Уникално шоколадово суфле без захар

Обновена: 30.04.2024|
Шоколадово суфле без захар.

По традиция суфлето се приготвя с много захар, но за да хапваме спокойно и без угризения, ние сме подготвили една напълно здравословна рецeпта за този така любим десерт, а именно шоколадово суфле без захар! Разбира се, заменяме захарта със стевиола под формата на кристали.

Стевиолата на кристали е в същото съотношение като захарта, ето защо се дозира лесно. На мястото на бялото брашно добавяме здравословната му алтернатива – бадемово брашно, и получаваме един здравословен и все така вкусен вариант – кето шоколадово суфле без захар. А вие можете ли да му устоите?

 

Видео рецепта за шоколадово суфле без захар

Тази рецепта за суфле с ниско съдържание на въглехидрати ще впечатли и най-големите любители на десертите. Този уникален шоколадов десерт може да се хапва от тези, които се хранят само с ястия с ниско съдържание на въглехидрати, кето режим или просто за онези, които искат да ограничат захарта и вредното й влияние.

 

 

Нашето суфле без захар има добра хранителна стойност със съдържанието си на добри мазнини, протеини и малко фибри. Шоколадът без захар е достатъчно сладък, благодарение на естествения подсладител Стевиола, който ще засити глада за сладко, без да повишава нивата на кръвна захар.

Време за приготвяне Порции Нетни въглехидрати в 1 порция
30 минути 6 6 г

 

Необходими продукти:

  • 150 г шоколад със Стевиола
  • 3 с. л. кокосово масло
  • 5 яйца
  • 4 с. л. бадемово брашно
  • 2 с. л. стевиола на прах
  • 2 с. л. какао на прах
  • Формички за печене

 

Начин на приготвяне:

  1. Започваме с разтапянето на 150 г шоколад със Стевиола на водна баня на умерена температура. Прибавяме към разтопения шоколад 3 с. л. органично кокосово масло и смесваме добре.
  2. Разбъркваме жълтъците и белтъците. Именно в пухкавите и гъсто разбити яйчени белтъци се крие тайната на вкусното суфле. Към вече добре разбърканите яйца прибавяме разтопения шоколад с кокосово масло. Белтъците трябва да останат пухкави до сливането им с шоколада, а сместа течна.
  3. Към тази смес добавяме бадемовото брашно, подслаждаме със стевиола, размесваме и прибавяме какаото на прах.
  4. Омазняваме формичките за печене с малко кокосово масло, за да извадим после суфлето по-лесно. Пълним всяка формичка с готовата смес, като оставяме малко празно пространство в горната част на формичката.
  5. Изпичаме в предварително загрята фурна на 220 градуса за 7-8 минути. Внимаваме да не изпечем прекалено суфлето, защото няма да има течен център.
  6. Поднасяме готовото шоколадово суфле без захар до 5 минути, след като сме го извадили от фурната. Сервираме по желание с пресни бери плодове или топка домашен сладолед със Стевиола.

 

Няколко интересни факта за този така любим десерт

 

Готовата смес за суфле без захар запределяме в малки формички за печене.

 

  • Предполага се, че първата рецепта за суфле се поява във френска кулинарна книга, а името му също идва от френски.

Думата soufflé е миналото причастие на френския глагол souffler, което означава „да взриви“ или по-свободно „издухване“

  • 28 февруари е Национален ден на шоколадовото суфле.
  • Рекордът на Книгата на Гинес за най-голямо суфле в света е спечелен в палестинския град Наблус. Приготвеното тогава суфле е тежало почти 1765 кг, преди да бъде консумирано за десет минути.

Можем да се насладим на нашето суфле без да се притесняваме за добрата форма, защото то е напълно здравословно и без захар!

Ако ви е харесала рецептата и желаете да научавате за други подобни здравословни рецепти се присъединете към нашата кухня ТУК!

Екипът на Фор Лайф ви пожелава приятен апетит!

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

Свързани публикации

Оставете коментар