Дозиране на слънчевата светлина – топлинен и слънчев удар, танорексия

Обновена: 08.03.2024|
Слънчев удар, тенорексия

Сигурно знаете легендата за Фаетон, син на Хелиос, който е богът на слънцето. Един ден Фаетон, без да изслуша предупрежденията на баща си, се качил на слънчевата колесница и препуснал с нея така бясно, че опожарил земята. Природата щяла да загине, ако не бил Зевс, който погубил Фаетон.

Преданието изтъква необходимостта от мярка за всичко, което ни дава небесното светило: топлина, светлина, радост, сила за живот. С днешна дата това напълно се отнася за хелиотерапията.

Редица заболявания (бронхити, астма, ревматоиден артрит, екзема, псориазис, депресия и др.), се повлияват благоприятно от ултравиолетовите лъчи, но при едно условие – правилно дозиране на слънцето.

В тази връзка ще разкажем повече за топлинен и слънчев удар, танорексия и слънчеви изгаряния – как да се предпазим и какво да предприемем, ако ни се случат.

 

keto 02
cosmetic 01 600
keto 02
cosmetic 01 600

Танорексия – какво представлява и опасна ли е?

С термина „танорексия“ се означава манията за придобиване на слънчев тен и постоянните усилия за неговото запазване.

Наистина леко потъмнелия, златист цвят на кожата й придава здрав вид. Но всъщност този захар е резултат от засягане на епидермиса (най-външния й слой). Върху него обикновено действат ултравиолетовите лъчи със средна дължина на вълната. Това са т.нар. UV-В лъчи. При продължителен контакт с кожата, те увреждат повърхностните й клетки.

Още по-опасни са другите компоненти на светлинния слънчев спектър. Например, дългите UV-А лъчи проникват дълбоко в дермата. Те са честа причина за фотоалергии, преждевременно стареене на клетките и появата на бръчки. Късите UV-C лъчи не би трябвало да стигат до нас, тъй като ги спира атмосферата.

При комбинация на трите вида лъчи изгарянето на кожата се ускорява. Естествено, тя разполага с предпазни механизми.

  • Първият, на когото се дължи потъмняването й, е синтезът на пигмента меланин. Това багрилно вещество застава около ядрата на клетките и формира нещо като щит.
  • Вторият отбранителен механизъм се изразява в задебеляване на епидермиса.
  • Третият начин се състои в отстраняване на увредените клетки чрез лющене на повърхностния слой на кожата.

Нейната защита обаче е програмирана с определен капацитет. Надхвърлим ли го, възникват заболявания.

При танорексия този факт се пренебрегва, защото, под действие на UV-лъчите, в човешкия организъм се активира образуването на ендорфини – вещества, които се освобождават в мозъка и създават усещане за блаженство. Това, според учени от университета в Харвард, е най-същественият фактор за пристрастяване към слънцето и развитие на танорексия.

Профилактиката налага желаният шоколадов загар да се постига предпазливо, чрез постепенно и умерено облъчване, при употреба на хидратиращи и слънцезащитни продукти. Ако се е създала мания за придобиване на тен, тя може да се преодолее чрез специализирана помощ от лекар или психолог.

 

Топлинен и слънчев удар

 

Слънчев удар, тенорексия. Цистит през лятото. Слънцезащитни кремове.

 

Проявите на тези две състояния са сходни и добре познати – главоболие, отпадналост, гадене, повръщане, мускулни крампи, световъртеж, бучене в ушите, зачервяване на кожата, повишена телесна температура.

За тежките форми са характерни загуба на съзнание, халюцинации и гърчове. Разликата между топлинния и слънчев удар е, че първият възниква и при липса на слънце.

Много важно е пострадалият незабавно да се отведе на хладно място, дрехите му да се разхлабят и той да легне на една страна, за да не аспирира материи при евентуално повръщане.

С цел да се намали телесната температура, върху главата, гърдите и подмишниците на пациента се поставя кърпа, напоена със студена вода.

Ако човекът е в съзнание, трябва да му се даде да пие охладена течност, но не алкохол. Ако е в безсъзнание, течност не се дава.

Правилно е пострадалият от топлинен или слънчев удар да се транспортира до най-близкото здравно заведение. При своевременно охлаждане той възвръща нормалния си тонус след около 5 часа.

Основно правило за предпазване от слънцето и високата температура е да не се излиза в часовете, когато ултравиолетовите лъчи са най-мощни (между 11 и 15 часа ).

Разумно е да се носят тънки, светли и широки дрехи, от естествени материи, които не запарват тялото. Те трябва да се съчетават с качествени аксесоари – очила, шапка и чадър.

