Слънчогледово семе – за какво е полезно?
Слънчогледът (лат. наименование Helianthus annuus) произхожда от Северна Америка, като е полезно растение, използвано от много култури. То има маслодайни и декоративни варианти, а в сърцевината на цветовете му откриваме полезното слънчогледово семе.
В света се отглеждат над 100 млн. декара слънчоглед.
Какво представлява слънчогледовото семе?
Различните сортове слънчогледово семе предоставят голямо количество мононенаситени и полиненаситени мастни киселини. Някои от тях се консумират директно в суров или печен вариант, а от други се извлича познатото слънчогледово масло.
В ботаниката
Това, което познаваме като слънчогледово семе, е всъщност плодът на слънчогледа. Семките са дребни с яйцевидна форма, като в един слънчоглед може да открием до 2000 семена. Външната част не се консумира, а цветът на обелката може да варира – бял, сив, виолетов, черен или на черно-бели ивици.
Семките съдържат над 60% мазнини.
Слънчогледът има нужда от много слънце, за да расте правилно, но може да вирее в различни видове почва.
В историята
Див слънчоглед се открива в Северна Америка, откъдето произлиза растението. Местните индианци са извличали маслото от растенията и са го използвали в различни сфери от бита си – предимно за направата на козметика и багрила.
През 16. век растението стига до Испания, но има предимно декоративни функции. Неговите маслодайни свойства започват да се оползотворяват едва през 19. век. В България е основна маслодайна култура, която завладява земеделието в началото на 20. век.
Хранителна стойност на слънчогледово семе
Семената на слънчогледа са богати на мазнини, но и на множество полезни за тялото съединения.
В 100 г сурово слънчогледово семе откриваме:
- 584 калории
- 21 г белтъчини
- 20 г въглехидрати (9 г фибри)
- 52 г мазнини
Витамини и минерали в 100 г сурово слънчогледово семе:
- Витамин Е – 234% от препоръчителната дневна доза
- Омега-6 – 192% от препоръчителната дневна доза
- Мед – 200% от препоръчителната дневна доза
- Витамин Б1 – 135% от препоръчителната дневна доза
- Манган – 108% от препоръчителната дневна доза
- Магнезий – 105% от препоръчителната дневна доза
- Витамин Б6 – 103% от препоръчителната дневна доза
- Селен – 96% от препоръчителната дневна доза
- Фосфор – 94% от препоръчителната дневна доза
Други витамини и минерали в изобилие са цинк, витамини от групата Б (Б3, Б9, Б2, Б5), желязо, калий.
Как да консумираме?
Слънчогледово семе може да открием в печен или суров вариант. Вътрешната ядка е ядлива, докато обелката се изхвърля, тъй като може да нарани лигавицата на стомаха и червата. Препоръчителната дневна доза е 30 г, тъй като семената са висококалорична храна.
Можем да открием семената в пакети за директна консумация в повечето магазини. Обикновено са осолени, но има и овкусени варианти – с вкус на барбекю, чили, сирене и други. Ядката под обелката има мек, орехов вкус. На много места може да открием и тахан от слънчогледово семе. Храни, съдържащи семената, са някои халви, хлябове и тестени изделия, крекери, фъстъковки и сусамки.
Участват в миксове за хляб и тестени изделия, както и за салати.
Както при повечето ядки и семена, препоръчително е да консумираме слънчогледовото семе сурово, тъй като при изпичане се губят много от полезните му съставки.
Ползи за здравето от слънчогледово семе
Семената и ядките са важна част от здравословното и пълноценно хранене. Слънчогледовите семена предлагат редица ползи и си заслужава да им обърнем внимание.
Противовъзпалителни свойства
С помощта на слънчогледовите семена можем да се борим с хроничните възпаления, които са отговорни за множество заболявания. Няколко на брой съставки в семките успешно се борят с възпалителните процеси, като по този начин оказват помощ на имунната система и предпазват органите от увреждания.
Действа благоприятно на мозъка и нервната система
Селенът е изключително ценен минерал, който укрепва здравето на мозъка и нервната система. Този минерал действа благоприятно на психическото здраве, участва в различни проучвания за борба с депресията и забавя развитието на невродегенеративни разстройства като Алцхаймер.
