Чай от кори на нар – ползи и употреба

Обновена: 06.03.2024|
Чай от кори на нар.

Чай от кори на нар е добър избор за напитка, от която може да извлечем много полезни свойства.

Обвивката на плода ни помага да се сдобием с изненадващ брой позитиви, които да спомогнат нашия организъм.

 

Нар – какво представлява?

Нарът е кръгъл плод с твърда червеникава кора, която обгръща изобилие от сочни зрънца. Те имат сладко-кисел вкус и са широкоизползвани в кулинарията.

Плодът притежава значително количество полезни вещества. Помага на организма за укрепването му и предотвратява възникването на различни здравословни проблеми.

chrevno 400
chrevno 600
chrevno 400
chrevno 600

 

Кори на нар

Наровете и сокът от тях помагат за подобряване на кръвното налягане, нивата на кръвната захар и холестерола, наред с други предимства.

Червените кори съставляват около 50% от плода и съдържат повече антиоксиданти дори от сока в зрънцата. Обикновено корите на плодовете биват изхвърлени, смятащи се за негодни за консумация, тези на нара включително.

От древни времена корите от нар били използвани в народна медицина, благодарение на многобройните си полезни съединения.

Интересно е, че обвивката на нара се използва редовно за здравето и красотата в аюрведическата медицина.

Аюрведическата медицина е алтернативна практика с корени в индийската култура.

Корите от нар са богати на антиоксиданти, благодарение на които предоставят няколко предимства при консумация.

 

Как се суши кора на нар?

Започваме със старателно измиване на нара и подсушаване.

Втората стъпка е отварянето му. Може с голи ръце или нож, но и в двата случая не е препоръчително зрънцата да останат цели.

След като сме премахнали цялата кора от плода, трябва да отстраним жълтата, мека част. Когато сме готови, поставяме корите върху памучен плат и ги оставяме на проветриво място, без пряка слънчева светлина.

Сушенето може да се извърши също във фурна или специален уред за сушене.

 

Пудра от кори на нар

След като бъдат отделени от плода, корите могат да бъдат изсушени и смлени на фин прах чрез блендер или друг подобен уред.

Ако се натопи в гореща вода, има вариант да се консумира като чай. Смесен с по-малко количество вода, може да се направи на паста, която да се прилага локално.

Освен в домашни условия, прахът може да бъде закупен и като добавка.

 

Чай от кори на нар – ползи

 

Чай от кори на нар

 

Правени са много изследвания, с които да се установи и потвърди полезното влияние на пиенето на чай от кори на нар върху човешкия организъм.

Намалява риска от хронични болести

Кората от нар помага за намаляне на риска от хронични болести като сърдечни такива и диабет.

Проведено е 30-дневно проучване за доказване на теорията. Установено, че приемът на 1,000 мг екстракт от кора на нар има възможността да подобри нивата на холестерол и кръвната захар при хора със затлъстяване и наднормено тегло.

В тези случаи кората на нара действа като противовъзпалително средство.

Помага за третирането на кожата и кожни заболявания

Поради високото си съдържание на антиоксиданти и полифеноли е доказано, че корите от нар лекуват хиперпигментация. Това е състояние, което се описва с тъмни петна по кожата.

Поради поредно проучване, с набор от 30 доброволци с хиперпигментация, се установяват ползите от нара върху кожата в рамките на 1 месец. След прилагане на маски от нар и серум ежедневно в периода на проучването, се забелязва изсветляване на пигментираните места на кожата.

Пудрата от кора на нар може да бъде част от лечението на акне, обриви, белези и балансиране на мазнините в кожата.

Има теория, че корите от нар могат да ни предпазят от ултравиолетови лъчи, както и да намалят признаците на стареене. Ако се използва като мехлем може да ускори заздравяването на рани при морските свинчета.

Намалява риска от загуба на слух

Когато става дума за загуба на слух, свързана с процеса на стареене, оксидативният стрес е допринасящ фактор.

Консумацията на чай от кори на нар помага за защита срещу окислително увреждане и предотвратяването на загубата на слуха, благодарение на многобройните аксионтиданти. 

Бори се с раковите клетки

Чаят от кори от нар съдържа големи количества пуникалагин, полифенол.

От експерименти, показали нагледно резултат в епруветки, за корите от нар е доказано, че притежават противоракови свойства.

Екстрактът от кора на нар има способността да индуцира смъртта на раковите клетки, което го прави обещаващо лечение за рак на простатата.

Антипролиферативният ефект на нара може да прекрати или забави разпространението на раковите клетки в гърдите, устната кухина и дебелото черво.

Пиенето на чай от кори на нар може да бъде полезно и при рак на черния дроб или за защита на органа.

За отслабване и случаи на диария

Чаят от кори от нар допринася за естественото отслабване.

