Сухота в устата при кето режим – причини и решения

Обновена: 30.04.2024|
Сухота в устата при кето режим.

Можем да разпознаем, че сме влезли в кетоза по няколко характерни признака – един от тях е сухота в устата.  

Защо получаваме сухота в устата при кето режим? 

Сухотата в устата при кето режим се получава поради загубата на вода, която тялото преди е задържала. Има няколко признака на кетоза, свързани с хидратацията – сухота в устата, прекомерно уриниране, силна жажда и други особености. Хубаво е да увеличим количеството вода, за да компенсираме загубите.

Увеличеният прием на мазнини и намаляването на въглехидратите влияят по определени начини върху нивото на хидратация в тялото ни. Под влияние на кето диетата организмът претърпява различни промени, свързани с баланса на течности и електролити. При високовъглехидратната диета тялото задържа определено количество вода, от която се нуждае за различни процеси. В един от случаите водата е необходима на тялото за преработката на въглехидратите и гликогена, който произхожда от тях.  

kurk 400
stevio 600
kurk 400
stevio 600

3 грама вода остават съхранени в тялото за всеки грам гликоген, който впоследствие ще бъде разграден.

Преработените храни, които консумираме, обикновено са богати на въглехидрати, но и съдържат голямо количество сол. Когато спрем да се храним с тях под влиянието на изискванията за кето режим, премахваме от диетата си ненужната сол, която също предразполага към задържане на вода.  

Това са нормални и очаквани ефекти, които не вредят на организма ни.

Друга причина за задържането на течности е спестяването на вода от страна на бъбреците под влияние на допълнителния инсулин, който тялото произвежда, за да разгради въглехидратите. Сухотата в устата обикновено не е ефект, който продължава дълго. Тя е най-вече признак, че тялото преминава през промяна, към която постепенно се адаптира. Намаленото количество слюнка впоследствие се нормализира и тялото ни свиква с новия режим.

Обикновено това отражение на кето диетата върху организма трае между няколко седмици и 1-3 месеца.  

 

Как да премахнем неприятната сухота в устата? 

Има някои външни причинители, които нямат общо с кето режима, но биха могли да засилят чувството за сухота в устата – тютюнопушене, алкохол, кофеинови напитки, лекарствени продукти. Често срещано е да изпитваме силна жажда поради внезапната поява на сухота в устата, но и защото тялото ни има нужда от повече вода по време на кето режима.  

Как да се справим с жаждата? 

 

сухота в устата

 

При по-силна дехидратация може да усетим стомашни спазми, световъртеж, умора и главоболие. С редовно пиене на вода и леки упражнения може да облекчим тези неприятни симптоми.

За да хидратираме допълнително тялото си, може да прибавим към храненето си подходящи кето храни с по-високо съдържание на вода:

 • Краставици
 • Домати (в умерени количества)
 • Зелени листни зеленчуци
 • Горски плодове
 • Авокадо

 

Трябва да имаме предвид, че неутолимата жажда може да е симптом на заболяване – диабет, проблеми с обмена на вещества, генетични аномалии, инфекции и дори някои психически заболявания.

Препоръчително е да се консултираме с лекар, ако усещаме сухота в устата за повече от няколко месеца, ако продължава след спиране на кето режима, както и ако забележим други симптоми, свързани с устната кухина и гърлото.  

Вода и електролити 

Количеството вода, което ни е нужно, зависи от много фактори в личния ни живот – ръст, килограми, диета, климат, физическа активност. Храната, която приемаме, също е от значение.  

Пиенето на по-голямо количество вода няма да ни навреди.  

Тъй като по време на кето режима тялото ни не задържа вода, препоръчително е да си я набавяме навреме, за да не усещаме загубата. Водата стимулира производството на слюнката и процесите на детоксикация. 

Не трябва да забравяме и за електролитните си нива по време на кето режим. Към водата, която пием, може да добавим малко сол или кето електролитни добавки, за да балансираме организма си и да се чувстваме добре.

Хубаво е да сме внимателни с количеството вода, която приемаме, и нивата на електролити в тялото ни, за да облекчим общото неразположение, което може да причини кето режимът.  

