Ашваганда е една от най-важните билки в аюрведа – традиционна форма на алтернативна медицина, основана на индийските принципи за естествено лечение. Експертите твърдят, че подробна информация за ашвагандата присъства и в трите поколения аюрведични текстове. Тя е толкова стара, колкото и самата аюрведа, за която се смята, че е на 5000 години.

Растението се използва и в други традиционните медицински системи като унани, сиддха, сова ригпа, в хомеопатията и други модели на народна медицина.

Хората са я използвали в продължение на хиляди години за облекчаване на стреса, повишаване на енергийните нива и подобряване на концентрацията.

На санскрит „ашваганда“ означава „мирис на кон“ и това не е случайно. Oтнася се както до аромата на билката, така и до способността й да увеличава силата.

В ботаниката ще срещнете билката под наименованието Withania somnifera, а другите имена, с които можете да откриете растението, са „индийски женшен“ и „зимна череша“.

 

Какво представлява ашвагандата?

 

Ашваганда, индийски женшен, ползи.

 

Тя е малък храст с жълти цветове, с произход от Индия и Югоизточна Азия. Екстракт от корените или листата на растението се използва за лечение на различни състояния, включително тревожност и проблеми с плодовитостта.

Ашваганда е класифицирана като адаптоген, което означава, че повишава устойчивостта на организма към стрес.

 

Основни функции

Повечето ползи от ашваганда идват именно от нейните противовъзпалителни свойства. Индийският женшен може да повиши нивата на антиоксидантните ензими.

Също така съдържа множество биоактивни съединения, а именно алкалоиди, флавоноиди, гликозиди, стероиди и стероидни лактони. Ашвагандата може да повиши издръжливостта на организма чрез покачване на нивата на хемоглобина.

Способността на билката да подобрява репродуктивното здраве се дължи на антиоксидантното й действие в комбинация със способността й да повишава нивата на тестостерона.

 

Как се използва?

Ашваганда се предлага под формата на капсула, прах и течен екстракт. Дозировката и начинът, по който хората я използват, зависят от състоянието, което искат да излекуват. Не съществува строго определена доза, основана на съвременни клинични проучвания.

Дозите на капсули често съдържат между 250 и 1500 мг ашваганда. В различните проучвания са използвани различни дози. Някои изследвания предполагат, че приемът на 250-600 мг на ден може да намали стреса.

За да бъдете напълно спокойни, най-добре е да се посъветвате с медицински специалист относно безопасността и дозировката, преди приема.

 

Може ли да помогне при отслабване?

 

Ашваганда. Кетонни капсули. Мързеливо кето. Отслабване. Екзогенни кетони за отслабване.

 

Индийският женшен е изключително полезен за хората, които искат да отслабнат. Вероятно ще се запитате „И как по-точно?“ Веднага обясняваме.

Ашваганда е пълна с антиоксиданти, които подпомагат процеса по свалянето на излишните килограми.

Тя укрепва имунната система – увеличава броя на белите и червени кръвни клетки и подобрява клетъчния имунитет. Къде е връзката? Имунната система се грижи за това тялото да се предпазва от опасни инфекции и болести. Ако имунната система е слаба, значителна част от телесните функции са посветени на това да не допускат инфекции и болести.

В резултат на това, няма много енергия, посветена на процеса на изгаряне на мазнините, и ви отнема повече време да отслабнете. А ако имунната система е здрава, цялата ви енергия се пренасочва към изгаряне на мазнините.

Високото съдържание на антиоксиданти в ашваганда играе решаваща роля и за намаляване на възпаленията в организма и за стимулиране на метаболизма.

Това също автоматично води до изгаряне на телесните мазнини и до сваляне на тегло. Както вероятно сте чували, основна причина за покачване на теглото са стресът и високите нива на кортизол.

Именно кортизолът е отговорен и за увеличаване на апетита. Това може да е причината да се нахвърляте върху храната. Ашвагандата облекчава стреса и помага да се сведе до минимум въздействието на хормона на стреса върху тялото ви. По този начин апетитът ви се овладява и това помага на тялото ви да не натрупва излишни килограми.

Отново хабенето на нерви води до безсъние или нарушен цикъл на съня.

Нарушеният режим пък може да увеличи напрежението в ежедневието ви и да доведе до хормонален дисбаланс в организма, което почти сигурно ще се отрази негативно на фигурата ви.

Ашваганда помага за повишаване на качеството на съня и за намаляване на нивата на тревожност.

Едно от основните качества на билката е, че тя повишава енергията. Богата на желязо, тя подобрява и кръвообращението. Оказва влияние върху хормоните, отделяни от надбъбречната жлеза.

Нека обърнем внимание и на хипотиреоидизма. Това е състояние, при което се намалява синтезът на хормони на щитовидната жлеза. Ниското ниво на хормоните на щитовидната жлеза е свързано с прекомерно наддаване на тегло.

