Липса на витамин Д и вирусни инфекции – каква е връзката?

Обновена: 28.02.2024|
Факти за витамин Д. Свинска мас за готвене. Лекарка, която държи табелка с надпис витамин D

През последното десетилетие се установиха редица плейотропни ефекти при липса на витамин Д.

Дефицитът на витамин Д се свързва с увеличаване честотата и тежестта на редица заболявания и метаболитни нарушения, в т.ч. затлъстяване, инсулинова резистентност, диабет тип 2, усложнения на бременността, нарушения на паметта. Както и на остеопороза, автоимунни заболявания, малигнени процеси, инфекциозни, автоимунни и сърдечно-съдови заболявания.

Липса на витамин Д е най-често срещаният дефицит в световен мащаб, като изпреварва този на желязото. Проучване на БДЕ (2012г.) показва тревожни тенденции: 24,8% от жените и 13,4% от мъжете в репродуктивна възраст страдат от тежка липса на витамин Д, а при 54,5% се наблюдава недостатъчност.

 

История на витамин D

Витамин D е открит през 1922 г. в резултат на предишни изследвания. Американските изследователи Елмър МакКолъм и Маргарет Дейвис през 1914 г. откриват вещество в маслото от черен дроб на треска, което по-късно е наречено „витамин А“.

vitd3 400
omega3 600
vitd3 400
omega3 600

Британският лекар Едуард Меланби забелязва, че кучетата, хранени с масло от черен дроб на треска, не развиват рахит и заключава, че витамин А или тясно свързан фактор може да предотврати заболяването. През 1922 г. МакКолъм тества модифицирано масло от черен дроб на треска, в което витамин А е унищожен.

Модифицираното масло отново успява да излекува болните кучета, така че Макколъм открива, че факторът в маслото, който лекува рахит, е различен от витамин А. Той го нарича витамин D, защото това е четвъртият витамин, който трябва да бъде назован.

 

Витамин Д от слънцето – какво трябва да знаем?

Първоначално не се разбира, че за разлика от други витамини, витамин D може да се синтезира от хората чрез излагане на UV светлина. През 1925 г. е установено, че когато 7-дехидрохолестеролът се облъчва със светлина, се произвежда форма на мастноразтворим витамин (сега известен като D3). 

Няколко фактора влияят върху това колко от него може да произведе тялото на човек от излагане на слънце, като например време на деня, географско местоположение, цвят на кожата и използване на слънцезащитни продукти.

Бледата кожа произвежда витамин D по-бързо от по-тъмната.

Честото и умерено излагане на слънце е здравословно, но продължителното може да бъде опасно и крие по-висок риск от развитие на рак на кожата.

 

Връзка между вирусни инфекции и липса на витамин Д

 

Витамини. Липса на витамин Д.

 

Добре известно е, че тежестта на клиничната картина и рискът от усложнения зависят не само от вирусния причинител, но и от отговора на имунната система на заболелия.

За връзката между липса на витамин Д и вирусни инфекции се предполага от няколко десетилетия. Ранните наблюдения показват, че децата с рахит страдат по-често от респираторни инфекции. Скорошни епидемиологични проучвания показват силна взаимовръзка между сезонните колебания в нивата на витамин Д и честотата на различни инфекциозни заболявания.

Откритието, че рецепторът за витамин Д (VDR) и 1α-хидроксилазата – ензимът, необходим за превръщането на витамин Д в активната му форма, присъстват в клетките на имунната система, включително циркулиращите мононуклеарни клетки, направи революция по отношение на имунологията на витамин Д.

В последните години се засили интересът към витамин Д като потенциален модулатор на различни болестни състояния. Последните проучвания показват, че витамин Д регулира експресията на специфични ендогенни и антимикробни пептиди в имунните клетки. По този начин се предполага неговата потенциална роля за модулиране на имунния отговор към различни инфекциозни заболявания.

 

Какви са симптомите на дефицит на витамин Д?

