Хигиена на бременността: съвети и промяна в някои навици

Обновена: 22.02.2024|
Пуерпериум. Хигиена на бременността.

Необходимо е създаването на нови рутинни навици за поддържане на здравословна хигиена на бременността. Грижите за тялото и ума, обаче, трябва да започнат още преди забременяването. Уточняването на гинекологичния преглед преди желаната бременност може да открие отклонения, които е възможно да доведат до усложнения по време на този период.

Още от началото на бременността бъдещата майка трябва да спазва определен индивидуален режим, който да й помогне да премине леко и спокойно през тези месеци. Хигиенният режим на бременната жена трябва да се контролира от самата нея, нейните близки и съответните медицински специалисти (женска консултация).

 

Физическо натоварване и бременност

Физическото натоварване не трябва да се свежда до минимум освен при професии с прекомерно физическо натоварване. Такива са напълно несъвместими с бременността –  професионални спортистки, балерини, циркови артистки, професии с тежка физическа работа и опасност от наранявания, и т.н.

От друга страна, пълното обездвижване е несъвместимо с нормалното протичане на бременността и води до влошаване на дихателната функция, нарушения в кръвообращението на тъканите, включително и на плацентарното място. То може да предразположи към заболявания, влошава апетита и храносмилането, което от своя страна може да доведе до констипация (запек) и забавено изпразване на пикочопроводните пътища.

Сутрешните и следобедни разходки се препоръчват на всяка здрава бременна, без да се допуска физическа натовареност, стигаща до умора. Макар и краткотрайна, хипоксията (недостиг на кислород), съпътстваща физическата умора, може да влоши състоянието на плода. Степента на допустимото физическо натоварване е в тясна зависимост от начина на живот преди забременяването.

 

Повишено внимание при определени професии

Има редица професии, които създават повишен риск за бременната и плода, и се налагат известни промени в режима, съобразени поотделно за всяка бременна.

Професии, свързани с продължително въздействие на физически и химични агенти, трябва да се избягват –работа с инфекциозен материал в микробиологични лаборатории, работа при високи или ниски температури, работа с рентгенова апаратура или някои физиотерапевтични апарати и т.н. Особено опасна за бременната е работата с вибрации. Вибрациите предразполагат маточната мускулатура към контракции и повишават риска към спонтанен аборт или преждевременно раждане.

Препоръчва се да се определят, на равни интервали, периоди за почивка, независимо от естеството на работа. При професии, свързани с много пътуване, се препоръчва на всеки 2 часа – 10-минутна разходка на открито. Задължителна е консултацията с лекар, при по-натоварен работен график или такъв, излагащ бременността на опасност.

 

Облеклото на бременната във връзка с хигиена на бременността

 

Хигиена на бременността.

 

Едно от основните изисквания са бременната да носи облекло, което не води до прекомерен натиск в коремната област. Пристягането в областта на долните крайници може да улесни появата на отоци и разширени вени. Облеклото трябва да осигурява оптимална температура на тялото. Обувките на високи токчета не са подходящи за бременните.

Има различни специализирани магазини за дрехи, които са изцяло насочени към облеклото на жената по време на бременност. За да се предотврати некомфортно пристягане в областта на корема или краката, са помислени допълнителни елементи в дрехата, които да носят нужния комфорт.

Полов живот по време на бременност

Ограничения в сексуалните отношения е желателно да се наложат за бременни, предразположени към спонтанни аборти или преждевременни раждания. Бременни с генитални кръвотечения трябва да се въздържат от полови сношения. Половият живот по време на бременността повишава риска от проникване на инфекция, предизвикването на маточна активност и хипертонус на матката (напрегната матка).

По отношение на оргазма – контракциите по време на оргазъм не са същите като родилните. И все пак, като обща мярка за безопасност, някои лекари съветват да се избягва секс в последните седмици на бременността, вярвайки че хормоните в спермата, наречени простагландини, могат да стимулират контракциите.

Влагалищни промивки – по начало те крият опасност за бременната във всички срокове на бременността, но в определени случаи, като много обилен флуор, те се препоръчват.

 

Хигиена на бременността: дефекация и микция

При бременни има тенденция за поява на констипация и забавено изпразване на пикочния мехур. Тази тенденция се усилва и от натиска на бременната матка върху пикочния мехур и ректума. Констипацията може до голяма степен да се профилактира чрез поемане на прясна храна, по-голямо количество течности и ежедневни разходки. При невъзможност да се контролира по този начин се стига до прилагането на някои медикаменти с умерен лаксативен ефект. Абсолютно необходимо е спазването на стриктна хигиена в интимната област.