Симптомите на електролитен дисбаланс включват: 

 • Мускулни крампи 
 • Главоболие 
 • Гадене 
 • Замаяност 
 • Сърцебиене 
 • Мозъчна мъгла 
 • Объркване 

 

Особено важно е да приемаме достатъчно натрий, калий, калций, магнезий. Това са важни за организма минерали, които не бива да пренебрегваме. Може да си набавим нужните вещества чрез храната или с помощта на хранителни добавки. 

 

Умерено консумиране на други напитки 

 

сухота в устата

 

За разлика от водата, някои напитки биха могли да увеличат чувството за сухота в устата – чайове, кафе, кофеинови и газирани напитки. Алкохолът също дехидратира тялото ни, което забележимо се усеща и в устната кухина.  

Дъвки и бонбони 

Освен сухота в устата кето режимът често причинява и лош дъх. За да предотвратим двойния дискомфорт, можем да използваме ментови дъвки или твърди бонбони за смучене, като внимаваме те да бъдат без добавена захар. Смученето и дъвченето повишават производството на слюнка, което естествено ще подобри симптомите на сухота в устата.  

Обикновено дъвките и бонбоните без захар съдържат в себе си ксилитол, който може да причини нежелани ефекти при прекомерна употреба – стомашен дискомфорт и диария. Тази основна съставка балансира киселинните нива в устата и помага за предотвратяването на кариеси. 

Дъвките и бонбоните са практичен начин да се справим с неприятните кето симптоми, тъй като са преносими и лесни за хапване дори в движение.  

Подобряване на устната хигиена

 

сухота в устата

 

Важно е да мием добре зъбите си, за да избегнем сухотата в устата и лошия кето дъх. Сухотата в устата може да предразположи към развитието на кариеси и да е причина за проблеми с венците поради липсата на слюнка. Това прави пиенето на повече вода и добрата орална хигиена особено важни.  

Не трябва да забравяме да обърнем внимание и на езика, който често е източник на лош дъх.  

От друга страна, ниското количество въглехидрати подобрява здравето на зъбите и венците ни, тъй като се елиминират бактериите, които се захранват със захар. С намаляването на захарта, която консумираме, ефективно може да се справим с прекомерното натрупване на зъбна плака и зъбен камък. 

Кетогенната диета обаче не бива да е заместител на добрата устна хигиена, която включва миене на зъбите, почистване с конец и редовно посещение на зъболекар.  

Прием на лекарства 

 

сухота в устата

 

Има медикаменти, чиито странични ефекти включват сухота в устата. Когато започваме кето режим, хубаво е да разгледаме внимателно лекарствата, които приемаме. Може да се консултираме с лекар, за да сменим дехидратиращите медикаменти, или просто да изчакаме ефектите от кетогенното хранене да отшумят.  

 

Заключение

Появата на сухота в устата по време на кето режим не е повод за притеснение. Тъкмо обратното – това е един от признаците на получилата се кетоза, което е търсеният ефект на диетата.  

 

Често задавани въпроси

Какво причинява сухота в устата?

Това е един от признаците, че сме влезли в кетоза - крайната цел на кето режима.

Как да предотвратим сухотата в устата по време на кето режим?

Препоръчва се пиене на повече вода, поддържане на добра устна хигиена, избягване на тютюнопушенето и алкохола.

Опасна ли е сухотата в устата?

Не бива да е повод за притеснение, тъй като отшумява до няколко седмици, след като свикнем с кето диетата.

 

Категории: Кето диета|Публикувана: 26.09.2023|

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

77b4e8bfbbc2c5326156c9a35bcebe95?s=96&d=mm&r=g

Радина Руменова завършва бакалавърска програма "Българска филология" и се запътва към света на рекламата. Професионалните ѝ интереси са в сферата на езикознанието, а любителските влечения се разделят между кулинарията, музиката, екологията и здравословния начин на живот.

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 30 април 2024 в 10:00 | Публикувана: 26 септември 2023 в 10:39 | Категория: Кето диета