За да се постига добра хидратация в горещините, препоръчва се приемане на 2,5–3 литра течности дневно.

 

Изгаряния

Кожни поражения възникват винаги при дълготрайно излагане на слънце.

Изгарянията се проявяват със зачервяване и сърбеж на поразените места, а в по-тежките случаи – с образуване на мехури, болезненост и повишаване на телесната температура.

Тези неприятности обикновено траят около седмица, но имат късни последици: преждевременно остаряване на кожата, потискане на защитните й функции, развитие на кожен рак.

Най-уязвими са хората със светла кожа, които са русокоси и синеоки. Те по правило бързо изгарят. Мъжете и жените с кестеняви коси и кафяви очи са по-устойчиви, а най-издържливи на слънце са мургавите и чернокожите хора.

Класическо средство при слънчево изгаряне е киселото мляко, с което се намазват поразените места. Важно е кожата да се поддържа влажна. За целта може да се ползва лавандулово масло.

Облекчение се постига и чрез студени душове или обливане с вода, в която е разтворен ябълков оцет. Това ускорява заздравяването, което обикновено обхваща период от 5 до 15 дни.

Еднократният прием на таблетка витамин D до час след силно слънчево изгаряне понижава възпалението на поразените кожни участъци и ускорява процеса на възстановяването им.

 

Кои са най-уязвими?

 

Слънчев удар, тенорексия. витамин d3 при бременност.

 

Хората в напреднала възраст и с хронични заболявания (хипертония, диабет, бъбречна недостатъчност, онкологични страдания и др.) трябва прецизно да дозират слънцето, защото лъчите му могат да променят и обострят отдавна съществуващи здравословни проблеми.

Немалко лекарства като антибиотици, сулфонамиди, цитостатици и др. увеличават опасността от изгаряния и алергии на кожата. Същото се отнася и за някои дезинфекционни средства. Например, след намазване с риванал, раната не бива да се излага на слънце, за да се избегне фотоалергична реакция.

Много уязвими са децата и бременните жени. При малчуганите имунната и терморегулаторната система са в процес на развитие, което създава допълнителен риск.

Наблюденията на дерматолози показват, че децата много рядко боледуват от различни форми на кожен рак, но уврежданията на дермата, водещи до това заболяване, по правило се натрупват от най-ранна възраст. Кожата помни нанесените й увреждания, дори когато външно изглежда възстановена.

Така дълготрайното слънчево облъчване по време на детството след години може да се превърне в сериозен рисков фактор за развитие на преканцерози, базоцелуларен карцином, спиноцелуларен карцином или меланом.

Хормоналните промени по време на бременност, комбинирани с дълготрайно излагане на ултравиолетовите лъчи, също водят до нежелани промени на кожата.

При всички хора свободните радикали, породени от UV-А лъчите, причиняват непоправими вреди на дермата и преждевременно състаряват клетките й.

В резултат кожата се отпуска, става нееластична и се покрива с дълбоки бръчки. Проблемът е не само козметичен, но и здравословен, защото при фотостареенето се губи бариерната функция на клетките и така се отваря врата за други заболявания.

Какво да се прави?

Заедно с изискването за умерено излагане на слънце, следва де се ползват фотозащитни продукти, съдържащи вещества, способни да отблъснат ултравиолетовите лъчи или да ги поемат преди да увредят кожните структури.

Подходящи са също овлажняващи и успокояващи козметични продукти. Идеално действат антиоксидантите, защото намаляват вредното влияние на свободните радикали.

Например, при риск от кожни изгаряния се препоръчва активна консумация на антиоксиданта витамин С, който укрепва клетките. Можем да си го доставим от кисели плодове. Добре е също да се похапват моркови. В тях има каротеноиди, необходими за заздравяване на кожата.

Изключителна полза носят омега-3 мастните киселини. Те проявяват фотопротективен ефект и едновременно с това предпазват клетките от стареене. С омега-3 мастни киселини изобилстват морските дарове.

Нека не забравяме – правилното хранене и умелото дозиране на слънцето могат да ни гарантират добро здраве, тонус и виталност през летния сезон.

Категории: Kрасота, Здраве|Публикувана: 08.07.2021|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

eb22f0b1122125bc6d566cc1bd539054?s=96&d=mm&r=g

Д-р Ваня Шипочлиева, д.м. е завършила медицина във ВМИ гр. София и журналистика в СУ "Св. Климент Охридски". Специалист е по социална медицина и организация на здравеопазването. Защитила е дисертация за ролята на медиите в процеса на здравната реформа. Автор е на стотици публикации в научни и популярни издания.

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 8 март 2024 в 10:45 | Публикувана: 8 юли 2021 в 17:39 | Категория: Kрасота, Здраве