Първата семейна почивка с бебе е, колкото вълнуващо, толкова и притеснително събитие. Родителите искат да направят пътуването възможно най-комфортно за детето и същевременно да са подготвени за всякакви извънредни ситуации. Тук на помощ идва задължителната бебешка аптечка, която винаги трябва да е на ръка разстояние.

В тази статия ще ви дадем полезни съвети за това как да изберете най-необходимото и да създадете перфектния комплект за първа помощ при често срещаните здравословни проблеми на бебетата.

 

Какво трябва да съдържа една бебешка аптечка?

Първото, което трябва да вземете предвид преди да започнете да попълвате списъка с консумативите за бебешката аптечка, е дестинацията, която сте избрали за своята почивка.

Пътуването до по-отдалечени места в чужбина крие различен набор от потенциални рискове от ваканцията при баба и дядо например. За по-екзотични дестинации може да се наложи поставянето на ваксини.

Трябва да помислите дали ще имате лесен достъп до аптека и медицинска помощ и дали изобщо продуктите, които използвате за своето бебе, ще бъдат налични на това място.

Ако имате предпочитания към определени марки, е най-добре да си ги осигурите предварително  Това се налага и, ако детето има алергия към определени лекарства и са необходими конкретни заместители.

Вземете всичко необходимо, дори да не се наложи да го използвате, ще си спестите стреса, ако евентуално се стигне до екстремна ситуация, а нямате нещо налично. Сложете го в подходяща раница, кутия, малка чанта или среден по размер контейнер.

Ето и кои са задължителните елементи.

 

Болкоуспокояващи лекарства

Болкоуспокояващите, съдържащи парацетамол или ибупрофен, ще бъдат ефективни срещу множество проблеми като главоболие, болки в коремчето, никнене на зъби и температура и задължително трябва да намерят място в една бебешка аптечка!

Разбира се, вземете ги под формата на подходящи за възрастта сиропи. Никога не превишавайте препоръчителните дози!

 

Антисептик

Някакъв вид антисептик, под формата на спрей, крем или мехлем, е задължителен за всяка бебешка аптечка. Може да се наложи да обработите рана или обрив. И двете са често срещани при бебетата.

Най-добре вземете продукт, който знаете, че действа, за да сте сигурни, че ще помогне на бебето, ако се наложи. В случай, че нямате наличен, можете да използвате и крема против подсичане като заместител.

 

Бинтове, лепенки и компреси

 

Бебешка аптечка.

 

Пластирите и превръзките са най-важното нещо, ако сте на къмпинг или планирате далечна почивка. Никога не знаете кога ще ви потрябват, с малко бебе или прохождащо дете. Инциденти се случват.

Запасете се с различни по-размер лепенки, по възможност включете и водоустойчиви, а защо не и шарени с детски картинки, които ще улеснят поставянето. Тук можем да добавим и студените компреси, които помагат и при висока температура.

 

Лекарства за стомашно-чревни проблеми

Проблемите с коремчето са много често срещани при бебетата, особено в горещо време и на море. Там подобни вируси върлуват ежегодно. Трябва да имате подходящ сироп при повръщане, диария и, разбира се, хидратиращ продукт – най-удобни са отводняващите прахчета.

Не забравяйте да сложите тези продукти в своята бебешка аптечка! Те са много важни, защото подобни вируси могат да бъдат изключително опасни за бебетата, тъй като те се дехидратират бързо.

 

Слънцезащита

Бебешката кожа е изключително нежна и трябва да се предпазва с висок слънцезашитен фактор. Въпреки че обикновено можете да купите такъв продукт навсякъде, ви съветваме да вземете такъв, който използвате ежедневно и вече доказано няма странични ефекти върху бебето.

Ако все пак се стигне до слънчево изгаряне, е хубаво да имате и подходящ крем за след слънце, както и обикновен гел от алое вера. Той е изключително нежен към бебешката кожа и достатъчно ефективен, за да подобри състоянието.

 

Репеленти

В зависимост от дестинацията и времето, можете да се натъкнете на комари и други насекоми, чиито ухапвания да предизвикат дискомфорт на малкото мъниче, а и на вас.

В такъв случай е хубаво да сложите в своята бебешка аптечка и предпазни средства срещу насекоми – спрей, кърпички, специални уреди, разбира се, съобразени с възрастта на детето. Към тях можете да добавите и подходящ мехлем или гел за след ухапване.

