Ябълка – ползи от популярния плод
Ябълката е популярен плод, който всички от нас хапват от време на време. Заслужава си обаче да ги консумираме по-често, тъй като имат и редица ползи за здравето ни.
В много култури и народи ябълката има митологично и религиозно значение.
През 2023 година в света са добити около 83 млн. тона ябълки, като Китай са отговорни за половината от това количество.
В ботаниката
Ябълката е широколистно дърво, което стига между 2 и 5 метра височина. Дивите видове могат да стигнат 9-10 метра. Листата са овални и тъмнозелени. Цъфти през пролетта, като заедно с цветовете се появяват и младите листа. Цветовете са със средна големина – около 3-4 сантиметра и могат да са бели или розови, както и комбинация от двата цвята.
Плодовете узряват през лятото и есента в зависимост от вида ябълка. Те се наричат ябълкови – това е ботаническо понятие, което описва плод със сърцевина, пълна със семки, обградена от ядлива месеста част. Същият вид плодове са крушите и дюлите. Характерно за тези плодове е тяхното покафеняване, след като вътрешността им е изложена на кислород.
Кората на плода варира между жълта, зелена, розова, оранжевеникава, червена, както и комбинации от няколко цвята и различни нюанси. Върху кората има естествено восъчно покритие, което защитава плода.
Интересно за ябълката е, че дърветата, започнали от семка на плод, са много различни от дървото, от което е добит плода. Затова за по-точно размножаване на тези дървета се използват различни методи, свързани с корените на дървото.
Различните видове ябълки се отглеждат с различни цели – има плодове, които са подходящи за готвене, хапване сурови, производство на сокове и сайдери. Годишно едно ябълково дърво ражда между 40 и 200 кг плодове. Това количество обаче може да е дори нула при години с бедна реколта. Обикновено плодовете се събират с помощта на стълби.
Дърветата и плодовете са особено податливи на гъбични и бактериални инфекции, поради които трябва да бъдат предпазвани с органични и неорганични препарати.
История на ябълките
Името на ябълката може да се проследи до протоиндоевропейските езикови корени, тъй като хората са познавали плода дори преди толкова много години. До 17. век думата за ябълка се е използвала за наименование на всички плодове и дори някои ядки. Това е оставило следа и в някои съвременни езици – например френското pomme de terre, означаващо „картоф“, в буквалното си значение е ябълка от земята.
Смята се, че ябълката е култивирана преди 4 до 10 000 години. Тъй като се появява в Централна Азия, след това бързо се разпространява към Европа и другите части на Азия по Пътя на коприната. Ябълките достигат Северна Америка през 17. век под влияние на изследователските и колонизаторски пътувания до континента.
Ябълката е свързана с плодовитостта в много народни вярвания. Тя е „забраненият плод“ не само в християнството, но и в древногръцката митология. В гръцката митология ябълката е свещена за Афродита. Заради това вярването е, че трябва да хвърлиш ябълка към този, когото обичаш, и ако той я улови – значи любовта е споделена.
Ябълката в кулинарията
Ябълките се хапват най-често сурови дори без да се режат, но имат и различни кулинарни приложения. Могат да се ядат с кората, но много хора ги предпочитат обелени. Използват се също и за солени ястия като колбаси, наденици и плънки на солени пайове. В готвени ястия най-често се открива в десерти – пайове, кексове, торти, мармалади, сладка и други сладки вкусотии.
Ябълките може да се пекат, като обикновено към тях се добавя кафява захар, канела или мед за истинско зимно удоволствие. Те се хапват и сушени, като при нас те са задължителна част от класическия ошав.
Ябълките са богати на въглехидрати и не са подходящи за последователи на кето режима.
Любима храна на панаири и карнавали е карамелената ябълка – пресен плод, който е залят с горещ карамел. След изстиването му той се втвърдява и след това дълго време може да се ближе. От ябълки се произвеждат сайдери, сокове, различни видове оцет и други алкохолни напитки.
Хранителни стойности
Ябълките може леко да варират по своите хранителни стойности спрямо разновидността им, но разликите обикновено са нищожни. Средните стойности в 100 г прясна ябълка са:
- 56 калории
- 14 г въглехидрати (3 г фибри)
- <1 г белтъчини
- <1 г мазнини
В пресните плодове се съдържат и малки количества витамин Ц, калий, манган, витамин К и витамин Б6.
80%-90% от теглото на една ябълка е вода, което ги прави особено подходящи за хапване в топли дни.
