Кюфтенца от говеждо с пюре от карфиол

Обновена: 24.04.2024|
Кюфтенца от говеждо.

В тази рецепта за кюфтенца от говеждо се съчетава апетитното месо с леко, въздушно пюре от карфиол – нашия любим кето зеленчук. Това ви дава възможност да утолите глада, без да се притеснявате, че ще надвишите позволените въглехидрати. Дори ще ви остане място за десерт!

 

Кюфтенца от говеждо с пюре от карфиол

Вече е време да разберете кои са нужните продукти и да преминете към направата на нашите кюфтенца от говеждо. Ако сте добре запознати с принципите на кето режима, можете спокойно да промените някои от съставките спрямо индивидуалните си предпочитания или продуктите, с които разполагате. Креативността само допринася към магическия процес, който наричаме готвене.

Време за приготвяне Порции Хранителна стойност в 1 порция
40 минути 4 6 г нетни въглехидрати
620 калории
37 г мазнини
30 г протеин

 

Необходими продукти

За пюрето от карфиол:

keto 02
keto 01
keto 02
keto 01
  • 300 г карфиол
  • 2 с. л. краве масло Гхи (~30 г)
  • 100 г сирене чедър, настъргано
  • Черен пипер на вкус

 

За кюфтенцата:

  • 400 г кайма от говеждо месо
  • 100 г карфиол
  • 1⁄4 ч. л. чесън на прах
  • 2 стръка зелен лук (~24 г)
  • 2 яйца
  • 2 ч. л зехтин екстра върджин
  • Сол, червен и черен пипер на вкус

 

Начин на приготвяне:

  1. Оставете тенджера с подсолена вода да заври и гответе карфиола, докато омекне, около 7-10 минути.
  2. Отделете ⅓ от карфиола, а останалото поставете в блендер. Добавете маслото, солта, черния пипер и чедъра. Блендирайте, докато сместа стане гладка.
  3. Изсипете в купа и добавете наситнения карфиол, който сте оставили настрана. Пюрето е готово!
  4. Междувременно поставете всички съставки за кюфтетата в купа за смесване и разбъркайте добре. Оформете кюфтенцата с ръце.
  5. Загрейте зехтина в тиган. Добавете кюфтетата и гответе за около 10 минути, докато покафенеят.
  6. Аранжирайте готовите кюфтенца от говеждо върху пюрето от карфиол. Може да гарнирате с малко магданоз.
  7. Насладете се!

По желание може да приготвите и сос към вкусните кето кюфтенца от говеждо с пюре. Някои от безбройните възможности включват:

 

Ако планирате да консумирате своите кюфтенца от говеждо в рамките на няколко дни, трябва да ги сложите в херметически затворени съдове в хладилник. Добре е кюфтенцата и пюрето да се съхраняват отделно, за да не абсорбират излишна влага.

Важно е да се уверите, че контейнерите са плътно затворени, за да предотвратите излагане на въздух, което може да доведе до по-бързо разваляне на храната. Правилно съхранявана, храната може да издържи в хладилника до 3-4 дни.

 

Защо да консумираме чедър?

 

Кюфтенца от говеждо - чедър.

 

Неслучайно сиренето чедър е една от съставките в нашата рецепта за кюфтенца от говеждо. Това „жълто чудо“ е изключително подходящо за кетогенния режим, защото предлага комбинация от протеини и мазнини, която насърчава чувството на ситост и ни възпира от преяждане.

Както вече споменахме, чедърът е добър източник на белтъчини, които, от своя страна, са важни за:

  • Изграждане и възстановяване на тъканите
  • Поддържане здравето на мускулите
  • Подпомагане на цялостните телесни функции
  • Регулиране на теглото чрез потискане на глада и апетита

 

Млечното изкушение се отразява позитивно на състоянието на костите и зъбите, тъй като съдържа завидно количество калций и фосфор. Двата минерала работят заедно за поддържане на костната тъкан, на бъбречната функция и клетъчната структура.

Някои сортове сирене чедър са обогатени с витамин Д, който играе важна роля за здравето на костите и имунната функция. Освен това той помага на тялото да абсорбира калций по-ефективно.

Съдържат се и антиоксиданти като витамин Е и селен, които защитават клетките от окислително увреждане, причинено от свободните радикали. Намалявайки възпалението, те могат да подкрепят сърдечно-съдовото здраве и да намалят риска от развиване на хронични заболявания.

В сиренето се намират и малки количества конюгирана линолова киселина (CLA). Тя има противовъзпалителни и антиоксидантни свойства и може да ни съдейства в регулирането на теглото.

Интересно предимство на чедъра е фактът, че има относително дълъг срок на годност в сравнение с много други видове сирена. Това се дължи на ниското съдържание на влага и високото съдържание на сол в него.

Правилно съхранявано, сиренето може да издържи няколко седмици или дори месец в хладилника.

 

Още от здравословната ни кухня

 

Кюфтенца от пилешки дроб - рецепта.

 

Ако ви е харесала нашата рецепта за кюфтенца от говеждо с пюре от карфиол, може следващия път да изпробвате други кето предложения за кюфтенца, например:

 

Присъединете се и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук, където ще можете да споделяте вашите решения за режимни рецепти.

Абонирайте се и за нашия YouTube канал, в който ще може нагледно да видите как приготвяме някои от любимите ни ястия, както и съвети и насоки за кето диетата.

Разгледайте нашите апетитни кето предложения в блога ни, както и в кулинарната ни поредица „Кето фантазии“.

Пожелаваме ви приятно похапване на специално адаптираните ни към кето режима кюфтенца от говеждо!

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Йоана Иванова
Йоана Иванова учи "Книгоиздаване" в СУ "Св. Климент Охридски". Писането и четенето са й страст. Интересува се от йога, дихателни практики и грижа за вътрешния и външния баланс.

Блог

Рецепти

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 24 април 2024 в 17:00 | Публикувана: 11 април 2024 в 11:57 | Категория: Кето рецепти, Основни ястия за кетогенен режим - Фор Лайф