Сезонна афективна депресия (САД) – прояви и лечение

Обновена: 19.01.2024|
Сезонна афективна депресия, САД.

САД (съкращение от началните букви на сезонна афективна депресия) се нарича вид психично разстройство, което се характеризира с циклични епизоди на потиснатост, свързани със смяна на годишните времена. Проблемът най-често се появява в студените месеци, когато слънцето е слабо и дните са къси.

В научната литература той се отбелязва като САД или SAD (от английското seasonal affective depression). В някои популярни текстове се подчертава асоциацията, която тази абревиатура създава, с английската думата за тъга и печал – sad.

В следващите редове ще разгледаме условията, при които се развива това психично разстройство, неговите симптоми, диагностика, лечение и профилактика.

 

Какво провокира сезонна афективна депресия?

Един от основните фактори, свързани със САД, е светлината, особено дневната. Тя стимулира в мозъка продукцията на невротрансмитера серотонин, който играе роля в регулацията на настроението, апетита, телесната температура, болката, мускулния тонус, паметта и вниманието.

Серотонинът е предшественик на секретирания в мозъка мелатонин – хормон, сигнализиращ на тялото, че е време за сън. Мелатонинът е известен още с влиянието си върху имунитета и репродуктивните функции. В периоди на оскъдна светлина се нарушава нормалното производството на серотонин и мелатонин, при което се разстройва биологичният часовник на човека и се стига до потиснатост, сънливост и перманентна умора.

Някои хора са по-склонни към САД. Статистики сочат, че тази диагноза е по-честа при жените отколкото при мъжете. Повечето пациенти със сезонна афективна депресия имат поне един кръвен роднина, засегнат от същия проблем. Рискът е най-голям за подложените на деструктивен стрес и живеещите самотно, без осезаема подкрепа от близки и приятели.

 

Десет прояви на САД

 

Сезонна афективна депресия, САД.

 

Сезонната афективна депресия се отличава с болестни оплаквания, които се демонстрират периодично, обичайно през зимата и при смяна на годишните времена.

Ето най-честите симптоми:

 1. Усещане за тъга и безнадеждност. Пациентите със САД са обзети от отчаяние и печал и нерядко заявяват: „ Нямам сърце да се радвам“; „Никой не ме обича“; „Животът ми няма смисъл“. Някои изпитват чувство за вина или са склонни да се самоподценяват.
 2. Тежка умора. Страдащите от сезонна афективна депресия се оплакват от липса на енергия и чувство за физическа и емоционална немощ.
 3. Трудности в концентрацията. Въпросното разстройството на психиката нарушава когнитивните функции на болните, включително тяхното внимание, способност за съсредоточаване и вземане на решения.
 4. Безразличие и липса на цели. Засегнатите от САД губят интерес към всекидневните си дейности. Отказват се от занимания, които преди болестта са са приемали за приятни и вълнуващи.
 5. Трудно заспиване и повишена сънливост. Хората със сезонна афективна депресия изпитват увеличена нужда от сън, но трудно заспиват. Може да прекарват продължително време в дрямка, независимо дали седят или лежат.
 6. Хранителни разстройства. У някои пациенти апетитът е потиснат и те отслабват. Но при други се засилва интересът към въглехидратни храни. Злоупотребата със захарни продукти е условие за повишаване на настроението и нарастване на енергията в организма поради увеличаване на глюкозата в кръвта. Но това е временно. Обичайно се следва от спад в нивата на кръвната глюкоза, поява на умора и задълбочаване на САД. В дългосрочен план, т.нар. „утешителна въглехидратна консумация“ води до затлъстяване, което също поддържа депресията.
 7. Злоупотреба с вещества, водещи до пристрастяване (най-често се прибягва до алкохол и наркотици). Това е вид усложнение на САД. Възниква, когато липсва лечение и при опити на пострадалия да притъпи тъгата си. Но облекчението е временно и всъщност задълбочава проблемите.
 8. Социална изолация. Потърпевшите се затварят в себе си, оттеглят се от всякакви обществени дейности.
 9. Чести конфликти. Болестта почти винаги води до разногласия и неприятности в семейството или на работното място.
 10. Тревожност и други психични разстройства. При нелекувана афективна депресия може да възникнат мисли за самоубийство.

 

Както всяко друго психично разстройство, така и САД протича с разнообразни комбинации между три, четири, пет или повече от посочените симптоми. Тяхната интензивност и продължителност са различни за отделните пациенти.

 

Как се диагностицира сезонна афективна депресия?

Разумно е още при първите болестни оплаквания потърпевшите да се консултират с квалифициран психиатър или психолог. Трябва да се има предвид, че понякога е трудно да се постави диагнозата „сезонна афективна депресия“, защото други психични заболявания протичат с подобни оплаквания.

