Лимфаденит – възможни причини за възпаление на лимфните възли

Обновена: 26.03.2024|
Херпес. Лимфаденит, възпаление на лимфните възли.

Лимфаденит представлява възпаление на лимфните възли. Лимфната система играе ключова роля за цялостното здраве на организма. Като компонент на имунната система, лимфата помага в защитата от заболявания, както и за поддържането на дренажа на течности и усвояването на мазнините.

Продължете да четете, за да научите повече за функциите на лимфната система и какви могат да бъдат причините за лимфаденит.

 

Какво представляват лимфните възли?

Лимфните възли са малки жлези с форма на бобено зърно в цялото тяло. Те са част от лимфната система, която пренася лимфна течност, хранителни вещества и отпадъчен материал между телесните тъкани и кръвния поток.

 

Тези възли филтрират лимфната течност, улавяйки бактерии, вируси и други зловредни вещества, които след това се унищожават от специални бели кръвни клетки, наречени лимфоцити.

Лимфните възли могат да бъдат открити поотделно или на групи, и да са малки като главичка на карфица или големи колкото маслина. Групи от лимфни възли могат да се усетят в областта на шията, слабините и подмишниците. Те обикновено не са чувствителни или болезнени, и повечето дори не се усещат.

 

Какво причинява възпаление на лимфните възли?

Лимфаденит, възпаление на лимфните възли.

Лимфните възли често се възпаляват, когато проблем като нараняване, инфекция или тумор се развие в или близо до тях.

Кои лимфни възли точно са подути може да помогне за идентифициране на проблема.

 • Жлезите от двете страни на шията, под челюстта или зад ушите обикновено набъбват при настинка или възпалено гърло. Лимфните възли могат също да се подуят след нараняване, като порязване или ухапване, близо до жлезата или когато се появи тумор или инфекция в устата, главата или шията.
 • Жлезите в подмишниците (аксиларни лимфни възли) могат да се подуят от нараняване или инфекция на ръката или рамото. Рядка причина за оток в подмишницата може да бъде рак на гърдата или лимфом.
 • Лимфните възли в слабините (феморални или ингвинални лимфни възли) могат да се увеличат след нараняване или инфекция в стъпалото, крака или гениталиите. В редки случаи рак на тестисите, лимфом или меланом могат да причинят подуване в тази област.

Жлезите над ключицата (супраклавикуларни лимфни възли) могат да се уголемят от инфекция или тумор в областите на белите дробове, гърдите, шията или корема.

Когато жлезите се подуят в две или повече области на тялото, това се нарича генерализирана лимфаденопатия

Това възпаление на лимфните възли може да бъде причинено от:

 • вирусно заболяване като морбили, рубеола, варицела или паротит
 • мононуклеоза (вирус на Епщайн-Бар).
 • бактериално заболяване, като стрептококи в гърлото или лаймска болест
 • странични ефекти на фенитоин – лекарство, използвано за предотвратяване на припадъци
 • странични ефекти от ваксинацията срещу морбили-паротит-рубеола
 • рак
 • СПИН
 • сифилис

Има индикации и, че новият коронавирус, отговорен за продължаващата пандемия от COVID-19, също причинява възпаление на лимфните възли. Съобщава се също, че лица с поставена ваксина срещу коронавируса изпитват чувствителност и подуване в лимфните възли на шията. Но няма място за притеснение, оплакванията отшумяват в рамките на дни.

 

Диагностика и лечение на лимфаденит

 

Лимфаденит, възпаление на лимфните възли.

 

Тъй като подутите лимфни възли могат да показват всичко от обикновена настинка до рак, поставянето на правилна диагноза е от решаващо значение. На първо място, лекарят ще извърши физически преглед, ще потърси признаци на други потенциално тревожни симптоми и евентуално ще нареди образна диагностика, като например рентгеново или компютърно сканиране.

Ако кръвните изследвания или резултатите от образната диагностика показват, че може да има причина за безпокойство, специалистът може да препоръча вземане на тъканна проба от една от жлезите чрез биопсия на лимфен възел.

Това позволява по-задълбочено изследване, за да се определи дали симптомите са част от сериозно медицинско състояние.

Ако се окаже, че това възпаление на лимфните възли е в резултат на лека инфекция като грип, често се препоръчва управление на болката и подуването чрез обичайни лекарства без рецепта като ибупрофен или ацетаминофен.

Възможно е да се наложи лимфните възли да бъдат премахнати, ако продължават да създават проблеми. Най-честият пример за това е отстраняването на сливиците.

