Пролетна умора – 7 съвета за овладяването й

Обновена: 07.03.2024|
Тъмни кръгове под очите. Сънливостта през деня. Висок кортизол. Кето треска. Безсъние. Очно здраве. Домашни компреси за очи при умора.

Отпадналост, нежелание за активна физическа и умствена дейност, потиснато настроение – тези симптоми са характерни за много хора през март и април (месеците, в които температурите и продължителността на деня се изменят осезателно за кратко време).

Естествено, организмът реагира на всяка промяна, като се пренастройва и в процеса на неговата адаптация могат да настъпят нежелани оплаквания – главоболие, световъртеж, сънливост, повишена раздразнителност, разсеяност, невъзможност за концентрация, промяна в апетита (от безразличие към храната до вълчи глад). Към нежеланите симптоми напоследък се прибавят стресът, болестната тревожност, фобиите и депресивните състояния поради ограниченията на сегашната пандемия.

През пролетта външния вид на немалко хора също се променя. Лицата им изглеждат състарени, със сивкав оттенък. Косата им губи естествения си блясък, ноктите започват да се чупят. Понякога се появяват пукнатини в ъглите на устните, обриви и гнойни мехурчета по кожата.

 

Какво всъщност се случва?

Защо силите на организма намаляват, когато природата се събужда за живот? Разбира се, не е виновна пролетта. Голяма част от здравословните проблеми се натрупват през зимата. Тогава минусовите температури, пониженото атмосферно налягане, мрачните и къси дни влияят негативно на хората.

multi 400
bademovo brashno 600
multi 400
bademovo brashno 600

През студения сезон имунната ни система постоянно се бори с бактерии и вируси, а напоследък бе подложена на допълнително изпитание – необходимостта да противодейства на SARS-CoV-2, причинителя на COVID-19. За да й осигурим пълноценно функциониране, трябва да приемаме достатъчно витамини, но в студеното време неволно намаляваме техните количества. Обикновено предпочитаме топли или горещи ястия, а при термичната обработка се унищожават част от биологично активните вещества в храните.

След варене и претопляне на зеленчукова супа съдържанието на витамин С в нея намалява няколко пъти. Доказано е, че картофите губят всичките си витамини през зимата, обаче запазват своите фибри, което помага за синтеза на витамин К.

Цвеклото също губи витамините си, но успява да съхрани микроелемента желязо.

Усещането за недостиг на полезни вещества в храната през периода от февруари до април е добре познато. Всяка пролет хиповитаминозата поразява много хора, а през последните няколко десетилетия проблемът бе утежнен с епидемиите от ТОРС (тежък остър респираторен синдром) и MERS (средно-източен респираторен синдром). Както и от незатихналата все още COVID-пандемия.

 

7 съвета срещу пролетна умора

Как да се справим с нея? В следващите редове споделяме нашите съвети.

1. Хранете се здравословно

Избягвайте консумацията на твърде много зърнени храни и лакомства, богати на захар. Потърсете алтернативи: например зеленчуци, салати, растителни протеини, ядки, риба, морски дарове, плодове (особено боровинки и касис).

Наблегнете на прочутата пролетна салата от маруля, зелен лук, много магданоз и копър. Марулята и пресните зеленолистни зеленчуци ще ви доставят фолиева киселина, която участва в кръвообразуването и предотвратява отлагането на мазнини в черния дроб.

В магданоза има огромно количество витамин С, дори повече от лимоните и касиса. Така че успешно подпомага борбата с възпалението. Копърът доставя витамин Р, каротин, никотинова и фолиева киселини.

Зеленият лук с право се нарича „цар на пролетните витамини“, заради намиращите се в него витамини С, Е, В1, фолиева киселина и микроелементи – калий и желязо. Неслучайно древните лекари са препоръчвали консумацията на зелен лук като средство за облекчаване на всяка болка.

Изключително полезен е пресният чесън, който предотвратява влиянието на йонизиращите лъчения и е особено подходящ за хора, работещи с офис-оборудване. Чесънът проявява антибактериални и противоракови свойства, понижава общите нива на холестерола в кръвта и подобрява имунната защита.

Приемането на даден витамин в организма не означава, че той моментално ще достигне до клетките. За неговото усвояване са нужни специфични протеини, а за тяхното формиране в човешкия организъм се изискват не само растителни, но и животински белтъчини. Специалистите в областта на нутрициологията препоръчват за пролетта консумация на пресни меса поне два пъти седмично.

Експертите са категорични – балансираното и пълноценно хранене изпълнява ключова роля за предотвратяване на пролетната умора.

