Гранола с ядки – кето закуска или енергийни барчета + видео рецепта

Обновена: 27.02.2024|

Зърнена закуска, мюсли, гранола – има ли разлика и ако да – каква е тя? Всъщност и мюслито, и гранолата са леки зърнени закуски.

Разликата е в това, че при мюслито съставките са сурови – валцувани, неварени овесени ядки, пресни плодове и ядки като бадеми, орехи и т.н.

 

 

keto baner 011
keto banner site 01

Гранола – как се прави?

Традиционно гранола се прави от ядки, валцувани овесени ядки, мед и сушени плодове като сместа от тези съставки се изпича.

keto baner 011
keto banner site 01

Може да се натроши и да се използва като зърнена закуска или да се направят гранола барчета. Те са чудесни за път, при преходи или за енергийно хапване в офиса.

Кето вариантът на рецептата за домашна гранола е изключително лесен за приготвяне, а заради съставките си – супер полезен.

Ето какво ще ни бъде необходимо, за да си приготвим безглутенова и нисковъглехидратна у дома.

 

Домашна кето гранола с ядки и кокосово масло

Гранолата, която ще си приготвим, е подходяща за нисковъглехидратни режими, не съдържа захар и е безглутенова.

Време за приготвяне Порции Нетни въглехидрати за 1 порция
25 4 6,92 г

Необходими продукти:

  • 200 г натрошени сурови орехи
  • 200 г натрошени сурови белени бадеми
  • 200 г неподсладен кокосов чипс
  • 2 с. л. ленено семе
  • 1 ½ канела на прах
  • ½ ч. л. смлян карамфил
  • ½ ч. л. сол
  • 1 яйчен белтък
  • 3 ч. л. стевиола ванилия
  • 50 г разтопено кокосово масло + още за намазняване

Начин на приготвяне:

  1. Включете фурната да загрее на 175 градуса.
  2. В по-широка купа смесете орехите, бадемите, лененото семе и кокосовия чипс.
  3. Добавете канелата, смления карамфил и щипка сол.
  4. Разбийте белтъка, докато стане на пяна и изсипете в сухата смес.
  5. Добавете разтопеното кокосово масло и стевиола ванилията. Разбъркайте старателно с шпатула.
  6. Върху хартия за печене, предварително леко намазнена с кокосово масло или напръскана с готварски спрей, изсипете сместа. Разпределете я по цялата площ на хартията.
  7. Печете около 15 минути или докато не добие златист цвят. На 10-тата минута от печенето леко разбъркайте.

 

Домашна кето гранола.

 

Още интересни и нисковъглехидратни рецепти ще откриете и в кулинарните ни книги „Кето фантазии“ и „Кето фантазии 2“.

 

Идеи за сервиране на домашна гранола

Натрошена и залята с мляко е най-често срещаният начин за консумиране на гранола. С добавена 1 с. л. лешников тахан се получава чудесно и питателно хапване, което ще ви зареди с енергия и засити.

Другият вариант е да я нарежете на правоъгълни барчета – за гости или за път. Съхраняват се лесно и за дълъг период от време, като запазват формата си.

Можете да използвате натрошената гранола като допълнение към салата за хрупкавост или за декорация на сладолед.

Поднесете като лек десерт в комбинация с кисело мляко и бери плодове.

 

Ползи на бадемите

Бадемите съдържат витамини и минерали, протеини и фибри и затова могат да предложат редица ползи за здравето. Само шепа бадеми – приблизително 30 грама – съдържа 1/8 от дневните нужди на човек от протеини.

Бадемите са с високо съдържание на ненаситени мазнини. Този тип мазнини не повишават риска от липопротеини с ниска плътност (LDL) или така наречения „лош“ холестерол.

Тези ядки съдържат относително високи нива на витамин Е. Витамин Е съдържа антиоксиданти, като токоферол. Една порция от 28 грама обикновени бадеми доставя 7,27 мг (mg) витамин Е, което е около половината от дневните нужди на човек.

Витамин Е и други антиоксиданти помагат за предотвратяване на окислително увреждане в тялото. Това увреждане може да възникне, когато се натрупат твърде много свободни радикали.

Бадемите са с ниско съдържание на въглехидрати, но с високо съдържание на протеини, здравословни мазнини и фибри.

 

Още от здравословната ни кухня

 

Кето чийзкейк с малиново сладко без захар, разрязано парче. Плодов кето сладкиш. Кето хапки за гости. Гранола.

Ако обичате ядки, имаме още едно предложение за вас – рецепта за чийзкейк без печене, с блат от ядки. В рецептата ще видите и как да си приготвите домашното сладко със стевиола.

 

Ако нашето предложение за домашна кето гранола ви е харесало, можете да разгледате още много подобни предложения в секцията „Рецепти“ в нашия блог.

Присъединете се и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук.

Приятен апетит!

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Верджиния Георгиева
Верджиния Георгиева е дипломиран книгоиздател в профил „Редакционно-издателски процес“. Акцентът върху езиковата и литературна компетентност е водещ за нея в процеса на писане, а интересите й са главно в сферата на здравословното хранене и начин на живот.

Блог

Рецепти

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 27 февруари 2024 в 16:36 | Публикувана: 9 октомври 2020 в 14:56 | Категория: Десерти при кетогенен режим - Фор Лайф, Кето рецепти