Възпаление на средното ухо

Обновена: 07.03.2024|
vuzpalenie sredno uho

Това е инфекция, която може да възникне след всяко нарушение, причиняващо задържане на течност в средното ухо или спиращо дренажа й. Настинки, алергии, фарингити и редица още заболявания често провокират възпаление на средното ухо.

Състоянието е известно още като отит на средното ухо или среден отит. В тази статия ще намерите полезна информация за това как възникна средният отит, кои са неговите характерни симптоми, какви са възможностите за лечението и профилактиката му.

 

Къде се намира средното ухо?

Медиците разграничават три основни части на ухото – външна, средна и вътрешна.

Външната част се състои от ушна мида и слухов канал, който стига до тъпанчето.

Средното ухо обхваща пространството между тъпанчето и вътрешното ухо.

Това пространство е изпълнено с въздух и в него са разположени три малки костици, известни като чукче, наковалня и стреме. Тяхната функция е да предават звуковите вибрации от тъпанчето към вътрешното ухо, което съдържа лабиринт с форма на охлюв. Лабиринтът превръща звуковите вибрации, получени от средното ухо, в електрически импулси, които слуховият нерв пренася до мозъка.

Функцията на средното ухо е свързана с още две структури – евстахиева тръба (или слухов канал) и аденоиди (т.нар. сливици). Евстахиевата тръба регулира налягането на въздуха в средното ухо, тъй като представлява връзка между него и горната част на гърлото.

Сливиците са малки лимфоидни органи, разположени над гърлото. Те са първата бариера пред вредните микрооганизми, навлизащи през носа и устата.

 

Как възниква възпаление на средното ухо?

 

Възпаление на средното ухо.

 

Установени са следните най-чести фактори за възпаление на средното ухо:

 • Инфекция. При настинка, грип или друга дихателна зараза бактериите и вирусите преминават в средното ухо през евстахиевата тръба, като я възпаляват. В резултат – слуховият канал отича и се стеснява. Това пречи на нормално произведената течност от ухото да се оттече към задната част на гърлото. Постепенно в пространството на средното ухо, зад тъпанчето се натрупва течност. Тя не може да бъде дренирана в гърлото и се превръща в благоприятно условие за микробна инвазия.
 • Възраст. Кърмачетата и малките деца (между 6 месеца и 2 години) са изложени на по-голям риск от ушни инфекции. При тях, в сравнение със зрелите хора, евстахиевата тръба е по-къса и с по-малък наклон. Тези особености улесняват запушването на слуховия канал и, както пояснихме, задържаната течност лесно се заразява с микроби.
 • Фамилна обремененост. Смята се, че склонността към ушни инфекции може да се унаследява от кръвни роднини.
 • Алергии. Тези заболявания често провокират възпаление на сливиците, които отичат. Подутите сливици блокират евстахиевата тръба и също улесняват натрупването на течност в средното ухо.
 • Хронични заболявания. В сравнение със здравите хора, страдащите от хронични заболявания (пациенти с имунен дефицит, муковисцидоза, бронхиална астма и други хронични респираторни заболявания) са по-склонни да развиват ушни инфекции.

 

Какви са оплакванията при възпаление на средното ухо?

 

Възпаление на средното ухо.

 

Симптомите на ушна инфекция включват:

 • Болки в ушите. Специално внимание изискват бебета, които при болка трият или дърпат ушите си, плачат повече от обикновено, раздразнителни са и имат проблеми със съня.
 • Загуба на апетит. Този симптом е най-забележим у деца, които се хранят от шише. При такива условия, докато детето преглъща, налягането в средното ухо се променя. Това причинява на мъничето болка, която потиска апетита му.
 • Раздразнителност. Наблюдава се при всички хора с възпаление на средното ухо, които страдат от продължителна болка.
 • Лош сън. В легнало положение налягането в ухото се променя и понякога причинява силна болка, която смущава съня.
 • Повишаване на телесната температура. При ушните възпаления телесната температура се покачва. Обикновено достига до 38 градуса по Целзий..
 • Течение от ухото. Ако зад тъпанчето се събере голямо количество течност, тя може да го спука. Тогава през външното ухо изтича жълта, кафява или белезникава течност.
 • Проблеми със слуха. Задържането на течност в средното ухо забавя звуковите вибрации. Те трудно се трансформират в електрически импулси, при което се променят дразненията на слуховия нерв и се нарушават сигналите, достигащи до мозъчната кора.

 

Диагностични средства

 

Възпаление на средното ухо.

