Сребърна вода – универсалният помощник

Обновена: 23.02.2024|

Сребърната вода е известна като естествен дезинфектант, който спира развитието на над 650 вида вируси, бактерии и всякакви гъбички. Употребата й е колкото древна, толкова и модерна. Определено си струва да се запознаете с малко повече информация относно нея и да прецените дали бихте опитали от чудодейните ефекти, които й се приписват.

Важно е само да внимавате с използването на този лечебен метод в домашни условия, защото неправилната му употреба може да доведе до натрупване на метал в организма, който след това не може да бъде изчистен.

 

Какво представлява сребърната вода?

В своята същност сребърната вода представлява разтвор на колоидно сребро в обикновена вода, получен чрез електролиза – процес, при който сребърни йони се суспендират в дестилирана вода. Благодарение на електрическия заряд, който притежават сребърните йони, те остават разпределени в разтвора, без да потъват на дъното.Поради тази причина, качествената сребърна вода не изисква разклащане преди употреба и не трябва да е тъмна на цвят.

В повечето случаи тя е бистра или бледожълта, като размерът на частиците оказва влияние върху цвета на разтвора. Най-безопасните и биологично активни сребърни разтвори съдържат най-малките частици и най-чиста вода, докато по-големите частици придават по-тъмен цвят и се абсорбират по-трудно от организма.

Лечебни свойства на сребърната вода, за които подробно ще говорим по-надолу в статията, са:

 • противомикробни, антисептични и противовъзпалителни свойства
 • естествен антибиотик
 • помага за балансиране на защитната кисела кожна бариера, известна като pH на кожата
 • ускорява обновяването на кожните клетки
 • бактериите не са резистентни към нея

 

История на сребърната вода

 

Сребърна вода, ползи и употреба.

Ето няколко интересни факти, които заслужават внимание : 

 • Самият Хипократ, смятан за основоположник на медицинската практика, стривал сребро на прах и го смесвал с вода като лек.
 • През древността в млякото са пускани сребърни лъжици и монети, за да се предпази от разваляне.
 • Най-богатите семейства в Древна Гърция са се хранили от сребърни съдове и прибори и са страдали много по-рядко от болести, в сравнение с тези, които са използвали посуда от керамика или желязо. Сигурно сте чували израза „синя кръв“. Богаташите често развивали синкав оттенък на кожата, тъй като години наред поглъщали сребърни частици. От друга страна, те избягвали работата на открито и се женили в рамките на собствената си социална група, като по този начин кожата им е оставала бледа и вените им са прозирали. Истината е, че венозната кръв има по-тъмен оттенък спрямо яркочервената артериална кръв, но никога не е синя. Просто изглежда по този начин заради много светлата кожа.
 • В църквите се използвал сребърен кръст за даване на причастие и спиране на болестите.
 • Маз от сребърен нитрат се е използвал за дезинфекция на очите при новородени десетилетия след откриването на пеницилина.
 • Колоидно сребро за медицински цели се е използвало за първи път за почистване на рани през 1891 г. През следващите години някои лекари смятат, че ако се погълне колоидно сребро, то може да излекува редица заболявания като стомашни язви, психични заболявания и епилепсия. Това твърдение става все по-популярно до 40-те години на 20-и век, когато вместо него лекарите започват да използват антибиотици.
 • Поради антисептичните качества на колоидното сребро, то се е използвало за приготвяне на превръзки след Гражданската война в Америка.
 • С появата на разнообразни синтетични лекарства и антисептици, употребата на колоидно сребро драстично намалява, но с увеличаващите се тенденции към здравословен начин на живот, органична храна и натурални средства за лечение, сребърната вода с колоидното сребро в нея намира редица привърженици.
 • Днес ще го видите да се предлага на пазара и да се продава като хранителна добавка.

 

Как действа и за какво се използва?

 

Сребърна вода. Акне. Ванилия. Ечемик на окото.Акне по време на бременност. Здравословни ползи от кето диетата за кожата. Skin fast. Масло от чаено дърво: ползи.

