Нашата рецепта за уникално шоколадово суфле без захар
По традиция суфлето се приготвя с много захар, но за да хапваме спокойно и без угризения, ние сме подготвили една напълно здравословна рецeпта за този така любим десерт, а именно шоколадово суфле без захар! Разбира се, заменяме захарта със стевиола под формата на кристали.
Стевиолата на кристали е в същото съотношение като захарта, ето защо се дозира лесно. На мястото на бялото брашно добавяме здравословната му алтернатива – бадемово брашно, и получаваме един здравословен и все така вкусен вариант – кето шоколадово суфле без захар. А вие можете ли да му устоите?
Тази рецепта за суфле с ниско съдържание на въглехидрати ще впечатли и най-големите любители на десертите. Този уникален шоколадов десерт може да се хапва от тези, които се хранят само с храни с ниско съдържание на въглехидрати, кето режим или просто за онези, които искат да ограничат захарта и вредното й влияние.
Нашето суфле без захар има добра хранителна стойност със съдържанието си на добри мазнини, протеини и малко фибри. Шоколадът без захар е достатъчно сладък, благодарение на естествения подсладител Стевиола, който ще засити глада за сладко, без да повишава нивата на кръвна захар.
Време за приготвяне: 30 минути
Порции: 6
Нетни въглехидрати в порция: 6 г
Нужните съставки за шоколадово суфле без захар:
- 150 г шоколад със Стевиола
- 3 с. л. кокосово масло
- 5 яйца
- 4 с. л. бадемово брашно
- 2 с. л. стевиола на прах
- 2 с. л. какао на прах
- Формички за печене
Шоколад със Стевия | 4.80лв. | ||
Бадемово брашно 300 гр | 13.00лв. | ||
Кокосово масло | 7.00лв. – 21.00лв. | ||
Стевиола прах 350 г | 21.60лв. |
Приготвянето на суфле без захар:
- Започваме с разтапянето на 150 г шоколад със Стевиола на водна баня на умерена температура. Прибавяме към разтопения шоколад 3 с. л. органично кокосово масло и смесваме добре.
- Разбъркваме жълтъците и белтъците. Именно в пухкавите и гъсто разбити яйчени белтъци се крие тайната на вкусното суфле. Към вече добре разбърканите яйца прибавяме разтопения шоколад с кокосово масло. Белтъците трябва да останат пухкави до сливането им с шоколада, а сместа течна.
- Към тази смес добавяме бадемовото брашно, подслаждаме със стевиола, размесваме и прибавяме какаото на прах.
- Омазняваме формичките за печене с малко кокосово масло, за да извадим после суфлето по-лесно. Пълним всяка формичка с готовата смес, като оставяме малко празно пространство в горната част на формичката.
- Изпичаме в предварително загрята фурна на 220 градуса за 7-8 минути. Внимаваме да не изпечем прекалено суфлето, защото няма да има течен център.
- Поднасяме готовото шоколадово суфле без захар до 5 минути, след като сме го извадили от фурната. Сервираме по желание с пресни бери плодове или топка домашен сладолед със Стевиола.
Няколко интересни факта за този така любим десерт:
- Предполага се, че първата рецепта за суфле се поява във френска кулинарна книга, а името му също идва от френски.
Думата soufflé е миналото причастие на френския глагол souffler, което означава „да взриви“ или по-свободно „издухване“
- 28 февруари е Национален ден на шоколадовото суфле.
- Рекордът на Книгата на Гинес за най-голямо суфле в света е спечелен в палестинския град Наблус. Приготвеното тогава суфле е тежало почти 1765 кг, преди да бъде консумирано за десет минути.
Можем да се насладим на нашето суфле без да се притесняваме за добрата форма, защото то е напълно здравословно и без захар!
Ако ви е харесала рецептата и желаете да научавате за други подобни здравословни рецепти се присъединете към нашата кухня ТУК!
Екипът на Фор Лайф ви пожелава приятен апетит!
Оставете коментар