Чай от копър при колики – ефективен ли е?

Обновена: 15.03.2024|
Чай от копър при колики.

Копърът е известен със своите кулинарни и терапевтични ползи. Семената от растението се използват от векове за лечение на различни заболявания, засягащи репродуктивната, храносмилателната и дихателната системи. Известен и широко използван метод у нас е и за облекчаване на бебешките колики.

Съединенията в копъра са полезни за насърчаване на храносмилането, борба с инфекциите и подобряване на цялостното здраве на мъничетата. В тази статия ще разгледаме потенциала и безопасните начини на консумация на чай от копър при колики.

 

Какво представлява копърът и безопасен ли е за бебета?

Копърът е ароматна билка, която принадлежи към семейство Сенникоцветни и е близък роднина на растения като кимион и кориандър. Семената му също са подобни. Това, което ги отличава, е вкусът.

Семената от копър са много по-сладки в сравнение със семената от кимион. Ето защо, когато се използват за приготвяне на чай, резултатът е страхотен и се харесва дори и на бебетата.

vit e 400
stev tabletki 600
vit e 400
stev tabletki 600

От векове семената от копър се използват като ключови съставки в различни кухни от цял свят – от Далечния Изток до нашите земи. А неговите огромни ползи за здравето са го направили дори още по-популярен.

Консумирането на копър е напълно безопасно и за бебета, като чай може да се дава още от първия месец на раждане на детето. Приказките за чудодейния ефект на чай от копър при колики не са само бабини деветини и ще ви го докажем в следващите редове.

 

Защо се дава чай от копър при колики?

 

Чай от копър при колики.

 

Коликите са един от проблемите, които могат да причинят много дискомфорт на вашето бебе. През първите няколко месеца от живота храносмилателната система на бебетата е силно чувствителна, тъй като все още не функционира по оптимален начин.

Следователно е напълно нормално някои бебета да произвеждат газове 15 до 20 пъти на ден. Въпреки че като цяло това е безвредно, може да бъде неудобно за бебето. То започва да придърпва крачета нагоре към тялото си и да плаче, в опит да се освободи от натрупаните газове.

За родителите е неприятно да се чувстват безсилни, когато видят детето си толкова измъчено, но имайте предвид, че това е част от нормалното развитие на бебето.

Все пак има начини да помогнете на бебето да се почувства по-добре. Със своите свойства за намаляване на метеоризма, копърът ще елиминира всички излишни газове в стомаха на вашето съкровище.

От една страна, спазмолитичните свойства на копъра ограничават производството на чревни газове, докато от друга страна, стимулират стомашната секреция и чревната подвижност.

Следователно копърът е едно от най-добрите растения за предотвратяване на подуване на корема, колит и болки в стомаха.

Заради всичко това чаят от копър е най-доброто решение за овладяване на коликите при бебетата според много майки и не е просто мит.

 

Кога и как се дава чай от копър при колики на бебета?

 

Чай от копър при колики.

 

Препоръчва се да давате 1-2 ч. л. чай от копър при колики, след или преди хранене за новородени. По-големите бебета и малки деца могат да консумират до половин чаша чай, разпределен в няколко порции на ден. Чаят е напълно безопасен, стига количеството да се контролира.

Консултирайте се с педиатър какво количество можете да давате точно на вашето бебе.

Няма конкретна възраст за въвеждане на копъра в менюто на бебетата. Той се дава спокойно и на новородени. Зеленчуци от семейството на копъра, като морков и пащърнак, могат да бъдат въведени на възраст от шест месеца.

Ето и как да приготвите чай от копър при колики:

  • Запарете 1 ч. л. семена от копър за 1 час в 100 мл гореща вода.
  • Прецедете и дайте на бебето.

Добра идея е и вие да пиете такъв чай, ако кърмите, тъй като бебето ще поеме от ценните съединения и чрез кърмата.

Внимание! Ако забележите признаци на алергична реакция, преустановете приема и потърсете лекарска помощ. Симптоми като възпаление или обриви по кожата са изключително редки, но не бива да се подценяват.

 

5 ползи на чай от копър за бебето

 

Чай от копър при колики.

 

Освен прилагането на чай от копър при колики, предимствата му не спират дотук. Семената от копър съдържат биоактивни съединения, които могат да предложат някои дългосрочни ползи за здравето на бебето, а и не само. По-долу са някои  от забележителните сред тях.

Подпомага храносмилането

Чаят от копър може да подобри храносмилането и да насърчи здравословния апетит. Ето защо се използва за лечение на лошо храносмилане, подуване на корема и газове. Ефектът е мигновен.

Меките фибри, от които се състои копърът, също са в основата на благоприятния му ефект върху храносмилателната система.

