Днес основните стратегии за ограничаване на вирусните инфекции са ваксинацията и хигиенните мерки. Но пандемията, причинена от SARS-CoV-2 и тежките последици от COVID-19 налагат използването на допълнителни средства, като витамини, за да се намали честотата и смъртността на коронавирусното заболяване.

Един от резултатните подходи срещу микроскопичния агресор е приемането на витамини. За тях сега се знае, че участват във всички етапи на имунния отговор, чрез който човешкото тяло противодейства на вирусната инвазия. „Ясно е, че органичните вещества, необходими за нормалната жизнена дейност, няма да ни защитят на 100 процента, но ще увеличат съпротивлението на организма ни“ е заявил неотдавна руският патологоанатом акад. Михаил Пальцев, цитиран от “Парламентская газета”. Според него витамините до голяма степен помагат да се затвори вратата за проникване на инфекции в организма.

През последните месеци са натрупани много нови данни за ролята на тези вещества в борбата срещу вирусните заболявания. Ето най-същественото.

 

Витамин С срещу вируси

И през настоящата година китайски учени продължават изследванията си върху ефективността от високите дози витамин С в комплексната терапия на пациенти, хоспитализирани с COVID-19. Аскорбиновата киселина влияе многопосочно върху човека. Тя е мощен антиоксидант, което означава, че има силата да неутрализира вредните за организма нестабилни съединения, наречени свободни радикали. Благодарение на тези свойства той намалява възпалението.

vitc 400 1
vitd3 600

 

 

Витамин А (ретинол)

Първите факти, които сочат връзката между витамин А и защитните функции на организма, са известни от преди век. Тогава медици установили, че мазнините в маслото улесняват лечението на зарази у недохранени животни. Сега се знае, че допълнителният прием на витамин А от деца в предучилищна възраст подпомага терапията при дребна шарка и някои форми на диария.

Добър резултат се постига и срещу унаследена инфекция с човешки имунодефицитен вирус (ХИВ). Доказано е, че ефективното действие на ретинола срещу вирусите на дребната шарка и ХИВ се дължи на повишено производство на антитела и разрастване на лимфоцити (клетки на имунната система, отговорни за придобития имунитет и откриването на чужди агресори в организма). А изцелението от тежка диария е резултат от способността на витамин А да поддържа целостта на клетките, изграждащи лигавицата на червата.

Все още са малко изследванията за влиянието на ретинола върху имунната система на възрастните хора. Но е факт, че той има принос за синтеза на противовирусни антитела. Това свойство на витамина допълва известните му действия като:

  • мощен антиокcидант;
  • средство за укрепване на кожата;
  • костите и зъбите;
  • фактор, понижаващ холестерола в кръвта;
  • подпомагащ репродуктивната система.

Богати на витамин А са яйчният жълтък, мазната риба, бобовите храни, семената и ядките. Полезни са също жълтите или оранжеви плодове и зеленчуци, съдържащи пигмента каротин, който в човешкото тяло се превръща в ретинол.

 

Витамини срещу вирусната агресия: Витамин D 

 

Витамин D срещу COVID-19. Витамини.

 

Наричат го ендогенен, защото се синтезира в организма под влияние на ултравиолетовите слънчеви лъчи. Преди повече от век е установено, че дефицитът на витамин D увеличава податливостта към заразни заболявания. Неговият недостиг у недохранени деца с рахит повишава риска от инфекции на дихателните пътища.

Още в началото на сегашната пандемия учени от фондация “Кралица Елизабет” и университета в Източна Англия са установили връзка между понижените количества на витамин D в кръвта и фаталния край на хора, поразени от SARS-CoV-2. В подкрепа на твърдението е публикация на екип от Сантандер (Испания), който твърди, че 80% от хоспитализираните мъже и жени с коронавирусна инфекция страдат от недостиг на витамин D.

Наскоро, след статистическа обработка на данни от 20 европейски страни, е открита закономерност – при пациенти с COVID-19, чието кръвно ниво на витамин D е под 30 nmol/L, заболяването протича много тежко и води до висока смъртност. Това се дължи на факта, че, при минимални количества на въпросния витамин, се понижава активността на клетките, които регулират силата и продължителността на имунния отговор.

