Годжи бери: 6 причини да го консумираме редовно
Произход на годжи бери
Тези малки плодчета имат научното наименование Lycium barbarum. Растението произхождат от Азия, особено Китай, където се отглеждат както в северните, така и в южните райони. Ползи от консумацията на годжи бери се споменават дори в „Shen Nong Ben Cao Jing“, древна книга, описваща подробно медицинските и земеделските познания на митичния китайски император Шен Нонг и най-старата съществуваща книга за китайските билки.Освен плодовете, други части на растението годжи бери, които се възхваляват, включително цвета, листата, семената и кората на корена.
Хранителни стойности за годжи бери
В 5 супени лъжици от плодчетата (~30 г) се съдържат:- ~100 калории
- 0 г мазнини
- 3 г фибри
- 13 г захар
- 4 г протеин
- 7510 IU витамин А (около 134% от препоръчителния дневен прием)
- 14 мг витамин С (около 25% от препоръчителния дневен прием)
- 12 мг желязо (около 10% от препоръчителния дневен прием)
- 18 аминокиселини (11 от които незаменими)
- 5 източника на здравословни ненаситени мастни киселини, включително алфа-линоленова киселина и линолова киселина
- фитохимикали, включително бета-каротин, зеаксантин, ликопен, криптоксантин, лутеин и полизахариди
Годжи плодовете – суперхрана с много антиоксиданти
Подобряват имунната система
Екстрактът от тези плодове може да помогне за засилване на имунната система. При проучване на 60 здрави възрастни се установява, че приемането на 10 мл от концентриран сок от годжи бери дневно в продължение на 30 дни, води до подобряване на имунната функция. По-конкретно той стимулира лимфоцитите, белите кръвни клетки, които са отговорни за защитата на организма от вредни бактерии и вируси. Смята се, че хранителното съдържание на годжи плодовете варира в широки граници в зависимост от вида, свежестта и начина на обработка. Малките червени плодчета се мерят по съдържание на витамин C с пресните лимони и портокали. Годжи бери плодовете са богати още и на мед, желязо, селен и цинк. Тези минерали са от съществено значение за функционирането на всички органи, предпазват клетките и спомагат за оптимизирането на обмяната на веществата.Познатите от годжи бери ползи против стареенето
Прием на годжи бери може да предпази здравето на очите, което с времето неминуемо отслабва.
В помощ срещу ракови заболявания
Екстрактът от годжи бери възпрепятства растежа на ракови клетки, като им пречи да се разпространяват. Подобно на боровинките и малините, тези плодове доставят високи нива на антиоксиданти витамин С и витамин А на тялото. Това са хранителни вещества, ключови за изграждането на имунитет и предотвратяването на често срещани заболявания като настинка, плюс по-сериозни хронични заболявания като рак или невродегенеративен спад. От антиоксидантите, присъстващи в годжи бери, каротеноидите като зеаксантин и прекурсорите на витамин С са най-задълбочено изследвани. Високите нива на тези съединения дават на плодчетата репутация за помощник в борбата с раковите клетки и туморния растеж. Техните съединения имат силата да доведат до намаляване на нивата на възпалителни цитокини. Ползите от годжи бери се разпространяват и в други части на тялото. Това се случва благодарение на техните полизахариди и гликоконюгатни съединения. Те насърчават уникални биоактивни имуномодулиращи, антитуморни и антиоксидантни дейности в мозъка, черния дроб, репродуктивните органи и храносмилателния тракт. Също така се съобщава, че с годжи бери се увеличава противотуморната активност срещу различни видове ракови клетки на кожата чрез инхибиране на растежа им и индуциране на апоптоза (клетъчна смърт).Годжи бери за отслабване
Едно от предимствата на тези плодове е спомагането им за загубата на тегло. Те са с високо съдържание на фибри, които помагат за контролирането на кръвната захар и апетита, чрез запазванена на чувството за ситост по-дълго време. Годжи бери имат нисък гликемичен индекс. Стойността на този гликемичен индект показва ефекта, който ще имате върху нивата на кръвната захар, след като хапнете определена храна. Храните с ниско съдържание на този индекс отделят захарта по-бавно в кръвния поток и се смята, че помагат за подобряване на чувството на пълнота и намаляване на апетита.Изследване, между здрави мъже и жени с наднормено тегло, консумирали единична доза от 120 мл от концентрирания сок от годжи бери, показва, че способността им да горят калории след един час е 10% по-голяма, отколкото при тези, които не са консумирали сока. Когато участниците са консумирали сок от годжи бери в продължение на 14 дни, обиколката на талията им е намаляла средно с 4,7 см, в сравнение с контролната група.Според някои проучвания сокът от годжи бери може да помогне за загубата на тегло чрез забързване на метаболизма.
