Вирус на Епщайн-Бар – същност и лечение

Обновена: 25.01.2024|

Вирусът на Епщайн-Бар, известен също като човешки херпес вирус 4, е широко разпространен двуверижен ДНК херпес вирус. Той е причинителят на инфекциозната мононуклеоза („моно“ или „жлезиста треска“).

Днес ще ви разкажем за най-важните симптоми за вирус на Епщайн-Бар, какво представлява и как се лекува.

 

Вирус на Епщайн-Бар – същност и симптоми

Всъщност вирусът на Епщайн-Бар е един от най-разпространените вируси в света. Той е открит през 1964 г. от Майкъл Антъни Епщайн и Ивон Бар и е член на семейството на херпесните вируси. Повечето хора се заразяват с вирус на Епщайн-Бар в някакъв момент от живота си.

 

Това е вирусът, който причинява мононуклеоза. Нарича се още „болест на целувката“ поради най-лесния начин, по който може да се предаде от човек на човек. Много хора носят този вирус, но никога не се разболяват.

Ако се заразите с вирус на Епщайн-Бар, може да отнеме от 4 до 6 седмици, за да се появят симптоми, които са леки, особено при малки деца. Тийнейджърите са по-склонни да имат остри симптоми на мононуклеоза. За тази възрастова група те могат да продължат между 2-4 седмици, без да показват признаци на подобрение.

Въпреки че болестта се лекува за две до четири седмици, умората може да продължи много по-дълго време.

Друг интересен факт е, че не е нужно да сте болен, за да предадете вируса на някой друг.

Вирусът на Епщайн-Бар остава в тялото в латентно състояние дълго време. Той може да стане активен отново месеци или години по-късно, което отново да ви направи заразни.

Симптомите за наличие на вирус на Епщайн-Бар включват:

 • Дълбоко изтощение и умора
 • Треска
 • Възпалено гърло
 • Подути лимфни възли на шията или подути сливици
 • Обрив

Симптомите могат да продължат до шест месеца или повече, или да причинят други усложнения. По-редки симптоми на инфекциозна мононуклеоза включват уголемяване на далака или подут черен дроб, които продължават дълго след изчезването на всички останали.

 

Инфекциозна мононуклеоза – диагноза и лечение

Вирус на Епщайн-Бар.

Вирусът на Епщайн-Бар често се диагностицира без никакви изследвания. Въпреки това, кръвните тестове могат да открият наличието на антитела, свързани с вируса.

Един от тях е известен като „моноспот тест“. Но той не се препоръчва за обща употреба, тъй като резултатите невинаги са точни. В допълнение към него, има и други кръвни тестове за по-специфични антитела, включително:

 • Вирусен капсиден антиген (VCA): тези антитела се появяват в началото на инфекцията. Единия вид (анти-VCA IgM) изчезва след няколко седмици, докато друг (анти-VCA IgG) се запазва за цял живот.
 • Ранен антиген (EA): Антителата се появяват по време на активна инфекция. Те обикновено стават неоткриваеми след няколко месеца, въпреки че при някои хора могат да съществуват по-дълго.
 • Ядрен антиген (EBNA): Антителата бавно се появяват в месеците след инфекцията и могат да бъдат открити през целия живот на човек.

И така, на първо място, когато се установи, че имате инфекция с вирус на Епщайн-Бар, ще ви се препоръча да останете вкъщи, да си почивате много и да пиете повече чисти течности. Ако ви боли гърлото, можете да опитате гаргара с топла солена вода или да смучете таблетки.

Ако се чувствате уморени, останете в леглото. Дори когато се чувствате по-добре, е важно да избягвайте контактните спортове, докато не се възстановите напълно.

Поне три седмици след като се разболеете, трябва да действате по-спокойно, тъй като твърде многото активност може да разкъса увеличения далак.

Така че, вместо да предписва нещо, вашият лекар вероятно ще ви препоръча да разчитате на лекарства без рецепта, за да контролирате температурата, болките и възпаленото гърло. Те включват най-вече болкоуспокояващи като ацетаминофен и ибупрофен.

Тези лекарства няма да излекуват или убият вируса, те само помагат за облекчаване на симптомите. Тъй като инфекциозната мононуклеоза се причинява от вирус, а не от бактерии, антибиотиците също няма да помогнат, освен ако нямате вторична бактериална инфекция.

Антивирусните лекарства не съкращават продължителността на симптомите и не влияят на тежестта им, и обикновено не се препоръчват при инфекциозна мононуклеоза. Същото е и със стероидите.

