Различни видове мляко и техните ползи

Обновена: 26.11.2024|
Видове мляко.

Различните видове мляко носят разнообразие от вкусови профили и ползи за тялото. Млечните продукти, които редовно хапваме, може да се получават от млека на различни животни.

Хранителните стойности зависят също от здравословното състояние на животните, храната, която приемат, етапа на лактация и други фактори от живота на добитъка.

Вкусът на различните видове мляко може да варира спрямо самото животно, хранителните навици и регионът, в който живее. Поради това изборът на вкусовия профил в различните видове мляко обикновено е лично предпочитание.

Използването на мляко и млечни продукти от други животни става все по-популярна практика поради желанието на много хора по света да водят по-здравословен и балансиран начин на живот. Откриват се и някои други ползи от различните видове мляко, които ще разгледаме в статията.

 

Краве мляко

 

видове мляко - краве

 

Най-широко разпространеното от различните видове мляко и продукти, които се правят от него, е това от кравите. То е популярно не само в Европа, но и по цял свят. Около 80% от световния добив на мляко е именно краве.

От различните видове мляко то е с най-ниска плътност.

Хранителни стойности

В 100 мл краве мляко откриваме:

  • 42 калории
  • 5 г въглехидрати
  • 3.5 г белтъчини
  • 1 г мазнини
  • 12% от дневната доза калций

Популярното краве мляко доставя и други ценни елементи на тялото ни като магнезий и фосфор.

Млечни продукти от краве мляко

Тъй като е най-широко разпространеният вид мляко, от него се произвеждат повечето млечни продукти. Това включва:

  • Сирена, извара и кашкавали
  • Кисело мляко и йогурт
  • Подсладени млечни напитки
  • Кефир, айрян и други солени напитки
  • Различни видове сметана
  • Краве масло и Гхи
  • Сладолед

 

Ако купуваме млечни продукти от пазарната мрежа, най-голямо количество на най-достъпна цена ще бъдат продуктите от краве мляко.

 

Козе мляко

 

видове мляко - козе

 

От основните видове мляко, които консумираме и разглеждаме в тази статия, най-ниски нива на лактоза има козе млякото. То е по-подходящо за хора с по-лека непоносимост, които все пак искат да консумират мляко и млечни продукти.

То е най-близо по състав до човешката кърма, поради което може да се консумира от малки деца. Преди векове някои бебета са били захранвани с козе мляко, ако не са имали достъп до кърма. Това може да е една от причините дори при възрастни хора козе млякото да се храносмила по-лесно и да създава значително по-малко проблеми и дискомфорт в стомаха и червата.

В сравнение с другите видове козе млякото се разгражда и усвоява от организма ни 3-4 пъти по-бързо.

Хранителни стойности

В 100 мл козе мляко откриваме:

  • 69 калории
  • 4.5 г въглехидрати
  • 3.6 г белтъчини
  • 4 г мазнини
  • 13% от дневната доза калций
  • 12% от дневната доза витамин Д

 

Това мляко е по-висококалорично, но с това набавя полезни мазнини и други ценни вещества на тялото ни.

Млечни продукти от козе мляко

От козе мляко може да се произведат същите продукти, които и от другите видове мляко. Най-често обаче от козе мляко се прави:

Козе мляко участва и в различни сапуни в козметичната индустрия.

 

Овче мляко

 

видове мляко - овче

 

Този вид мляко предлага най-голямо количество белтъчини и полезни мазнини в сравнение с краве и козе млякото. Повече мазнини се откриват единствено в биволското.

Заедно с това в овче млякото се съдържа почти два пъти повече казеин в сравнение с други видове мляко. Този белтък е важен за преноса на калций и фосфор в организма, които са ценни за растежа на костите и поддържането на костна плътност.

Хранителни стойности

В 100 мл овче мляко откриваме:

  • 108 калории
  • 5 г въглехидрати
  • 6 г белтъчини
  • 7 г мазнини
  • 19% от дневната доза калций
  • 11% от дневната доза витамин Б12
  • 5% от дневната доза витамин Б6

Висококалорично, но изключително полезно – овче млякото обогатява организма ни с изключително важни витамини и минерали.

Млечни продукти от овче мляко

Овче мляко най-често се консумира под форма на прясно или кисело мляко, както и сирене. С него обаче също може да се произвеждат:

  • Сирена и извара
  • Сметана
  • Кефир
  • Масло

 

Овче млякото, както и другите видове, има специфичен вкус, поради който може да се хареса повече на някои хора.

 

Биволско мляко

 

видове мляко, моцарела

 

Интересното за това мляко е, че то е на второ място по популярност в света след краве млякото. По нашите ширини то не се консумира толкова често, но започват да се появяват все повече млечни продукти, които го съдържат. Най-много биволско мляко се произвежда и консумира в Индия, Пакистан, Китай, Египет и Непал.

