Тамян – 10 ползи и употреба

Обновена: 14.03.2024|
Тамян-10 ползи и употреба.

Тамян – свързваме го с религиозни ритуали, но той има и други ползи и употреба.

В настоящата статия ще разгледаме за какво се използва това ароматно вещество и защо е на почит в много страни, при това от хилядолетия.

 

Тамян – какво не знаем за него?

Най-общо казано, той представлява уханната смола, която се стича от кората на определени видове дървета от рода Boswellia при набраздяване.

Най-често тя се добива чрез водно-парна дестилация, а полученото етерично масло е високо ценено в парфюмерията и козметиката.

burn 01 400
biotin 02 600
burn 01 400
biotin 02 600

Вероятно всеки е чувал, че тамянът е един от даровете на влъхвите, поднесени на новородения Иисус във Витлеем.

Добиването и търгуването с този вид смола обаче са развивани хиляди години преди Христа. Тамянът е биотичен материал, който отделя ароматен дим при изгаряне.

Използван е за религиозни обреди, като ароматерапия, медитация и за различни церемонии. Любопитна негова употреба е като обикновен дезодорант или репелент срещу насекоми.

Всъщност думата „тамян“ произлиза от латинската дума за „изгаряне“. Съществува от древни времена в религиозни ритуали в древен Египет, Вавилон и Гърция.

През вековете и до наши дни хората по целия свят са го използвали по различни причини, включително като:

 • част от различни религиозни практики
 • средство за противодействие на лоши или неприятни миризми
 • начин за отблъскване на демони или зли духове

 

Как точно се прави тамян?

 

Тамян-10 ползи и употреби.

 

В основата му е ароматната смола, отговорна за специфичното му ухание, и запалим свързващ материал, който го държи заедно в определена форма.

Съставът може да включва още различни смоли, кори, семена, корени и цветя.

Конкретните съставки, използвани в тамян, могат да варират според региона и производителя. Някои примери включват:

 • канела
 • мускус
 • смирна
 • пачули
 • сандалово дърво

Запалимият свързващ материал, откриван в състава му, е това, което се запалва, позволявайки му да гори и да произвежда дим. Използваните материали варират, но могат да включват съставки като въглен или дървесен прах.

 

Употреба на тамян

Той се предлага в различни форми, включително:

 • спирали
 • конуси
 • прах
 • пръчици

При използването на пръчици тамян, първо леко запалете върха, след което внимателно изгасете пламъка. Тамяновата пръчица ще започне да произвежда ароматен дим.

Времето за горене варира в зависимост от формата му. Ароматна пръчица например, може да издържи между 50 и 90 минути. Когато изгори, тя сама ще угасне, но въпреки това представлява опасност от пожар. Според някои производители трябва:

 • да използвате кадилница или стойка, когато горите тамян – това ще помогне за задържане на пепелта
 • да го поставите върху огнеупорна повърхност
 • никога да не оставяте горящ тамян без надзор

 

Ползи за здравето от употреба на тамян

 

Тамян-10 ползи за здравето.

 

Това е един от най-добрите начини да накарате вашия дом да ухае приятно. Той обаче има много други предимства, които ще разгледаме днес.

Представяме ви топ 10 ползи от това ароматно вещество.

 

1. Подобрява кръвообращението

Босвелиевата киселина е основна съставка в тамяна. Тя е известна със своите противовъзпалителни ефекти и подобрява притока на кръв и циркулацията.

Това помага в борбата с инфламаторните симптоми на артрит, различни кисти и дори при болест на Крон.

 

2. Подпомага дихателната система

Тамянът може да е от полза в борбата с бронхит, астма, синузит, чести настинки и алергии. Просто вдишвайте малко количество от него всеки ден и ще видите резултатите.

 

3. Намалява безпокойството

Проучване за ефекта на тамян върху жени, на които им предстои биопсия на гърдата, показва, че той намалява тревожността. Ако често страдате от безпокойство, не се притеснявайте да използвате това благоуханно вещество, за да се преборите с него.

 

4. Може да ви помогне да заспите по-лесно

 

Храни преди сън. Отслабване през лятото. Нарушения на съня. Стрес и сърдечно-съдови заболявания.

 

Ако имате проблеми със съня през нощта, тамянът може да бъде също толкова ефективен, колкото хапчетата за сън. Както споменахме по-рано, той помага за намаляване на тревожността чрез релаксиране на нервната система, което кара тялото и ума да се отпуснат.

Има множество аромати, от които да избирате, за да подобрите нощната си почивка, като например лавандула, ванилия, жасмин.

 

5. Намалява белезите

Ако имате проблеми с кожата, може да обмислите използването на тамян като форма на грижа.