За да сте сигурни, че вашето бебе няма да бъде измъчвано от такива проблеми, приготвянето на чай от копър е едно от средствата, които можете да използвате.

Бори се със запека

Семената от копър са известни и със способността си да засилват движението на червата. Чаят от копър е обичайно средство за облекчаване на запека в традиционната и алтернативната медицина.

Ако бебето се храни с шише през повечето време, има вероятност да получи запек. В резултат на бактериите от бутилката (колкото и да стерилизирате, такива остават), които се размножават и пречат на „добрите“ бактерии в стомаха да растат.

По този начин храносмилането се затруднява и се получава запек. Чаят от копър ще гарантира, че храносмилателната система на вашето бебе ще остане здрава, като елиминира тези бактерии.

Може да облекчи кашлицата

Чаят от копър се използва и за справяне със симптоми на респираторни заболявания, като кашлица и бронхит. Анетол и фенхон са съединения с отхрачващи свойства, открити в копъра, които помагат за целта. Те осигуряват и по-доброто разширяване на кръвоносните съдове в червата.

Ако вашето бебе има проблеми с дишането, тогава можете да му давате чай от копър 3 пъти на ден в продължение на една седмица и със сигурност ще забележите подобрение.

Има антиоксидантни свойства

Тъй като бебетата растат по-бързо, те обикновено ядат обилно.

В сложния процес на тяхното развитие се случват множество биохимични промени, свързани с отделяне на повече свободни радикали – нестабилни молекули, които могат да предизвикат окислителен стрес и увреждане на клетките.

Един от начините да ограничите това е редовно да давате на бебето си чай от копър.

Помага при очни инфекции

Копърът е универсална билка. Може да се използва и като лек при очни инфекции на вашето бебе. Можете да го използвате като средство за промиване на очите вместо физиологичен разтвор.

За лек, накиснете тампон или кърпа в изстиналата вода (не използвайте никакви други съставки за чая, освен вода и копър). След това можете да покриете очите на бебето с компреса и да го оставите за 15 минути.

Насърчава цялостното здраве

Проучванията отбелязват, че семената от копър имат антибактериални, противогъбични, противовъзпалителни и хепатопротективни ефекти, които могат да бъдат от полза за здравето в дългосрочен план.

 

Хранителна стойност на копъра

 

Чай от копър при колики.

 

Освен многобройните ползи за здравето, които чаят от копър ще предложи на вашето бебе, той съдържа протеини, въглехидрати, минерали, витамини А, C и В 6.

Ето какво може да осигури само една чаена лъжичка цели семена от копър в чая за вашето бебе.

 

Хранителни вещества Количество Препоръчителен прием
Калций (Ca) 24 мг 270 мг
Желязо (Fe) 0.3 мг 10 мг
Магнезий (Mg) 7.7 мг 60 мг
Калий (K) 34 мг 700 мг

 

Заключение

Чай от копър при колики е един от най-естествените начини, по които можете да облекчите дискомфорта на своето бебе. Въпреки че е считан за много ефективен метод, не може да гарантираме, че ще работи на 100% и при вашето бебе. Може да се наложи да търсите други алтернативи за решаване на проблема.

Важното е да запомните, че всичко това е временно и част от развитието на детето – да, при някои бебета е по-силно изразено, при други не толкова, но минава.

Бъдете здрави и се радвайте на тези моменти. След време ще си спомняте с умиление дори тях.

Безопасен ли е да се дава на бебета чай от копър при колики?

Консумирането на копър е напълно безопасно и за бебета, като чай може да се дава още от първия месец на раждане на детето.

Защо чай от копър при колики успокоява бебетата?

От една страна, спазмолитичните свойства на копъра ограничават производството на чревни газове, докато от друга страна, стимулират стомашната секреция и чревната подвижност при бебетата.

Как се дава чай от копър при колики на бебета?

Препоръчва се да давате 1-2 ч. л. чай от копър при колики, след или преди хранене за новородени.

Категории: Билки и чайове, Бременност и грижа за бебето|Публикувана: 12.07.2023|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

14634b84e9917b0c4e510b76dd2c8d41?s=96&d=mm&r=g

Кристина Агнер е дългогодишен автор - има написани стотици статии в сферата на алтернативната медицина, биохакинг, здравословно хранене и диети. Продължава да впечатлява с умело перо и остър ум.

Свързани публикации

Един Коментар

  1. Гюлсевер 08.04.2024 at 13:24 - Отговор

    Моят син има колики е на 1месеца можели да им давам чай

Оставете коментар

Обновена: 15 март 2024 в 14:51 | Публикувана: 12 юли 2023 в 16:44 | Категория: Билки и чайове, Бременност и грижа за бебето