Нашата рецепта за уникално шоколадово суфле без захар

По традиция суфлето се приготвя с много захар, но за да хапваме спокойно и без угризения, ние сме подготвили една напълно здравословна рецeпта за този така любим десерт, а именно шоколадово суфле без захар! Разбира се, заменяме захарта със стевиола под формата на кристали.

Стевиолата на кристали е в същото съотношение като захарта, ето защо се дозира лесно. На мястото на бялото брашно добавяме здравословната му алтернатива – бадемово брашно, и получаваме един здравословен и все така вкусен вариант – кето шоколадово суфле без захар. А вие можете ли да му устоите?

Тази рецепта за суфле с ниско съдържание на въглехидрати ще впечатли и най-големите любители на десертите. Този уникален шоколадов десерт може да се хапва от тези, които се  хранят само с храни с ниско съдържание на въглехидрати, кето режим или просто за онези, които искат да ограничат захарта и вредното й влияние.

Нашето суфле без захар има добра хранителна стойност със съдържанието си на добри мазнини, протеини и малко фибри. Шоколадът без захар е достатъчно сладък, благодарение на естествения подсладител Стевиола, който ще засити глада за сладко, без да повишава нивата на кръвна захар.

Няколко интересни факта за този така любим десерт:

  • Предполага се, че първата рецепта за суфле се поява във френска кулинарна книга, а името му също идва от френски.
  • Думата soufflé е миналото причастие на френския глагол souffler, което означава „да взриви“ или по-свободно „издухване“
  • 28 февруари е Национален ден на шоколадовото суфле.
  • Рекордът на Книгата на Гинес за най-голямо суфле в света е спечелен в палестинския град Наблус. Приготвеното тогава суфле е тежало почти 1765 кг, преди да бъде консумирано за десет минути.

Нужните съставки за шоколадово суфле без захар:

Маса, подредена с необходимите продукти, за да си приготвим шоколадово суфле без захар.

 

Приготвянето на суфле без захар:

Готовата смес за суфле без захар запределяме в малки формички за печене.

Започваме с разтапянето на 150 г шоколад със Стевиола на водна баня на умерена температура. Прибавяме към разтопения шоколад 3 с. л. органично кокосово масло и смесваме добре.

Разбъркваме жълтъците и белтъците. Именно в пухкавите и гъсто разбити яйчени белтъци се крие тайната на вкусното суфле. Към вече добре разбърканите яйца прибавяме разтопения шоколад с кокосово масло. Белтъците трябва да останат пухкави до сливането им с шоколада, а сместа течна.

Към тази смес добавяме бадемовото брашно, подслаждаме със стевиола, размесваме и прибавяме какаото на прах.

Омазняваме формичките за печене с малко кокосово масло, за да извадим после суфлето по-лесно. Пълним всяка формичка с готовата смес, като оставяме малко празно пространство в горната част на формичката.

Изпичаме в предварително загрята фурна на 220 градуса за 7-8 минути. Внимаваме да не изпечем прекалено суфлето, защото няма да има течен център.

Поднасяме готовото шоколадово суфле без захар до 5 минути, след като сме го извадили от фурната. Сервираме по желание с пресни бери плодове или топка домашен сладолед със Стевиола.

Можем да се насладим на нашето суфле без да се притесняваме за добрата форма, защото то е напълно здравословно и без захар!

Ако ви е харесала рецептата и желаете да научавате за други подобни здравословни рецепти се присъединете към нашата кухня ТУК!

Екипът на Фор Лайф ви пожелава приятен апетит!