Силен звук – колко е вреден?

Обновена: 22.02.2024|
Силен звук.

Излагането на силен звук е част от нашето ежедневие, затова често забравяме колко рисково може да бъде то. В тази статия ще разгледаме последствията от високите шумови децибели и начините, по които можем да се предпазим от тях.

 

Кога звукът е твърде силен?

Определен шум може да се счита за твърде силен или вреден, когато надвишава определени прагове, които могат да навредят на нашите уши и цялостното благосъстояние. 

Ако установите, че трябва да повишите гласа си, за да бъдете чути, ако шумът причинява дискомфорт или болка в ушите ви или ако почувствате звънене или временна загуба на слуха след излагане на звук, това е индикация, че шумът е потенциално твърде силен.

Интензитет на звука се измерва в децибели (dB). Звуци с интензитет над 85 dB могат да бъдат вредни, особено при продължително излагане. Ще разгледаме някои основни дейности и шумовите децибели, на които те ни излагат, за да добием по-ясна представа кои шумове може да се считат за твърде силни.

Дейност Звукови децибели
Обикновен разговор 60-70 dB
Градски трафик 70-85 dB
Мотоциклет, електрически инструменти 90-100 dB
Концерти или спортни събития 100-120+ dB
Реактивен двигател или фойерверки 120+ dB

 

Важно е да се отбележи, че продължителността на излагане на силен звук също играе роля при определяне на потенциалната вреда, причинена от шума.

Краткосрочното излагане на много силни звуци (например експлозии или изстрели) може да причини незабавни щети, докато дългосрочното излагане на умерено силни звуци (като натоварен трафик или шумни машини) може да има кумулативен ефект с течение на времето.

Ако редовно се излагате на силен звук или имате притеснения относно въздействието на определени звуци върху слуха ви, препоръчително е да се консултирате със здравен специалист или аудиолог, който може да прецени вашата конкретна ситуация и да даде подходящи насоки.

 

С кои звуци трябва да внимаваме?

 

Силен звук.

 

Някои видове шумове могат да бъдат опасни за човешкото здраве и благополучие. Ето няколко примера:

 • Силен шум. Продължителното излагане на силни шумове от тежки машини, строителни обекти или музика може да увреди деликатните структури на вътрешното ухо и да доведе до загуба на слуха, предизвикана от шума. Можете да защитите ушите си с тапи за уши или антифони.
 • Професионален шум. Хората, занимаващи се с производство, строителство или авиация, могат да бъдат изложени на продължителни периоди на силен шум. Професионалният шум може да доведе до загуба на слуха, тинитус (звънене в ушите) и други проблеми, свързани със слуха.
 • Експлозии. Внезапните и силни шумове като експлозии, изстрели или фойерверки могат да причинят акустична травма, водеща до незабавно и сериозно увреждане на слуха. 
 • Шум от трафика. Излагането на шум в райони с интензивен автомобилен трафик може да наруши съня, да увеличи нивата на стрес и да допринесе за сърдечно-съдови проблеми.
 • Аудио устройства. Слушането на музика или друго аудио през слушалки за уши при висока сила на звука за продължителни периоди може да увреди слуха.
 • Строителни и електрически инструменти. Шумът, генериран от строително оборудване, електрически инструменти или машини, може да бъде опасен, ако не се контролира правилно. 
 • Медицински процедури. Определени диагностични тестове и лечения понякога включват силни шумове, които могат да бъдат неприятни и потенциално вредни, ако не се вземат подходящи предпазни мерки.

 

Какво е акустична травма?

 

Силен звук.

 

Акустична или звукова травма се отнася до увреждане или нараняване на вътрешното ухо или слуховите механизми, причинено от излагане на внезапни, интензивни или продължителни силни шумове.

Обикновено е резултат от излагане на звуци с високи децибели – експлозии, изстрели от огнестрелни оръжия, силни концерти или промишлени машини.

Акустичната травма може да причини незабавна или забавена загуба на слуха, както и други симптоми като тинитус (звънене, свистене или друг шум в ушите), хиперакузис (възприемане на нормалния звук като много силен), замаяност и болка в ушите.

Силните звукови вълни, които причиняват акустична травма, могат да увредят деликатните структури на вътрешното ухо, включително космените клетки, отговорни за преобразуването на звуковите вибрации в електрически сигнали, които мозъкът може да интерпретира като звук. Увреждането може да бъде временно или постоянно в зависимост от тежестта и продължителността на излагането на силен звук.

Ако подозирате, че сте преживели акустична травма, важно е незабавно да потърсите медицинска помощ. Аудиолог или специалист по уши, нос и гърло (УНГ) трябва да ви прегледа, за да оцени степента на увреждането и да даде подходящи препоръки за лечение.

 

Какви са рисковете от излагане на силен звук?

Силният шум може да бъде опасен, тъй като има потенциал да причини увреждане на слуха ни и да повлияе негативно на цялостното ни благосъстояние. Ето няколко причини, поради които силният шум може да бъде вреден.

Загуба на слуха

 

Силен звук.