Витамин Б6 подобрява паметта, концентрацията, фокуса и когнитивните способности. Проучвания показват по-добри и активни мозъчни функции при пациенти в напреднала възраст, които имат по-високо количество на този витамин в тялото си.
Укрепва здравето на сърдечно-съдовата система
Ненаситените мазнини от различни източници влияят добре на сърцето и кръвоносните съдове. Изобилие от тях може да открием в слънчогледовото семе. Редовната консумация е свързана с намаляване на холестерола и кръвното налягане, чрез което се подобрява общото състояние на сърдечно-съдовата система.
Слънчогледовото семе има нисък гликемичен индекс и не предизвиква рязко повишение на кръвната захар.
В помощ на имунната система
Цинкът, който се съдържа в слънчогледовото семе, подобрява функциите на имунната система и имунния отговор срещу вредителите. Той е антиоксидант и предпазва клетките от увреждания. С помощта на този минерал тялото ни лекува наранявания.
Витамин Е заедно с витамините от група Б също подобряват имунните функции.
За кожата и очите
Витамин Е действа много добре върху състоянието на кожата ни. С препоръчителната дневна порция слънчогледово семе (30 г) може да си набавим нужното количество от полезния витамин.
Витамин Е е едно от важните съединения за здравето на очите. С негова помощ може да се предпазим от макулната дегенерация, която често съпътства напредването на възрастта. При участници в изследвания се забелязва връзка между понижените нива на този витамин и развитието на катаракта.
Може да предотврати ракови заболявания
Слънчогледовите семена съдържат голямо количество антиоксиданти, които намаляват риска от появата на рак. Фибрите в семето се отразяват добре на храносмилателната система и предотвратяват рака на дебелото черво. Разнообразните витамини и минерали могат да подобрят цялостното здраве на организма.
За по-добро спортно представяне
Хората с активен начин на живот имат нужда от по-голямо количество магнезий в диетата си, за да предотвратят появата на болезнените крампи и да поддържат добър мускулен тонус. Една порция слънчогледово семе предоставя 30% от нужното съединение за деня.
Витамин Б1, който откриваме в изобилие в слънчогледовите семена, отговаря за превръщането на храната в енергия. Голямото количество мазнини в семената предоставя енергиен запас на тялото, който дава сила и тонус на организма за часове напред.
За здравето на плода при бременни жени
В слънчогледовото семе се съдържат много от полезните витамини и минерали, които са нужни на бебето в утробата, за да расте пълноценно. Витамин Б9 помага за правилното развитие на гръбначния стълб, а цинкът е важен за цялостното здраве на плода.
Витамин Е е ключов за развитието на кръвта и мускулите на бебето.
Странични ефекти и противопоказания
Хапването на слънчогледово семе е безопасно и е подходящо за всички възрасти. Има обаче някои неща, за които трябва да внимаваме:
- Не бива да прекаляваме с консумацията на слънчогледови семена, тъй като съдържат много калории.
- Пакетираните слънчогледови семена често имат голямо количество добавена сол.
- Малки деца могат да се задавят с дребните семена или да погълнат твърде много от обелките.
- Слънчогледовите семена са алерген.
- В покълналите семена има повишен риск от салмонела.
Имайте предвид, че прекомерната консумация може да доведе до запек и стомашни неразположения.
Какво представлява слънчогледовото семе?
Това е всъщност плодът на слънчогледа. Семките са дребни с яйцевидна форма, като в един слънчоглед може да открием до 2000 семена.
Как се консумира?
Слънчогледово семе може да открием в печен или суров вариант, както и в състава на различни храни. Вътрешната ядка е ядлива, докато обелката се изхвърля. Препоръчителната дневна доза е 30 г, тъй като семената са висококалорична храна.
Източници
Няма източници
Блог
Рецепти
Свързани публикации
Страхотните хранителни профили на различни ценни семена осигуряват многобройни ползи за здравето.
Дискусията за полезността на слънчогледовото олио и зехтина се води от години - особено
Полезните съставки на тиквено семе и как да го добавим във вкусно ястие.