Гранола с ядки – кето закуска или енергийни барчета + видео рецепта
Зърнена закуска, мюсли, гранола – има ли разлика и ако да – каква е тя? Всъщност и мюслито, и гранолата са леки зърнени закуски.
Разликата е в това, че при мюслито съставките са сурови – валцувани, неварени овесени ядки, пресни плодове и ядки като бадеми, орехи и т.н.
Гранола – как се прави?
Традиционно гранола се прави от ядки, валцувани овесени ядки, мед и сушени плодове като сместа от тези съставки се изпича.
Може да се натроши и да се използва като зърнена закуска или да се направят гранола барчета. Те са чудесни за път, при преходи или за енергийно хапване в офиса.
Кето вариантът на рецептата за домашна гранола е изключително лесен за приготвяне, а заради съставките си – супер полезен.
Ето какво ще ни бъде необходимо, за да си приготвим безглутенова и нисковъглехидратна у дома.
Домашна кето гранола с ядки и кокосово масло
Гранолата, която ще си приготвим, е подходяща за нисковъглехидратни режими, не съдържа захар и е безглутенова.
Време за приготвяне | Порции | Нетни въглехидрати за 1 порция |
---|---|---|
25 | 4 | 6,92 г |
Необходими продукти:
- 200 г натрошени сурови орехи
- 200 г натрошени сурови белени бадеми
- 200 г неподсладен кокосов чипс
- 2 с. л. ленено семе
- 1 ½ канела на прах
- ½ ч. л. смлян карамфил
- ½ ч. л. сол
- 1 яйчен белтък
- 3 ч. л. стевиола ванилия
- 50 г разтопено кокосово масло + още за намазняване
Начин на приготвяне:
- Включете фурната да загрее на 175 градуса.
- В по-широка купа смесете орехите, бадемите, лененото семе и кокосовия чипс.
- Добавете канелата, смления карамфил и щипка сол.
- Разбийте белтъка, докато стане на пяна и изсипете в сухата смес.
- Добавете разтопеното кокосово масло и стевиола ванилията. Разбъркайте старателно с шпатула.
- Върху хартия за печене, предварително леко намазнена с кокосово масло или напръскана с готварски спрей, изсипете сместа. Разпределете я по цялата площ на хартията.
- Печете около 15 минути или докато не добие златист цвят. На 10-тата минута от печенето леко разбъркайте.
Още интересни и нисковъглехидратни рецепти ще откриете и в кулинарните ни книги „Кето фантазии“ и „Кето фантазии 2“.
Идеи за сервиране на домашна гранола
Натрошена и залята с мляко е най-често срещаният начин за консумиране на гранола. С добавена 1 с. л. лешников тахан се получава чудесно и питателно хапване, което ще ви зареди с енергия и засити.
Другият вариант е да я нарежете на правоъгълни барчета – за гости или за път. Съхраняват се лесно и за дълъг период от време, като запазват формата си.
Можете да използвате натрошената гранола като допълнение към салата за хрупкавост или за декорация на сладолед.
Поднесете като лек десерт в комбинация с кисело мляко и бери плодове.
Ползи на бадемите
Бадемите съдържат витамини и минерали, протеини и фибри и затова могат да предложат редица ползи за здравето. Само шепа бадеми – приблизително 30 грама – съдържа 1/8 от дневните нужди на човек от протеини.
Бадемите са с високо съдържание на ненаситени мазнини. Този тип мазнини не повишават риска от липопротеини с ниска плътност (LDL) или така наречения „лош“ холестерол.
Тези ядки съдържат относително високи нива на витамин Е. Витамин Е съдържа антиоксиданти, като токоферол. Една порция от 28 грама обикновени бадеми доставя 7,27 мг (mg) витамин Е, което е около половината от дневните нужди на човек.
Витамин Е и други антиоксиданти помагат за предотвратяване на окислително увреждане в тялото. Това увреждане може да възникне, когато се натрупат твърде много свободни радикали.
Бадемите са с ниско съдържание на въглехидрати, но с високо съдържание на протеини, здравословни мазнини и фибри.
Още от здравословната ни кухня
Ако нашето предложение за домашна кето гранола ви е харесало, можете да разгледате още много подобни предложения в секцията „Рецепти“ в нашия блог.
Присъединете се и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук.
Приятен апетит!
Източници
Няма източници
Блог
Рецепти
Свързани публикации
Кето протеинови барчета с макадамия са една по-различна, лесна и вкусна рецепта за кето закуска.
Няма нищо по-приятно от домашно приготвените десерти, като тези кето шоколадови барчета. Хрупкаво шоколадово
Страхотни кето баунти барчета с кокосови стърготини, масло и мляко, с по-малко то 1 грам въглехидрати във всяко.