Супа от кисело зеле

Пригответе ароматна супа от кисело зеле за стопляне в студените дни. С тази нисковъглехидратна и нискокалорична рецепта може да си осигурите бързо и питателно ястие за обяд или вечеря.
Рецепта за супа от кисело зеле
Супа от кисело зеле се приготвя бързо и не изисква особена подготовка. Ако сте любители на киселото зеле, тази рецепта непременно ще ви хареса.
Време за приготвяне | Порции | Хранителни стойности в 1 порция |
---|---|---|
30 минути | 4 | 70 калории 5 г нетни въглехидрати 2 г белтъчини 4 г мазнини |
Необходими продукти:
- 500 г кисело зеле (1 малка зелка)
- 1 брой червена чушка (~120 г)
- 150 г домати, нарязани на кубчета (може и консервирани)
- 1 с. л. екстра върджин зехтин
- 1 ч. л. червен пипер
- 2 броя дафинов лист
- няколко зърна черен пипер
- 1/2 връзка магданоз
- сол на вкус
Начин на приготвяне:
- Загрейте зехтина в подходяща тенджера.
- Нарежете на ситно червената чушка и я прибавете към зехтина заедно с доматите и червения пипер.
- Запържете за 5-6 минути.
- Нарежете зелето на ленти и го добавете към тенджерата.
- Допълнете с вода, докато покрие всички продукти.
- Добавете дафиновия лист, солта и черния пипер. Имайте предвид, че киселото зеле е солено и може да не се нуждае от допълнително сол.
- Оставете да къкри за 20-30 минути, докато всички зеленчуци са уврели добре.
- Сервирайте топла, като гарнирате със ситно нарязан магданоз.
Съвет: Може да поднесете ароматната супа от кисело зеле с подходящ кето хляб, за да бъде ястието по-засищащо.
Ползи от супа от кисело зеле
Киселото зеле е една от най-полезните зимни храни, с които можем да захраним тялото си. То е нискокалорично, което е в плюс, ако искаме да отслабнем. Въпреки това то съдържа в себе си изобилие от полезни вещества и бързо ни засища поради голямото количество фибри, които се съдържат в него.
Основната полза от честото хапване на кисело зеле е неговото естествено наличие на пробиотици. Тези полезни бактерии са ценен ресурс за чревната флора и могат да укрепят здравето на храносмилателна система за месеци напред. Особено важно е да консумираме повече натурални пробиотици, ако скоро сме приемали антибиотици или имаме изразен храносмилателен дискомфорт.
Супата от кисело зеле е леко ястие, което съдържа пълноценни полезни съставки. Може да се хапва често като вкусно лекарство за укрепване на здравето на червата и стомаха. С нейна помощ може да изчистим храносмилателния тракт и да го запасим с полезни бактерии.
Хранителни стойности
Ползите от хапването на супа от кисело зеле се коренят в различните ценни елементи в зелето, тъй като то е основната съставка. В комбинация с другите съставки и зеленчуци може да си набавим следните хранителни вещества с 1 порция супа от кисело зеле:
- 90% витамин C
- 43% витамин К
- 24% витамин Б1
- 24% витамин Б6
- 20% мед
*Процентите са калкулирани спрямо препоръчителната дневна доза.
1 порция супа от кисело зеле набавя и 20% от дневните фибри, които поддържат храносмилателната ни система здрава.
Още от нашата здравословна кухня
Подобно на готвеното зеле тази супа си отива с ястия от свинско или говеждо месо. Може да опитате и други вкусни нисковъглехидратни рецепти от нашия кулинарен блог:
- Свински вратни пържоли със сос от чушки
- Портърхаус стек с аспержи и билково масло
- Кюфтенца от говеждо с пюре от карфиол
Ако искате обаче да запазите нейния вегетариански облик, може да я комбинирате с друго ястие без месо като например:
Присъединете се към нашата споделена кухня във Фейсбук, където може да черпите още идеи и вдъхновения за своя нисковъглехидратен режим на хранене. В нея ще откриете различни рецепти от хиляди кето съмишленици. Разгледайте вариации на национална и международна кухня и не допускайте режима на хранене да ви доскучае.
Кулинарните експерти на Forlife подготвят безплатно ежеседмично меню за нисковъглехидратен режим на хранене, от който може да се възползвате. Влезте в нашия Вайбър канал, където ще откриете и допълнителен списък за пазаруване, с който готвенето става още по-лесно и достъпно.
Добър апетит!
Източници
Няма източници
Блог
Рецепти
Популярни продукти
Свързани публикации
Зеле с гъби и гриловани тиквички – ястие, подходящо за вегани, вегетарианци и съответно – пости.
Нисковъглехидратна рецепта с любимите ни питателни продукти - кето касерола с кисело зеле и гъби.
Хрупкаво, апетитно и богато на вкусове зеле, приготвено по два начина с нисковъглехидратни съставки. Нашите предложения съдържат млечни