 

 • Отоскопия. С уредотоскоп, се прави оглед на тъпанчето. Когато е здраво, то е полупрозрачно, розово със сивкав оттенък. Ако е възникнала инфекция, мястото е зачервено и подуто. Чрез друг уред – пневматичен отоскоп, се проверява състоянието на средното ухо. За целта пневматичният отоскоп издухва малко количество въздух в тъпанчето. Ако тъпанчевата ципа е здрава, тя веднага се огъва от въздуха. При наличието на течност в средното ухо тъпанчето не реагира толкова бързо.
 • Тимпанометрия. Във външния слухов проход се въвежда инструмент– тимпанометър, който променя налягането на въздуха и създава звукова вълна. Това позволява да се анализира реакцията на тъпанчевата мембрана при промени на налягането във външния слухов проход и подаване на звуков сигнал.
 • Аудиометрия. С апарат, възпроизвеждащ звуци и думи (аудиометър), може да се изследва остротата на слуха, при съмнение за намаляването й. Това често се случва след тежки ушни инфекции и задържане на течност в средното ухо, която не се оттича.
 • Преглед на гърлото и носа. Преслушване със стетоскоп (аускултация) на белите дробове. Чрез тези подходи се установява дали има инфекция на горните дихателни пътища след настъпило възпаление на средното ухо.

 

 

Как се лекува възпаление на средното ухо?

 

Възпаление на средното ухо.

 

Видът на терапията се определя от възрастта на пострадалия, естеството, тежестта и продължителността на възпалението, рискът от рецидиви и други фактори.

Когато няма натрупване на течност в средното ухо или перфорация на тъпанчето, достатъчно е да се приложат болкоуспокояващи и противомикробни медикаменти.

Те идеално се съчетават с редица народни средства:

 • Периодично притискане на засегнатото ухо с кърпа, затоплена с ютия или с грейка, увита в кърпа.
 • Поставяне в ухото на 1–2 капки затоплен, но не нагорещен, зехтин или олио.
 • Продължително дъвчене на дъвка. По този начин се отпуска евстахиевата тръба и сe подпомага оттичането на натрупаната течност.
 • Нежен масаж на ухото.
 • Пиене на горещи чайове (от лайка, липа или друга билка) и вдишване на техните пари.

Ако не преминат оплакванията в рамките на три дни, разумно е да се започне лечение с антибиотици. Прилагат се още:

 • деконгестанти (лекарства, които притежават съдосвиващ ефект и намаляват отока)
 • кортикостероидни спрейове
 • противоалергични средства

В тежките случаи се прибягва до хирургично лечение.

 

Пет важни стъпки срещу възпаление на средното ухо:

 1. Не пушете и не се застоявайте в задимени помещения. Статистики сочат, че тютюнопушенето и пасивното пушене увеличават вероятността от ушни инфекции.
 2. Контролирайте алергиите. Възпалението, което е резултат от алергична реакция, може да блокира евстахиевата тръба и да създаде условия за увреждане на средното ухо.
 3. Пазете се от простуда и вирусни заболявания. Според наблюдения на оториноларинголози повечето ушни възпаления възникват след настинка или грип.
 4. Имайте предвид, че антителата в майчината кърма намаляват риска от инфекции. Съществена стъпка за предпазване на децата от възпаление на средното ухо е кърменето. Препоръчително бебетата да се кърмят през първите 6 до 12 месеца от раждането им.
 5. Проверявайте как дишат вашите деца. Постоянното хриптене или дишане през устата са сигнали за уголемени сливици. Както отбелязахме по-горе, отокът на сливиците, е причина за възпаление на средното ухо. В такива случаи се налага незабавна консултация с детски оториноларинголог, който може компетентно да прецени дали да се отстранят уголемените сливици или да се запазят и лекуват.

Какво представлява възпаление на средното ухо?

Това е инфекция, която може да възникне след всяко нарушение, причиняващо задържане на течност в средното ухо или спиращо дренажа й

Какво провокира възпаление на средното ухо?

Настинки, алергии, фарингити и редица още заболявания често провокират възпаление на средното ухо.

Къде се намира средното ухо?

Средното ухо обхваща пространството между тъпанчето и вътрешното ухо.

Какви са оплакванията при възпаление на средното ухо?

Най-честите са болка в ушите, загуба на апетит, раздразнителност, лош сън, течение на ухото и други.

Как се лекува възпаление на ухото?

Видът на терапията се определя от възрастта на пострадалия, естеството, тежестта и продължителността на възпалението, рискът от рецидиви и други фактори.
Могат да се приложат болкоуспокояващи и противомикробни медикаменти, лечение с антибиотици, а в по-тежки случаи се стига до хирургично лечение.

Категории: Здраве|Публикувана: 28.11.2022|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

eb22f0b1122125bc6d566cc1bd539054?s=96&d=mm&r=g

Д-р Ваня Шипочлиева, д.м. е завършила медицина във ВМИ гр. София и журналистика в СУ "Св. Климент Охридски". Специалист е по социална медицина и организация на здравеопазването. Защитила е дисертация за ролята на медиите в процеса на здравната реформа. Автор е на стотици публикации в научни и популярни издания.

Свързани публикации

Един Коментар

 1. Николай 05.11.2023 at 23:09 - Отговор

  Здравейте имах отит на средното ухо лежах в болница но все още имам пулс и пукане в ухото без болка и секрет и ми е притиснено и незнам какво да правя намирам се в Германия благодаря …… ?

Оставете коментар

Обновена: 7 март 2024 в 14:39 | Публикувана: 28 ноември 2022 в 11:20 | Категория: Здраве