Проучванията обаче показват, че консумацията на около 600 мг ашваганда в продължение на осем седмици, всеки ден подобрява проблемите с наддаването на тегло.

 

Какви са ползите от редовна употреба на ашваганда?

 

Ашваганда. Бабини зъби. Настинка и грип. Екстракт от бяла ружа. Билки за отслабване под формата на чай - момиче ги разбърква в чаша, по-голяма от нея.

 

Нека обобщим.

Помага за понижаване на стреса и тревожността

Билката е ефективна за намаляване на симптомите на стрес и тревожност. Спомага за контролиране на кортизола и така регулира реакцията на стрес (хипоталамус-хипофиза-надбъбречна жлеза).

Подобрява сексуалната функция при жените

Ашвагандата е от полза за жените, изпитващи сексуални проблеми.

Според участниците в проучване, билката може значително да повиши възбудата, овлажняването по време на половия акт и удовлетвореността на дамите като цяло.

Подобрява плодовитостта при мъжете

В някои проучвания е доказано, че добавка с ашваганда влияе благоприятно на мъжката плодовитост и повишава нивата на тестостерон.

Намалява нивата на кръвната захар

Ашваганда може да намали нивата на кръвната захар чрез въздействието си върху секрецията на инсулин и способността на клетките да абсорбират глюкозата от кръвта.

Намалява възпалението

Въпреки, че са нужни допълнителни изследвания, използването на ашваганда може да помогне за намаляване на възпалителните процеси в организма.

Подобрява паметта

 

Ашваганда. Куркумата бори депресия и Алцхаймер.

 

Билката спомага за подобряване на познавателните способности, паметта и двигателните реакции.

Подобрява съня

Последните данни сочат, че ашвагандата може да бъде ефективно природно средство за подобряване на съня и най-вече да е полезна при хората, страдащи от безсъние.

Оказва благоприятно действие върху нервната система

Стимулира растежа и възстановяването на нервните клетки, като помага за реконструкцията на синапсите – връзките, с които тези клетки комуникират помежду  си.

Помага при при артрит и ревматоиден артрит

Благодарение на съдържанието на витаферин А, може да действа болкоуспокояващо като предотвратява придвижването на сигналите за болка по централната нервна система.

Добри новини за спортистите

Индийският женшен помага за подобряване на показателите за физическо представяне при спортисти и здрави възрастни.

Наблюдава се значително нарастване на мускулната сила и размера на мускулите в ръцете и гърдите, както и значително намаляване на процента на телесните мазнини и на мускулните увреждания след тренировка.

 

Безопасна ли е – какво смятат учените?

Ашваганда се счита за сравнително безопасна за повечето хора. Въпреки това тя не е подходяща за всеки, затова е важно да се консултирате със специалист, преди да включите билката в ежедневието си.

Въпреки че нежеланите ефекти са рядкост, при някои хора може да се появят стомашно-чревни разстройства, диария, гадене, повръщане и сънливост при употребата на големи дози.

Възможно е да се наблюдават леки странични ефекти, като запушване на носа (ринит), кашлица и настинка, запек, промени в апетита и повишено либидо.

Също така трябва да бъдете много внимателни и да се консултирате с лекар, ако:

  • сте бременна или кърмите
  • имате диабет
  • страдате от високо кръвно налягане
  • ако ви предстои операция
  • имате язва на стомаха
  • открито ви е автоимунно заболяване
  • страдате от нарушение на щитовидната жлеза

 

Заключение

Многобройните лечебни свойства на ашваганда, споменати в историческите текстове, вдъхновяват съвременната медицина да изследва потенциала й за лечение на някои от най-смъртоносните заболявания в света, като например рака.

Нищо чудно, че все повече хора се обръщат към билката с желание за по-силно, здраво, отпочинало и активно тяло.

Какво представлява ашваганда?

Тя е малък храст с жълти цветове, с произход от Индия и Югоизточна Азия. Екстракт от корените или листата на растението се използва за лечение на различни състояния, включително тревожност и проблеми с плодовитостта.

Какви са основните функции на ашваганда?

Повечето ползи от ашваганда идват именно от нейните противовъзпалителни свойства. Индийският женшен може да повиши нивата на антиоксидантните ензими.

Как се използва ашваганда?

Ашваганда се предлага под формата на капсула, прах и течен екстракт. Дозировката и начинът, по който хората я използват, зависят от състоянието, което искат да излекуват.

Безопасна ли е употребатана ашваганда?

Ашваганда се счита за сравнително безопасна за повечето хора. Въпреки това тя не е подходяща за всеки, затова е важно да се консултирате със специалист, преди да включите билката в ежедневието си.

Обновена: 19 октомври 2022 в 02:29 | Публикувана: 19 септември 2022 в 10:42 | Категория: Билки