При по-сериозни заболявания като рак на гърдата или лимфом, лечението е много по-сложно. В тези случаи решаването на основното състояние е приоритет и може да включва широк спектър лечения: от отстраняване на тъкани до химиотерапия.

Не е необичайно лимфните жлези да продължат да бъдат подути по време на лечението, когато причината са злокачествени заболявания.

 

Възпаление на лимфните възли и рак

Лимфаденит, възпаление на лимфните възли.

Възпалението на лимфни възли по-често се дължи на вирусни инфекции, но не бива да се изключва опасност от злокачествен процес. При възрастни над 40 години хронично подутите лимфни възли са свързани с 4% по-висок риск от рак.

Възпаление на лимфните възли може да бъде ранен признак на следните видове рак:

Рак на гърдата

Един признак за рак на гърдата е подуване на лимфните възли в подмишницата. Ракът може да премине към лимфните възли от гърдите. Ако това се случи, има индикация, че ракът може да се разпространи по-нататък в тялото. Пациентите трябва да обмислят извършването на повече изследвания, за да се локализират всички допълнителни ракови клетки.

Ако тестовете покажат присъствие злокачествени клетки от млечната жлеза в близките лимфни възли, но все още няма далечни метастази, това се счита за втори стадий на рак. От съществено значение е да се изследват увеличените лимфни възли чрез ултразвук и други образни тестове.

Левкемия

Около 20% от пациентите с левкемия страдат от подути възли, преди лекарят да ги диагностицира. Подуването, което продължава повече от две седмици, може да е индикация за левкемия – злокачествено увреждане, свързано с продукция на голямо количество незрели левкоцити, които изместват здравите кръвни клетки.

Лимфните възли най-често отичат в областта на шията, слабините и подмишниците.

Възлите могат да се почувстват твърди и да се увеличат като страничен ефект на този рак на кръвта. Имайте предвид, че жлезите може да не са непременно болезнени, ако са възпалени поради това състояние.

Лимфом

Лимфаденит, възпаление на лимфните възли.

 

Най-общо това е неопластичен тумор на лимфните възли. Тяхното възпаление може да се счита за „локален симптом“ на лимфома, което означава, че ракът е разположен близо до или около възела. Това подуване може да бъде съчетано със задух и анемия. Възлите на шията, подмишниците и слабините най-вероятно се увеличават поради лимфом.

Сарком на Капоши

Проявява се във вид на морави до тъмнокафяви образувания по кожата, причинени от злокачествени поражения на кръвоносните й съдове.

Човешкият херпесвирус 8 причинява този тип рак. Той е изключително рядък. Обикновено лимфните възли, засегнати от саркома на Капоши, са около областта на слабините. Това често е придружено и от подуване на краката.

Метастатичен рак

Означава разпространение на ракови клетки далеч от първоначалното им огнище. Извършва се по три основни пътища: чрез кръвообращението, лимфната система и сензорните мембрани. При метастази се образуват нови ракови тумори.

TNM системата определя етапите на рака. Това  изчисление се прави от специалист, който идентифицира размера на тумора (T), броя на възлите с ракови клетки (N) и къде са се разпространили раковите клетки (M).

 

Кога трябва да се притесняваме при наличие на подути лимфни възли?

 

Лимфаденит, възпаление на лимфните възли.

 

Едно възпаление на лимфните възли може да сигнализира за нищо повече от обикновена настинка, но има случаи, когато подутите лимфни жлези имат придружаващи симптоми.

Ако откриете, че имате подути лимфни жлези във връзка със симптоми като необяснима загуба на тегло или нощно изпотяване, както и други, по-тревожни състояния, е време за консултация със специалист. Ако пък вашата медицинска история предполага, че може да сте изложени на риск от някои видове рак или автоимунни заболявания, това е абсолютно задължително.

Бъдете здрави!

Категории: Здраве|Публикувана: 01.02.2022|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Кристина Тонева
Кристина Агнер е дългогодишен автор - има написани стотици статии в сферата на алтернативната медицина, биохакинг, здравословно хранене и диети. Продължава да впечатлява с умело перо и остър ум.

Блог

Рецепти

Свързани публикации

Един Коментар

 1. Ангелина 21.12.2023 at 13:03 - Отговор

  Ходих мн пъти на унг казаха че няма. Проблем
  Аз имам топче в гърлото от лявата страна
  Което ме боли и ухото
  Според вас какво може да е
  Аз си мисля рак

Оставете коментар

Обновена: 26 март 2024 в 17:26 | Публикувана: 1 февруари 2022 в 14:35 | Категория: Здраве