Спомагат за увеличаване на плодовитостта
Традиционно китайците вярват, че храненето с годжи бери е от полза за репродуктивната система и повишава плодовитостта. Смята се, че плодчетата повишават броя на сперматозоидите и жизнеността на спермата. Съвременните доказателства показват, че допълнителни ползи от годжи бери включват помощ при лечение на женско безплодие при пациентки с преждевременна яйчникова недостатъчност и неспособност за нормална овулация.Рецепти с годжи бери
Как се приема годжи бери?
Ако сте избрали хранителна добавка, следвайте указанията на прием. Има обаче и други форми, под които можете да ги приемате. Сурови: ако разполагате със сурови плодове, хапнете ги така. Една малка шепа на ден е достатъчна. На сок: при избор на тази форма, съблюдавайте да е истински сок, без добавена захар или оцветител. Чай: ако сте любители на тази напитка, може да си приготвите чай от годжи бери. За целта добавите шепа плодчета към голяма чаша гореща или студена вода (или билков чай) и оставете да престои и да се хидратира за 5 до 10 минути. Стават плътни и сочни. Можете да пиете чай и да ядете хидратирани плодове, които са заредени с антиоксиданти. На смути: накиснете шепа годжи бери във вода за 10 минути. След като станат пухкави и сочни ги добавете към любимото си смути. Това няма да промени много вкуса или консистенцията му. Към зърнени храни: точно като стафиди, добавете малко годжи бери към топли или студени зърнени храни. В мъфини и кифлички: добавете плода към тестото на любимите си мъфини. Съвет: заменете бялото брашно с бадемово или кокосово, за да са по-нисковъглехидратни.Кои хора трябва да избягват консумацията на годжи бери?
Въпреки че повечето хора понасят добре плода, възможните странични ефекти от годжи бери могат да включват стомашна болка или алергична реакция, особено при консумация в големи количества. И както всички сушени плодове, годжи бери съдържат захар, така че контролът на порциите трябва да се следи. При хората, които използват медикаменти за разреждане на кръвта или лекарства за диабет, е възможна отрицателна реакция при големи количества. Прекомерен прием може да доведе до дисбаланс на кръвната захар.Що се отнася до алергиите, тези плодове не са често срещан алерген. Ако забележите все пак симптоми като изтръпване в устата, кожен обрив, сърбеж или други признаци на алергия, трябва да се избягва консумацията на годжи бери.Преди да ги включите в диетата си, е добре да консултирате това с лекар, тъй като може да се получи взаимодействие с някои лекарства и съответно да има нежелани странични ефекти.
Заключение
Годжи бери е суперхрана, богата на антиоксиданти, витамини и минерали, които подпомагат цялостното ни здраве. Въпреки здравните му ползи, бременни жени, хора с ниско кръвно налягане или приемащи разреждащи кръвта лекарства, трябва да го консумират с повишено внимание или след консултация с лекар.Често задавани въпроси
Годжи бери - какво не знаем за този плод?
Годжи бери плодовете са били използвани в традиционната китайска медицина повече от 2000 г. Те имат сладък вкус и могат да се консумират сурови, сушени, под формата на сок или чай.
Какви ползи за здравето има годжи бери?
Плодът е богат на антиоксиданти, които повишават имунната система и намаляват риска от редица заболявания, включително рак. Има данни, че помага за отслабване и подобрява плодовитостта.
Как да приемаме годжи бери?
Можем да консумираме плода суров, сушен, под формата на чай или сок. Също така е възможно да се добави към зърнени храни, кексчета и др.
Свързани публикации
Вкусната синя боровинка произхожда от Северна Америка, където консумацията й от индианските племена е била широко разпространена.
В своя малък размер леко киселата червена боровинка крие много полезни свойства, познати от векове. Тя е богата
Мъничко, сладичко, с много полезни свойства – що е то? Отговорът на тази гатанка може да бъде единствено