Тиквено семе – ползи за здравето + 2 рецепти
Тиквеното семе е вкусно и полезно допълнение към ежедневната балансирана диета. То е приложимо в кулинарията на много култури от древността до наши дни.
Често се консумират печени и осолени.
Поради голямото количество мазнини в тиквените семена, от тях се произвежда растително масло, което намира място в кулинарията на Централна и Източна Европа.
История и произход
Откритите доказателства показват, че тези семена са присъствали в диетата на хората преди 8000 години в Централна и Южна Америка. Особено популярни са в Мексико.
Употреба в народната медицина
В различни култури тези семена са имали приложение за лекуването на различни заболявания и проблеми. Открития показват, че тиквено семе се е използвало за облекчаване на инфекции на пикочните пътища, камъни в бъбреците и премахване на паразити като тении и глисти.
Ползите за отделителната система са доказани от съвременната медицина.
Хранителни стойности
В 100 г тиквено семе откриваме:
- 541 калории
- 18 г въглехидрати (4 г фибри)
- 25 г белтъчини
- 46 г мазнини
Освен макронутриенти, в 100 г тиквено семе се крие изобилие от ценни витамини и минерали.
Ето част от тях и процентното съдържание спрямо препоръчителния дневен прием (ПДП):
- Манган – 250%
- Магнезий – 175%
- Фосфор – 168%
- Мед – 140%т
- Цинк – 94%
- Желязо – 50%
- Витамин Б3 – 32%
- Калий – 25%
- Селен – 17%
- Фолат – 14%
- Витамин Б2 – 14%
- Витамин Б5 – 11%
- Витамин Б6 – 8%
В малки дози откриваме също калций и още други витамини – Б1, К, Е, А, Ц.
Тиквеното семе е висококалорична храна, която трябва да приемаме в умерени количества.
Ползи за здравето
Тиквеното семе предоставя множество жизненоважни витамини и минерали, които подобряват естествените функции на тялото ни.
Противовъзпалителни ефекти
Семената от тиква са богати на антиоксиданти, които се борят със свободните радикали, причиняващи различни увреждания на клетъчните структури.
Освен това съединенията в тиквеното семе облекчават възпаленията в организма и с тяхна помощ се поддържа правилното функциониране на черния дроб, пикочния мехур, храносмилателната система и ставите.
Намален риск от диабет и сърдечно-съдови заболявания
Тиквеното семе съдържа голямо количество магнезий, който регулира нивата на кръвната захар и предотвратява нежелани изменения. Освен това този елемент влияе благоприятно на кръвното налягане и понижава риска от инфаркт и инсулт.
Определени антиоксиданти, които откриваме в тиквеното семе, поддържат кръвоносните съдове гладки и еластични, което подобрява кръвообращението.
Антиракови свойства
Проучвания в лаборатория показват значително забавяне на растежа на раковите клетки на гърдата и простата вследствие на антиоксидантите в тиквеното семе. Успешно се забавя и развитието на рак на простатата, белия дроб, стомаха и дебелото черво.
Подобрява съня
В тиквените семки откриваме естествени източници на триптофан, който насърчава пълноценния сън. Други съединения като цинк, мед и селен също влияят на качеството и продължителността на съня. Магнезият помага за намаляване на стреса и безпокойството, които може да допринесат за безсънието.
Укрепва имунитета
Тиквените семки съдържат в себе си витамин К и голямо количество манган, които са важни минерали за правилното заздравяване на рани и възпаления. Цинкът в семената помага на имунната система да се бори с бактерии и вируси.
Как да добавим тиквено семе към диетата си?
Тези семена са широко разпространени и се откриват в повечето магазини. Ако купуваме предварително опаковани тиквени семки, хубаво е да внимаваме за добавени съставки като сол. От друга страна, може да ги извадим от тиквата и подготвим сами, когато я използваме за други рецепти.
При термична обработка обаче семената губят част от полезните си съставки.
Тиквено семе може да консумираме директно или да добавим към различни ястия:
- Допълнение към смути или кисело мляко
- Като част от домашна гранола, овесени ядки и мюсли
- Добавка към различни салати
- Нарязани в ориз
- Препечени като крутони към кето крем супа
- В тестени изделия, закуски и хлебчета
1 порция тиквено семе е около 15 г (¼ ч. ч.)
Тъй като тези семена са богати на фибри, препоръчително е да пием повече вода, когато ги хапваме.
Противопоказания и странични ефекти
Възможно е да се появят някои нежелани реакции при консумацията на тиквеното семе.
- При комбинация с диуретици: тиквените семена имат известен диуретичен ефект и не се препоръчват, ако вече приемаме лекарства от този тип.
- Стомашни болки при бебета: въпреки множеството положителни свойства на семената, те не се препоръчват за бебета и много малки деца, тъй като често им причиняват стомашен дискомфорт.
