Косопад след раждане – как и защо?

Обновена: 07.03.2024|

Появата на косопад след раждане е често срещано състояние и е популярен вид алопеция. Косопадът се дължи на естествените хормонални промени, които настъпват след раждането, но бързо се нормализира и косата се връща към състоянието си преди бременността. Не е повод за притеснение и няма нужда от лекарска интервенция.

 

Причини за поява на косопад след раждане

Една от главните причини за косопад след раждане е рязката промяна в хормоните, които са били завишени през месеците на бремеността. Това се случва, тъй като под влияние на хормоните повечето космени фоликули навлизат във фазата на покой по време на бременността и не падат. Това е причината зад гъстата и лъскава коса, на която повечето бременни жени се радват.

След раждането цялата коса, която не сме губили периодично, пада по едно и също време и това на пръв поглед може да изглежда като новопоявил се сериозен косопад.

Въпреки че хормоните започват да се променят веднага след раждането, най-много коса губим около 4-ия следродилен месец. Поради тази причина може да не ни хрумне, че раждането е отговорно за тази рязка промяна. Възможно е загубата на коса да се появи по-късно, ако кърмим, тъй като спадът на хормоните се появява в по-късен етап.

Колко време продължава косопада?

 

косопад-след-раждане

 

Появата на косопад след раждане не е постоянно състояние и обикновено отшумява без външна намеса след няколко месеца. При различните жени косопадът може да настъпи по различно време, като обикновено отшумява няколко месеца след началото. До 1-вия рожден ден на бебето косата вече е в състоянието, в което е била дори преди бременността.

Ако косопадът продължава повече от 1 година след раждането или е съпроводен с други необичайни симптоми, то вероятно причината зад загубата на коса е различна и има нужда от коснултация с дерматолог или трихолог (специалист, занимаваща се с проблеми на косата и скалпа).

При много майки се забелязва различна интензивност на косопада при различните бременности и раждания. Това е нормално, тъй като няма две еднакви бременности и факторите за появата на косопад след раждане са много и разнообразни.

Какви хормонални промени настъпват по време на бременността?

По време на бременност и след раждане се променя количеството хормони в тялото. Засегнати са предимно хормоните естроген и прогестерон. По време на бременност се синтезира уникалният женски хормон човешки хорион гонадотропин. Заедно с повишението нива на естроген и прогестерон тези хормони са причината за типичните симптоми на бременност – гадене, умора, дискомфорт, често уриниране и др.

Най-силен растеж на косата под влияние на хормоните се забелязва през втория триместър от бременността. Прекомерната загуба на коса след раждане се дължи на рязко спадащите нива на естроген. След раждане окситоцинът и пролактинът се повишават, докато естрогенът и прогестеронът в организма значително намаляват.

 

Методи на лечение и как да се възстановим

 

косопад-след-раждане

 

Тъй като появата на косопад след раждане е естествена част от постродилния период, не е нужно да предприемаме някакви стъпки за спирането на загубата.

Има някои полезни съвети, които може да следваме, за да запазим косата си възможно най-гъста и здрава, докато тялото ни се справи с рязката промяна в хормоните:

  • Хубаво е ежедневно да масажираме скалпа, за да подобрим кръвообращението и да укрепим здравето на фоликулите. Може да добавим подходящи етерични масла – розмарин, лавандула, мента, тиквени семки.
  • Можем да правим маски за коса против косопад, за да запазим здравата коса.
  • Хубаво е да използваме шампоани за обем, които може да направят косата ни да изглежда по-гъста. Не се препоръчва употребата на балсами, които утежняват косъма, тъй като може да имат отрицателно влияние при косопад.
  • Някои прически карат косата да изглежда по-гъста и плътна. Може да се консултираме с опитен фризьор, който може да ни даде препоръки за перфектната прическа. Също така е добре да избягваме опашки и кокове, които допринасят за косопада.
  • Пълноценната диета, богата на плодове, зеленчуци и белтъчини, доказано заздравява космения фоликул и самия косъм. Хубавата и гъста коса е тясно свързана с цялостното физическо състояние на организма ни и зависи от диетата ни.
  • Дефицитите на определени витамини и минерали могат да са причина за влошаване на естествения косопад след раждане. След раждане и по време на кърмене често се наблюдават различни дефицити, тъй като голяма част от хранителните вещества са били нужни на бебето, за да се развие правилно. Препоръчва се да се ориентираме към подходящ следродилен мултивитамин, който да укрепи общото здраве на тялото и да помогне на косата ни да се възстанови по-бързо.

Кога да се обърнем към специалист?

Има някои случаи, при които косопадът може да е нездравословен и да се нуждаем от консултация с лекар:

  • Ако загубата на коса оставя плешиви петна в косата, които са забележими.
  • Ако загубата на коса не спира и не се забавя 1 година след раждането.
  • Ако усещаме сърбеж и дискомфорт в скалпа.
  • Ако забележим обриви, пъпки или белези по скалпа.

 

Заключение

 

косопад-след-раждане

 

Появата на косопад след раждане може да ни накара да се притесняваме за здравословното състояние на тялото си, но той е част от хормоналните промени, през които всяка жена преминава в следродилния период. Обикновено не се нуждае от външна намеса, за да се излекува, но има някои симптоми, които може да са предпоставка за консултация със специалист.

 

Защо се появява косопад след раждане?

Появата на косопад след раждане е често срещано състояние и е популярен вид алопеция. Косопадът се дължи на естествените хормонални промени, които настъпват след раждането, но бързо се нормализира и косата се връща към състоянието си преди бременността. Не е повод за притеснение и няма нужда от лекарска интервенция.

Колко време продължава косопада?

При различните жени косопадът може да настъпи по различно време, като обикновено отшумява няколко месеца след началото. До 1-вия рожден ден на бебето косата вече е в състоянието, в което е била дори преди бременността.

Как да спрем косопада и да възстановим косата си?

Тъй като появата на косопад след раждане е естествена част от постродилния период, не е нужно да предприемаме някакви стъпки за спирането на загубата. За да забързаме възстановяването, можем да правим маски за коса и да използваме подходящ шампоан. Важно за здравето на косата е да се храним пълноценно и да приемаме мултивитамини.

Трябва ли да посетим лекар?

Появата на косопад след раждане е естествена част от следродилния процес и не се изисква консултация с лекар. Препоръчително е да се обърнем към специалист, ако косопадът не се забавя 1 година след раждането или имаме необичайни симптоми, обриви или сърбеж на скалпа.

Категории: Бременност и женско здраве|Публикувана: 07.03.2024|

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Радина Руменова
Радина Руменова завършва бакалавърска програма "Българска филология" и се запътва към света на рекламата. Професионалните ѝ интереси са в сферата на езикознанието, а любителските влечения се разделят между кулинарията, музиката, екологията и здравословния начин на живот.

Блог

Рецепти

Свързани публикации

Оставете коментар

Публикувана: 7 март 2024 в 12:26 | Категория: Бременност и женско здраве