Вероятно първата ви асоциация, когато чуете за антивирусните програми, е с тези, които използваме за защита на нашия компютър. Но тези за лечение са от голямо значение за човешкото здраве и развитие на медицината.

Вирусите причиняват различни заболявания при хората – от обикновена настинка до потенциално фатални заболявания като менингит. За щастие, медицината напредва и продължават да се изготвят все по-добри антивирусни програми за лечение на тези заболявания, които включват различни лекарства и ваксини.

Някои вируси, обаче, като например ХИВ, могат както да избегнат имунния отговор, така и да мутират, за да станат устойчиви на антивирусни лекарства. Днес ще разгледаме огромното значение на антивирусните програми за лечение и с какви добавки можем да ги подпомогнем.

 

Какво представляват вирусите и ретровирусите?

Най-просто казано, вирусите са вътреклетъчни паразити. При тях липсва както клетъчна стена, така и клетъчна мембрана, и не извършват метаболитни процеси. За да се развият, те задължително трябва да се прикрепят към гостоприемник. След това използват енергията на клетката гостоприемник за синтезиране на протеин, ДНК и РНК. Вирусът е много труден за убиване, тъй като на практика живее в клетката гостоприемник, а лекарството, което убива вируса, може също да убие и клетката.

vitd3 400
zink 600

Ретровирусите, от своя страна, са по-интересен вид вирус. Като цяло основната разлика между вирус и ретровирус е как те се репликират в клетката гостоприемник. Ретровирусите използват РНК като свой генетичен материал чрез специален ензим, който е важна част от техния жизнен цикъл – обратна транскриптаза. Той прави копие на ДНК от РНК.

Антивирусните програми са насочени към различни групи вируси като херпес, хепатит и грипни вируси. Докато антиретровирусните включват лекарствата, които се използват за борба с ретровирусни инфекции, като ХИВ. Различните класове антиретровирусни лекарства действат на различни етапи от жизнения цикъл на заболяването.

Още информация по темата ще откриете и в статията Бактериални срещу вирусни инфекции – каква е разликата?

 

Същност и развитие на антивирусните програми за лечение

Появата на антивирусните програми за лечение е продукт на придобитите знания за структурата и функцията на вирусите, основният напредък в технологиите за изработване на лекарства и обществения натиск върху медицината за справяне с нелечими заболявания като ХИВ.

Първите експериментални антивирусни средства са разработени през 60-те години на миналия век, най-вече за справяне с херпесните вируси, и са открити с помощта на традиционния метод „проба-грешка“. Едва през 80-те години, когато генетиката на вирусите започва да се разгадава, изследователите разбират как действат вирусите и какви точно химикали са необходими, за да се спре репродуктивният им цикъл. За съжаление, все още малко лекарства са способни да предотвратят вирусното размножаване без да се увредят и заразените клетки гостоприемници. Терапията за вирусни инфекции се усложнява допълнително от факта, че клиничните симптоми се появяват късно в хода на заболяването. По време, когато повечето от вирусите вече са се репликирали.

 

Какви терапии включват антивирусните програми за лечение

 

Антивирусните програми за лечение. Пробиотик: инфекции. Хигиенни навици.

 

Както споменахме, вирусите трябва да влязат в клетката, за да могат да извършват метаболитните си процеси. След като това се случи, те инжектират своята ДНК или РНК в клетката и тя се „програмира“, така че да извършва само процесите, необходими на вируса, за да оцелее. Именно това затруднява разработването на антивирусни програми с лекарства и ваксини.

Вирусите, които реагират на антивирусна терапия, включват:

  • грипни вируси
  • херпесни вируси
  • ХИВ
  • вируси на хепатит В и С
  • някои вируси, които причиняват брадавици и очни инфекции.

Нека да разгледаме и конкретните видове антивирусни терапии.

 

  • Ваксини за превенция на вирусни инфекции

Oсновният метод за контрол на вирусните заболявания е с ваксинация, която има за цел да предотврати огнищата чрез изграждане на имунитет към вирус или семейство вируси. Ваксините могат да се приготвят с използване на живи вируси, неактивни вируси или молекулни субединици на вируса. Неактивните вирусни ваксини и субединичните вируси не са в състояние да причинят заболяване като страничен ефект.

Живите вирусни ваксини са създадени в лабораторията, за да причинят малко симптоми у реципиентите, като същевременно им осигуряват защитен имунитет срещу бъдещи инфекции. Обикновено живите ваксини се правят, като се прилага „отслабване“ на вируса чрез отглеждането му в тъкани или при температури, различни от тези, на които той е свикнал в гостоприемника.