Консултацията с лекар при приема на всякакви хранителни добавки или медикаменти е задължителна!

 

Бременност и къпане

По време на бременността, къпането е без никакви ограничения. Желателно е да се използват бани с душ. Не се препоръчват вани, поради опасността от проникване на инфекция. Това важи особено към края на бременността и за многораждали. Желателно е температурата на водата да е оптимална, тъй като горещата или студената вода може да предизвика маточни контракции. Чистотата на кожата е важен фактор за поддържане на добро здраве и е от особено значение по време на бременност.

 

Хигиена на бременността, свързана с грижите за устната кухина

 

Хранене при бременност. Съвети за лека бременност. Хигиена на бременността.

 

Наличието на кариеси или дори на леки степени гингивити (възпаление на венците) и стоматити (възпаление на лигавицата на устната кухина) е по-неприятно за бременната. Отлагането поради налична бременност често води до задълбочаване на заболяването и уврежда още повече зъбите и устната кухина. Бременността предразполага към появата на кариеси. Препоръчва се лечение на най-леките заболявания на венците и на зъбите още преди забременяването.

По време на бременност всички манипулации трябва да се извършват с щателно обезболяване. Използването на медикаменти и начина на лечение се определя от стоматолог.

 

Грижи за гръдните жлези и коремната стена

Абсолютно необходимо е поддържането на добрата хигиена на гръдните жлези, като това често се постига чрез измиването им с вода и сапун. Профилактиката на рагадите (нарушение целостта на епитела на зърното или ареолата) на гръдните зърна и подготовката им за лактация трябва да започне едва към края на бременността. Появата на стрии, както и степента на тяхната изразеност, зависи от прираста на телесната маса и от разтягането на кожата на гърдите и на предната коремна стена.

 

Прилагане на медикаменти по време на бременност

Основно правило е да се ограничава прилагането на медикаменти по време на бременност. При всички случаи това трябва да става под лекарски контрол, като се взема под внимание срока на бременността. Част от медикаментите, приложени на бременната, преминават през плацентата и въздействат на плода.

Всяко решение за прием на медикаменти по време на бременността трябва да премине през лекарския кабинет – не взимайте еднолични решения през този период.

 

Имунизации по време на бременност

Поставянето на ваксина против рубеола е противопоказно по време на бременност. Останалите рутинно провеждани имунизации не създават повишен риск за развитието на бременността и плода. При грипни епидемии или при опасност от поява на такава, бременната трябва да се ваксинира. Грипният вирус е опасен за бременната и за плода, особено в ранните срокове на развитието му. Бронхопневмонията, като усложнение на грип, се среща по-често при бременни, отколкото извън бременността.

 

Хигиена на бременността – „изчистете“ психическото напрежение

Много важен фактор за доброто психическо състояние на бременната е доверието, което тя трябва да има към медицинските специалисти, които контролират развитието на бременността. Умственото напрежение и усиленият умствен труд са нежелателни и по възможност трябва да се избягват. Умствената преумора е крайно нежелателна и може да доведе до различни психични разстройства, което от своя страна налага намесата на психиатри. Често срещани при бременните са:

  • повишена раздразнителност;
  • безсъние;
  • лесна физическа и умствена умора;
  • понижена способност за концентрация и запаметяване.

С цел да се понижи психичният стрес, свързан с бременността, и да се постигне по-добро психично равновесие преди раждането, се препоръчва посещение на родилната зала в желаната болница. Принос към подобряване на психичното състояние на бременната и към стабилизиране на нервната система има и запознаването й с всички промени, които настъпват в нейния организъм, с развитието на плода през различните срокове на бременността и с механизма на раждането.

Подробно за бременността – диагностициране и развитие можете да прочетете в нашия блог.

 

Категории: Бременност и женско здраве|Публикувана: 13.10.2020|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

419af36a7ad1e523f777202e91f42b2f?s=96&d=mm&r=g

Ак. Дона Димова завършва специалност „Акушерка“ в Тракийски университет гр. Стара Загора. Преминава обучителен курс за операционна акушерка в СБАЛАГ "Майчин дом" гр. София. Започва да практикува професията в Болница Тракия гр. Стара Загора. Член е на Българска асоциация на професионалистите по здравни грижи. За въпроси към ак. Дона Димова - пишете в коменар.

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 22 февруари 2024 в 17:11 | Публикувана: 13 октомври 2020 в 11:37 | Категория: Бременност и женско здраве