Млякото от бивол е богато на белтъчини и мазнини. То е по-високо калорично от краве млякото и е по-богато на ценни хранителни вещества като фосфор, калций и магнезий.

Биволското мляко е по-бедно на вода, поради което е по-гъсто от млякото на останалите животни. То е особено подходящо за производство на масло, Гхи и други млечни продукти.

Хранителни стойности

В 100 мл биволско мляко откриваме:

  • 97 калории
  • 5.2 г въглехидрати
  • 3.8 г белтъчини
  • 6.9 г мазнини
  • 13% от дневната доза калций
  • 8% от дневната доза магнезий
  • 6% от дневната доза витамин А

Биволското мляко набавя мазнини и някои ценни вещества, за да получим от него енергия и здраве.

Млечни продукти от биволско мляко

Както споменахме, биволското мляко е богато на мазнини и е гъсто, поради което по-често се консумира под формата на различни млечни продукти. Като например:

  • Кисело мляко и йогурт
  • Масло и Гхи
  • Някои сирена

 

Най-известният млечен продукт от биволско мляко е биволската моцарела. Тя се произвежда в Кампания, Италия. Италианската биволска моцарела се прави по специална рецепта, като тази рецепта може да се използва само в определени региони на Италия.

 

Други интересни видове мляко

 

видове мляко - конско

 

Млякото от камила също е подобно на човешката кърма. Този вид мляко се консумира в някои региони, в които няма възможност за масово отглеждане на добитък.

Тибетският як също се използва за мляко. Той живее във високите планини на Китай и Монголия – също региони, в които масовото отглеждане на добитък не е възможно. Млякото от як е изключително богато на белтъчини и захранва човешкото тяло с разнообразие от ценни елементи и аминокиселини.

Мляко от коне и магарета се консумира в Русия и някои части на Централна Азия. Тези видове мляко обикновено се използват с лечебни и терапевтични цели. За конското и магарешкото мляко се вярва, че може да помогне при лечението на хепатит, язви и туберкулоза.

В северните части на Европа и Азия се открива и мляко от елен, който естествено живее в тези региони. То е подобно на краве млякото, но е бедно на сол и калий.

 

Общо сравнение на различните видове мляко

Нека разгледаме общия профил на 4-те най-популярни вида мляко, които обсъдихме.

Хранителни стойности за 100 г Краве мляко Козе мляко Овче мляко Биволско мляко
Калории 42 69 108 97
Белтъчини 3.5 г 3.6 г 6 г 3.8 г
Мазнини 1 г 4 г 7 г 6.9 г
Въглехидрати 5 г 4.5 г 5 г 5.2 г
Калций 12%* 13%* 19%* 13%*
% съдържание на вода 87% 87% 81% 82%

*Процентите са калкулирани спрямо препоръчителната дневна доза.

 

Заключение

 

видове мляко и млечни продукти

 

Различните видове мляко може да се консумират в зависимост от вкусовите ни предпочитания. Има някои млечни продукти, които са по-вкусни с едно мляко и рядко се произвеждат с друго. Всички видове мляко имат определени ползи за здравето и си заслужава да експериментираме и с вкусовия им профил.

 

Често задавани въпроси

По какво се различават видовете мляко?

Видовете млека различаваме спрямо произхода им - от кое животно ги добиваме. Те носят различен процент масленост, някои от тях съдържат и различни полезни вещества. Поради различната им структура различните видове мляко са подходящи за разнообразие от млечни продукти, които често присъстват на нашата трапеза.

От какво зависи вкуса на млякото?

Вкусът на различните видове мляко може да варира спрямо самото животно, но и живота, хранителните навици и региона, в който живее. Поради това изборът на вкусовия профил в различните видове мляко обикновено е лично предпочитание.

Как да изберем мляко?

Различните видове мляко може да се консумират в зависимост от вкусовите ни предпочитания. Има някои млечни продукти, които са по-вкусни с едно мляко и рядко се произвеждат с друго. Всички видове мляко имат определени ползи за здравето и си заслужава да експериментираме и с вкусовия им профил.

 

Категории: Хранене и видове храни|Публикувана: 26.11.2024|

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

77b4e8bfbbc2c5326156c9a35bcebe95?s=96&d=mm&r=g

Радина Руменова завършва бакалавърска програма "Българска филология" и се запътва към света на рекламата. Професионалните ѝ интереси са в сферата на езикознанието, а любителските влечения се разделят между кулинарията, музиката, екологията и здравословния начин на живот.

Свързани публикации

Оставете коментар