Портърхаус стек с аспержи и билково масло

Обновена: 16.04.2025|
Портърхаус стек с аспержи.

В тази рецепта за портърхаус стек с аспержи съчетаваме интензивния вкус на месото със свежестта на зеленчуците и неустоимата нотка на билки, които придават на ястието завършеност и елегантност. Независимо дали е за специален повод или просто за вечеря, портърхаус стек с аспержи и билково масло ще бъде перфектният избор за всеки любител на добрата храна.

 

Рецепта за Портърхаус стек с аспержи и билково масло

 

Време за приготвяне Порции Хранителна информация за 1 порция
45 минути 2 1377.5 калории
2.5 г нетни въглехидрати
87.5 г протеин
111.9 г мазнини

 

Насладете се на перфектно ястие сочен портърхаус стек с аспержи, които ще добавят не само вкус, но и елегантност към всяка трапеза.

Необходими продукти:

  • 1 Портърхаус стек Блек Ангъс (~750 г)
  • 90 г краве масло Гхи (~6 с. л.)
  • 4 стръка прясна мащерка
  • 3 стръка пресен розмарин
  • 300 г аспержи (към 10 бр)
  • Сол на вкус
  • Черен пипер

 

Начин на приготвяне:

  1. Сложете незалепващ тиган (желателно чугунен) да загрее.
  2. Разтопете 3 с. л. Гхи.
  3. Овкусете стека от двете страни като хубаво втриете солта и черния пипер в него.
  4. Оставете го да почине за 5 минути.
  5. Запържете пържолата за 5 минути, като през 20 секунди я обръщате.
  6. Намалете котлона, добавете още 3 с. л .масло, мащерката и розмарина.
  7. Когато маслото се разтопи, наклонете тигана и започнете да поливате стека с лъжица от разтопеното масло за още 10 минути.
  8. Извадете стека и го оставете да почине за поне 10 минути на решетка (стекът би трябвало да се получи средно изпечен).
  9. Почистете аспержите.
  10. За сотирането им първо ги загрейте в нагорещен тиган, като ги въртите постоянно с движения на тигана, за да не изгорят.
  11. Преди да започнат да пушат, добавете малко сол и 1-2 с. л. от мазнината, в която се е готвил стека.
  12. След по-малко от минута ще забележите как обвивката на аспержите започва да се готви (става като на мехури).
  13. Махнете от котлона.

 

Сервирайте готовия портърхаус стек с аспержи, като по желание може да полеете месото с малко от мазнината, в която се е готвил.

Допълнителни съвети:

  • Може също така да я изсипете в сосиера, в което да потапяте късчетата месо при хранене.
  • За най-добри резултати може да използвате термометър за месо, за да измерите вътрешната температура.
  • Оставянето на пържолата да престои 5–10 минути след готвене е от съществено значение, за да позволим на соковете да се преразпределят равномерно.
  • Тъй като Портърхаус стекът е доста голям, е достатъчен за 2 порции.

 

Защо месото от младо телешко е за предпочитане?

 

Портърхаус стек с аспержи - месо.

 

Говеждото от младо телешко е предпочитано заради своята нежна текстура и изключителна сочност, които го правят по-подходящо за изискани рецепти. Това месо има по-фин вкус в сравнение с говеждото от по-възрастни животни. Съдържа по-малко мазнини, което го прави здравословен избор, но същевременно запазва богатия аромат.

Благодарение на младостта на животните, мускулните влакна са по-меки, което улеснява готвенето и гарантира по-крехко ястие.

Освен това, телешкото е по-податливо на различни техники за мариноване и приготвяне, като се комбинира чудесно с разнообразни подправки и гарнитури. Това го прави идеален за стекове, печено и гурме специалитети.

 

Подходящи подправки за Портърхаус стек

 

Портърхаус стек с аспержи - месо.

 

Най-добрите подправки за Портърхаус стек с аспержи и не само, подчертават подобряват естествените му вкусове без да ги притъпяват. Простата смес от кашерна сол и прясно натрошен черен пипер е класическа, образувайки ароматна коричка по време на запичане. За допълнителна дълбочина може да използваме малко чесън на прах, пушен червен пипер или лук на прах.

Пресни или сушени билки като розмарин, мащерка или риган внасят ароматни нотки, които се съчетават прекрасно с вкуса на месото. Струйка зехтин преди подправяне помага на подправките да прилепнат по-добре. За по-екстремни вкусове, може да използваме смеси от подправки, включващи люспи чили, кимион или смляна горчица.

 

Още от здравословната ни кухня

 

особуко, телешки джолан

 

Ако идеята ни за Портърхаус стек с аспержи ви е харесала, предлагаме да опитате и Осо буко – телешки джолан по италиански. Резултатите от кулинарните си творения може да споделите с нас и други кето ентусиасти, като се присъедините към нашата споделена кухня във Фейсбук.

А, за да направите кетогенния си режим още по-лесен, може да се абонирате за нашия Вайбър канал, в който ще откриете безплатни кето менюта и списъци за пазаруване – всяка седмица.

Приятен апетит!

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

mobile front

Популярни продукти

d5a6ee0dc4d6425be2bedd837da00d782764509ae835d7c6893ee9c2146ecbeb?s=96&d=mm&r=g

Диляна Илиева завършва бакалавърска програма „Реклама“ и придобива опит в създаването и разработването на компетентно съдържание. Интересите й са в сферата на здравословното хранене и спорта.

Свързани публикации

Оставете коментар