Съдържа диетични фибри, които засилват храносмилането и регулират всички видове метаболизъм.

Приемът на чай от кори на нар ускорява разграждането на мазнините и прочиства червата от натрупани и токсини.

Тъй като са богати на танини, полифеноли, корите на нар имат силно стягащо, антимикробно действие.

Това прави чая от нар при разстройство чудесен избор.

 

Дентална хигиена

Изследвани са няколко ползи от чая от кори  на нар, приложими в денталната хигиена:

  • Предотвратява натрупването на плака
  • Забавя появата на кариеси
  • Лекува зъбите и венците

Антибактериални свойства

В някои култури консумацията на чай от кори на нар се използва за облекчаване и лечение на болки в гърлото.

Друг позитив на тези свойства е качеството им да се борят с инфекции и да подпомагат заздравяването на рани.

Ползи за ставите и костите

 

Здрави кости на краката

 

Поради антиоксидантните свойства на наровете се счита, че могат да смекчат тежестта на ревматоидният артрит. Това е автоимунно състояние, включващо възпаление на ставите.

При експерименти в лабораторни условия е открит още един плюс на антиоксидантите в чая от кори на нар. Това е способността му да предотвратява загубата на костна маса и да регенерира нова такава.

Подобрява мозъчната функция

Има теории, че оксидативният стрес има голяма роля в развитието на болестта на Алцхаймер. Чай от кори на нар се препоръчва за хора в подобно състояние. 

В комбинация с други растения, екстрактът от кора на нар може да подобри и когнитивното представяне.

 

Как се прави чай от кори на нар?

Полезната и ароматна напитка можем да приготвим от сурови или сушени кори на нар, както и да използваме пудра от изсушените кори.

 

Чай от сушени кори на нар

 

Домашен чай от кори на нар

 

Време за приготвяне Брой порции Хранителна стойност в 1 порция
35 минути 1 1,66 нетни въглехидрати

 

Необходими продукти:

  • 10-12 г изсушени кори от нар
  • 200 мл гореща вода

 

Начин на приготвяне:

  1. Слагаме корите от нар в чаша, след което заливаме с горещата вода и покриваме плътно съда за 25-30 минути.
  2. Консумираме без да прецеждаме.

Препоръчително е след всяко отпиване отново да покрием чашата с чай.

 

Чай от сурова кора на нар против диария

 

Време за приготвяне Брой порции Хранителна стойност в 1 порция
20 минути 3 8,7 нетни въглехидрати

 

  • Необходими продукти:
  • 1 кора от цял нар
  • ½ лимон
  • ½ ябълка
  • 2-3 бр. шипки

 

Начин на приготвяне:

  1. Нарът се измива добре и след това почиства от кората.
  2. В чайник или друг сходен съд се поставят корите от нар, лимона и шипките.
  3. За свежест добавяме и нарязана на кубчета ябълка.
  4. Наливаме вода догоре и оставяме на по-силен огън върху котлона.
  5. Следва като заври, намаляваме температурата на най-ниска степен и варим за още около 10 минути.
  6. Течността се прецежда.

Ако сте диабетици или на диета, използвайте стевия за подслаждане на по-горе изброените видове чай от кора на нар .

 

Чай от пудра на нар

Може да добавите пудрата от кори на нар освен към вода, към шейкове, смутита и различни печива.

Време за приготвяне Брой порции Хранителна стойност за 1 порция
5 минути 1 8,7 нетни въглехидрати

 

Необходими продукти:

  • 1 ч. л. пудра от нар
  • 200 мл гореща вода

 

Начин на приготвяне:

  1. Оставяме водата да заври.
  2. Добавяме пудрата в чаена чаша и заливаме с 200 мл гореща вода.
  3. Разбъркваме и консумираме.

По желание може да се добави някакъв вид подсладител – мед, захар, стевия.

Как се прави чай от кори на нар?

Чай от кори на нар може да се направи по няколко начина. С кори на нар, които са на прах, сушени или пресни.

Отслабва ли се с чай от кори на нар?

Съдържа диетични фибри, които стимулират храносмилането, регулират всички видове метаболизъм и ускорява разграждането на мазнините.

Полезно ли е пиенето на чай от кори на нар?

Правени са много изследвания, с които да се установи и потвърди полезното влияние на корите на нара и чаят от тях върху човешкия организъм.

Категории: Хранене и видове храни|Публикувана: 13.04.2023|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Диляна Илиева
Диляна Илиева завършва бакалавърска програма „Реклама“ и придобива опит в създаването и разработването на компетентно съдържание. Интересите й са в сферата на здравословното хранене и спорта.

Блог

Рецепти

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 6 март 2024 в 11:35 | Публикувана: 13 април 2023 в 14:59 | Категория: Хранене и видове храни