Сурово мляко – какви са рисковете?

Консумацията на сурово мляко (непастьоризирано мляко) става все по-популярно през последните години. Различни инфлуенсъри – от фермери до известни личности, твърдят, че суровото мляко уж облекчава сезонните алергии, както и че подобрява метаболитната функция. Дори настоящият министърът на здравеопазването в САЩ Робърт Ф. Кенеди-младши, известен с антиваксърските си настроения, е завладян от тази нова мания. Според него суровото мляко „подобрява човешкото здраве“.
Това противоречи категорично на насоките, приети от експертите в Центъра за контрол и превенция на заболяванията в САЩ (CDC), но това не спира подобни настроения да стават все по-популярни в социалните мрежи. С нарастването на популярността на суровото мляко и сиренето идва и скок в хранителните разстройства, за които до голяма степен сме забравили.
Суровото мляко е одобрено за продажба и директна консумация от хора в България и Европейския съюз.
Процесът на пастьоризация е нужен за осигуряване на безопасност на храните, иначе рискуваме инфекции, които могат да причинят тежка диария, повръщане, дехидратация и главоболие в най-леките им форми.
При най-тежките случаи може да се стигне до спонтанен аборт, парализа, инсулт и дори смърт.
Луи би се засрамил

Пастьоризацията, кръстена на френския микробиолог Луи Пастьор, който е разработил техниката, е едно от най-значимите технологични постижения на съвременната епоха. Пастьоризацията е нагряване на мляко до минимум 72°C (максимум 137°C), и задържане на млякото при тази температура в продължение на 15 секунди.
Този процес унищожава по-голямата част от патогените, открити в млякото, което води до по-безопасен продукт в сравнение с издоеното сурово мляко.
Всъщност пастьоризацията е била толкова успешна в предпазването на широката общественост от хранителни заболявания, че между 2009 и 2014 година само 4% от документираните хранителни заболявания, причинени от млечни продукти, са причинени от консумацията на пастьоризирани млечни продукти. Останалите 96% са причинени от сурово мляко или сурово сирене.
На фона на тези данни идва следният контраст – само през първата половина на 2025 година в щата Флорида повече от 20 души, включително поне шест деца под 10-годишна възраст, са се натровили в резултат на пиене на сурово мляко поради инфекция както с ешерихия коли (E. coli), така и с Campylobacter spp (вид бактерия, водеща до хранително натравяне и диария). Много от засегнатите са били хоспитализирани и поне една жена твърди, че суровото мляко е причинило спонтанен аборт в 20-а гестационна седмица поради тежка кампилобактериозна инфекция.
Във Флорида сурово мляко може да се продава само „за консумация, различна от човешка, като храна за домашни любимци или животни“ и трябва да бъде етикетирано като само за консумация от животни, въпреки че бактериите, присъстващи в суровото мляко, са опасни и за домашните любимци. Тази вратичка за „храна за домашни любимци“ предоставя средство, чрез което държавата може да балансира между насърчаването на здравето и благополучието на жителите на Флорида и зачитането на личните им свободи.
Междувременно в България и Европейския съюз продажбата на сурово мляко е разрешена и за директна консумация от хората, ако изрично е обозначено на етикета, че този продукт не е преминал пастьоризация. Разрешена и продажбата на продукти, направени със сурово мляко, но само при изричното упоменаване на етикета с думите „приготвени със сурово мляко“. Това не пречи на Европейския орган за безопасност на храните (EFSA) да казва, че суровото мляко може да бъде източник на патогени, като Campylobacteriosis, Salmonellosis, и Shiga toxin‑producing E. coli infection.
Сурово мляко – по-здравословно ли е от пастьоризираното?

Няма доказателства, които да сочат, че суровото мляко е по-здравословно от пастьоризираното мляко. Следователно няма очевидна полза от пиенето на сурово мляко, докато рискът е значителен. Най-лошото е, когато лекари, натоварен със здравето и благополучието на населението, рискуват сериозни усложнения от хранителни заболявания поради възраст, бременност, хронични заболявания или липса на здравна осигуровка, съветвайки пациентите си да пият сурово мляко.
Храната не е лекарство
В движението за минимално преработени и пълноценни храни често лежи на убеждението, че „храната е лекарство“ и че съвременната медицина трябва да бъде отбягвана в името на по-традиционен подход към здравето. Важно е за хората, които работят в здравеопазването, и по-специално в диетологията, да се борят срещу този подход.
Храната не е лекарство. Храната е храна и макар че много фармацевтични продукти са получени от вещества, които се срещат в природата, е безотговорно да се прави нещо друго, освен яростно да се спори срещу всяка позиция, която предполага, че суровото мляко – което е 840 пъти по-вероятно да причини заболяване в сравнение с пастьоризираното мляко – е способно да направи нещо друго, освен да изпрати нормално здрав човек в спешното отделение.
Суровото мляко и имунокомпрометираният пациент с бъбречни заболявания

