Супа от кисело зеле

Обновена: 15.01.2025|
супа от кисело зеле

Пригответе ароматна супа от кисело зеле за стопляне в студените дни. С тази нисковъглехидратна и нискокалорична рецепта може да си осигурите бързо и питателно ястие за обяд или вечеря.

 

Рецепта за супа от кисело зеле

Супа от кисело зеле се приготвя бързо и не изисква особена подготовка. Ако сте любители на киселото зеле, тази рецепта непременно ще ви хареса.

Време за приготвяне Порции Хранителни стойности в 1 порция
30 минути 4 70 калории
5 г нетни въглехидрати
2 г белтъчини
4 г мазнини

 

Необходими продукти:

  • 500 г кисело зеле (1 малка зелка)
  • 1 брой червена чушка (~120 г)
  • 150 г домати, нарязани на кубчета (може и консервирани)
  • 1 с. л. екстра върджин зехтин
  • 1 ч. л. червен пипер
  • 2 броя дафинов лист
  • няколко зърна черен пипер
  • 1/2 връзка магданоз
  • сол на вкус

 

Начин на приготвяне:

  1. Загрейте зехтина в подходяща тенджера.
  2. Нарежете на ситно червената чушка и я прибавете към зехтина заедно с доматите и червения пипер.
  3. Запържете за 5-6 минути.
  4. Нарежете зелето на ленти и го добавете към тенджерата.
  5. Допълнете с вода, докато покрие всички продукти.
  6. Добавете дафиновия лист, солта и черния пипер. Имайте предвид, че киселото зеле е солено и може да не се нуждае от допълнително сол.
  7. Оставете да къкри за 20-30 минути, докато всички зеленчуци са уврели добре.
  8. Сервирайте топла, като гарнирате със ситно нарязан магданоз.

 

Съвет: Може да поднесете ароматната супа от кисело зеле с подходящ кето хляб, за да бъде ястието по-засищащо.

 

Ползи от супа от кисело зеле

 

супа от кисело зеле

 

Киселото зеле е една от най-полезните зимни храни, с които можем да захраним тялото си. То е нискокалорично, което е в плюс, ако искаме да отслабнем. Въпреки това то съдържа в себе си изобилие от полезни вещества и бързо ни засища поради голямото количество фибри, които се съдържат в него.

Основната полза от честото хапване на кисело зеле е неговото естествено наличие на пробиотици. Тези полезни бактерии са ценен ресурс за чревната флора и могат да укрепят здравето на храносмилателна система за месеци напред. Особено важно е да консумираме повече натурални пробиотици, ако скоро сме приемали антибиотици или имаме изразен храносмилателен дискомфорт.

Супата от кисело зеле е леко ястие, което съдържа пълноценни полезни съставки. Може да се хапва често като вкусно лекарство за укрепване на здравето на червата и стомаха. С нейна помощ може да изчистим храносмилателния тракт и да го запасим с полезни бактерии.

Хранителни стойности

Ползите от хапването на супа от кисело зеле се коренят в различните ценни елементи в зелето, тъй като то е основната съставка. В комбинация с другите съставки и зеленчуци може да си набавим следните хранителни вещества с 1 порция супа от кисело зеле:

  • 90% витамин C
  • 43% витамин К
  • 24% витамин Б1
  • 24% витамин Б6
  • 20% мед

 

*Процентите са калкулирани спрямо препоръчителната дневна доза.

1 порция супа от кисело зеле набавя и 20% от дневните фибри, които поддържат храносмилателната ни система здрава.

 

Още от нашата здравословна кухня

 

Портърхаус стек с аспержи.

 

Подобно на готвеното зеле тази супа си отива с ястия от свинско или говеждо месо. Може да опитате и други вкусни нисковъглехидратни рецепти от нашия кулинарен блог:

 

Ако искате обаче да запазите нейния вегетариански облик, може да я комбинирате с друго ястие без месо като например:

 

Присъединете се към нашата споделена кухня във Фейсбук, където може да черпите още идеи и вдъхновения за своя нисковъглехидратен режим на хранене. В нея ще откриете различни рецепти от хиляди кето съмишленици. Разгледайте вариации на национална и международна кухня и не допускайте режима на хранене да ви доскучае.

Кулинарните експерти на Forlife подготвят безплатно ежеседмично меню за нисковъглехидратен режим на хранене, от който може да се възползвате. Влезте в нашия Вайбър канал, където ще откриете и допълнителен списък за пазаруване, с който готвенето става още по-лесно и достъпно.

Добър апетит!

Категории: Кето рецепти, Супи при кетогенен режим - Фор Лайф|Публикувана: 07.01.2025|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

mobile front

Популярни продукти

77b4e8bfbbc2c5326156c9a35bcebe95?s=96&d=mm&r=g

Радина Руменова завършва бакалавърска програма "Българска филология" и се запътва към света на рекламата. Професионалните ѝ интереси са в сферата на езикознанието, а любителските влечения се разделят между кулинарията, музиката, екологията и здравословния начин на живот.

Свързани публикации

Оставете коментар