 

Сигурно сте чували, че сребърната вода може да намери много разнообразни приложения в ежедневието на всеки от нас. Приписват й се много качества, на които си струва да обърнем внимание. Тя се използва за лечение на инфекции, сенна хрема, кожни заболявания и много други състояния. Среброто естествено се свързва с кислородни молекули и това води до прекъсване на клетъчното дишане на патогенните клетки.

Сребърните йони директно навлизат в бактериалната ДНК, без да се унищожават водородните връзки. От своя страна, това позволява да се запази структурата при нарушено възпроизвеждане на ДНК. Сребърна вода може да се използва в домашни условия за лечение на следните здравословни проблеми.

Инфекции на кожата

Колоидното сребро подпомага оздравителния процес на кожата и другите меки тъкани. Ако сте претърпели тежко изгаряне, може да използвате сребърна вода, за да облекчите състоянието си и да предотвратите инфекция.

В случай, че страдате от акне с бактериален произход, пародонтит, псориазис или екзема може да навлажните марля или бинт със сребърна вода и да го наложите върху засегнатия участък.

Възпаления на очите и ушите

При конюнктивит внимателно може да капнете няколко капки сребърна вода в окото си. В случай на възпаление вследствие на бактерии или вирус, може да направите същото и за ухото си.

Болки в гърлото

При дразнене в гърлото, опитайте да си направите гаргара със сребърна вода, като за целта в чаша вода капнете 3-4 капки.

Хрема и синузит

Сребърната вода може да се използва под формата на спрей, като средство срещу инфекции на синусите. За целта в 15-20 мл сребърна вода капнете от 2 до 4 капки (за възрастни) клеева тинктура. От получения разтвор се капят по 2 капки във всяка ноздра – около 3-4 пъти на ден. Не прибягвайте към това лечение, ако имате алергия към мед.

Лошо храносмилане

Сребърната вода подобрява абсорбцията на хранителни вещества, а също така и пречи на размножаването на паразитите в чревния канал. Когато се приема с храната, колоидното сребро спира ферментационните процеси и последствията от тях –  подут корем, газове, болка, проблеми с храносмилането.

Противовирусно

Някои изследвания твърдят, че колоидното сребро в сребърната вода помага за предотвратяване на всички видове грипни вируси, както и на обикновената настинка. Неотдавнашни проучвания на изследователи от Мексико, Русия и Испания сочат, че сребърните наночастици потискат развитието на причинителя на ковид – коронавируса SARS-CoV-2.  

 

Какво смятат учените за нея?

 

Сребърна вода, ползи и употреба.

 

Мненията за сребърната вода са противоречиви. Привържениците й твърдят, че тя е ефективно средство за лечение на всякакви инфекции и заболявания – от настинка до рак. Повечето медицински експерти и изследователи обаче твърдят, че е неефективно и може да доведе до сериозни странични ефекти.

Известно време продуктите с колоидно сребро са се предлагали като лекарствени продукти без рецепта, но проучване от 1999 г. установява, че те не са безопасни. Въпреки това колоидното сребро все още се предлага в някои хранителни добавки и продукти за локално приложение. Те се считат за подвеждащи.

 

Безопасна ли е?

Сребърната вода  често се рекламира като антибактериално средство и някои хора твърдят, че тя може да излекува по-бързо настинка, да заздрави по-добре организма и дори да лекува рак или ХИВ. Колоидното сребро, което се съдържа в нея, е минерал който може да убива някои микроби, като разрушава протеините, поради което преди се е използвало в превръзките за рани.

Но среброто няма известна функция в организма и не е основен минерал. Възможно е дори да бъде опасно, когато се приема през устата, прилага се върху кожата или се вдишва, защото се отлага в кожата и различни органи. Това може да доведе до постоянен синкав цвят, който се появява първо във венците. Колкото повече участъците от кожата са изложени на слънце, толкова по-оцветени ще стават. В допълнение, някои смятат, че приемът на колоидно сребро може да увреди и органите.

Също така, приемането му през устата може да доведе до трайно синкав цвят на кожата, както и да причини и проблеми с мозъчната дейност.

Няма проведени достатъчно изследвания за употребата на сребърна вода при бременни и кърмещи жени, затова е по-добре те да го избягват.