Адаптациите към тези нови клетки или температури предизвикват мутации в геномите на вируса, позволявайки му да расте по-добре в лабораторни условия, като същевременно инхибира способността му да причинява заболяване в гостоприемник. Така вирусите все още са способни да причиняват инфекция, но имунният отговор я прекратява навреме.

Някои ваксини се променят непрекъснато, тъй като вируси като грипните и ХИВ имат висока степен на мутация в сравнение с други. При грипните, например, мутациите в повърхностните молекули на вируса помагат на организма да избегне защитния имунитет, който може да е получен през предходния грипен сезон, което налага хората да се ваксинират всяка година. Други вируси, като тези, които причиняват детските болести морбили, паротит и рубеола, мутират толкова рядко, че същата ваксина се използва в продължение на години.

 

  • Ваксини за лечение на вирусни инфекции

В някои случаи ваксините могат да се използват за лечение на активна вирусна инфекция. Концепцията зад това е, че като се постави ваксината, имунитетът се повишава, без да се добавят повече болестотворни вируси. В случай на бяс, например, прогресията на болестта от момента на ухапването на животното до момента на попадането му в централната нервна система може да бъде 2 седмици или повече. Това е достатъчно време, за да се ваксинира човек, който подозира, че е бил ухапан от бясно животно. По този начин се предотвратяват потенциално фаталните неврологични последици от заболяването и индивидът трябва само да се възстанови от ухапването.

Този подход се използва и за лечение на ебола – един от най-бързоразвиващите се и смъртоносни вируси на земята. Това заболяване може да причини смърт при 70–90% от заразените хора в рамките на 2 седмици. Чрез използването на новоразработени ваксини, които повишават имунния отговор, има надежда, че повече от засегнатите лица ще могат да се справят с вируса. Така потенциално се намалява и процентът на смъртност от заболяването.

 

  • Антивирусни лекарства

Друг начин за лечение на вирусни инфекции е използването на антивирусни лекарства. Тези лекарства често имат ограничен успех при самото лечението на заболяването, но се използват за контрол и намаляване на симптомите. При повечето вируси тези лекарства могат да инхибират вируса, като блокират действията на един или повече от неговите протеини. Важно е насочените протеини да бъдат кодирани от вирусни гени и тези молекули да не присъстват в здрава клетка гостоприемник. По този начин вирусният растеж се инхибира, без да се уврежда гостоприемника. Има голям брой антивирусни лекарства за лечение на инфекции, някои специфични за даден вирус и други, които могат да се използват за няколко вируса едновременно.

Досега най-интересният случай за използване на антивирусни средства е при лечението на вируса на ХИВ, който причинява заболяване, фатално в рамките на 10-12 години след заразяване. Анти-ХИВ лекарствата са в състояние да контролират вирусната репликация до такава степен, че хората, получаващи тези лекарства, оцеляват значително по-дълго. Лекарствата против ХИВ инхибират вирусната репликация в много различни фази на заболяването. Разработени са лекарства, които инхибират сливането на HIV-вирусната обвивка с плазмената мембрана на клетката гостоприемник. Такива, които превръщат нейния РНК геном в двуверижна ДНК и други, които се основават на обработката на вирусни протеини.

Прочетете и: 7 заблуди за ХИВ и СПИН – факти срещу митове

 

Антивирусните програми за лечение на други заболявания (приложна вирусология)

 

Антивирусните програми за лечение. Ефективни ли са хранителните добавки. Имунната система. Прилагане на маски и дезинфектанти.

 

Изследването на вирусите постепенно довежда до разработването на редица нови начини за лечение и на невирусни заболявания. Ето няколко примера:

Генна терапия

Тя се използва за лечение на генетични заболявания като тежък комбиниран имунодефицит – наследствено, рецесивно заболяване, при което се раждат деца с компрометирана имунна система. Генната терапия, използваща вируси като носител на гени (вирусни вектори), макар и все още експериментална, е обещаваща за лечение на много нелечими генетични заболявания.

Терапия с онколитични вируси

Друга медицинска употреба на вирусите разчита на тяхната способност да убиват клетките, които заразяват. Онколитичните вируси са създадени специално за атака и убиване на раковите клетки. Резултатите са обещаващи, с по-голям процент на краткосрочен отговор на комбинацията от химиотерапия и вирусна терапия, отколкото само на химиотерапия.

