Чували сте за полезните свойства на безценното арганово масло за скалпа, косъма и ноктите, но знаете ли, че е хубаво то да ви придружава и по време на най-чаканата почивка?

През лятото на плажа, аргановото масло се превръща в прекрасен приятел на здравата коса и красивата кожа!

Какво е важно да знаем за аргана

Арганът е изключително полезен и ценен продукт, който се добива от аргановото дърво. То расте единствено в Мароко и Мексико, където има събрани всички специфични условия за неговото успешно израстване и развитие. Арганът се извлича от него по специфична, изключително трудоемка технология. Затова и самото масло, което се добива, има висока стойност във всеки смисъл. Разгледайте 100% натурално арганово маслото от Мароко ТУК.

Много често наричат аргановото дърво “дърво на живота”, защото расте и ражда плодове при тежки условия. Климатът в областите, където расте, е изключително горещ и сух, с резки температурни колебания през деня и нощта. Самото дърво живее 150-200 години, което го прави още по-ценно.

Смята се, че арганът има много лечебни способности. Те са изследвани с десетилетия и много специалисти ги признават и до днес. За него се знае, че понижава нивата на холестерола – едно от тежките за избягване и поправяне състояния на съвременния човек. Той още улеснява храносмилането, подпомага циркулацията на кръвта, намалява кръвното налягане. Безценни са и неговите предимства в козметичната индустрия – част от които ще ви изтъкнем и тук!

Арганът в козметиката

Spa setting still life with natural products, oil bottle with pipette, natural soap and towel

Най-ценните и познати качества на аргана безспорно са за кожата и косата. Той е изключително богат на витамин Е и наситени мастни киселини. Тази комбинация от съставки връща блясъка и жизнеността на изтощения косъм – независимо дали става дума за боядисана или изтощена от лечение коса. Безспорни са качествата на аргана и срещу сухота на скалпа, липса на обем и блясък и при цъфтежи на косъма.

Освен това, арганът и маслото от него съдържат редица антиоксиданти. Те  подпомагат много хидратацията на кожата и я предпазват от стареене.

Затова и не е чудно, че отскоро аргановото масло намери широк кръг почитатели сред любителите на тена. Веществата в него предотвратяват дехидратацията на епидермиса, съдействат за поддържането еластичността на кожата и действат активно като защита срещу всички негативни процеси, които слънцето причинява с UV лъчите.

Като допълнение: докато прилагате аргановото масло върху кожата си, то носи позитиви и за ноктите ви. Арганът ги подхранва и ги прави по-здрави. Това е фактор, който не е за подценяване, особено за дамите, които предпочитат маникюр с изпичане.

Смята се, че аргановото масло активно помага и в борбата със стриите. Разбира се, за оптимален резултат се препоръчва да се комбинира с тренировъчен режим и прием на витамини за еластичност на кожата и производство на колаген.

Арганово масло при бръчки

Не е тайна, че главни причиняващи фактори за бръчките са UV лъчите, липсата на хидратация и достатъчно полезни вещества.

Аргановото масло компенсира силно всички тези липси и противодейства активно на вредните ефекти на слънчевите лъчи. Бонус в полза на аргановото масло е, че действа добре на всякакъв тип кожа – без значение от степента й на омазняване. Това се дължи главно на антиоксидантите в него. Те намаляват голяма част от възпаленията – акне, слънчеви изгаряния, наранявания от външни фактори.

А ако имате белези, от които се притеснявате на плажа, аргановото масло помага за възстановяването на епидермиса дори при по-стари наранявания. Именно това е една от причините веществото да има славата на чудо в козметиката!

Арганово масло на плажа

Арганово масло на плажа.

След всичко изброено, не е трудно да разберем защо много хора се насочват към арганово масло и за използване на плажа.

Важно е да отбележим, че то не измества по никакъв начин слънцезащитните продукти, които осигуряват най-голяма защита от UV лъчите. Препоръчва се приложение на аргановото масло известно време след попиването на слънцезащитния крем, за да може да ви помогне да придобиете така желания шоколадов загар с минимални вреди за кожата ви.

Витамин Е и мастните киселини в аргановото масло предпазват косата и скалпа от топлината и щетите, причинени от UV лъчите и солената морска вода. За да предпазите косата си по време на почивката, препоръчваме да се нанесат няколко капки арганово масло на влажна или суха коса преди и след плаж. Като допълнителен бонус, използването на малко масло върху краищата на косата ви може да помогне за намаляване на накъсаните и заплетени краища.

Прилагайте го не само на плажа обаче – след приключване на излагането на слънце допълнете ритуала си след почистване на кожата с арганово масло. Така ще наваксате изгубената от кожата степен на хидратация и ще спомогнете възстановяването й  след излагането под слънчевите лъчи.

Известен метод за това е да добавите няколко капки към своя душ гел или лосион за тяло – така маслото ще подсили ефекта им. Ако пък сте от хората, които обичат да приготвят козметиката си у дома, комбинирайте с розова вода, лимонов сок или етерични масла по ваш вкус и в зависимост от това дали се борите с бръчки, стрий или акне.

Как да използваме аргановото масло

На плажа, като домашен лек, за стилизиране на косата или заздравяване на косъма и ноктите – възможностите на аргановото масло са безкрайни!

Тъй като аргановото масло се слави като “сух” тип масло, то попива бързо. Това значи, че с няколко капки можете да освежите лицето си преди сън и да оставите магията му да действа през нощта. Така ще забавите стареенето на епидермиса, ще противодействате на бръчките, а и на лъщенето на лицето.

Ако пък искате да съживите косата си, се препоръчва нанасяне върху суха или леко влажна коса. Нанасянето е по цялата дължина, без втриване в скалпа, за да се избегне омазняване в корените. По-малки количества от маслото можете да оставите да действа до пълно попиване, а при по-големи – да използвате като маска с допълнително отмиване след 15 до 20 минути. Още идеи за маски с арганово масло можете да откриете ТУК.

За какво да внимаваме при използването на арганово масло

От гледна точка на действие, аргановото масло няма противодействия за кожата.

При прекомерна употреба може да се забележи единствено леко покачване в степента на омазняване на кожата.

Това, за което е най-важно да внимаваме, е аргановото масло да се съхранява в тъмни шишенца. Основна причина за това е, че то е фоточувствително и слънчевите лъчи, особено със силата им на плажа, намаляват полезните му свойства!

Автор: Васи Дюлгерова