Кое е общото между оралната хигиена и чревното здраве?

Обновена: 25.01.2024|

Чревното здраве до голяма степен зависи от оралната хигиена, на която е необходимо да обръщаме внимание ежедневно. Звучи ви странно, нали? Но това е самата истина и днес ще ви обясним с точност каква е връзката между тях.

Стомашно-чревният тракт е в основата на редица процеси – 90% от предаваната информация по “nervus vagus” (връзката между мозъка и тялото) идва именно от него. Вероятно сте чували за микробиома на червата – как от него могат да се повлияят настроението и теглото, например? Редица изследвания потвърждават връзката на чревното здраве с мозъка, сърцето и черния дроб. От друга страна, много по-малко се говори за връзката между оралния и чревния микробиом? Ние ще обърнем внимание именно на това – в какво се състои фразата „устата е огледало на здравето и болестите в организма“ и как тя е обвързана с чревното здраве.

 

Защо е важен оралният микробиом?

Устната кухина и нейният микробиом поставят началото на всичко, което се случва в организма ни по-нататък. В нея има огромно разнообразие от микро среди, които са домакини на различни бактериални популации: върху езика, твърдото небце, зъбите, венците.  Това е мястото, на което се срещат храносмилателният тракт, имунната система и външният свят. През 2019 г. в Journal of oral microbiology e публикувано проучване, което разкрива, че бактериалните популации от устата си проправят път към микробиомата на червата. Това може да промени имунните ни реакции и потенциално да доведе до системни заболявания.

Т.е., колкото по-добра е оралната ни хигиена, толкова по-здрава е нашата устна кухина, червата ни, имунната система и организмът като цяло.

 

Каква е връзката между оралния микробиом и чревното здраве?

Ако си представим храносмилателния тракт като река, устата ще бъде нейният извор. Това означава, че всеки път, когато преглъщаме, ние поемаме хиляди бактерии – някои лоши, но и някои – добри. Противно на това, което сме чували, когато поддържаме добра оралната хигиена, целта ни не е да убием всички микроби в устата си. Всъщност, подобно на микробиома в червата, в устата ни има и „добри“ бактерии. Те подпомагат здравето на нашите зъби и всички свързани системи в организма ни.

Подобно на синдрома на пропускливите черва, съществува и понятие „пропусклива уста“. Тази пропускливост е свързана със способността на бактериите да преминават покрай венците към останалата част на тялото. Това е установено във връзка с проучване за диабет – заболяване, което често протича в тандем с хроничен парадонтит. Кас Нелсън-Дуули, етнофармаколог и учен в областта на експерименталните изследвания, стига до извода, че 45% от бактериите в устната кухина са открити и в червата.

 

Оралният микробиом и влиянието му върху чревното здраве

 

Устройство на червата. Чревно пречистване - функции и отделителна система. Връзката между оралната хигиена и здравето на чревния тракт.

 

Връзката между устната кухина и стомашно-чревния тракт е по-силна, отколкото си мислим. Напреднала болест на венците, както и загубата на зъби, причинена от орални патогени, увеличават риска от рак на стомашно-чревния тракт, панкреаса и черния дроб.

Това е възможно поради две причини:

  1. Оралните бактерии могат да причинят системно възпаление, когато си проправят път към кръвоносната и/или храносмилателната системи.
  2. Съществуват някои доказателства, че те могат да активират канцерогени, присъстващи в устата след пушене или пиене на алкохол.

Съществува бактерия, наречена Helicobacter pylori, която може да зарази стомаха и да причини стомашни язви. Инфекцията с H.pylori е много разпространена – присъства в над половината от населението на света. Но тези бактерии не се откриват само в стомаха. Дори след антибиотично лечение на бактерията , вероятността за заразяване отново е голяма. Каква е причината? H.Pilori много често се открива и в устната кухина, особено при хора, които са били диагностицирани с нея в стомашно-чревния тракт. Ако се появи повтаряща се инфекция с тази бактерия, в повечето случаи нейният източник е устата. Независимо дали бактериите си проправят път към червата, докато си мием зъбите, чрез бактериемия или чрез „пропусклива уста“, важното е да се вземат всички възможни мерки за дезинфекция и грижа за оралната хигиена след това.

 

Porphyromonas gingivalis и ефектът й върху чревното здраве

Оралният микробиом може да има голям ефект върху чревното здраве. Дентални и медицински списания отразяват и въздействието на Porphyromonas gingivalis – бактерия, която може да повлияе на чревното здраве, причинявайки дисбиоза. Тя се открива при заболяване от пародонтит – инфекциозно възпаление на зъбодържащия апарат, което може да доведе до болка, разклащане и загуба на зъбите.

 

Как да защитим организма си още от устната кухина?Поддържане на оралната хигиена с комплект пасти за дневна и нощна грижа.

Бактериите, които обичайно се развиват в устната кухина, се откриват в почти всеки орган от тялото. Един от най-директните им пътища е към стомашно-чревния тракт. По тази причина грижата за здравето и хигиената на устната кухина е тясно свързано с грижата за чревното здраве.  Няколко важни за спазване съвети в това отношение, са:

  • хранителният режим – необходимо е да наблягаме повече на богати на минерали и витамини храни – повечето зеленчуци са именно такива. Намаляване на въглехидратите и добавяне на повече богати на мазнини и протеини храни е за предпочитане.
  • грижа за оралната хигиена – миенето на зъбите е абсолютно задължително, минимум 2 пъти на ден, по около 2 минути. Необходимо е да се спрем и на паста с подходящо количество флуор, като можем да редуваме с такава без флуор. Ако през деня консумираме храна, богата на въглехидрати, като паста, ориз, картофи и т.н. също е препоръчително да измиваме зъбите си. Можем да се погрижим за оралния микробиом и през нощта, като използваме паста за зъби, която регулира ph-нивата в устната ни кухина, докато спим. Продуктите, които съдържат черен въглен (пасти или четки с влакна от черен въглен) премахват ефективно бактериите от зъбните повърхности.
  • подържане на оралната хигиена при специалист на всеки 6 месеца е силно препоръчително
  • внимателното изтъркване и на езика с четката за зъби също е важно за цялостното състояние на устната кухина
  • избягване на продукти за изплакване на уста, които са на основата на алкохол. Те изсушават устната кухина и я предразполагат към увеличаване на бактериите.
  • пилинг на зъбите, по 2-3 минути на ден, с кокосово масло, ще допринесе много за оралното здраве.

 

Грижа за зъбите – грижа за здравето

Много често, когато имаме проблем с някоя област или орган в тялото, се фокусираме само върху него. А причината за проблема, в повечето случаи, е възникнала някъде другаде. Чревното здраве е изключително важно за общото благосъстояние на организма, затова е важно да го пазим и защитим още на „входа“ – грижейки се добре за оралната хигиена и здравословното състояние на устната кухина.

Категории: Здраве|Публикувана: 22.01.2020|

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Верджиния Георгиева
Верджиния Георгиева е дипломиран книгоиздател в профил „Редакционно-издателски процес“. Акцентът върху езиковата и литературна компетентност е водещ за нея в процеса на писане, а интересите й са главно в сферата на здравословното хранене и начин на живот.

Блог

Рецепти

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 25 януари 2024 в 00:00 | Публикувана: 22 януари 2020 в 17:23 | Категория: Здраве