Антивирусните програми за лечение, включващи терапия с бактериофаги

Бактериалните заболявания се лекуват с антибиотици от 40-те години на миналия век. С течение на времето обаче много бактерии са развили устойчивост към антибиотици. Използването на бактериофаги може да се справи с тяхната резистентност и дори да ги убие. В момента развитието на фаговата терапия представлява голям интерес за изследователите по целия свят.

 

Хранителни добавки, с които да подпомогнем антивирусните програми за лечение

След като разгледахме антивирусните програми за лечение, е време да обърнем внимание на това как можем да ги подпомогнем. Укрепването на имунната система е жизненоважно за защитата на тялото от и при вирусна инфекция. Тук, освен балансираната диета, качественият сън, хидратацията и управлението на стреса, могат да помогнат и няколко хранителни добавки. Да видим кои:

Витамин C

Витамин С е известен със своите антиоксидантни и антивирусни ефекти. Може да се намери в много храни, включително – чушки, кейл, броколи и др. Според проучванията, редовният прием на витамин С, включително и под формата на добавка, може да активира имунен отговор срещу някои грипни вируси. Това става чрез повишаване на активността на Т-лимфоцитите – имунни клетки, които убиват неспецифични патогени и специфични антигени, както и чрез увеличаване на имунологичната памет.

Същевременно вирусните инфекции причиняват оксидативен стрес в организма поради увеличаване на свободните радикали. Чрез приема на витамин С се намаляват окислителните щети, насърчава се здравето на клетките и се избягва риска от усложнения.

 

Как витамин D подпомага антивирусните програми за лечение

Tози мастноразтворим витамин играе важна роля за правилното функциониране на нашето тяло и особено на имунната система. Изследванията показват, че хората с добри нива на витамин D имат подобрен имунен отговор, намалено възпаление и са по-малко склонни към вирусни инфекции. Витамин D се усвоява най-добре чрез излагане на слънце, но е препоръчителен ежедневен прием на добавки, за да предотврати недостиг през студените месеци.

По-подробна информация можете да получите в статията Ролята на витамин D3 при грип и вируси.

 

Цинк

Цинкът е хранително вещество, необходимо за много процеси в тялото. Наред с много други функции, цинкът поддържа имунната система. Според изследванията цинкът може да намали тежестта и продължителността на обикновените настинки поради йонофорната си активност, която има благоприятни ефекти срещу риновирусите. Настинката се появява чрез риновирусна инфекция. Риновирусът е едноверижен РНК вирус, който е отговорен за повечето инфекции на горните дихателни пътища. Ако цинк се приеме в рамките на 24 часа от появата на първите симптоми, времето за възстановяване се съкращава наполовина.

Прочетете още: Защо комбинацията на витамин С и цинк е толкова важна?

 

Кверцетин

Кверцетинът е естествено срещащ се полифенол, известен със своите мощни противовъзпалителни и подобряващи имунитета способности. Много храни като горски плодове, бъз и зелен чай съдържат този важен антиоксидант. Неговите фенолни свойства му позволяват да неутрализира щетите, причинени от свободните радикали.

Добавките с кверцетин могат да имат и антивирусни ефекти. По последни изследвания те могат да инхибират някои вируси, като блокират рецепторите на клетките, в които те навлизат. Освен това кверцетинът действа като муколитично средство, което помага за облекчаване на задръстванията в белите дробове.

  • Турмерик в помощ на антивирусните програми за лечение

 

Антивирусните програми за лечение. Куркума и турмерик.

 

Куркуминът, естествено съединение, открито в турмерика, има антивирусни ефекти и може да е в състояние да елиминира някои вируси. Според проучванията куркуминът успешно предотвратява заразяването с вируса на трансмисивен гастроентерит и дори е способен да убие голям брой вирусни частици. Подобен ефект се получава и при вируса на обикновената настинка. Защо да го комбинирате допълнително с джинджифил, вижте в статията Турмерик и джинджифил в борбата с вирусите.

 

В сезона на вирусните инфекции вече имате по-нагледна информация и съвети за това как да се преборите, ако се сблъскате с тях. Надяваме се вече сте се убедили за огромното значение на антивирусните програми за лечение и какви късметлии сме всъщност, че медицината непрекъснато напредва. Сигурни сме, че антивирусните терапии ще търпят непрекъснато развитие и в бъдеще. И все пак ви пожелаваме да не ви се налага да ги прилагате. Бъдете здрави!

Обновена: 12 юли 2022 в 02:37 | Публикувана: 11 февруари 2021 в 10:15 | Категория: Здраве, Витамини и минерали