Иланг-иланг: тайните на полезното етерично масло

Обновена: 12.01.2024|

Маслото от иланг-иланг се получава от красивите звездовидни, жълти цветове на тропическото дърво Кананга. То е характерен вид за страни като Индия, Филипините, Малайзия, Индонезия и части от Австралия. Приготвят се няколко вида етерично масло чрез парна дестилация. Маслата се различават по интензитета на аромата, който е плодов, цветен и наистина богат.

Иланг-иланг екстра е най-силното етерично масло и се използва най-вече като основна нотка в парфюмите. Chanel № 5, например е съставен основно от масло от иланг-иланг. Средните по сила етерични масла се използват за приготвяне на продукти като одеколони, лосиони и сапуни. Те са по-плътни и по-дълготрайни. Най-фината форма на масло от иланг-иланг е известна като масло от Кананга.

 

Любопитни факти от миналото

В Индонезия цветове от иланг-иланг се поръсвали върху леглото на младоженците, за дълъг, щастлив и плодовид семеен живот. Във Филипините етеричното масло пък се използва и до днес от лечители като основно средство за справяне с порязвания, изгаряния и ухапвания от насекоми и змии.

На Молукските острови маслото се използвало за направата на чудодейна помада за коса. В началото на 20 век, след като лечебните му свойства са открити от френски химик, иланг-иланг започва да се използва и като мощно лекарство срещу инфекции на червата, както и за тиф и малария.

 

Здравословните ползи от иланг-иланг днес

Въпреки че изследванията върху здравословните ефекти от употребата на етеричното масло от иланг-иланг са ограничени, има някои доказателства, че то може да предложи определени ползи. Ще разгледаме най-важните от тях:

 

  • Намалява стреса

Красива, млада жена сред природата. Биотин, или още познат като витамин В7 е известен със своите благоприятни свойства върху кожата и косата. Етерично масло от иланг-иланг.

Етеричното масло от иланг-иланг действа като леко успокоително и е чудесно средство за релаксация и борба с безпокойството. Понижава стресовата реакция на организма чрез намаляване на сърдечната честота и кръвното налягане.

Ако се чувствате претоварени и изтощени, опитайте да разтворите няколко капки етерично масло от иланг иланг в дома си, което ще ви помогне да се отпуснете. Можете също да смесите няколко капки с друго масло и да масажирате врата и китките си. Това също ще успокои всяко нервно напрежение. Повече за стреса и връзката му с напълняването, можете да прочетете тук.

  • Намалява кръвното налягане

Както загатнахме по-горе, маслото от иланг-иланг подобрява кръвообращението и намалява кръвното налягане. Като цяло е много ефективно в подкрепа на сърдечно-съдовата система. Успокоителните му качества могат да помогнат за регулиране на сърдечната честота и успокояване на нервната система. За да постигнете всичко това, просто смесете 1 капка етерично масло с масло по избор и масажирайте над сърцето за облекчение.

  • Иланг-иланг подобрява настроението

При вдишване иланг-иланг има положителен ефект върху настроението поради способността му да действа върху частите в мозъка, които отговарят за обонятелната система. Етеричното масло може да помогне за насърчаване на чувството на радост и лекота, като същевременно освобождава от негативните емоции. Можете също така да добавите няколко капки към ваната си, за да увеличите енергията, да се преборите с умората и да насърчите позитивното настроение. А какво да похапвате за по-добър фокус и настроение вижте тук.

  • Подхранва кожата и косата

Благодарение на своите антисептични, антибактериални, противовъзпалителни и антисеборейни свойства, етеричното масло от иланг-иланг помага за лечение на различни състояния на кожата. Смесете с кокосово масло или масло от жожоба и нанасяйте ежедневно върху лицето и шията. Можете също така да добавите няколко капки към душ гела си за тяло, за да подхранвате естествено кожата ежедневно. Известно е също, че иланг-иланг подобрява състоянието на косата, подобрява дебелината и блясъка на косъма. Смесете няколко капки етерично масло от иланг-иланг с кокосово масло и масажирайте в скалпа веднъж седмично.

  • Действа като афродизиак

Маслото от иланг-иланг може да послужи и за подобряване на либидото и засилване на романтиката в спалнята, благодарение на мощните си релаксиращи и успокояващи качества. За да извлечете ползите от етеричното масло, опитайте да добавите няколко капки към ваната, включете го като основна съставка в успокояващ и чувствен масаж. Можете дори да поставите няколко капки върху чаршафите си, преди да скочите в леглото.

  • Влияние върху други биологични фактори

В ароматерапията се смята, че вдишването на етерично масло от иланг-иланг (или абсорбирането му през кожата) предава съобщения до частта на мозъка, която контролира емоциите и цялата лимбична система. То може да повлияе и на редица биологични фактори, включително сърдечната честота, нивата на стрес, кръвното налягане, дишането и имунната функция.

 

Възможни странични ефекти от употребата на иланг-иланг

 

Конопено масло със стъклена пипетка, на лилав фон на цветя. Иланг-иланг.

 

Важно е да споменем, че маслото от иланг-иланг съдържа няколко алергена, като изоевгенол. Той може да бъде дразнещ за кожата, когато се прилага локално и да причини дерматит. Както при всички етерични масла, не трябва да нанасяте самостоятелно иланг-иланг върху кожата. Трябва да го смесите с друго масло, преди да го използвате върху голяма площ на тялото, лицето или скалпа.

Внимание маслото от иланг-иланг е изключително отровно за кучета и котки. Не го прилагайте върху кожата, лапите или козината на вашия домашен любимец и не забравяйте да го използвате там, където вашият домашен любимец може да го оближе или вдиша.

В момента иланг-иланг се счита за безопасно средство, когато се използва като хранителна добавка. Ако обаче сте алергични към някоя от неговите съставки, може би е най-добре да го избягвате напълно под всякаква форма. Консултирайте се с лекар преди употребата му при наличие на сериозен здравословен проблем.

Категории: Kрасота и грижа за тялото, Здраве|Публикувана: 13.04.2020|

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Кристина Тонева
Кристина Агнер е дългогодишен автор - има написани стотици статии в сферата на алтернативната медицина, биохакинг, здравословно хранене и диети. Продължава да впечатлява с умело перо и остър ум.

Блог

Рецепти

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 12 януари 2024 в 00:00 | Публикувана: 13 април 2020 в 09:51 | Категория: Kрасота и грижа за тялото, Здраве