 

Излагането на силен шум с течение на времето може да доведе до трайна загуба на слуха. Продължителното излагане на високи нива на децибели може да увреди чувствителните космени клетки във вътрешното ни ухо, които са отговорни за предаването на звукови сигнали към мозъка.

Шум в ушите

Високите децибели също така могат да допринесат за развитието на тинитус – състояние, характеризиращо се с усещане за звънене, бръмчене или други фантомни звуци в ушите. То може да бъде временно или хронично и може да окаже значително влияние върху качеството на живот на човека.

Стрес и безпокойство

Излагане на силен звук и постоянен шум може да предизвика реакции на стрес в телата ни, което води до повишени нива на хормони на стреса като кортизол. Това може да доведе до повишено чувство на тревожност, раздразнителност и безпокойство.

Нарушение на съня

Ако сме изложени на шум по време на сън, това може да наруши нашите навици и модели на сън и да намали качеството на почивката по време на спане. Следва появата на трудности при заспиване, чести събуждания и цялостен лош сън.

Предизвикателства в комуникацията и концентрацията

Силният шум може да попречи на способността ни да общуваме ефективно и да се концентрираме върху задачи. Може да затрудни разбирането на речта, което води до чувство на неудовлетвореност.

 

Как да се предпазим от силен звук?

 

Силен звук.

 

Ето няколко съвета как да се предпазите от вредното излагането на силен звук:

 • Използвайте средства за защита на слуха. Когато сте в шумна среда, използвайте средства за защита на слуха като тапи за уши или антифони. Уверете се, че пасват правилно и осигуряват достатъчно намаляване на шума.
 • Ограничете излагането. Намалете до минимум излагането си на силни шумове, когато е възможно. Правете си почивка от шумна среда и дайте време на ушите си да си починат и да се възстановят.
 • Контролирайте нивата на силата на звука. Когато слушате музика или друго аудио през слушалки или тапи, поддържайте силата на звука на умерено ниво. Общото правило е, че ако някой, седящ до вас, може да чуе музиката, която слушате, тя е твърде силна.
 • Бъдете внимателни към личните аудио устройства. Избягвайте продължителната и прекомерна употреба на аудио устройства, особено при високи децибели на звука. Давайте на ушите си редовна почивка.
 • Поддържайте дистанция. Когато сте близо до източници на силен шум, опитайте се да поддържате безопасно разстояние, защото интензитетът на звука намалява, когато се отдалечавате.
 • Бъдете внимателни в шумна среда. Ако сте в шумна среда, бъдете внимателни към заобикалящата ви среда. Ако изпитвате дискомфорт или затруднен слух, помислете за преместване на по-тихо място.
 • Бъдете наясно с професионалните рискове. Ако имате работа, която ви излага на силен звук, уверете се, че имате достъп до подходяща защита за слуха и я използвайте постоянно. Следвайте инструкциите и разпоредбите за безопасност на труда.
 • Ограничете развлекателните дейности. При развлекателни дейности, които ви излагат на силен звук – стрелба с огнестрелно оръжие, посещение на концерти или каране на мотоциклети, използвайте подходяща защита за слуха в тези ситуации, за да сведете до минимум риска от увреждане на слуха.
 • Редовни прегледи на слуха. Редовните прегледи на слуха с квалифициран медицински специалист могат да ви помогнат да наблюдавате здравето на слуха си и да откриете всякакви ранни признаци на загуба на слуха или други проблеми.

Не забравяйте, че превенцията е ключова, когато става въпрос за защита на слуха. Внимавайки за излагането си на силни шумове, може значително да намалите риска от свързаните със слуха здравословни проблеми.

 

Заключение

Човешкото здраве може да бъде повлияно негативно както от еднократно излагане на силен звук, така и от повтарящо се излагане на умерен шум. Рисковете включват загуба на слух, шум в ушите, стрес и безпокойство, проблеми със съня и концентрацията.

Можем да предотвратим потенциални усложнения от излагането на силен звук, като избягваме шумни среди, поддържаме дистанция от източниците на шум, контролираме силата на звука, когато е възможно, и правим редовни прегледи на слуха си.

Кога звукът е твърде силен?

Определен шум може да се счита за твърде силен или вреден, когато надвишава определени прагове, които могат да навредят на нашите уши и цялостното ни здраве. Звуци с звукови децибели над 85 dB могат да бъдат вредни, особено при продължително излагане.

Какво е акустична травма?

Акустична или звукова травма се отнася до увреждане или нараняване на вътрешното ухо или слуховите механизми, причинено от излагане на внезапни, интензивни или продължителни силни шумове.

Какви са рисковете от излагане на силен звук?

Рисковете от излагането на силен звук включват загуба на слух, шум в ушите, стрес и безпокойство, проблеми със съня и концентрацията.

Категории: Здраве, Любопитно|Публикувана: 04.07.2023|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

730811db8333e8400e5fcddd2e25fec9?s=96&d=mm&r=g

Йоана Иванова учи "Книгоиздаване" в СУ "Св. Климент Охридски". Писането и четенето са й страст. Интересува се от йога, дихателни практики и грижа за вътрешния и външния баланс.

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 22 февруари 2024 в 09:33 | Публикувана: 4 юли 2023 в 17:12 | Категория: Здраве, Любопитно