Топлинни спазми и 7 начина за предпазване

Обновена: 06.03.2024|
Топлинни спазми.

В горещите летни дни много хора се оплакват от топлинни спазми (крампи). Това са внезапни, неволеви, болезнени съкращения на мускулите в различни части на тялото.

Тук представяме: факторите за появата на топлинни спазми; връзката между този вид крампи с опасни здравословни нарушения като топлинна умора и топлинен удар; възможностите за първа помощ и профилактика.

 

Как възникват топлинните спазми?

Крампите, причинени от топлина, са вид неволни и неконтролирани мускулни съкращения, които се появяват в резултат от комплексното действие на комбинации от причини, нарушаващи електролитното равновесие. Така се нарича балансът между йоните на натрий (Na+), калий (K+), калций (Ca2+), магнезий (Mg2+) и други минерали, които са разтворени в телесните течности.

Решаващи за възникването на топлинни спазми са следните условия:

 • Прегряване. В горещо време, особено при продължително излагане на слънце, организмът се опитва да регулира температурата си чрез потене, което води до загуба на течности и електролити, необходими за нормалната мускулна функция. Резултатът от появилия се дефицит е прекомерна нервна дразнимост и топлинни спазми на мускулите.
 • Висока влажност на околната среда. В такива случаи се затруднява процесът на изпарение на потта от кожата, при което намалява способността на тялото за охлаждане, т.е. възниква риск от прегряване.
 • Тежка физическа работа. Телесните натоварвания в горещо време засилват производството на топлина в организма и също затрудняват охлаждането му.
 • Дехидратация. Недостатъчното пиене на вода увеличава загубата на течности, причинена от изпотяването и така нарушава електролитния баланс.
 • Някои заболявания. Според множество клинични наблюдения, пациентите с увреждания на нервите и мускулите по-често страдат от топлинни спазми.

 

Трябва да се има предвид, че мускулните крампи възникват не само от прегряване, но и от стрес; неправилно хранене, водещо до недостиг на електролити, употреба на някои лекарства; неправилни физически тренировки; излагане на студ и други.

Във всички случаи крампите нарушават качеството на живот и създават риск от усложнения.

 

Каква е връзката между топлинни спазми, топлинна умора и топлинен удар?

 

Топлинни спазми.

 

Това са степени на прегряването.

 

Топлинни спазми

Те са най-лекото и най-често явяващото се състояние на прегряване.

Характеризира се с мускулни съкращения главно в областта на краката, ръцете или корема.

Крампите не застрашават живота, но предизвикват дискомфорт. Засегнатите мускули са болезнени и чувствителни при допир. Понякога топлинните спазми временно ограничават подвижността на пострадалия.

Телесната температура обикновено остава в нормалния си диапазон – от 36,5 до 37°C (градуса по Целзий).

 

Топлинна умора

При нея организмът не успява ефективно да се охлажда, което води към изтощение.

Температурата на тялото може да е нормална или леко повишена – около 38°C. Пострадалите се оплакват от липса на енергия, обща слабост, главоболие, замаяност, замъглено зрение, гадене, повръщане.

При засилване на симптомите е необходима лекарска помощ.

 

Топлинен удар

Това е най-сериозното и опасно състояние.

Освен с тежка умора и много висока телесна температура (над 40°С), топлинният удар се проявява с гореща и суха кожа, силно изпотяване, главоболие, смущения в сърдечната дейност, дишането и съзнанието.

Той предизвиква сериозни здравословни проблеми, включително увреждания на органите и може да бъде фатален. Състоянието изисква незабавна медицинска помощ и бързо овладяване на настъпилото прегряване.

 

Първа помощ при топлинни спазми

 

Топлинни крампи.

 

Тя е насочена към смекчаване на крампите и предотвратяване на умората и топлинния удар.

Ето пет стъпки, които може да предприемете:

 • При топлинни спазми останете на прохладно място. Ако сте в дома си, включете вентилатор или климатик.
 • Изпийте чаша студена вода. Много добре ще ви подейства приемането на електролити. Най-лесният начин да си набавите част от тях е да разтворите в 500 мл вода щипка сол (приблизително една четвърт чаена лъжичка). Разбъркайте добре разтвора и го изпийте бавно – глътка по глътка.
 • Охладете се. Напръскайте лицето си със студена вода. Намокрете кърпа със студена вода, изцедете я и я поставете върху кожата си. Може да увиете в кърпа или марля бучки лед. Така приготвения охладител поставете на болезненото място. Най-добре е да вземете хладен душ или вана.
 • Освободете се от облеклото, което ви стяга и прилепва към тялото. Заменете го с широка и лека дреха от естествена материя.
 • Нежно масажирайте свитите мускули и се опитайте да ги разтегнете. Това ще ги отпусне и ще облекчи болката.
 • Самонаблюдавайте се. Важно е да прецените в коя степен на прегряване се намирате. За целта обърнете внимание дали крампите се съпровождат от: слабост, главоболие, замаяност, хладна и влажна кожа, обилно изпотяване и други от посочените по-горе симптоми.
 • Премерете телесната си температура. Колкото по-висока е тя, колкото повече здравословни проблеми имате, толкова по-голям е рискът от топлинен удар. При такава опасност, особено ако симптомите ви се засилват, трябва незабавно да потърсите лекарска помощ.