Лечебната практика отдавна е потвърдила благотворното влияние на витамин D върху дихателните пътища. Освен това той намалява риска от рак на дебелото черво и подобрява контрола върху костната и мускулната система. Действа като блокиращ фактор срещу напредването на множествената склероза и допринася за регулиране на глюкозата в кръвта чрез подпомагане функцията на задстомашната жлеза. Основен фактор за осигуряване на витамин D е слънцето. От значение е също консумацията на мазни риби, рибено масло, черен дроб, яйца, гъби и други храни. В някои страни този витамин се добавя към определени продукти, но у нас това не се прави.

Повече за приема на витамин D срещу вирусната агресия ще откриете в статията Витамин D срещу COVID-19 – може ли да намали риска от заразяване.

 

 

Витамин Е (токоферол)

Популярен е като витамин на плодовитостта, необходим за растежа на клетките и снабдяването им с кислород. Известен е с участието си в синтеза на хемоглобина, както и с антиоксидантите си свойства, което означава, че спира образуването на свободни радикали, предизвикващи стареене и рак.

Родно проучване, под ръководството на акад. Ангел Гълъбов сочи, че витамин Е проявява тенденция да се натрупва в липидните мембрани на клетките и да блокира техните увреждания, причинени от вирусите на грипа. „ Въпреки че витамин Е не притежава специфично противовирусно действие, антиоксидантният му ефект вероятно играе важна роля в защита на белите дробове и черния дроб“, убеден е българският учен. Според него това може да бъде използвано като част от общата противогрипна терапия.

Неотдавна, по време на конгрес на Европейската асоциация по клинично хранене и метаболизъм, бе подчертано, че при 90 на сто от заразените с коронавирус е установен недостиг на витамини, включително токоферол. Според изследване на международен екип, когато в организма витамин Е липсва или е в минимални количества, възникват условия за специфични вирусни мутации. Тогава относително доброкачествени микроорганизми се трансформират в болестотворни причинители. Начин за противодействие на тези агресори е приемането на витамин Е с храната. Богати на токоферол са растителните масла (зехтин, царевично и слънчогледово олио), също ядките и семената.

 

Витамини от група В срещу вирусната агресия

 

Витамини. Настинка. Запушен нос.

 

  • Витамин В1 (тиамин)

Той подобрява функцията на имунната система и намалява риска от диабет тип 2, сърдечно-съдови, бъбречни и онкологични заболявания. Приема се, че високи дози тиамин, приети от пациенти в ранните етапи на COVID-19, имат възможност да ограничат кислородния недостиг.

  • Витамин В2 (рибофлавин)

Ефективен е срещу коронавируса, причинител на Близкоизточния респираторен синдром, поради което се предполага, че може да бъде полезен и срещу SARS-CoV-2.

  • Витамин В3 (ниацин)

Той проявява противовъзпалителен ефект при хора с увреждане на белите дробове и намалява вирусното възпроизводство. Имайки  предвид това, учени допускат, че ниацинът може да се използва като допълнително средство в арсенала срещу COVID-19.

  • Витамин В9 (фолиева киселина)

Витамин В9 е необходим за синтеза на ДНК и протеини по време на имунен отговор. Експерименти сочат, че фолиевата киселина притежава потенциал да противодейства на вирусното нахлуване в дихателните пътища.

  • Витамин В12 (кобаламин)

Индийски учени от Академията за висше образование в Манипала и Регионалния център по биотехнологии твърдят, че витамин В12 е в състояние да блокира размножаването на SARS-CoV-2. Данните им са подкрепени от изследване, публикувано в списание „IUBMB Life“. Двете проучвания сочат, че този витамин се отличава с противовъзпалителна активност и повлиява производството на хормона мелатонин, което, от своя страна, засилва имунния отговор. Според изследователите В12 може да се предписва като профилактично средство на хора с повишен риск от вирусна инфекция.

Отлични източници на представителите от група В са следните храни: сьомга, пъстърва, слънчогледово семе, зеленолистни зеленчуци, месо, млечни продукти и др.

 

Балансиран прием на витамини

Разбира се, недостигът на витамини не следва да се компенсира с тяхната свръхконсумация. Тя също е вредна. Много важно е полезните вещества да бъдат добре балансирани. Разумно е, преди употребата им, да се намери отговор на свързаните с тях проблеми. Както и на най-честите житейски въпроси, поетично представени от великия Ръдиард Киплинг:

„Слуги аз имам шест на брой,

от странно естество.

Наричат се: „Кой? Как? Защо?

Къде? Кога? Какво?“