Запек при бебета – успешни методи за справянe с проблема

Обновена: 15.03.2024|
Запек при бебета.

Запекът на бебето e един от най-големите кошмари за новите родители. Въпреки че най-често проблемът се държи на незряла отделителна система и отминава с времето и помощта на домашни средства, понякога може да бъде причина и за притеснение.

Какви са симптомите, за които трябва да следите? Кои са ефективните и безопасни начини за лечение на запек при бебета? Кога трябва да се притеснявате? Отговорите на всички тези въпроси ще намерите в следващите редове.

 

Какво трябва да бъде нормалното изхождане при бебетата?

За да разберете дали детето ви има пристъп на запек, е полезно да знаете колко често се изхождат бебетата. През първите три месеца едно кърмено бебе може да има от 5 до 40 изхождания на седмица.

Тъй като кърмените бебета усвояват по-голямата част от млякото, което приемат, някои могат да изкарат до 3-4 дни, или дори седмица – без да се изходят. Но това не е запек и причина за притенснение.

choko 01 400
02 drob 600 copy
choko 01 400
02 drob 600 copy

Бебетата, хранени с адаптирано мляко, имат от 5 до 28 изхождания на седмица (редно около два пъти на ден). Ако изхождането е меко, без болка и кръв, всичко е наред. За цветове и размери няма да говорим, защото те зависят изцяло от поетата храна.

Когато започне захранването, трябва да сте подготвени за промяна на честотата, формата и цвета на изпражненията. След въвеждането на твърди храни, в общия случай, детето има по едно-две изхождания на ден.

 

Признаци за запек при бебета

 

Запек при бебета.

 

Има ли детето запек или просто е капризно и не е в настроение? Понякога е трудно да се разпознае какъв е случаят. Ето някои признаци и симптоми, които ще ви помогнат да различите запек при бебета:

 • Силно слюноотделяне
 • Трудно изхождането
 • Твърди, сухи и големи изпражнения
 • Болка по време на изхождане
 • Твърд и болезнен корем
 • Кръв в изпражненията
 • Следи от слуз по изпражненията или памперса
 • Стискане на дупето

Ако все пак имате притеснения, консултирайте се с педиатър.

Липсата на постоянство е от ключово значение за определянето на запек при бебета. Ако едно новородено няма поне няколко ярки, жълти (не тъмнокафяви или зелени) изхождания за една седмица, нещо може да не е наред, независимо дали то е хранено с кърма или адаптирано мляко.

Но последователността и честотата не са единствените признаци за запек. Когато изпражненията са твърди, може да е трудно да преминат през червата. В допълнение, те могат да са големи и да натоварят аналните стени, което да причини кървене и забележима малка ивица яркочервена кръв в изпражненията.

И накрая, ако бебето се напряга при изхождане и има твърд корем, който е болезнен на допир, червата му също може да са задръстени. Признак за запек може да е и отказът от храна.

 

Причини за запек при бебета

 

Запек при бебета, вода.

 

Запек при бебета може да се появи и без конкретна причина. Има обаче специфични условия, които могат да обострят състоянието и пристъпите. В следващите редове ще разгледаме, на пръв поглед безобидните причини, и някои, които задължително изискват лекарска намеса.

Дехидратация

Дехидратацията е една от най-честите причини, поради които бебето може да има запек. Бебетата много лесно се дехидратират, когато приемат по-малко течности от нужното им.

Това не означава, че вие не давате на бебето достатъчно вода например, може да се дължи на неразположение, никнене на зъбки, ускорен растеж, топло време. За да избегнете дехидратация, следете бебето да има поне 6-8 мокри пелени дневно.

Промени в диетата

Преминаването от кърма към адаптирано мляко, промяната на марката адаптирано мляко, въвеждането на твърди храни или просто добавянето на нова храна към диетата – всичко това може да стане причина за запек при бебета.

Адаптираното мляко е по-трудно за смилане от стомахчето, отколкото кърмата. И преминаването от едно към друго, дори и да се прави постепенно, може да увеличи риска от проблем. Обикновено обаче той се решава от само себе си.

Хранителни алергии или непоносимост

Въпреки че са необичайни, засягащи само 2-8% от бебетата, хранителните алергии могат да причинят запек. Така че, ако имате съмнение за алергия, започнете да водите дневник на храненето и обсъдете с педиатър възможностите.

Приучване на гърне

Това също е често срещан фактор за запек при бебета. Процесът може да бъде труден и дори страшен, защото малчуганите все още не разбират каква е идеята на тоалетната. Този страх от гърнето може да накара бебетата да задържат изпражненията си и да причини запек.

Заболявания

Рядко по-сериозни състояния като кистозна фиброза и Болест на Хиршпрунг могат да бъдат причина за запек при бебетата. Болестта на Хиршпрунг е рядко вродено заболяване, което засяга червата и причинява „функционална обструкция“. Среща се при едно на всеки 5000 раждания и е по-често при момчета.

