Уникално шоколадово суфле без захар

Обновена: 09.10.2025|
3 мин. четене
Шоколадово суфле без захар.

По традиция суфлето се приготвя с много захар, но за да хапваме спокойно и без угризения, ние сме подготвили една напълно здравословна рецeпта за този така любим десерт, а именно шоколадово суфле без захар! Разбира се, заменяме захарта със стевиола под формата на кристали.

Стевиолата на кристали е в същото съотношение като захарта, ето защо се дозира лесно. На мястото на бялото брашно добавяме здравословната му алтернатива – бадемово брашно, и получаваме един здравословен и все така вкусен вариант – кето шоколадово суфле без захар. А вие можете ли да му устоите?

 

Видео рецепта за шоколадово суфле без захар

Тази рецепта за суфле с ниско съдържание на въглехидрати ще впечатли и най-големите любители на десертите. Този уникален шоколадов десерт може да се хапва от тези, които се хранят само с ястия с ниско съдържание на въглехидрати, кето режим или просто за онези, които искат да ограничат захарта и вредното й влияние.

 

Шоколадово суфле без захар

 

Нашето суфле без захар има добра хранителна стойност със съдържанието си на добри мазнини, протеини и малко фибри. Шоколадът без захар е достатъчно сладък, благодарение на естествения подсладител Стевиола, който ще засити глада за сладко, без да повишава нивата на кръвна захар.

Време за приготвяне Порции Нетни въглехидрати в 1 порция
30 минути 6 6 г

 

Необходими продукти:

  • 150 г шоколад със Стевиола
  • 3 с. л. кокосово масло
  • 5 яйца
  • 4 с. л. бадемово брашно
  • 2 с. л. стевиола на прах
  • 2 с. л. какао на прах
  • Формички за печене

 

Начин на приготвяне:

  1. Започваме с разтапянето на 150 г шоколад със Стевиола на водна баня на умерена температура. Прибавяме към разтопения шоколад 3 с. л. органично кокосово масло и смесваме добре.
  2. Разбъркваме жълтъците и белтъците. Именно в пухкавите и гъсто разбити яйчени белтъци се крие тайната на вкусното суфле. Към вече добре разбърканите яйца прибавяме разтопения шоколад с кокосово масло. Белтъците трябва да останат пухкави до сливането им с шоколада, а сместа течна.
  3. Към тази смес добавяме бадемовото брашно, подслаждаме със стевиола, размесваме и прибавяме какаото на прах.
  4. Омазняваме формичките за печене с малко кокосово масло, за да извадим после суфлето по-лесно. Пълним всяка формичка с готовата смес, като оставяме малко празно пространство в горната част на формичката.
  5. Изпичаме в предварително загрята фурна на 220 градуса за 7-8 минути. Внимаваме да не изпечем прекалено суфлето, защото няма да има течен център.
  6. Поднасяме готовото шоколадово суфле без захар до 5 минути, след като сме го извадили от фурната. Сервираме по желание с пресни бери плодове или топка домашен сладолед със Стевиола.

 

Няколко интересни факта за този така любим десерт

 

Готовата смес за суфле без захар запределяме в малки формички за печене.

 

  • Предполага се, че първата рецепта за суфле се поява във френска кулинарна книга, а името му също идва от френски.

Думата soufflé е миналото причастие на френския глагол souffler, което означава „да взриви“ или по-свободно „издухване“

  • 28 февруари е Национален ден на шоколадовото суфле.
  • Рекордът на Книгата на Гинес за най-голямо суфле в света е спечелен в палестинския град Наблус. Приготвеното тогава суфле е тежало почти 1765 кг, преди да бъде консумирано за десет минути.

Можем да се насладим на нашето суфле без да се притесняваме за добрата форма, защото то е напълно здравословно и без захар!

Ако ви е харесала рецептата и желаете да научавате за други подобни здравословни рецепти се присъединете към нашата кухня ТУК!

Екипът на Фор Лайф ви пожелава приятен апетит!

Категории: Десерти при кетогенен режим, Кето рецепти|Публикувана: 09.10.2019|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

Популярни продукти

198527fe1dd4b221219a96b231ab4e47e02c27b3533e807610bc1ceee6e14eee?s=96&d=mm&r=g

Лиляна Узунова е автор на редица статии в сферата на здравословния начин на живот и практики. Завършила е журналистика в Софийски университет "Св. Климент Охридски" и има дългогодишен опит в писането на материали, посветени на кулинарията и пълноценното хранене.

Свързани публикации

Оставете коментар