 

Каква е препоръчителната дозировка?

 

Сребърна вода. Алкална вода. Момиче пие чаша вода, и таблетка цинк до воден ресурс. Камъни в бъбреците.

 

Препоръчителната доза колоидно сребро, която може да се приема с профилактична цел, не бива да надвишава 1 супена лъжица или 50 до 200 микрограма на ден. Дозата при различните терапии варира около 30 мл за 24 часа, като не трябва да се приема повече от 7 до 10 дни. Разтворите за приложение през устата задължително е необходимо да са с доста по-ниска концентрация, спрямо тези за приложение върху кожата.

Това е така, защото, когато се приема през устата, разтворът на колоидното сребро се абсорбира директно от устната кухина в кръвта. Ефект може да настъпи за около 3-4 дни. Съществува опасност от прекомерно натрупване и поява на аргирия (състояние, което се развива, когато среброто или неговите соли постъпват на малки дози в организма продължително време) при общ прием на 1 до 5 грама колоидно сребро на година. Това се равнява на десетки литри сребърна вода.

За да не настъпи аргирия, приемът на сребърна вода трябва да се прекрати след отшумяване на симптомите, срещу които се прилага. Ако имате хронични заболявания, се допуска прием до 3-4 седмици. Колоидното сребро се изкарва от организма през бъбреците, червата и лимфната система, като това отнема няколко седмици.

Важно е да отбележим, че по време на употребата на сребърна вода трябва да се увеличи приемът на вода, за да се ускори отстраняването на токсините. Ако организмът обаче е прекалено болен, не се опитвайте да го изчистите твърде бързо, приемайки голямо количество или твърде концентриран разтвор.

Бързото унищожаване на патогените претоварва организма и може да доведе до криза. Ако усетите симптоми като виене на свят, главоболие или болки в мускулите- намалете приема на сребърна вода и пийте повече чиста вода.

 

Заключение

Има много твърдения, че сребърната вода е наш универсален помощник в редица ситуации и при лечението на разнообразни състояния. Към момента обаче не е напълно доказано, че колоидното сребро е изцяло ефективно или безопасно.

Затова бъдете много внимателни, когато приемате сребърна вода вътрешно, закупувайте я само от аптеки или сертифицирани търговци и при възможност първо се консултирайте със специалист. Спазвайте упоменатите дозировки и следвайте указанията му.

 

Какво представлява сребърната вода?

Сребърната вода представлява разтвор на колоидно сребро в обикновена вода, получен чрез електролиза – процес, при който сребърни йони се суспендират в дестилирана вода.

Какви лечебни свойства има сребърната вода?

Противомикробни, антисептични и противовъзпалителни свойства, естествен антибиотик, помага за балансиране на ph-то на кожата, ускорява обновяването на кожните клетки, бактериите не са резистентни към нея.

Безопасна ли е сребърната вода?

Възможно е дори да бъде опасно, когато се приема през устата, прилага се върху кожата или се вдишва, защото се отлага в кожата и различни органи. Затова трябва да се спазват препоръчителните дневни количества и схема на прием.

Как се приема сребърната вода?

Препоръчителната доза колоидно сребро, която може да се приема с профилактична цел, не бива да надвишава 1 супена лъжица или 50 до 200 микрограма на ден. Дозата при различните терапии варира около 30 мл за 24 часа, като не трябва да се приема повече от 7 до 10 дни.

Категории: Здраве, Любопитно|Публикувана: 26.08.2022|

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Андреа Андреева
Андреа Андреева е автор на десетки статии, свързани със здравословния начин на живот и хранене. Тя разширява своите познания в тази тема през годините, като написва различни материали в сферата на биохакинга и осъзнатото билколечение.

Блог

Рецепти

Свързани публикации

Един Коментар

 1. Зузу 10.11.2023 at 5:22 - Отговор

  10 капки разредени в чаша вода,жабуркане сутрин и вечер,добре ли е при стафилококи

Оставете коментар

Обновена: 23 февруари 2024 в 11:33 | Публикувана: 26 август 2022 в 15:26 | Категория: Здраве, Любопитно