- Алергична реакция: възможна е появата на кожни нежелани реакции, ако имаме алергия към тиквено семе.
- Ниска кръвна захар: тъй като имат свойството да понижават нивата на кръвна захар в тялото, не се препоръчва приемът им, ако обикновено имаме ниска кръвна захар.
- Понижаване на кръвното: ако сме с ниско кръвно налягане, трябва да внимаваме с консумацията на тиквено семе, което може допълнително да го понижи.
Как да изпечем тиквено семе?
Въпреки че някои от полезните му съставки се губят при печене, семето става много по-вкусно и приятно за хапване.
Време за приготвяне |
---|
40 минути |
Необходими продукти:
- 200 г тиквено семе
- 2 ч. л. разтопено масло
- 1/2 ч. л. сол
- 1/2 ч. л. смлян лют пипер или кимион (по желание)
Начин на приготвяне:
- Загряваме фурната или еър фрайъра предварително до 150 градуса.
- В отделна купичка поставяме семената, заливаме с маслото и добре разбъркваме.
- Добавяме сухите подправки и разбъркваме отново.
- Поставяме подправените семена в подходящ съд или тава с хартия за печене.
- Печем около 30-40 минути, докато семената станат златисто-кафяви.
- Печените тиквени семена са готови за хапване. Еднакво вкусни са както топли, така и студени.
Рецепта за сладки барчета с ядки и семена
Тези барчета са лесен и вкусен начин да си набавим бърза енергия през деня. Поради наличието на естествени захари те не се препоръчват за хора, които следват кето режим.
Време за приготвяне | Порции | Хранителни стойности за 1 порция |
---|---|---|
50 минути | 12 | 127 калории, 9 г нетни въглехидрати, 4 г белтъчини, 8 г мазнини |
Нужни продукти:
- 150 г сурови бадеми
- 40 г тиквено семе
- 40 г овесени ядки
- 50 г стафиди или сушени боровинки
- ¼ ч.л. сол
- 40 мл мед
Начин на приготвяне:
- Загряваме фурната до 180 градуса. В подходяща тава слагаме хартия за печене.
- В отделна купа смесваме семената, ядките и сушените плодове. Върху тях изсипваме меда и солта.
- Разбъркваме много добре, за да покрием всички ядки и семена с меда.
- Сместа изсипваме върху хартията за печене. Внимаваме да бъде равномерно разпределена, като си помагаме с шпатула.
- Печем 30-40 минути до готовност.
- След изпичане ядковите барчета трябва да се охладят добре. Оставяме ги 1-2 часа в хладилник.
- След като са достатъчно охладени, вадим ги от тавата и ги нарязваме на 12 равни части.
Можем да ги държим в херметически затворен контейнер или в хладилник 1-2 седмици.
В случай, че сте на нисковъглехидратна диета, можете да си приготвите домашна гранола от ядки по избор, овкусени със стевиола кокос, портокал или шоколад например.
Ако нямате това време, опитайте нашата кето гранола с малина, в чийто състав сме добавили и тиквено семе.
Заключение
Тиквеното семе е полезно, вкусно и достъпно. Добавя се към различни по вид ястия и доставя богато разнообразие от жизненоважни за тялото ни вещества.
Често задавани въпроси
Какво представлява тиквеното семе?
Във вътрешността на тиквата са наредени множество бели семена. При разпукването им наяве излиза зелено семе, пълно с полезни вещества.
Какви ползи носят семената от тиква?
Имат доказани противовъзпалителни и антиракови свойства, подпомагат съня, намаляват риска от диабет и сърдечно-съдови заболявания, укрепват имунитета.
Възможно ли е да ми навредят?
Нежелани ефекти може да се появяват при алергии, ако имаме ниска кръвна захар или ниско кръвно налягане, както и ако приемаме фармацевтични диуретици.
Как да консумираме тиквено семе?
Тези семена се употребяват във всички сфери на кулинарията. Може да ги добавяме към ястия, яхнии, салати, тестени изделия и печива, както и да ги хапваме самостоятелно.
Източници
- Batool, M., et al. Nutritional Value, Phytochemical Potential, and Therapeutic Benefits of Pumpkin (Cucurbita sp.), National Library of Medicine, 11 June 2022
- Syed, Q., et al. Nutritional and Therapeutic Importance of the Pumpkin Seeds, Research Gate, September 2019
- Dotto, J. & Chacha, J. . The potential of pumpkin seeds as a functional food ingredient: A review, Science Direct, November 2020
Блог
Рецепти
Свързани публикации
Слънчогледово семе се хапва често и под различни форми, а в него се крият множество полезни витамини и минерали
Плодът тиква е с характерен оранжев цвят и страхотен хранителен състав. Има много древна и интересна история.
Страхотните хранителни профили на различни ценни семена осигуряват многобройни ползи за здравето.