 

7 предложения за предпазване от топлинни спазми и прегряване

 

Топлинни крампи.

 

 1. Приемайте достатъчно вода в горещите дни. Количеството й, необходимо за един човек, е различно. Зависи от възрастта, пола, физическата активност, здравословно състояние на пациента и редица още фактори. Общата препоръка е да се пият дневно по 8 чаши вода (всяка по 240 мл), за да се предотвратява дехидратацията. При физическа активност в горещо време може да увеличете количеството на водата с допълнителни 2 чаши.
 2. Избягвайте алкохол и силно кафе. Те допринасят за дехидратация на организма. Алкохолът действа диуретично, т.е. увеличават производството на урина. Така се губят течности и тялото се обезводнява. Подобен ефект, но в по-лека степен, проявява кафето.
 3. Предпочитайте напитки, обогатени с електролити. Чрез тях може лесно да си възстановявате изгубените минерални вещества. Но трябва да имате предвид, че течностите, фабрично обогатени с електролити, често съдържат и захари. Затова е препоръчително да ги консумирате в умерени количества. Много важно е да чете етикета на продукта, за да сте наясно какво съдържа.
 4. Консумирайте зеленчуци и плодове с високо съдържание на вода. Например – краставици, домати, пъпеши, диня. Специално внимание обърнете на бананите, които са първенци по съдържанието на калий. Препоръчително е да консумирате леща, зеле, спанак, яйца, някои видове риба като сьомга и пъстърва. Посочените храни снабдяват тялото с натрий, калий, магнезий, калций, фосфор и други електролити.
 5. Ограничавайте движението навън в най-горещите часове – между 10 и 16 часа. Избягвайте усилена работа под пряка слънчева светлина. Ако трябва да извършвате навън физическа дейност, предпочитайте ранните утрини или късните следобеди, когато температурите са малко по-ниски в сравнение с часовете на интензивно слънчево греене.
 6. Осигурявайте си надеждна защита от яркото слънце и прекомерната топлина. Носете светли, проветриви дрехи, които позволяват на кожата да диша. Ползвайте качествени слънчеви очила и слънцезащитен крем с висок SPF (Sun Protection Factor – 50+), предпазващ кожата от изгаряне. Избягвайте дълготрайно ходене по затоплен от слънцето асфалт или други горещи пътни настилки.
 7. Не допускайте рязък дисбаланс в терморегулацията на тялото си. Това се случва, когато се преминава от хладно помещение в горещо място. При такава промяна тялото реагира с изпотяване, което е опит за охлаждане. Но се затруднява хидратацията на организма и той се стресира. Освен това нараства рискът от вирусни инфекции.

Невинаги предложенията, свързани с предпазване от топлинни спазми и прегряване, могат да бъдат изпълнени безупречно. Но това не бива да пречи на прилагането им.

 

Заключение

При повече постоянство, с течение на времето посочените мерки могат да се превърнат в навик.

Така съветва и популярният индийски лекар, специалист по ендокринология и алтернативна медицина, Дийпак Чопра: „Балансът се изгражда постепенно. Ако той не е перфектен, не бива да се отказваме. Важното е да се стремим към подобрение и хармония“.

Как възникват топлинни спазми?

Крампите, причинени от топлина, са вид неволни и неконтролирани мускулни съкращения, които се появяват в резултат от комплексното действие на комбинации от причини, нарушаващи електролитното равновесие.

Кои са степените на прегряване?

Най-честите са топлинни спазми, последвани от топлинна умора и животозастрашаващия топлинен удар.

Как да се предпазим от топлинни спазми и прегряване?

Необходимо е да приемаме достатъчно вода и електролити, да избягваме силното слънце, да консумираме зеленчуци и плодове с високо съдържание на вода и т.н.

Категории: Здраве|Публикувана: 07.09.2023|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

eb22f0b1122125bc6d566cc1bd539054?s=96&d=mm&r=g

Д-р Ваня Шипочлиева, д.м. е завършила медицина във ВМИ гр. София и журналистика в СУ "Св. Климент Охридски". Специалист е по социална медицина и организация на здравеопазването. Защитила е дисертация за ролята на медиите в процеса на здравната реформа. Автор е на стотици публикации в научни и популярни издания.

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 6 март 2024 в 09:43 | Публикувана: 7 септември 2023 в 11:08 | Категория: Здраве