Варици на хранопровода – колко са опасни?

Обновена: 29.02.2024|
Варици на хранопровода.

Варици на хранопровода са разширени кръвоносни съдове, които се причиняват от високо кръвно налягане в кръвоносните съдове в черния дроб и около него (портална хипертония), обикновено в условията на цироза. Те могат да се видят при ендоскопия.

Езофагеалните варици (от латинското езофагус – хранопровод) обикновено не предизвикват симптоми, но могат да кървят спонтанно. Кървенето може да бъде много тежко и да причини шок или в редки случаи смърт.

 

Каква е причината за появата на варици на хранопровода?

Цирозата е тежко увреждане на черния дроб, причинено от хронична злоупотреба със спиртни концентрати или заболяване, като например хепатит С. Тя е най-честата основна причина за появата на варици на хранопровода.

В САЩ и Европа основната причина за цирозата е алкохолното чернодробно заболяване. В световен мащаб основните причини за цироза са инфекцията с вируса на хепатит В и вируса на хепатит С.

След като се развие цироза, увеличаването на градиента на налягането в чернодробните вени и влошаването на чернодробната функция могат да доведат до образуването на хранопроводни варици.

Порталната хипертония е усложнение на цирозата. Тя се случва, когато белези от тъкан блокират притока на кръв около черния дроб. Това води до високо кръвно налягане в порталната вена, която пренася кръв от други органи към черния дроб.

Ако кръвотокът около черния дроб е ограничен, организмът започва да изпраща кръв през вените на стомаха или хранопровода. Тъй като през тях преминава повече кръв, тези вени могат да се подуят и да се превърнат във варици.

По-редки причини за появата на варици на хранопровода могат да бъдат синдромът на Буд-Чиари и шистозомозата:

  • Синдромът на Буд-Чиари причинява частично запушване на вените в черния дроб. Характерна за този синдром е комбинацията от болки в дясното подребрие, увеличен черен дроб и събиране на течност в коремната кухина.
  • Шистозомиазата е заболяване, причинено от паразитни червеи. Те могат да попаднат в кръвоносните съдове, което да доведе до превръщането им във варици.

Разкъсването на езофагеалните варици може да причини животозастрашаващо кървене. Най-важният прогностичен фактор за варикозен кръвоизлив е размерът на вариците.

 

Какви са рисковите фактори и симптомите на варици на хранопровода?

 

Варици на хранопровода.

 

Всяко чернодробно заболяване може да повиши риска от развитие на варици на хранопровода, но най-честата причина е цирозата. При човек с чернодробно заболяване, но без цироза, рискът от поява на варици е по-малък.

Цирозата и порталната хипертония са най-честите причини за появата на варици на хранопровода. И двете са възможни усложнения на чернодробното заболяване.

Основните рискови фактори за чернодробно заболяване включват:

  • Затлъстяване
  • Инфекция с хепатит
  • Злоупотреба с алкохол

Хората с варици на хранопровода обикновено нямат никакви симптоми, докато вариците не започнат да кървят. Тогава те повръщат яркочервена кръв, понякога в големи количества. Кървенето е безболезнено.

Страдащите, които губят много кръв, могат да проявят признаци на циркулаторен шок и да се чувстват замаяни, слаби и изпотени. Сърцето им може да бие учестено, а кръвното им налягане да е ниско.

 

Как се поставя диагнозата?

Ако имате цироза, при поставяне на диагнозата лекарят трябва да изследва за варици на хранопровода. Колко често ще бъдат правени скринингови изследвания зависи от състоянието на пациента.

Ето и част от основните тестове, използвани за диагностициране на езофагеални варици.

Ендоскопски преглед

Процедурата, наречена горна гастроинтестинална ендоскопия, е предпочитаният метод за скрининг за варици. Лекарят поставя тънка, гъвкава, осветена тръба (ендоскоп) през устата и в хранопровода, стомаха и началото на тънките черва (дванадесетопръстника).

Лекарят ще търси разширени вени, ще ги измери, ако ги открие, и ще провери за червени ивици и червени петна, които обикновено показват значителен риск от кървене. Лечението може да бъде извършено по време на прегледа.

Образни изследвания

Както компютърната томография на корема, така и доплеровото ултразвуково изследване на слезката и порталните вени могат да подскажат наличието на варици на хранопровода.

Капсулна ендоскопия

При това изследване пациентът поглъща капсула с размер на витамин, съдържаща малка камера, която прави снимки на хранопровода при преминаването му през храносмилателния тракт.

Това може да бъде вариант за хора, които не могат или не желаят да се подложат на ендоскопско изследване. Тази технология е по-скъпа от обикновената ендоскопия и не е толкова достъпна.

