Вродената пилорна стеноза е състояние, което причинява тежко повръщане при бебетата. Причинява се от проблем с пилора – мускул между стомаха и дванадесетопръстника – първата част на тънките черва.

Обикновено храната преминава безпроблемно през пилора. В случай на стеноза обаче съдържанието от стомаха не достига до червата. Незабавният резултат е бликащо повръщане след всяко хранене.

Поради повръщането новородените не се снабдяват с достатъчно течност, храна и минерали. За кратко време това може да доведе до животозастрашаващи усложнения като дехидратация и промяна в алкално-киселинното равновесие в кръвта.

 

Кой е изложен на риск и колко често се среща вродената пилорна стеноза?

Вродената пилорна стеноза представлява най-честата причина за чревна непроходимост при кърмачета. Среща се при 1/800 новородени. Заболяването се установява главно при западните и северните европейци, рядко при азиатците и почти никога при африканците.

По-често състоянието се наблюдава при кърмачета с бяла кожа, първородни, кръвни групи В или О и такива с положителна анамнеза за стеноза на пилора при единия родител.

Вродената пилорна стеноза се среща най-често при малки бебета, особено при бебета на възраст между 3 и 6 седмици. Рядко се наблюдава на възраст над 3 месеца. Момчетата са около 5 пъти по-често засегнати от момичетата.

Причината за вродената пилорна стеноза е неизвестна. Заболяването обаче се среща по-често в някои семейства, което показва генетичен компонент.

След прилагане на антибиотик (еритромицин) през първите няколко дни от живота, рискът от развитие на стеноза на пилора може да се увеличи. Забелязано е също, че заболяването се среща по-често при некърмени бебета.

За възникването й се обсъждат различни фактори – незрялост или дисплазия (клетъчно нераково разрастване) на интрамуралните ганглийни клетки в стомаха, специални хранителни режими или хормонални фактори.

 

Какви са симптомите на вродената пилорна стеноза?

 

Вродена пилорна стеноза, бебе.

 

Вродената пилорна стеноза причинява повръщане, обикновено половин час след хранене. Повръщането е бурно, излиза далеч от устата на бебето и мирише на кисело. Понякога могат да се примесят и малки количества кръв.

С напредване на заболяването повръщането става по-редовно и по-силно. В някои случаи детето отделя само малки количества изпражнения или има редки движения на червата.

Бебето пие добре, но все още изглежда недохранено и дехидратирано. В случай на недоносени бебета, трябва да се отбележи, че типичното повръщане може да не се появи, тъй като количеството консумирана храна обикновено е много по-малко.

Често се случва бебетата с вродена пилорна стеноза да изглеждат гладни и да искат да ядат отново след повръщане. Освен това изразените движения на стомашната мускулатура (стомашна перисталтика) понякога могат да се наблюдават като вълнообразно движение в горната част на корема на детето.

Заради нарушеното изпразване на стомаха, децата развиват масов недостиг на храна и течности само след няколко часа. Това е и причината те да са много неспокойни и често да пият видимо алчно.

Тъй като стомашната киселина също се повръща, стойността на pH (киселинността) в кръвта се измества към основния диапазон (метаболитна алкалоза). В резултат на стенозата на пилора засегнатите деца губят доста на тегло.

Засегнатите бебета произвеждат по-малко урина, защото почти не абсорбират течността, която пият.

Поради това типичните признаци на дехидратация (ексикоза) често могат да се видят при стеноза на пилора:

 • дълбоки кръгове под очите
 • хлътнала фонтанела
 • бръчки по лицето

Лигавиците са сухи и се образуват така наречените стоящи кожни гънки.

Кожата на детето, поради липсата на течности, ще остане като кожна гънка, ако нежно се хване с два пръста. Изправените кожни гънки са сериозен признак за тежка дехидратация на детето и трябва да бъдат лекувани възможно най-скоро.

Децата имат силни болки в горната част на корема поради многократното повръщане и видимо притеснено изражение на лицето със сбръчкано чело. Понякога кожата пожълтява (жълтеница).

Ако децата повръщат по-малко с напредване на заболяването, това в никакъв случай не трябва да се тълкува погрешно като подобрение. По-скоро е израз на изтощението и дехидратацията на детето.

Детето трябва да бъде прегледано и лекувано от лекар възможно най-скоро.

 

Как да разбера дали бебето е с вродена пилорна стеноза и кога трябва да се обърна към лекар?

 

Вродена пилорна стеноза, бебе.

