Кюфтенца от говеждо с пюре от карфиол
В тази рецепта за кюфтенца от говеждо се съчетава апетитното месо с леко, въздушно пюре от карфиол – нашия любим кето зеленчук. Това ви дава възможност да утолите глада, без да се притеснявате, че ще надвишите позволените въглехидрати. Дори ще ви остане място за десерт!
Кюфтенца от говеждо с пюре от карфиол
Вече е време да разберете кои са нужните продукти и да преминете към направата на нашите кюфтенца от говеждо. Ако сте добре запознати с принципите на кето режима, можете спокойно да промените някои от съставките спрямо индивидуалните си предпочитания или продуктите, с които разполагате. Креативността само допринася към магическия процес, който наричаме готвене.
Време за приготвяне | Порции | Хранителна стойност в 1 порция |
---|---|---|
40 минути | 4 | 6 г нетни въглехидрати 620 калории 37 г мазнини 30 г протеин |
Необходими продукти
За пюрето от карфиол:
- 300 г карфиол
- 2 с. л. краве масло Гхи (~30 г)
- 100 г сирене чедър, настъргано
- Черен пипер на вкус
За кюфтенцата:
- 400 г кайма от говеждо месо
- 100 г карфиол
- 1⁄4 ч. л. чесън на прах
- 2 стръка зелен лук (~24 г)
- 2 яйца
- 2 ч. л зехтин екстра върджин
- Сол, червен и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
- Оставете тенджера с подсолена вода да заври и гответе карфиола, докато омекне, около 7-10 минути.
- Отделете ⅓ от карфиола, а останалото поставете в блендер. Добавете маслото, солта, черния пипер и чедъра. Блендирайте, докато сместа стане гладка.
- Изсипете в купа и добавете наситнения карфиол, който сте оставили настрана. Пюрето е готово!
- Междувременно поставете всички съставки за кюфтетата в купа за смесване и разбъркайте добре. Оформете кюфтенцата с ръце.
- Загрейте зехтина в тиган. Добавете кюфтетата и гответе за около 10 минути, докато покафенеят.
- Аранжирайте готовите кюфтенца от говеждо върху пюрето от карфиол. Може да гарнирате с малко магданоз.
- Насладете се!
По желание може да приготвите и сос към вкусните кето кюфтенца от говеждо с пюре. Някои от безбройните възможности включват:
- Кремообразен алфредо сос
- Доматен сос с билки като например босилек, риган и мащерка
- Кремообразен домашно песто сос
- Гъбен крем сос
Ако планирате да консумирате своите кюфтенца от говеждо в рамките на няколко дни, трябва да ги сложите в херметически затворени съдове в хладилник. Добре е кюфтенцата и пюрето да се съхраняват отделно, за да не абсорбират излишна влага.
Важно е да се уверите, че контейнерите са плътно затворени, за да предотвратите излагане на въздух, което може да доведе до по-бързо разваляне на храната. Правилно съхранявана, храната може да издържи в хладилника до 3-4 дни.
Защо да консумираме чедър?
Неслучайно сиренето чедър е една от съставките в нашата рецепта за кюфтенца от говеждо. Това „жълто чудо“ е изключително подходящо за кетогенния режим, защото предлага комбинация от протеини и мазнини, която насърчава чувството на ситост и ни възпира от преяждане.
Както вече споменахме, чедърът е добър източник на белтъчини, които, от своя страна, са важни за:
- Изграждане и възстановяване на тъканите
- Поддържане здравето на мускулите
- Подпомагане на цялостните телесни функции
- Регулиране на теглото чрез потискане на глада и апетита
Млечното изкушение се отразява позитивно на състоянието на костите и зъбите, тъй като съдържа завидно количество калций и фосфор. Двата минерала работят заедно за поддържане на костната тъкан, на бъбречната функция и клетъчната структура.
Някои сортове сирене чедър са обогатени с витамин Д, който играе важна роля за здравето на костите и имунната функция. Освен това той помага на тялото да абсорбира калций по-ефективно.
Съдържат се и антиоксиданти като витамин Е и селен, които защитават клетките от окислително увреждане, причинено от свободните радикали. Намалявайки възпалението, те могат да подкрепят сърдечно-съдовото здраве и да намалят риска от развиване на хронични заболявания.
В сиренето се намират и малки количества конюгирана линолова киселина (CLA). Тя има противовъзпалителни и антиоксидантни свойства и може да ни съдейства в регулирането на теглото.
Интересно предимство на чедъра е фактът, че има относително дълъг срок на годност в сравнение с много други видове сирена. Това се дължи на ниското съдържание на влага и високото съдържание на сол в него.
Правилно съхранявано, сиренето може да издържи няколко седмици или дори месец в хладилника.
Още от здравословната ни кухня
Ако ви е харесала нашата рецепта за кюфтенца от говеждо с пюре от карфиол, може следващия път да изпробвате други кето предложения за кюфтенца, например:
- Кюфтенца от пилешки дроб
- Кофта къри – ароматни индийски кюфтенца
- Спаначени кюфтенца с бадемово брашно
Присъединете се и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук, където ще можете да споделяте вашите решения за режимни рецепти.
Абонирайте се и за нашия YouTube канал, в който ще може нагледно да видите как приготвяме някои от любимите ни ястия, както и съвети и насоки за кето диетата.
Разгледайте нашите апетитни кето предложения в блога ни, както и в кулинарната ни поредица „Кето фантазии“.
Пожелаваме ви приятно похапване на специално адаптираните ни към кето режима кюфтенца от говеждо!
Източници
Няма източници
Блог
Рецепти
Свързани публикации
Пригответе си телешко задушено - крехко месо с ароматни зеленчуци, които се топят нежно
Рецептите, които познаваме от детството, са ни любими – като кюфтета по чирпански. Не
Вероятно по-голяма част от кулинарите са приготвяли, опитвали или поне чували за овчарски пай,