Лекарят може да изисква лабораторно изследване за ниво на хормоните на щитовидната жлеза, както и пълна кръвна картина, за да изключи инфекция или друг здравословен проблем.

Обичайно специалистът извършва физически преглед и задава подробни въпроси, свързани с мислите, чувствата и поведението на пациента. Целта на приложените тестове е да се прецени най-точно психичното и общото състояние на болния човек.

 

Лечение на САД

 

Сезонна афективна депресия, САД.

 

Терапията включва различни подходи, съобразени с тежестта на оплакванията и индивидуалните нужди на пострадалия.

Добри резултати се постигат чрез светлолечение, наричано още фототерапия. Прилага се в първия час след събуждане като на депресирания човек се предлага да седне, на разстояние около метър, пред специално проектирана лампа. Тя излъчва ярка светлина, наподобяваща тази на слънцето. Лампата се включва всекидневно, за около 30-45 минути, в продължение на няколко седмици.

По този начин се повлиява позитивно продукцията на серотонин, който подобрява настроението. Научните изследвания за светлолечението са ограничени, но практиката показва, че методът облекчава симптомите при повечето хора.

Разчита се също на когнитивно-поведенческа терапия. Чрез нея психиатърът или психологът помага на пациента да си изгради стратегия за прогонване на мрачните мисли и преодоляване на негативните емоции, както и физическите болки.

В някои случаи се предписват лекарства от групата на антидепресантите, най-често – инхибитори на обратното захващане на серотонин. Видът на медикамента и неговата доза задължително се определят от лекар.

 

5 стъпки за предпазване от сезонна афективна депресия

 

Сезонна афективна депресия, САД.

 

 1. Движете се. Правете утринна гимнастика. Умерените физически упражнения допринасят за облекчаване на стреса и тревожността. Създават усещане за бодрост. Върху настроението влияе благотворно дневната светлина, особено сутрин, след събуждане.
 2. Създайте си навик в точно определени часове да заспивате, както и да ставате от сън. Това ще ви помогне да прогонвате нежеланата сънливост през деня.
 3. Хранете се пълноценно като приемате достатъчно биологично активни вещества. Наблегнете на:
 • Витамин Д. Влияе върху синтеза на серотонин в мозъка. Съдържа се в по-големи количества в яйчния жълтък, рибеното масло, мазните риби
 • Витамини от група В. Допринасят за регулиране на стреса. Може да си ги доставите от зеленчуците, месото, варивата, плодовете
 • Омега-3 мастните киселини. Действат благотворно върху настроението. С тях са богати семената, ядките, мазните риби.
 1. Избягвайте алкохола и сладкишите. Както вече пояснихме, захарта носи риск от задълбочаване на депресията.
 2. Старайте се в дома ви да е светло (в преносен и в пряк смисъл). Грижете се за семейния уют и поддържайте топли отношения с близките си. Не закривайте прозорците с плътни завеси, премахвайте всичко, което може да се превърне в бариера за слънчевите лъчи. Те са ни нужни, особено през зимата. Нали, светлината гарантира нашето емоционално и физическо благосъстояние.

Какво е сезонно афективно разстройство (САД)?

Сезонното афективно разстройство (САД, от английски SAD – seasonal affective disorder) е вид депресия, която се появява в определено време от годината, обикновено през есенните и зимните месеци, когато има по-малко естествена слънчева светлина.

Какви са симптомите на САД?

Симптомите на САД могат да включват постоянно чувство на тъга, ниска енергия, затруднено концентриране, промени в апетита или теглото, нарушения на съня и загуба на интерес към обичайните дейности.

Какво причинява сезонно афективно разстройство?

Точната причина за САД не е напълно изяснена, но се смята, че е свързана с промени в излагането на слънчева светлина, което може да наруши вътрешния часовник на тялото (циркадния ритъм) и да повлияе на нивата на определени невротрансмитери, като серотонин и мелатонин.

Какви са възможностите за лечение на САД?

Лечението на САД може да включва светлинна терапия (излагане на ярка изкуствена светлина), психотерапия (като когнитивно-поведенческа терапия), лекарства (като антидепресанти) и промени в начина на живот (като редовни упражнения и прекарване на повече време на открито през светлата част на деня) .

Категории: Здраве|Публикувана: 19.02.2024|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

eb22f0b1122125bc6d566cc1bd539054?s=96&d=mm&r=g

Д-р Ваня Шипочлиева, д.м. е завършила медицина във ВМИ гр. София и журналистика в СУ "Св. Климент Охридски". Специалист е по социална медицина и организация на здравеопазването. Защитила е дисертация за ролята на медиите в процеса на здравната реформа. Автор е на стотици публикации в научни и популярни издания.

Свързани публикации

Оставете коментар

Публикувана: 19 февруари 2024 в 16:19 | Категория: Здраве