 

Обърнете внимание на следните симптоми, които обикновено започват на 3-седмична възраст (начало между 1 седмица и 5 месеца):

 • Има ли кърмачето първоначално оригване след хранене?
 • Появява ли се по-късно (след 2-3 седмици от раждането ) нежлъчно, бликащо повръщане веднага след хранене?
 • Бебето трудно ли наддава на тегло?
 • Показва ли кърмачето признаци на глад (раздразнителност, повишен сукателен рефлекс)?
 • Има ли перисталтична вълна на стомаха, видима над корема след хранене?
 • Има ли признаци на дехидратация: хлътнали фонтанели, сухи лигавици и/или намалено отделяне на урина?
Важно е да се следи за признаци на дехидратация, които при лека форма включват:
 • Лека сухота в устата
 • Жажда
 
Признаците на умерена или тежка дехидратация са:
 • Намалено уриниране – липса на уриниране или липса на мокра пелена след четири до шест часа (за бебета и малки деца)
 • Няма сълзи при плач
 • Сухота в устата
 • Хладни или влажни ръце и крака
 • Вялост

 

Как се поставя диагнозата?

 

Вродена пилорна стеноза, бебе.

 

Вродената пилорна стеноза трябва да се различи от други болести като гастроентерит, гастроезофагеална рефлуксна болест или волвулус.

Взима се кръв от детето и диагнозата се поставя от лекаря с помощта на ултразвук или в много редки случаи с рентгеново контрастно изображение на стомашно-чревния тракт.

Този преглед обикновено не е неудобен за детето, лесен е за провеждане и дава надеждни резултати.

Критерии за наличие на хипертрофична стеноза на пилора е дължина на пилора над 16 мм и дебелина на стената над 4 мм. Тези измервания може да са по-ниски при деца на възраст под 30 дни или при недоносени бебета.

 

Как се лекува вродената пилорна стеноза?

Целта на лечението е предотвратяване на недохранването, дехидратацията и киселинно-алкалните нарушения. Ако тези симптоми вече са се появили, първо те се лекуват.

В по-голямата част от случаите пилорната стеноза се лекува с операция. По време на операцията лекарят разширява пилора, за да може храната да преминава от стомаха в червата.

След коригиране на киселинно-алкалния баланс и заместване на дефицита на течности, стомахът първо се изпразва с помощта на сонда. Следва операция (пилоромиотомия), при която мускулатурата на пилора се разделя по дължина, но лигавицата остава непокътната.

След това мускулният пръстен се отделя и по този начин се увеличава в диаметър. След операцията честотата на хранене бавно се нормализира в рамките на 3-5 дни.

Заболяването е свързано с благоприятна прогноза и операцията показва много добри резултати. Препоръчва се ранна операция, докато бебето все още е в добро общо състояние. Усложненията са много редки.

 

Може ли да бъде предотвратена вродената пилорна стеноза?

 

Пилорна стеноза. Алкохол и цигари по време на бременност.

 

Конкретната профилактика не е възможна, тъй като причината не е напълно изяснена. Сериозните усложнения могат да бъдат предотвратени, ако при наличие на първите симптоми като странно и необичайно повръщане кърмачето бъде незабавно прегледано от лекар.

Освен това родителите трябва да информират педиатъра или медицинския екип в болницата, ако има известна фамилна обремененост.

Лекарите обикновено препоръчват да не се пуши по време на бременност, за да се намали рискът от няколко други заболявания, нарушения в развитието и преждевременно раждане.

Какво е вродена пилорна стеноза?

Вродената пилорна стеноза е състояние, което причинява тежко повръщане при бебетата. Причинява се от проблем с пилора – мускул между стомаха и първата част на тънките черва.

Кой е застрашен от вродена пилорна стеноза?

Вродената пилорна стеноза представлява най-честата причина за чревна непроходимост при кърмачета. Среща се при 1/800 новородени. 

Какви са симптомите?

Вродената пилорна стеноза причинява повръщане, обикновено половин час след хранене. Бебето пие добре, но все още изглежда недохранено и дехидратирано. Често се случва бебетата с вродена пилорна стеноза да изглеждат гладни и да искат да ядат отново след повръщане. 

Как се поставя диагноза вродена пилорна стеноза?

зима се кръв от детето и диагнозата се поставя от лекаря с помощта на ултразвук или в много редки случаи с рентгеново контрастно изображение на стомашно-чревния тракт.

Как се лекува?

В по-голямата част от случаите пилорната стеноза се лекува с операция. По време на операцията лекарят разширява пилора, за да може храната да преминава от стомаха в червата.