Зърнена закуска, мюсли, гранола – има ли разлика и ако да – каква е тя? Всъщност и мюслито, и гранолата са леки зърнени закуски. Разликата е в това, че при мюслито съставките са сурови – валцувани, неварени овесени ядки, пресни плодове и ядки като бадеми, орехи и т.н.

Традиционно гранола се прави от ядки, валцувани овесени ядки, мед и сушени плодове като сместа от тези съставки се изпича. Може да се натроши и да се използва като зърнена закуска или да се направят гранола барчета. Те са чудесни за път, при преходи или за енергийно хапване в офиса.

Кето вариантът на рецептата за домашна гранола е изключително лесен за приготвяне, а заради съставките си – супер полезен.

Ето какво ще ни бъде необходимо, за да си приготвим безглутенова и нисковъглехидратна гранола у дома:

 

Домашна кето гранола с ядки и кокосово масло

 

Домашна кето гранола.

 

Гранолата, която ще си приготвим, е подходяща за нисковъглехидратни режими, не съдържа захар и е безглутенова.

Необходими продукти за 3 порции кето гранола с ядки:

  • 200 г натрошени бадеми
  • 200 г натрошени орехи
  • 200 г неподсладен кокосов чипс
  • 50 г сусам
  • 50 г сушени боровинки
  • 2 с. л. ленено семе
  • ½ ч. л. смлян карамфил
  • 1 ½ канела
  • 1 ч. л. стевиола с ванилия
  • ½ ч. л. сол
  • 1 яйчен белтък
  • 50 г разтопено кокосово масло

Приготвяне:

  1. Включете фурната на 175 градуса.
  2. В по-широка купа смесете ядките, семената, сушените боровинки и кокосовия чипс. Добавете и подправките.
  3. Разбийте белтъка, докато стане на пяна и изсипете в сухата смес. Добавете разтопеното кокосово масло и разбъркайте старателно с шпатула.
  4. Върху хартия за печене, предварително леко намазнена с кокосово масло или напръскана с готварски спрей, изсипете сместа. Разпределете я по цялата площ на хартията.
  5. Печете около 20-25 минути, докато не добие златист цвят. На 10-тата минута от печенето леко разбъркайте.

 

Идеи за сервиране на домашна гранола

Натрошена и залята с мляко е най-често срещаният начин за консумиране на гранола. С добавена 1 с. л. лешников тахан се получава чудесно и питателно хапване, което ще ви зареди с енергия и засити.

Другият вариант е да я нарежете на правоъгълни барчета – за гости или за път. Съхраняват се лесно и запазват формата си.

Можете да използвате натрошената гранола като допълнение към салата за хрупкавост или за декорация на сладолед.

 

Още от здравословната ни кухня

 

Кето чийзкейк с малиново сладко без захар, разрязано парче. Плодов кето сладкиш. Кето хапки за гости. Гранола.

Ако обичате ядки, имаме още едно предложение за вас – рецепта за чийзкейк без печене, с блат от ядки. В рецептата ще видите и как да си приготвите домашното сладко със стевиола.

 

Ако нашето предложение за домашна кето гранола ви е харесало, можете да разгледате още много подобни предложения в секцията „Рецепти“ в нашия блог.

Присъединете се и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук.

Приятен апетит!