Хората, живеещи с хронични заболявания, не са имунизирани срещу здравните тенденции на днешното време. Специалистите смятат, че средностатистическият пациент с бъбречно заболяване, който вероятно има и множество съпътстващи заболявания, може да бъде още по-уязвим към дезинформация за здравето от чисто отчаяние.
Най-малкото, пациентите с хронично бъбречно заболяване са изложени на риск от по-нататъшна бъбречна дисфункция поради тежката дехидратация, която често се случва заедно със стомашно-чревни заболявания. Пациентите с бъбречно заболяване също могат да получат по-тежки усложнения от хранителни заболявания, като синдром на хемолитична уремия (СХУ), водещ до увреждане на малките кръвоносни съдове в бъбреците, бъбречна недостатъчност и дори смърт.
Така че, за тези пациенти е важно да се повтаря: „Суровото мляко не е безопасно. То е изключително рисковано и няма съществено предимство пред пастьоризираното мляко. Пиенето на сурово мляко може да ни вкара в болница и да унищожи това, което е останало от здравето ни. Без значение какво казват известни хора по телевизията или в социалните мрежи, суровото мляко не е безопасно.“
Какво казват подкрепящите консумацията на сурово мляко?
Феновете на суровото мляко го предпочитат пред пастьоризираното по няколко причини. Ето кои са те:
- Предполагаеми здравословни ползи – битува вярване, че суровото мляко съдържа повече ензими, полезни бактерии (пробиотици), витамини и имуностимулатори, които изчезват при пастьоризацията.
- Вкус и свежест – феновете на суровото мляко описват вкуса му като „по-богат“, а самото сурово мляко – като „по-кремообразно“ и „по-свежо“ от пастьоризираното. Вярва се и че лактозата в суровото мляко е по-лесно за обработване от организма.
- Традиционна храна – част от хора, които консумират сурово мляко, го правят заради „традицията“ и „естествения“ произход на млякото.
- Подкрепа за малки ферми – включително съседи, вместо да се пазарува от големи производители.
Трябва да се има предвид, че голяма част от хората в България, които пазаруват сурово мляко или го купуват от съседи в търсене на качество или по-добра цена, след това сами извършват процеса на пастьоризация в домашни условия.
Междувременно всички изследвания показват, че няма никакви здравословни ползи от консумацията на сурово мляко:
- Суровото мляко не е лек срещу лактозна непоносимост, нито може да се използва за третиране на астма или алергии.
- Суровото мляко не е по-ефективна превенция срещу остеопороза от пастьоризираното мляко.
- Няма полезни бактерии за стомашно-чревното здраве в суровото мляко, нито може да се използва за подобряване на имунната система и особено опасно за деца.
- Суровото мляко не съдържа допълнителни протеази и липази, които да улесняват храносмилането му.
- Суровото мляко не е по-хранително от пастьоризираното и не съдържа естествени антимикробни компоненти, които да го правят безопасно.
- Пастьоризираното мляко е по-безопасно от суровото мляко.
Всички проучвания опровергават твърденията на защитниците на сурово мляко.
Заключение

За съжаление, лъжливите „здравословни ползи“ от консумацията на сурово мляко могат да подлъжат родители да захранват децата си със сурово мляко и по този начин да компрометират имунната им система. Същите опасности грозят бременни жени, възрастни хора и хоспитализирани пациенти, които могат да се подлъжат да приемат сурово мляко в търсене на по-здравословно хранене. Истината е, че именно изброените групи хора са най-застрашени от здравословни последствия, включително и смърт, при консумация на сурово мляко.
Любителите на сурово мляко считат, че то съдържа повече пробиотици, ензими и имуноглобулини, които са важни за здравето и имунната ни система. Нито едно проучване не подкрепя тези твърдения. Да, суровото мляко и продукти от сурово мляко са позволени за продажба и консумация директно от човека в България и Европейския съюз, но само при изрично упоменаване на етикетите. Да. Консумацията на сурово мляко носи сериозен риск от редица бактерии, сред които E. coli, салмонела и листерия.Често задавани въпроси
Защо хората пият сурово мляко?
Позволено ли е за консумация сурово мляко в България?
Можем ли да се разболеем от E. coli от сурово мляко?
Източници
- FDA. Raw Milk Misconceptions and the Danger of Raw Milk Consumption
- Министерство на земеделието и храните. НАРЕДБА за специфичните изисквания към млечните продукти
- CDC. Raw Milk
Блог
Рецепти
Популярни продукти
Свързани публикации
Адаптираното мляко е специално разработена алтернатива на майчината кърма, осигуряваща на бебето всички необходими хранителни вещества през първите
В статията разглеждаме какви са ползите от спазването на диета с кисело мляко, плюс примерно седем дневно меню.
Едва ли има човек, който да не е опитвал като малък мляко с ориз. За мнозина този десерт