 

 

2. Грижете се за хидратацията си

Не забравяйте, че обмяната на веществата в организма се забавя в обезводненото тяло. Внимавайте с кофеина в кафето и танина в чая. В малки количества те ще подобрят тонуса ви. Но, ако всеки ден се борите с умората само с кафе, енергийни или газирани напитки, без да обръщате внимание на водата за пиене, може само да изчерпите резервите на организма и да влошите състоянието си.

 

3. Осигурете си достатъчно движение срещу пролетна умора

Умерените физически упражнения ще активират тялото ви, без да го уморяват. Най-доброто време за тонизиращи спортни занимания са часовете сутрин до 9 или вечер до 21 часа. Тогава разумните физически натоварвания не могат да затруднят вашите дейности през деня, нито да нарушат нощния ви сън.

Най-добрите спортове срещу пролетна умора са тези, които се практикуват на открито и позволяват достатъчно насищане на организма с кислород. Подходящи са: футбол, волейбол, тенис, голф, бързо ходене, туризъм и други.

 

4. Приложете акупунктура или акупресура

Чрез въздействие (убождане или натиск) върху определени точки, наречени „тонични“, се възстановяват нарушените функции на организма. Постига се т.нар. рефлексен ефект върху конкретни зони на тялото и се регенерират неговите собствени резерви. По този начин самият организъм произвежда биологично активни вещества, необходими за възстановяването му. Стимулирането на тоничните точки е свързано с промени в нервната и кръвоносната система.

С много добър ефект срещу пролетната умора е акупресурата на ушната мида. Древните китайски лекари са смятали, че през външното ухо преминават основни енергийни линии, поради което то е свързано с органи и части от човешкото тяло. Методът се използва ефективно за облекчаване на главоболие и отпадналост.

 

  1. Възползвайте се от таласотерапията срещу пролетна умора

 

Пролетна умора. Витамини за лятото. Млада дама, облечена в бяло. тичаща по плажа, на фона на морето.

 

И без научни доказателства е ясно, че таласотерапията (морелечението) тонизира и укрепва тялото. Едва през миналия век биологът Рен Квинтон е доказал, че съществува физиологично сходство между морската вода и човешката плазма.

За да се възстановите чрез къпане, горещи вани, намазване с морска кал, масажи с водна струя или с растителни масла, не е задължително да посетите специализиран център за релаксация. В домашни условия може да си приготвите вана с морска сол. Така ще се възползвате от тонизиращото и антибактериално действие на солта и ще нормализирате киселинността на кожата си. Идеално е да добавите и морски водорасли, които също имат тонизиращ ефект.

За пролетното възстановяване на организма бихте могли да прекарате няколко дни в естествени условия на морския бряг. Дишането на йодни пари и разходките край морето ще ви помогнат да релаксирате и ще укрепят защитните ви сили, независимо от сезона.

 

  1. Доверете се на ароматерапията

При този метод се използват етерични масла (от мента, мащерка, здравец и др.), които проникват в организма и действат благоприятно на всичките му жизнени функции. Масажът с тези масла и вдишването им имат противовъзпалителен и укрепващ физиката ефект. Освен това активират множество потенциални възможности на човешкия организъм.

Полезно е, например, да релаксирате със затворени очи, вдишвайки ухания на бор или на прясно окосена трева. С възприемане на приятните аромати бихте могли да си представите, че лежите на поляна, високо в планината сред треви и цветя. Достатъчно е 5-10 минути да задържите в съзнанието си тази картина, за да се почувствате много по-добре.

 

  1. Срещу пролетна умора бъдете активни и решителни

Не оставяйте недовършена работа за утре или за някой друг ден. Отлагането води до натрупване на планини от нерешени проблеми, защото всичко, което се забавя, продължава да съществува, но е заседнало на заден план и ви тормози по досаден начин.

Ако искате да се възстановите след зимата, скъсайте с навика да отлагате и започнете да противодействате на умората още днес.

Категории: Здраве|Публикувана: 05.03.2021|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

eb22f0b1122125bc6d566cc1bd539054?s=96&d=mm&r=g

Д-р Ваня Шипочлиева, д.м. е завършила медицина във ВМИ гр. София и журналистика в СУ "Св. Климент Охридски". Специалист е по социална медицина и организация на здравеопазването. Защитила е дисертация за ролята на медиите в процеса на здравната реформа. Автор е на стотици публикации в научни и популярни издания.

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 7 март 2024 в 14:53 | Публикувана: 5 март 2021 в 13:44 | Категория: Здраве