Ябълки ползи
Ябълките съдържат ценни съединения, в които включваме фибрите и антиоксидантите, нужни на тялото ни да функционира правилно. С доказаните от ябълки ползи ще може да укрепим здравето си по няколко начина.
1. За здрава храносмилателна система
Една ябълка тежи между 150 и 250 г, което означава, че в нея има около 5 г фибри. Това е 20% от препоръчителната дневна доза на полезните влакнини. Фибрите са важни за храносмилателната система, като поддържат чревната микрофлора здрава, подпомагат изхождането и защитават вътрешната лигавица на стомаха. Освен това фибрите са важни за:
- Естественото регулиране на кръвната захар
- Намаляване на LDL („лошия“) холестерол
- Дълготрайно усещане за ситост
- Предотвратяване на скока на кръвната захар след хранене
Често фибрите се консумират по време на кето диета, в която обикновено не се препоръчват ябълки, но псилиум хускът, източник на чисти фибри.
2. За отслабване
Ябълките са нискокалорични плодове, които са богати на фибри, с чиято помощ се чувстваме сити за по-дълго и се предотвратява вредното преяждане. Проучване от 2003 година показва добри резултати за повишаване на теглото при консумация на 3 ябълки или круши на ден. Това може да се дължи на тяхното засищащо свойство, както и на успешното регулиране на кръвната захар с тяхна помощ.
Ябълките могат също да намалят желанието ни за сладки храни, пълни със захар, които ще бъдат заместени с полезния плод в ежедневието ни.
3. За регулирането на кръвната захар
Както споменахме, фибрите помагат на тялото да регулира кръвната захар. По този начин успешно се намалява рискът от развитието на диабет тип 2. Ябълките също така имат нисък гликемичен индекс, което означава, че може да се хапват в умерени количества дори и от диабетици.
С регулирането на кръвната захар и намаляването на холестерола се заздравява и сърдечно-съдовата система и се предотвратяват хронични сърдечни заболявания.
4. Потенциално влияние върху раковите клетки
Фитонутриентите са едни от съединенията, които търпят множество проучвания за тяхното влияние върху раковите клетки и забавянето на тяхното разпространение в тялото. Някои проучвания разглеждат ефекта, който ябълките имат върху рака. В тях се открива зависимост между консумацията на повече от 1 ябълка на ден и намаляването на риска от различни видове рак.
Честото хапване на ябълки гарантирано ще помогне на здравето ни, но може да е също помощник за понижаване на риска от хронични заболявания.
5. Странични ефекти и противопоказания
Алергични реакции към ябълки се появяват при хора, които имат доказана алергия към полена на брезите. Получава се при консумиране на плода. Тя се проявява най-често със симптоми като:
- сърбеж в устната кухина и около устата
- подуване и почервеняване на устата
- подуване на белодробните пътища и анафилаксия (много рядко)
При проява на някой от тези симптоми, консултацията с лекар е силно препоръчителна.
Заключение
Ябълката е популярен и достъпен плод, който предлага някои ползи за здравето. Тя има широко приложение в кулинарията и може да се хапва по десетки различни начини и така никога да не ни доскучае от нея.
Често задавани въпроси
Какво представлява ябълката?
Ябълката е кръгъл плод, който добиваме от овощното дърво със същото име. Латинското наименование на дървесния вид е Malus. Има повече от 7 500 разновидности, които дават различни плодове. Ябълкови дървета се отглеждат във всички краища на света, но произхождат от Централна Азия. Ябълките присъстват в човешката диета от хилядолетия.
Как изглежда ябълковото дърво?
Ябълката е широколистно дърво, което стига между 2 и 5 метра височина. Дивите видове могат да стигнат 9-10 метра. Листата са овални и тъмнозелени. Цъфти през пролетта, като заедно с цветовете се появяват и младите листа. Цветовете са със средна големина – около 3-4 сантиметра и могат да са бели или розови, както и комбинация от двата цвята.
Има ли ползи за здравето?
Ябълките съдържат ценни съединения, в които включваме фибрите и антиоксидантите, нужни на тялото ни да функционира правилно. С тяхна помощ може да укрепим здравето си по няколко начина.
Може ли да ни навреди консумацията на ябълки?
Алергични реакции към ябълки се появяват при хора, които имат доказана алергия към полена на брезите. Получава се при консумиране на плода.
Блог
Рецепти
Популярни продукти
Свързани публикации
Дюлята може да е загубила своята популярност, но не и характерните си вкусови качества и ползи за здравето.
Интересният плод папая произхожда от тропическите райони на Централна Америка и Южно Мексико.
Крушите са плод, който играе важна роля за доброто храносмилането и здравото сърце.