Вариците на хранопровода могат да бъдат диагностицирани чрез езофагогастродуоденоскопия. Според външния вид и характеристиките по време на eндоскопия може да се направи клинична оценка на степен I-IV.

 

Какво е лечението?

 

Варици на хранопровода.

 

При пациенти с езофагеални варици целта на лечението е да се намали порталната хипертония. Редица лекарства и медицински процедури могат да помогнат за предотвратяване и спиране на кървенето от езофагеални варици.

Чрез намаляването на порталното налягане се наблюдава едновременно намаляване на вероятността от кървене от хранопровода. Намаляването на риска от първично кървене от езофагеални варици може да се постигне чрез използване на терапия с неселективни ß-блокери (бета-блокери). Тази фармакологична интервенция действа чрез намаляване на градиента на чернодробното венозно налягане.

При терапията трябва да се прави разграничение между остри мерки при настъпило кървене и профилактика срещу кървене или повторна поява.

При спешен случай засегнатият пациент трябва да бъде настанен директно в интензивно отделение. Основната цел е да се спре кървенето.

Това може да се постигне най-добре чрез лигиране (превързване) с гумена лента (т.нар. варицеално бандиране).

Ако ендоскопското лигиране на вариците не е възможно, трябва да се използва склеротерапия – слепване на разширените съдове и тяхното изолиране от кръвообръщението.

Други общи мерки включват мониторинг на жизнените функции и прилагане на антибиотици.

Каузална терапия е лечението на основната причина за порталната хипертония. Не всички причини за портална хипертония обаче могат да бъдат лекувани каузално, така че често се прилага само симптоматична и отлагаща терапия.

Медикаментозната терапия включва прилагането на пропранолол (бета-блокер), нитрати, клонидин, спиронолактон за намаляване на налягането в кръвообращението в порталната вена.

 

Има ли превенция на варици на хранопровода?

 

Варици на хранопровода.

 

Понастоящем няма лечение, което да предотврати развитието на езофагеални варици при хора с цироза. Въпреки че бета-блокерите са ефективни за предотвратяване на кървенето при много хора, които имат варици на хранопровода, те не предотвратяват образуването им.

За да поддържате черния си дроб здрав:

  • Не пийте алкохол. Хората с чернодробно заболяване често са съветвани да спрат да пият алкохол, тъй като черният дроб преработва алкохола. Пиенето на алкохол може да натовари и без това уязвимия черен дроб.
  • Хранете се здравословно. Изберете растителна диета, която е пълна с плодове и зеленчуци. Избирайте пълнозърнести храни и постни източници на протеини. Намалете количеството на мазните и пържените храни, които консумирате.
  • Поддържайте здравословно тегло. Излишното количество телесни мазнини може да увреди черния ви дроб. Затлъстяването е свързано с по-голям риск от усложнения на цирозата. Свалете килограми, ако сте със затлъстяване или наднормено тегло.
  • Използвайте химикали пестеливо и внимателно. Спазвайте указанията на домакинските химикали, като например почистващи препарати и спрейове против насекоми. Ако работите с химикали, спазвайте всички предпазни мерки за безопасност. Вашият черен дроб отстранява токсините от тялото ви, затова му дайте почивка, като ограничите количеството токсини, които трябва да преработва.
  • Намалете риска от хепатит. Споделянето на игли и сексът без предпазни средства могат да увеличат риска от хепатит В и С. Защитете се, като използвате презерватив. Попитайте Вашия лекар дали трябва да се ваксинирате за хепатит В и хепатит А.

Какво представляват варици на хранопровода?

Варици на хранопровода са разширени кръвоносни съдове, които се причиняват от високо кръвно налягане в кръвоносните съдове в черния дроб и около него.

Каква е причината за появата на варици на хранопровода?

След като се развие цироза, увеличаването на градиента на налягането в чернодробните вени и влошаването на чернодробната функция могат да доведат до образуването на хранопроводни варици.

Кои са симптомите на варици в хранопровода?

Хората с варици на хранопровода обикновено нямат никакви симптоми, докато вариците не започнат да кървят. Тогава те повръщат яркочервена кръв, понякога в големи количества. Кървенето е безболезнено.

Категории: Здраве|Публикувана: 05.04.2023|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Д-р Петя Маркова
Петя Маркова е стажант-лекар, учила в престижния немски университет „Алберт Лудвиг“ в гр. Фрайбург и в Тракийски университет, гр. Стара Загора със специалност „Хуманна медицина“. Трудовият й опит е свързан с медицинска практика по работна медицина и като експерт по медицинска информация. Интересите й са насочени към вътрешните болести и здравословния начин на живот.

Блог

Рецепти

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 29 февруари 2024 в 13:01 | Публикувана: 5 април 2023 в 11:57 | Категория: Здраве