 

Капки, спрей за нос

 

Бебешка аптечка.

 

Има достатъчно щадящи спрейове и капки за нос, които са подходящи за бебета и са с максимално изчистен състав. Съветваме ви да имате подръка поне един такъв продукт в своята бебешка аптечка при евентуалната поява на хрема.

Чистият физиологичен разтвор също би помогнал за промивки на носа. Изборът е изцяло ваш, зависи какво използвате обикновено при настинка.

 

Антихистамини

Един добър антихистамин ще осигури бързо облекчение при ухапвания и алергии. Вземете със себе си, ако имате предпочитана марка, тъй като може да имате ограничен избор, където и да отидете, а когато говорим за бебета това не е вариант. Винаги има място за още един сироп в бебешката аптечка.

 

Лекарства с рецепта

Ако смятате за необходимо, помолете педиатъра на детето за рецепта за всяко лекарство, което се налага да използвате често. Това е особено важно, ако детето страда от астма, алергии или други заболявания. Такива лекарства и в правилните дози понякога се намират трудно. Подсигурете се!

 

Мокри и сухи кърпички

Винаги влизат в употреба. Всяка майка има по няколко пакета, но ги слагаме в списъка. Вземете такива на водна основа за ежедневни нужди, но и  с алкохол – за дезинфекция на инструментариума или рани.

 

Допълнителни инструменти за бебешката аптечка

 

Бебешка аптечка.

 

Не забравяйте термометъра!

Наличието на надежден термометър е важно, когато пътувате с бебе. Оралният и ректалният се смятат за най-точни при малки бебета.

Разбира се, можете да използвате всеки, който е удобен за вас.

Обикновено с напредването на възрастта по-лесно се използват тези за чело или за подмишница.

Ножицата и пинсетите са полезни добавки към комплекта за първа помощ при пътуване с бебе. Ако пътувате със самолет, имайте предвид, че не можете да носите ножици, пинсети и всякакви остри предмети в чантата за ръчен багаж. Трябва да ги поставите в регистриран багаж, в противен случай ще бъдат иззети.

Инхалаторът също не е излишен при евентуални респираторни проблеми. Няколко инхалации ще подобрят състоянието макар и само с физиологичен разтвор. При консултация с лекар, могат да се използват и по-силни лекарства и ще имате уреда подръка, ако това се наложи.

Тук можем да добавим и аспиратора за нос – има ръчни, има на батерии. Зависи какъв е удобен на вас и поносим за бебето. Добра идея е да имате такъв, докато детето стане достатъчно голямо, за да може да издуха носа си само.

 

Последни съвети за организиране на бебешка аптечка

 

Бебешка аптечка.

 

След като сте организирали всичко от списъка по-горе на едно място, ще се изненадате колко много неща могат да се поберат в една малка чанта. Със сигурност една бебешка аптечка ще ви улесни да намерите бързо лекарство в случай на спешни състояния на детето, като треска или алергични реакции.

Не забравяйте – винаги проверявайте сроковете на годност, преди да използвате нещо от комплекта.

Също така е важно да се отбележи, че това в никакъв случай не претендира да бъде изчерпателен списък, а по-скоро начална отправна точка за родителите. Нуждите на всяко дете са различни.

За някои хора може да изглежда песимистично това презапасяване, но е по-добре да се приберете у дома, без да сте имали нужда от тези средства, но да са ви били подръка, отколкото обратното.

Все пак с наличието на една бебешка аптечка ще можете да се съсредоточите върху забавлението, вместо да се тревожите дали нещо ще ви потрябва и ще можете ли да го откриете своевременно.

Приятна почивка!

Какво е най-важното в бебешката аптечка?

Ако имате предпочитания към определени марки, е най-добре да си ги осигурите предварително  Това се налага и, ако детето има алергия към определени лекарства и са необходими конкретни заместители.

Какво трябва да съдържа една бебешка аптечка при пътуване?

Списъкът включва болкоуспокояващи, антисептици, бинтове, превръзки, лекарства за стомашно-чревни проблеми и др.

Какви допълнителни инструменти са важни в една бебешка аптечка?

Наличието на надежден термометър е важно, когато пътувате с бебе. Оралният и ректалният се смятат за най-точни при малки бебета.

Публикувана: 15 септември 2023 в 10:46 | Категория: Бременност и женско здраве, Здраве