Силната липса на витамин D при децата причинява рахит, чиито симптоми включват:

 • Неправилни модели на растеж поради извити или огънати кости
 • Мускулна слабост
 • Болка в костите
 • Деформации в ставите

За щастие, това вече се среща много по-рядко. При децата с лек дефицит на витамин Д е възможно просто да имат слаби, възпалени и/или болезнени мускули.

Липса на витамин D не е толкова очевидна при възрастните, затова често остава неоткрита.

Признаците и симптомите могат да включват:

 • Умора
 • Болка в костите
 • Слабост, болки или мускулни крампи
 • Промени в настроението, като например депресия

Възможно е обаче човек да няма никакви признаци или симптоми на липса на витамин Д, а такава да бъде установена едва след кръвен тест.

 

10 здравословни храни, богати на витамин Д

Липса на витамин Д. Котлет сьомга, аранжиран с черен пипер на люспи, лимони и морска сол. Сьомга на фурна.

Трябва да отбележим, че хранителните източници, богати на витамин D, не са толкова много. Най-голямо количество витамин D си набавяме чрез излагане на слънце. Ако това обаче се случва в твърде голяма степен, крие някои здравословни рискове.

В по-студените дни пък не успяваме да си набавим достатъчно от слънцето, затова ще посочим някои от най-добрите храни, които да включим в менюто си, за да попълним нуждите на организма от това ценно вещество.

 

Сьомга и други видове мазна риба

Тази риба, набираща все повече популярност и в нашите географски ширини, е един прекрасен източник при липса на витамин Д. В 100 грама сьомга се съдържа между 361 и 685 IU витамин Д.

Херинга и сардини, например, също са добър начин да запълните дефицита при липса на витамин Д. 100 грама прясна херинга съдържа 1628 IU витамин Д. Скумрията също е добра алтернатива, както и консервирана риба тон, която е евтин и достъпен вариант да си го набавите.

В случай, че не обичате риба, добавки с рибено масло (омега-3) са лесен начин да си набавите необходимите хранителни вещества и да елиминирате опасната липса на витамин Д.

Тази хранителна добавка е отличен източник на витамин Д. Рибеното масло е много богато на витамин А и омега-3. Въпреки безспорните си полезни качества, внимавайте с приема му и не надвишавайте препоръчителната дозировка.

 

Скариди

За разлика от повечето морски дарове, богати на витамин Д, скаридите са с много ниско съдържание на мазнини. Ако обичате този тип храна, не пропускайте да си набавяте често така необходимия „слънчев витамин“ чрез тях.

 

Стриди

Вкусни, с ниско съдържание на калории и много богати на хранителни вещества. Освен, че са афродизиак, те са и прекрасен източник , ако имаме липса на витамин Д. Една порция от 100 г диви стриди съдържа само 68 калории и 320 IU витамин Д. В допълнение: те са богати на витамин B12 и цинк.

 

Яйчни жълтъци

Хората, които не ядат риба, трябва да знаят, че морските храни не са единственият източник на витамин Д. Избирайте яйца от кокошки, които са отглеждани свободно. Това е един чудесен начин да покриете дневните нужди на организма.

 

Гъби

 

Пилешко ала Строганов. Гъби. Тиган.

 

С изключение на обогатените храни, гъбите са единственият растителен източник на витамин Д. Подобно на хората, те синтезират витамина под действието на UV лъчите.

Въпреки това, гъбите произвеждат витамин Д2, докато хората и животните – витамин Д3. Учените са установили, че консумацията на гъби повишава концентрацията на витамин Д при хората.

 

Свинско месо

Този вид месо като цяло е с високо съдържание на витамин D. Частите, които са с най-големи количества, включват гръбна мазнина (138 IU на 100 грама), както и ребра – 103 IU на 100 грама.

 

Телешки черен дроб

Той съдържа това хранително вещество в добри количества, затова може да се включи към менюто при липса на витамин Д. Сготвена порция телешки черен дроб от 70 г съдържа 36 IU витамин D. Трябва да се има предвид обаче, че той е с високо съдържание на холестерол, затова ако страдате от такъв, ограничете употребата му.

