Супозитории – какво представляват и за какво се използват?

Обновена: 01.04.2024|
Супозитории, предназначение, употреба.

Супозиториите са вид лекарства под формата на свещички, които се поставят в ректума, вагината или уретрата. Лекарите препоръчват определени супозитории за различни медицински състояния и цели.

В тази статия ще разгледаме различните видове медицински свещички и тяхното действие.

 

Какво представлява супозиторията и кога се прилага?

Супозиториите са друг начин за доставяне на лекарства до организма, когато други, като орални и интравенозни, не действат или са неподходящи.

 

folieva 02 400
kurk 600
folieva 02 400
kurk 600

Супозитория е малка кръгла, овална или конусовидна. Тя е направена от вещество, като какаово масло или желатин, което обгръща лекарството. Супозиторията се разтваря, за да освободи лекарството в тялото.

Тези свещички могат да лекуват локалната област или лекарството да има за цел да достигне до други части на тялото чрез кръвния поток. Може да се наложи пациенти да прибягват до такова лечение, ако:

 • Получават гърчове и не могат да приемат лекарства през устата.
 • Не могат да поглъщат лекарства по някаква причина.
 • Повръщат и не могат да задържат хапчета или течности.
 • Имат блокаж, който спира движението на лекарството през храносмилателната система.

Изследванията също така показват, че приемането на лекарства по този начин позволява относително постоянна среда за доставяне на лекарство. Скоростта на усвояване обаче може да бъде по-ниска от тази на лекарства, приемани през устата.

 

Ректални супозитории

 

Супозитории. Вирусен гастроентерит. Запек при кето диета, хранене.

 

Това са най-често срещаните супозитории. Те се предлагат в различни форми и размери, но обикновено са стеснени в единия край.

Ректалните свещички могат да доставят много видове лекарства. Те действат бързо, защото супозиторията се топи вътре в тялото и се усвоява директно в кръвния поток. Могат да съдържат глицерин за лечение на запек или ацетаминофен за лечение на висока температура.

Специфичното при този вид свещички е, че могат лесно да излязат след като ги поставите, дори да сте следвали внимателно инструкциите. Ако това се случи, причината най-вероятно е, че не сте ги избутали достатъчно навътре. Уверете се, че свещичката е минала покрай сфинктера – мускулния отвор на ректума.

Тези супозитории се използват при проблеми като:

 • запек
 • температура
 • хемороиди
 • психични проблеми като тревожност, шизофрения или биполярно разстройство
 • гадене и повръщане

Вагинални супозитории

Вагиналните супозитории се вкарват във влагалището със специален апликатор. Тялото усвоява бързо и лекарствата от тях. Така че са за предпочитане пред лекарствата, приемани орално, в специфични случаи.

Вагиналните свещички също могат да изтекат, така че са по-удобни за употреба преди лягане. Можете да носите дамска превръзка, за да предпазите спалното бельо или дрехите си.

Вагиналните супозитории могат да се употребяват по време на менструацията, но не бива да използвате тампони по това време. Те могат да абсорбират част от лекарствата и съответно супозиторията няма да изпълни своето предназначение.

Могат да ви предпишат вагинални свещички за лечение на бактериални или гъбични инфекции, както и при вагинална сухота.

 

Супозитории при хемороиди

Ректални супозитории.

Най-често се използват супозитории при хемороиди, така че ще разгледаме по-подробно този случай. Това, разбира се, са вид ректални свещички.

Хемороидите са подути кръвоносни съдове в и около ануса и ректума. Те могат да се увеличат и да се раздразнят, причинявайки болка и дискомфорт.

Супозиториите без рецепта съдържат комбинация от масло или крем плюс лекарство и работят най-добре при лека хемороидна болка. Съществуват няколко вида свещички за хемороиди, които съдържат различни лекарства за различни резултати.

Някои видове могат да облекчат отока и паренето. Други могат да се справят със запека, който често влошава хемороидите. Домашно приготвените свещички за хемороиди също са опция.

Супозиториите с кокосово масло могат да се използват при хемороиди. Те се приготвят чрез замразяване на кокосово масло в малки цилиндри. Когато сте готови, можете да извадите един и бързо да го поставите в ректума. Охладеното масло осигурява незабавно облекчение поради противовъзпалителните свойства.

Можете също да направите свои собствени слабителни свещички. Комбинирайте минерално масло и твърдо масло, като кокосово или какаово. Минералното масло се усвоява от тялото и може да помогне за разхлабване на изпражненията.

Все пак свещичките са една от възможностите за лечение на хемороиди. Те могат да бъдат най-ефективни при вътрешни хемороиди. Добър вариант са, когато мехлеми и кремове не осигуряват достатъчно облекчение.

 

Уретрални супозитории

Това са сравнително рядко използвани супозитории. В някои случаи мъжете се налага да ги използват за лечение на проблеми с ерекцията. Тези супозитории са с размер на оризово зърно и доставят лекарство, наречено алпростадил.

Трябва да се има предвид, че инжекционната форма се смята за по-ефективна. Тя води до достатъчно стабилна ерекция при повече от 80% от мъжете, независимо от възрастта им или причината за тяхната еректилна дисфункция.

Формата на супозитория не е толкова ефективна – тя работи при 30-40% от мъжете.

 

Няколко полезни съвета, ако ви се налага да използвате супозитории

 

Супозитории, употреба, ректални, вагинални.

 

 • Избягвайте тренировките или енергичните движения в продължение на 60 минути след поставяне на лекарството.
 • Не използвайте вазелин за смазване на супозиторията. Това ще й попречи да се стопи. Вместо това използвайте вода или лубрикант на водна основа.
 • Съхранявайте свещичките на хладно място, за да не се разтопят. Винаги следвайте указанията за съхранение на етикета.
 • Отрежете ноктите си преди да поставите супозиторията. Това предотвратява наранявания. Като алтернатива, носете латексова ръкавица.
 • Както при други лекарства, избягвайте пропускането на дози. Това може да намали ефективността на лечението.

Могат ли супозиториите да доведат до странични ефекти?

Супозиториите обикновено са безопасни за употреба. Някои хора могат да изпитат дразнене около областта, където са поставили свещичката. Ако симптомът е силен и продължителен, посетете лекар.

Случва се тялото да не може да усвои лекарството от супозиторията. Консултирайте се със специалист, ако свещичките не ви предоставят облекчение, за да обмислите друга възможност за лечение.

Имайте предвид и, че тези лекарства трябва да се използват само за кратък период от време. Те могат да доведат до странични ефекти като парене и обрив, ако се използват твърде често.

Трябва да се консултирате със специалист преди да използвате свещички в следните случаи:

 • Ако скоро сте претърпели ректална операция, операция на простатата или вагинално лечение.
 • Имате неравномерен сърдечен ритъм.

Въпреки че може да са неприятни за употреба, супозиториите могат да бъдат ефективен начин за доставяне на лекарства, ако няма друг подходящ такъв.

Така че доверете се на своя лекар и предприемете необходимите мерки, дори ако те включват използването на свещички. Това няма да ви навреди, а само може да облекчи симптомите ви.

Бъдете здрави!

Категории: Здраве|Публикувана: 03.11.2021|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

14634b84e9917b0c4e510b76dd2c8d41?s=96&d=mm&r=g

Кристина Агнер е дългогодишен автор - има написани стотици статии в сферата на алтернативната медицина, биохакинг, здравословно хранене и диети. Продължава да впечатлява с умело перо и остър ум.

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 1 април 2024 в 17:36 | Публикувана: 3 ноември 2021 в 10:37 | Категория: Здраве