Слънчогледово семе – за какво е полезно?
В света се отглеждат над 100 млн. декара различни видове слънчоглед. Някои от тях се консумират директно в суров или печен вариант, а от други се извлича познатото слънчогледово масло.
В ботаниката
Това, което познаваме като слънчогледово семе, е всъщност плодът на слънчогледа. Семките са дребни с яйцевидна форма, като в един слънчоглед може да открием до 2000 семена. Външната част не се консумира, а цветът на обелката може да варира – бял, сив, виолетов, черен или на черно-бели ивици.
Семките съдържат над 60% мазнини.
Слънчогледът има нужда от много слънце, за да расте правилно, но може да вирее в различни видове почва.
В историята
Див слънчоглед се открива в Северна Америка, откъдето произлиза растението. Местните индианци са извличали маслото от растенията и са го използвали в различни сфери от бита си – предимно за направата на козметика и багрила.
През 16. век растението стига до Испания, но има предимно декоративни функции. Неговите маслодайни свойства започват да се оползотворяват едва през 19. век. В България е основна маслодайна култура, която завладява земеделието в началото на 20. век.
Хранителна стойност на слънчогледово семе
Семената на слънчогледа са богати на мазнини, но и на множество полезни за тялото съединения.
В 100 г сурово слънчогледово семе откриваме:
- 584 калории
- 21 г белтъчини
- 20 г въглехидрати (9 г фибри)
- 52 г мазнини
Витамини и минерали в 100 г сурово слънчогледово семе:
- Витамин Е – 234% от препоръчителната дневна доза
- Омега-6 – 192% от препоръчителната дневна доза
- Мед – 200% от препоръчителната дневна доза
- Витамин Б1 – 135% от препоръчителната дневна доза
- Манган – 108% от препоръчителната дневна доза
- Магнезий – 105% от препоръчителната дневна доза
- Витамин Б6 – 103% от препоръчителната дневна доза
- Селен – 96% от препоръчителната дневна доза
- Фосфор – 94% от препоръчителната дневна доза
Други витамини и минерали в изобилие са цинк, витамини от групата Б (Б3, Б9, Б2, Б5), желязо, калий.
Как да консумираме?
Слънчогледово семе може да открием в печен или суров вариант. Вътрешната ядка е ядлива, докато обелката се изхвърля, тъй като може да нарани лигавицата на стомаха и червата. Препоръчителната дневна доза е 30 г, тъй като семената са висококалорична храна.
Можем да открием семената в пакети за директна консумация в повечето магазини. Обикновено са осолени, но има и овкусени варианти – с вкус на барбекю, чили, сирене и други. Ядката под обелката има мек, орехов вкус. На много места може да открием и тахан от слънчогледово семе. Храни, съдържащи семената, са някои халви, хлябове и тестени изделия, крекери, фъстъковки и сусамки.
Участват в миксове за хляб и тестени изделия, както и за салати.
Както при повечето ядки и семена, препоръчително е да консумираме слънчогледовото семе сурово, тъй като при изпичане се губят много от полезните му съставки.
Ползи за здравето от слънчогледово семе
Семената и ядките са важна част от здравословното и пълноценно хранене. Слънчогледовите семена предлагат редица ползи и си заслужава да им обърнем внимание.
Противовъзпалителни свойства
С помощта на слънчогледовите семена можем да се борим с хроничните възпаления, които са отговорни за множество заболявания. Няколко на брой съставки в семките успешно се борят с възпалителните процеси, като по този начин оказват помощ на имунната система и предпазват органите от увреждания.
Действа благоприятно на мозъка и нервната система
Селенът е изключително ценен минерал, който укрепва здравето на мозъка и нервната система. Този минерал действа благоприятно на психическото здраве, участва в различни проучвания за борба с депресията и забавя развитието на невродегенеративни разстройства като Алцхаймер.
Витамин Б6 подобрява паметта, концентрацията, фокуса и когнитивните способности. Проучвания показват по-добри и активни мозъчни функции при пациенти в напреднала възраст, които имат по-високо количество на този витамин в тялото си.