 

Кисело мляко

Различните видове кисело мляко имат различни количества витамин D. Ако продуктът е обогатен допълнително с него, ще е с още по-високо съдържание на това ценно вещество.

 

Обогатени храни

В случай, че сте вегетарианец, не обичате риба или просто не консумирате естествените източници на витамин Д, има храни, обогатени с него. Такива, например, са краве мляко, портокалов сок и някои зърнени храни.

 

Сирена

Някои видове съдържат повече витамин D от други. Сирената Fontina, Muenster и Monterey са едни от най-добрите избори за повишаване нивата на витамин D в организма.

 

 

Да приемаме ли хранителна добавка при липса на витамин Д?

Липса на витамин Д. Витамин D3 при грип - една опаковка от слънчевия витамин

В днешно време голяма част от хората не прекарват достатъчно време на слънчева светлина и това е една от причините липса на витамин Д да е толкова често срещана диагноза. Освен чрез излагане на слънчеви лъчи и от храната, можем да си набавим витамин Д чрез хранителни добавки. Суплементирането с витамин Д3 може да бъде добра стратегия както за профилактика на някои заболявания, така и при тяхното лечение.

Важно е да се знае, че приемът на добавка с витамин Д трябва да става по лекарско предписание с подходящи дози. Важно е да се спазва дозировката, тъй като при предозиране са възможни токсични ефекти и нежелани реакции.

Нужни са допълнителни проучвания, които да обяснят фините механизми, по които витамин Д повлиява имунитет и вирусните инфекции.

Винаги се консултирайте с лекуващия си лекар относно приема на суплементи!

Какво представлява витамин Д?

Това е мастноразтворим витамин, който се синтезира в човешката кожа при излагане на слънчева светлина. Намира се и в някои храни и е изключително важен за здравето на костите и за много други органи и функции.

До какво води липса на витамин Д?

Липса на витамин Д се свързва с увеличаване честотата и тежестта на редица заболявания и метаболитни нарушения, в т. ч. затлъстяване, инсулинова резистентност, диабет тип 2, усложнения на бременността, нарушения на паметта и други.

Какви са симптомите на дефицит на витамин Д?

Силната липса на витамин D при децата причинява рахит, чиито симптоми включват деформирани кости и стави, болки, мускулна слабост. За щастие, все по-рядко срещани са тези случаи. При възрастните липса на витамин Д се изразява чрез умора, болки в костите и мускулите, но може да протича и безсимптомно.

Категории: Витамини и минерали, Здраве|Публикувана: 08.05.2020|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Д-р Виолета Снегарова
Д-р Виолета Снегарова е докторант по хранене и диететика към Медицински университет-Варна. Автор е на медицински блог www.medilatte.com. Основните й интереси са в областта на гастроентерологията, храненето и диететиката. Има над 30 доклада изнесени на международни конференции. Преминава множество следдипломни курсове за повишаване на квалификацията. Д-р В. Снегарова е член на Български лекарски съюз (БЛС), Асоциация на младите хепатогастроентеролози в България (АМХБ), Българско дружество по хранене и диететика (БДХД), Българско сдружение за проучване на затлъстяването и съпътстващите го заболявания (BASORD) и Българско дружество по колопроктология (BSC). Член е на Управителния съвет на Асоциацията на младите хепатогастроентеролози в България (АМХБ), отговарящ за региона на Североизточна България с център гр. Варна. През 2019 година участва съвместно с колеги от АМХБ в Национално проучване за Честота на дразнимото чрево сред българската популация. Проучването цели да установи честотата на разпространението на Синдрома на дразнимото черво сред българската популация, както й да оцени рисковите фактори.

Блог

Рецепти

Свързани публикации

Един Коментар

 1. Виолета Каменова 11.05.2020 at 16:01 - Отговор

  При предозиране с вит. Д3 какви са нежеланите ефекти?

Оставете коментар

Обновена: 28 февруари 2024 в 15:14 | Публикувана: 8 май 2020 в 15:34 | Категория: Витамини и минерали, Здраве