Появата на запек при бебетата често е един от първите проблеми, с които се сблъскват родителите. Състоянието предизвиква тревожност, но това понякога е излишно, особено при по-малките бебета, които все още не са развили нормален модел на движение на червата.

Всъщност рядко се касае за здравословен проблем. В повечето случаи запек възниква при промени в диетата – преминаване от кърма към адаптирано мляко, захранване, прием на по-малко течности.

Днес ще ви обясним по-подробно за причините за запек при бебето и кога трябва наистина да се тревожите. Ще ви предложим и съвети как да се справите със състоянието.

 

 

Нормално движение на червата при бебетата

Нормата за движението на червата при бебетата зависи от тяхната възраст и това, с което е хранят.

През първата седмица от живота си бебетата имат приблизително четири меки до течни изхождания на ден. Бебетата, които са кърмени, обикновено се изхождат по-често от тези, които са на адаптирано мляко.

През следващите три месеца, кърмачетата имат три меки изхождания на ден. Някои се изхождат след всяко хранене, докато други имат само едно изхождане на седмица. И двата варианта се смятат за нормални. По-редки изхождания в тази възраст обикновено не се смятат за проблем и причина за наличие на запек при бебетата.

Повечето бебета, хранени с адаптирано мляко, се изхождат два-три пъти на ден, но това зависи и от вида на продукта, който приемат. Някои формули на базата на соево мляко причиняват по-трудно изхождане. Други, съдържащи хидролизирани млечни протеини, които се препоръчват за кърмачета с алергия или чувствителност, могат да имат обратния ефект – лека диария.

До две години детето обикновено има едно до две оформени (твърди, но не прекалено) изхождания на ден.

 

Запек при бебетата – как да го разпознаем?

 

Запек при бебетата.

 

Бебе със запек обикновено има твърди или подобни на гранули изпражнения. То може да плаче, докато се опитва да раздвижи червата си. Изхожданията са по-редки от индивидуалната за него норма.

Можете да разпознаете, че има проблем, ако бебето видимо се напряга по време на дефекация, което води до временно зачервяване на лицето. В повечето случаи това се получава, защото бебетата не са в състояние да координират мускулните движения при изхождане.

Можете да помогнете, като леко огънете бедрата и краката на детето нагоре към корема. Това помага за отпускане на мускулите в таза, стимулирайки движението на червата.

Бебето вероятно не страда от запек, ако има меко изхождане в рамките на няколко минути след това.

В същото време, ако редките изхождания са съпроводени с болка, детето може да има запек. Можете да го разпознаете и по необичайни навици, които се развиват. Кърмачетата например могат да извият гърба си, да стегнат задните части и да плачат.

По-големите бебета могат да се люлеят напред-назад, докато стискат дупетата и краката, да стоят на пръсти, да се въртят, да клякат или да заемат други необичайни позиции. Въпреки че това поведение може да показва, че детето се опитва да се изходи, това е точно обратното.

 

Защо се появява запек при бебетата?

 

Запек при бебетата.

 

Освен промените в храненето, които споменахме, може да има и други причини, поради които да се появи запек при бебетата.

  • Болка

Ако изхождането е болезнено, това може да накара бебето да се въздържа от него в опит да избегне болката. При бебетата също се среща разкъсване на ануса (анална фисура) след преминаване на дебело или твърдо изпражнение. Болката може да доведе до задържане. Да, дори бебетата могат да се научат да „стискат“.

Ранното диагностициране на болката може да помогне да се предотврати запекът при бебетата. За съжаление, при тях това е малко по-трудно.

  • Непозната среда

Бебетата могат да намалят количеството изпражнения, ако не са на място, където да се чувстват комфортно, или ако са заети и пренебрегват нуждата да използват гърнето. Това може да се случи, когато детето започне да ходи на ясла например.

За да избегнете подобни проблеми, още при приучването на гърне, накарайте детето да разбере, че трябва да ходи до тоалетна винаги, когато тялото му сигнализира за това.

  • Медицински проблем

Медицинските проблеми причиняват запек при по-малко от 5% от бебетата. Така че до голяма степен трябва да сте спокойни, че състоянието обикновено не е опасно.

Често срещани медицински проблеми, които причиняват запек при бебетата, включват болестта на Хиршпрунг, необичайно развитие на ануса, проблеми с усвояването на хранителни вещества, аномалии на гръбначния мозък и някои лекарства.

В повечето случаи педиатърът може да изключи тези проблеми, като задава въпроси и извърши физически преглед. Ако е необходимо, се назначават изследвания.

 

Домашни средства, които облекчават запек при бебетата

 

Запек при бебетата.

 

В повечето случаи можете да решите проблема с домашни средства, а не веднага да прибягвате до лекарства, което не е препоръчително за бебетата. Тези методи трябва да започнат да действат в рамките на 24 часа. Ако това не се случи и имате притеснения, се консултирайте със специалист.

Внимание, ако бебето ви е по-малко от четири месеца, говорете с лекар какви мерки трябва да предприемете. Особено ако има симптоми като силна болка или ректално кървене, придружаващи запека.

Следващите домашни средства са подходящи за запек при бебетата на възраст над четири месеца:

  • Плодов сок

Ако вашето бебе е на поне четири месеца, можете да давате определени плодови сокове за лечение на запек. Това включва сок от сини сливи, ябълки или круши. Можете да давате общо 60-120 мл 100% плодов сок на ден за бебета на възраст от 4 до 8 месеца и 180 мл на ден на бебета от 8 до 12 месеца.

Въпреки това не давайте плодов сок всеки ден повече от седмица-две. Прекаляването с него може да бъде нездравословно за цялостната диета и развитие на децата.

  • Храни с високо съдържание на фибри

Ако вашето бебе е започнало да яде твърда храна, можете да предложите богати на фибри плодове и зеленчуци (или пюрета), включително кайсии, круши, сини сливи, праскови, броколи или спанак. Можете да смесвате плодов сок (ябълка, сива слива, круша) със зърнени храни или плодово/зеленчуково пюре.

  • Специализирано адаптирано мляко

При бебетата, които се нуждаят от добавки с желязо, понякога се правят допълнителни промени в диетата или се комбинират с придружаващо лечение, за да се предотврати запек.

Обикновено желязото в храните за кърмачета не повлиява запека, тъй като дозата от елемента е много малка. Педиатърът може да препоръча различен тип формула, който да подпомогне изхождането.

Ако са минали няколко дни, откакто бебето е със запек и тези средства не са подействали, тогава можете да опитате глицеринови супозитории. Но непременно се консултирайте със специалист преди да му дадете лаксативи, бебешко минерално масло или да му направите клизма.

 

Както разбрахте, появата на запек при бебетата е често срещано, но рядко притеснително състояние. Ако имате малчуган у дома, със сигурност някога ви се е налагало или ви предстои да се сблъскате с това неразположение. Не се тревожете, когато това се случи, опитайте предложените домашни средства или се консултирайте с лекар.

Нека вашите слънчица бъдат здрави!