Укрепва здравето на сърдечно-съдовата система
Ненаситените мазнини от различни източници влияят добре на сърцето и кръвоносните съдове. Изобилие от тях може да открием в слънчогледовото семе. Редовната консумация е свързана с намаляване на холестерола и кръвното налягане, чрез което се подобрява общото състояние на сърдечно-съдовата система.
Слънчогледовото семе има нисък гликемичен индекс и не предизвиква рязко повишение на кръвната захар.
В помощ на имунната система
Цинкът, който се съдържа в слънчогледовото семе, подобрява функциите на имунната система и имунния отговор срещу вредителите. Той е антиоксидант и предпазва клетките от увреждания. С помощта на този минерал тялото ни лекува наранявания.
Витамин Е заедно с витамините от група Б също подобряват имунните функции.
За кожата и очите
Витамин Е действа много добре върху състоянието на кожата ни. С препоръчителната дневна порция слънчогледово семе (30 г) може да си набавим нужното количество от полезния витамин.
Витамин Е е едно от важните съединения за здравето на очите. С негова помощ може да се предпазим от макулната дегенерация, която често съпътства напредването на възрастта. При участници в изследвания се забелязва връзка между понижените нива на този витамин и развитието на катаракта.
Може да предотврати ракови заболявания
Слънчогледовите семена съдържат голямо количество антиоксиданти, които намаляват риска от появата на рак. Фибрите в семето се отразяват добре на храносмилателната система и предотвратяват рака на дебелото черво. Разнообразните витамини и минерали могат да подобрят цялостното здраве на организма.
За по-добро спортно представяне
Хората с активен начин на живот имат нужда от по-голямо количество магнезий в диетата си, за да предотвратят появата на болезнените крампи и да поддържат добър мускулен тонус. Една порция слънчогледово семе предоставя 30% от нужното съединение за деня.
Витамин Б1, който откриваме в изобилие в слънчогледовите семена, отговаря за превръщането на храната в енергия. Голямото количество мазнини в семената предоставя енергиен запас на тялото, който дава сила и тонус на организма за часове напред.
За здравето на плода при бременни жени
В слънчогледовото семе се съдържат много от полезните витамини и минерали, които са нужни на бебето в утробата, за да расте пълноценно. Витамин Б9 помага за правилното развитие на гръбначния стълб, а цинкът е важен за цялостното здраве на плода.
Витамин Е е ключов за развитието на кръвта и мускулите на бебето.
Странични ефекти и противопоказания
Хапването на слънчогледово семе е безопасно и е подходящо за всички възрасти. Има обаче някои неща, за които трябва да внимаваме:
- Не бива да прекаляваме с консумацията на слънчогледови семена, тъй като съдържат много калории.
- Пакетираните слънчогледови семена често имат голямо количество добавена сол.
- Малки деца могат да се задавят с дребните семена или да погълнат твърде много от обелките.
- Слънчогледовите семена са алерген.
- В покълналите семена има повишен риск от салмонела.
Имайте предвид, че прекомерната консумация може да доведе до запек и стомашни неразположения.
Заключение
Слънчогледовото семе е полезно и приятно за хапване. То доставя на тялото ценни мастни киселини и се използва в различни индустрии най-често под формата на семена и олио.
Често задавани въпроси
Какво представлява слънчогледовото семе?
Това е всъщност плодът на слънчогледа. Семките са дребни с яйцевидна форма, като в един слънчоглед може да открием до 2000 семена.
Как се консумира?
Слънчогледово семе може да открием в печен или суров вариант, както и в състава на различни храни. Вътрешната ядка е ядлива, докато обелката се изхвърля. Препоръчителната дневна доза е 30 г, тъй като семената са висококалорична храна.
Блог
Рецепти
Свързани публикации
Полезните съставки на тиквено семе и как да го добавим във вкусно ястие.
Страхотните хранителни профили на различни ценни семена осигуряват многобройни ползи за здравето.
Дискусията за полезността на слънчогледовото олио и зехтина се води от години – особено в днешната наситена с