Той има свойството да помага в по-бързото заздравяване. Известен е също с това, че има противоинфекциозен потенциал, така че може да помогне за заздравяване на циреи, както и за заличаване на белези и пъпки.

За целта добавете 1-2 капки етерично масло от тамян към крема си, като така ще подсилите ефекта му.

 

6. Подобрява имунната система

Изгарянето на тамян се използва като антисептик и дезинфектант. Някои проучвания разкриват способността му да влияе благотворно на имунитета.

По този начин се намалява рискът от настинки и се съкращава времето за оздравяване.

 

7. Употреба като афродизиак

 

Орехите. Храни афродизиаци. Менопауза и либидо. Добавки за простатата.

 

Ако искате да създадете настроение за вашия специален човек, вземете малко тамян със син лотос. Той е известен с това, че активира хипоталамуса, който е отговорен за сексуалната възбуда.

Предизвиква увеличаване на производството на тестостерон, както и увеличаване на притока на кръв към половите органи.

 

8. Действа като естествен освежител за въздух

За да освежите стаята, запалете малко тамян от вид по избор. Той е изцяло естествен, така че няма да се притеснявате за вредни вещества във въздуха.

Синтетичните освежители за въздух обикновено съдържат четири силни химикала в тях: формалдехид, петролни дестилати, аерозолни пропеланти и р-дихлоробензен, които могат да имат многобройни странични ефекти като парене на очите, белодробни и чернодробни увреждания и повишен риск от образуване на тумори.

 

9. От полза при медитация

Много религии използват тамян, когато става въпрос за дълбока медитация.

Това се практикува от хиляди години и според мнозина работи безотказно. Ако трябва да откриете себе си или просто имате нужда от малко време насаме, той може да ви помогне да отпуснете ума си.

 

10. Помага при депресия и неврологични увреждания

Едно от основните предимства на тамян е облекчаването на депресия и неврологични увреждания. Доказано е, че различните видове помагат за намаляване на депресивните състояния и проблеми с нервите.

Както виждате, тамянът има повече предимства от това просто да накарате стаята да мирише приятно, свързани с цялостното ви здраве и психика. Така че може би е време да се откажете от комерсиалните освежители за въздух и да опитате нещо различно.

 

Кои и как са използвали тамян в историята?

Запалими букети с тамян са били използвани от древните египтяни както с прагматични цели, така и в мистицизма.

Някои хора го употребяват по време на медитация и ритуали, а други – срещу насекоми.

Той е бил изгарян, за да противодейства или да потуши неприятни миризми, но е бил широко възприеман също като възпиращ злонамерени демони и умилостивяващ боговете с приятния си аромат.

Топчета от тази благовонна смола са открити в много праисторически египетски гробници в Ел Махасна, което е доказателство за употреба на тамян и свързаните с него съединения сред древните египтяни. Вавилонците пък са го използвали, докато са отправяли молитви към гадатели и оракули, а тамянът се разпространява оттам в Гърция и Рим.

Най-ранното документиране на употребата му идва от древните китайци.

Те са използвали тамян, включващ билки и растителни продукти (касия, канела, стиракс и сандалово дърво) като част от множество формализирани церемониални ритуали.

Използването на това уханно вещество достига своя връх по време на династията Сун с множество сгради, издигнати специално за церемонии с тамян.
В Япония този ароматен материал е донесен през VI век от корейски будистки монаси, които употребявали мистичните аромати в своите пречистващи ритуали.

По време на шогуната Ашикага от 14-ти век самурайският воин може да парфюмира шлема и бронята си с тамян, за да постигне непобедима аура, както и да направи благороден жест към всеки, който може да вземе главата му в битка.

Тамян – какво представлява?

Той е уханната смола, която се стича от кората на определени видове дървета от рода Boswellia при набраздяване. Най-често тя се добива чрез водно-парна дестилация, а полученото етерично масло е високо ценено в парфюмерията и козметиката, но има и някои терапевтични свойства.

Какви ползи за здравето има?

Успокоява ума и тялото, влияе добре на дихателната система, има противовъзпалителни ефекти и други.

За какво още може да се използва?

Като естествен освежител на въздуха, а също и като репелент срещу насекоми.

Категории: Kрасота, Билки и чайове, Здраве|Публикувана: 16.09.2022|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

3074eef98144720f31c7a7be8ea79f57?s=96&d=mm&r=g

Мария Тенева е дипломиран журналист и филолог с дългогодишен опит. Има интереси в сферата на здравето, медицината и чуждите езици. Автор е на стотици статии и интервюта на здравна тематика.

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 14 март 2024 в 10:56 | Публикувана: 16 септември 2022 в 13:46 | Категория: Kрасота, Билки и чайове, Здраве