Свински вратни пържоли със сос от чушки

Свински вратни пържоли – една от любимите части от прасето. Сготвено правилно, може да се получи едно сочно и крехко ястие, топящо се в устата.
Често, когато е приготвено добра, за разрязването му дори не е необходимо да използваме толкова ножа.
Рецепта за свински вратни пържоли със сос от чушки
Време за приготвяне | Порции | Хранителни стойности в 1 порция |
---|---|---|
1 час | 2 | 376.2 калории 5.2 г нетни въглехидрати 28 г протеин 25. 8 г мазнини |
Въпреки че свинските вратни пържоли се получават чудесно овкусени само със сол и черен пипер, към рецептата сме добавили още 2 продукта, които правят вкуса още по-добър.
Необходими продукти:
- 400 г свински вратни пържоли (~ 2 бр)
- 1 с. л. зехтин екстра върджин (~ 15 мл)
- 1 с. л. горчица
- 1 с. л. соев сос
- ½ ч. л. черен пипер
- ½ ч. л. сол
За соса:
- 200 г червени чушки
- 20 г люти чушки
- 1 с. л. зехтин екстра върджин
- 1 ч. л. кимион
- ½ ч. л. еритритол
- Сол на вкус
Начин на приготвяне:
- Измийте и сложете месото в купа, ако не е нарязано, разделете го на 2 пържоли.
- Към него добавете зехтина, горчицата, соевия сос, черния пипер и солта.
- Оставете свинските вратни пържоли да се мариноват за 15 мин в хладилник, след това за още 15 на стайна температура.
- Пуснете фурната да загрява.
- През това време започнете соса.
- Надупчете червените и лютите чушки и ги изпечете докато не покафенеят и омекнат (на плоча, тиган, фурна или в плик за печене).
- Изцедете чушките и ги изчистете от дръжките, семките и люспите.
- Сложете подправките, зехтина и чушките в подходящ съд за пасиране.
- Пасирайте до получаването на хомогенна смес.
- Запечатайте на тиган пържолите от всяка страна, за няколко секунди.
- Сложете пържолите да се пекат за около 30-35 минути на фурна на 200°C (ако се наложи, печете още 5-10 минути).
Сервирайте готовите свински пържоли със соса от червени чушки. Към тях може да добавите и гарнитура по ваш вкус.
Допълнителни съвети:
- Може да изпечете маринованите свински вратни пържоли на скара или грил тиган.
- Ако не сте фенове на лютото, не добавяйте лютите чушки.
- Ако решим да хапваме свинските вратни пържоли със сос без гарнитура, може да ги хапнем една филийка кето хляб.
Популярни маринати за месо
Мариноването на свински вратни пържоли преди готвене има две цели: помага на месото да омекне и добавя необходимото количество вкус. Някои по-висококачествени пържоли могат да минат без марината, тъй като те вече имат свой собствен отличителен вкус и с правилната подготовка стават сочни и крехки без помощта на марината.
По-бюджетните пържоли, като свински или пилешки, обаче имат огромна полза от маринатата. Популярността на маринатите може да варира в зависимост от културните предпочитания, личните вкусове и вида месо, което се маринова. Ето някои от най-популярните маринати за месо.
1. Италианска марината
Обикновено се прави със зехтин, чесън, билки (като босилек, риган и мащерка) и оцет или лимонов сок.
2. Марината Терияки
Сладка и пикантна марината, вдъхновена от Япония, приготвена със соев сос, захар или мед, чесън, джинджифил и понякога саке или мирин.
3. Средиземноморска марината
С аромати като лимон, чесън, розмарин и зехтин, тази марината е популярна за агнешко, пилешко или свинско.
4. Цитрусова марината
Направена от цитрусови сокове (като портокал, лайм или лимон), чесън, билки и зехтин, цитрусовите маринати са особено подходящи за пиле и морски дарове.
5. Марината за барбекю
Фаворит на американците, марината за барбекю често включва комбинация от кетчуп, кафява захар, оцет, сос Уорчестър, горчица и подправки като червен пипер, чили на прах и кайен.
6. Азиатска джинджифилова соева марината
Комбинирайки соев сос, джинджифил, чесън, сусамово масло и понякога малко мед или кафява захар, тази марината е идеална за говеждо, пилешко или тофу.
7. Марината от билки и чесън
Проста, но ароматна марината, приготвена с чесън, зехтин и разнообразие от пресни или сушени билки като магданоз, мащерка и розмарин.
Това са само няколко примера, но има безброй вариации и комбинации от съставки, които можем да използваме, за да приготвим вкусни маринати за свински вратни пържоли, пилешки, агнешки и други.
Експериментирайки с различни любими вкусове и съставки може да ни помогне да открием перфектната марината, за да обогатим вкуса на ястията си.
Още от здравословната ни кухня
Към вкусните и сочни свински вратни пържоли може да добавим и също толкова добра гарнитура като кето гриловани зеленчуци с ароматни билки.
Може да разгледате още много интересни идеи в секцията „Кето рецепти“ в нашия блог. Между страниците на книгите ни Кето фантазии 1 и 2 също ще откриете нисковъглехидратни рецепти, с които безпроблемно ще може да разнообразите храненето си.
Каним ви и да се присъедините към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук, където ще можете да споделяте вашите режимни рецепти както с нас, така и с другите участници. Също така ще откриете седмични кето менюта във Вайбър групата ни.
Добър апетит!
Източници
Няма източници
Блог
Рецепти
Популярни продукти
Свързани публикации
Свински ролета в бял сос – вкусно ястие, предоставящо ни и разнообразни текстури.
Пастет от свински дроб е разядка, с която може да експериментираме, добавяйки различни зеленчуци и месни продукти, в зависимост от режима ни на хранене.
Днес ще ви покажем как да си приговите 3 бързи гурме рецепти със свински скалопини в ароматни сосове. Освен че