Все още няма и ваксина срещу вируса на Епщайн-Бар, но такива са в процес на изработка. Той се свързва с някои видове рак и увеличава риска от потенциални дългосрочни усложнения. Целта на ваксините би била именно да подготвят имунната система за предотвратяване на тези усложнения и ракови заболявания.

 

Хроничен активен вирус на Епщайн-БарВирус на Епщайн-Бар.

Понякога симптомите не изчезват. Те могат да се влошат и да причинят дългосрочни усложнения или вирусът може да се появи отново, когато имунната система на човека е отслабена.

Ако заболяването продължи повече от шест месеца, то се нарича хроничен активен вирус на Епщайн-Бар – рядък синдром, който може да бъде смъртоносен.

Това става, когато имунната система на пациента не може да контролира вируса. Неговите бели кръвни клетки се заразяват и нивата на вируса в кръвта остават високи. Пациентите обикновено имат треска и подути лимфни възли, далак и черен дроб, както и намален брой кръвни клетки.

Именно този намален брой кръвни клетки оставя пациента отворен за вторични инфекции, органна недостатъчност и рак на белите кръвни телца. Всяко от тях е животозастрашаващо.

Докато симптомите на мононуклеоза могат да бъдат лекувани, първопричината на заболяването, вирусът – не може. Антивирусните лекарства не работят, няма ваксина и други типични методи за лечение на вируси, като интерферон, не са успешни.

Най-доброто лечение, което може да се предприеме, е да се облекчат симптомите и състоянията, причинени от инфекцията.

Когато пациентът има хроничен активен вирус на Епщайн-Бар, единственото намерено лечение е трансплантация на стволови клетки за възстановяване на имунната система, които да помогнат на тялото да се пребори с вируса. Но дори ако трансплантацията е успешна, възможно е вирусът да се върне.

Изследванията предполагат, че тази трансплантация е най-добре да се извършва в началото на заболяването, предотвратявайки потенциално увреждане и недостатъчност на органите и намалявайки процента на рецидив.

 

Превенция на вирус на Епщайн-Бар

 

Вирус Епщайн-Бар.Вирусен гастроентерит. Ковид след ваксинация.

 

За да избегнете заразяването с вируса на Епщайн-Бар и получаването на инфекциозна мононуклеоза, избягвайте телесните течности на други хора (особено слюнката), тъй като вирусът инфектира клетките на устата.

Няколко бързи съвета:

 • Не целувайте хора, които може да са болни или изложени на вируса.
 • Не споделяйте напитки с други хора.
 • Не споделяйте прибори, четки за зъби или други предмети, изложени на слюнка или други телесни течности.
 • Прикривайте кашлицата и кихането.

Други начини, по които вирусът на Епщайн-Бар може да се разпространява, включват кръвопреливане, телесни течности, предавани по време на сексуален контакт, или трансплантация на органи.

Имайте предвид, че типичните моно симптоми не се проявяват до четири-шест седмици след първоначалната вирусна инфекция. Заразен човек може да се разхожда, разпространявайки вируса седмици, преди да има симптоми.

Можете също така да предадете вируса, след като сте се възстановили от инфекциозна мононуклеоза, защото вирусът остава в тялото и може да се събуди отново, особено ако имунната система е отслабена от друга инфекция или от лекарства.

Но не се притеснявайте, за щастие, ако сте изложени и развиете мононуклеоза, имате добър шанс да се възстановите напълно в рамките на няколко седмици. Заболяването се счита за най-опасно при младите (15-24 години), останалите възрастови групи рядко са изложени на усложнения.

Бъдете здрави!

Категории: Здраве|Публикувана: 19.11.2021|

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Кристина Тонева
Кристина Агнер е дългогодишен автор - има написани стотици статии в сферата на алтернативната медицина, биохакинг, здравословно хранене и диети. Продължава да впечатлява с умело перо и остър ум.

Блог

Рецепти

Свързани публикации

2 Коментара

 1. Соня Ананиева 09.12.2023 at 22:56 - Отговор

  При какъв доктор трябва да се отиде в случай,че Човек е заразен с Вирус на Епщайн-Бар?

  • Верджиния Георгиева 14.12.2023 at 15:48 - Отговор

   Здравейте, необходимо е да се обърнете към специалист по инфекциозни болести.

Оставете коментар

Обновена: 25 януари 2024 в 00:00 | Публикувана: 19 ноември 2021 в 14:19 | Категория: Здраве