ако нашето предложение за кето Клафутис с горски плодове ви е харесало, можете да разгледате още много подобни в секцията „Кето рецепти“ в нашия блог, както и в нашата кулинарна книга „Кето фантазии“.

Присъединете се и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук.

Приятен апетит!

*За подслаждане можете да използвате и еритритол, който се дозира също 1:1 със захарта.

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Верджиния Георгиева
Верджиния Георгиева е дипломиран книгоиздател в профил „Редакционно-издателски процес“. Акцентът върху езиковата и литературна компетентност е водещ за нея в процеса на писане, а интересите й са главно в сферата на здравословното хранене и начин на живот.

Блог

Рецепти

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 7 март 2024 в 16:44 | Публикувана: 23 септември 2021 в 18:06 | Категория: Десерти при кетогенен режим - Фор Лайф, Кето рецепти