Аномалии на гръбначния мозък и някои лекарства също могат да доведат до запек. Важна е консултация със специалист, за да се изключат сериозните причини.

 

Успешни методи за справяне с проблема

 

Запек при бебета.

 

Трудно е, а и не е нужно да гледате как вашето дете се бори с мъчителен запек. За щастие, има много неща, които можете да направите, за да му помогнете.

Добра хидратация

Ако кърмите, предлагайте много допълнителни храни, за да увеличите приема на течности на бебето. Не е необходимо да настоявате за вода. Обикновено кърмените бебета не пият много вода.

Ако бебето приема адаптирано мляко, предлагайте глътки охладена преварена вода между храненията. Ако отбивате бебето си на твърда храна или въвеждате нова храна, предлагайте глътки студена преварена вода преди и след хранене.

Промяна на адаптираното мляко

Понякога запекът при кърмачета е свързан с адаптираното мляко. Възможно е то  да не е подходящо за чувствителната храносмилателна система на вашето бебе. Кравето мляко или соята може да са проблем. Уверете се, че формулата не съдържа тези съставки. Консултирайте се с педиатър, за да направите най-добрия избор.

Масаж

Нежният масаж на коремчето може да стимулира раздвижване на червата. Използвайте бебешко олио за по-добър ефект. Направете лек натиск и движение по посока на часовниковата стрелка на коремчето с помощта на пръстите си.

Комбинирайте с упражнение „колело“. Нежно завъртете крачетата на бебето все едно кара колело. Това също ще помогне за облекчаване на симптомите.

Храни, богати на фибри

Когато отбиете бебето от кърмене, добавете повече плодове, зеленчуци и зърнени храни към менюто им. Те съдържат фибри, които са чудесни за поддържане на редовните изхождания.

Топла вана

Когато бебетата изпитват болка, те стават капризни, нервни, плачат. Чудесен начин да му помогнете е да смените обстановката и да му дадете релаксираща вана. Топлата вода може да помогне за отпускане на цялото тяло, включително на коремните мускули, и да донесе облекчение на мъничето.

Пробиотик

Пробиотичните капки могат да помогнат за балансиране на лошите и добрите бактерии в храносмилателния тракт и да регулират запека. Някои експерти обаче не ги препоръчват, така че е по-добре да се консултирате със здравен специалист.

 

Заключение

 

Запек при бебета.

 

Когато се окаже, че всички тези методи не работят, трябва да потърсите лекарска помощ. Запекът може да бъде опасен за деца и възрастни, ако продължи твърде дълго. Така че се свържете с педиатъра на вашето бебе, ако забележите някой от следните симптоми:

 • Кръв в изпражненията
 • Непоносима за бебето болка
 • Повръщане
 • Подут корем

Следващата стъпка обикновено са глицеринови супозитории или лаксативи за бебета. Но тези решения трябва да се използват само от време на време.

Глицериновите супозитории не съдържат стимуланти. Вместо това те са пълни с глицерин капсули, които се разтварят в ректума на бебето и омекотяват изпражненията, така че да могат лесно да преминат през него.

Друг вариант са бебешки лаксативи, които се приемат през устата. Те стимулират стомашно-чревната система. Лаксативите обикновено съдържат стимуланти, така че е най-добре да се използват само в краен случай.

Всичко това обаче трябва да се извърши под наблюдението на педиатър. Той ще даде съвети за подпомагане на храносмилането и ще предпише лечение, ако прецени за необходимо.

И все пак превенцията е по-лесна от лечението, когато става въпрос за запек при бебета. Постарайте да не се стига до там. Затова ще ви помогнат съветите по-горе.

Успех!

Какви са признаците на запек при бебетата?

Най-честите признаци са силно слюноотделяне, трудно изхождане, твърди и сухи изпражнения, твърд и болезнен корем.

Какви са причините за запек при бебета?

Запек при бебетата може да се предизвика от дехидратация, промени в диетата, алергии и др.

Кои методи работят за справяне със запек при бебета?

За облекчаване на запека може да се обърне внимание на добрата хидратация, адаптираното мляко (ако бебето не се кърми), масаж, храни, богати на фибри и др.

Категории: Бременност и грижа за бебето, Здраве|Публикувана: 15.08.2023|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

14634b84e9917b0c4e510b76dd2c8d41?s=96&d=mm&r=g

Кристина Агнер е дългогодишен автор - има написани стотици статии в сферата на алтернативната медицина, биохакинг, здравословно хранене и диети. Продължава да впечатлява с умело перо и остър ум.

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 15 март 2024 в 14:36 | Публикувана: 15 август 2023 в 10:22 | Категория: Бременност и грижа за бебето, Здраве