Най-честите детски заболявания през лятото

Обновена: 06.03.2024|
Детски заболявания през лятото.

Децата обичат лятото, нали е време за пътешествия, екскурзии сред природата, игри на плажа, спортни занимания, много забавления и наслади. Всичко това е чудесно, но при едно условие – удоволствията да се ползват разумно, за да се избегнат възможните рискове за здравето.

Кой са най-честите детски заболявания през лятото, как да ги преодоляваме и как да не ги допускаме? Отговорите са в следващите редове.

 

Туристическа диария

Този проблем се причинява от вируси, бактерии, паразити или токсини, които попадат в организма при консумация на храна, приготвена без спазване на хигиенните правила, или след поглъщане на замърсена вода, обикновено по време на плуване.

Туристическата диария протича с чести, воднисти изхождания, болки в корема и леко повишена телесната температура. В по-тежките случаи се явяват гадене и повръщане.

omega3 400
choko 01 600
omega3 400
choko 01 600

Състоянието води до загуба на телесни течности и електролити, което е опасно, особено за бебета и малките деца, чийто организъм бързо се дехидратира и изтощава. Обезводняването води до обща слабост, сънливост, изсъхване на лигавиците и кожата.

 

Какво да се прави?

Туристическата диария обикновено се самоограничава. Но, ако се задържи над три дни и броят на изхожданията е повече от четири пъти дневно, необходима е лекарска консултация и прилагане на медикаменти срещу диарията и повръщането.

Децата трябва да приемат много течности, но не и газирани напитки, които могат да задълбочат проблема.

Препоръчително е пострадалите да консумират лека храна, която не е много калорична и мазна. Например: варени картофи, ястия с ориз, печени ябълки. Противопоказни са лютиви и кисели продукти.

 

Предпазване

Разумно е по време на пътуване децата да пият вода от бутилки със запечатани капачки, да не им се дават сурови млечни продукти или храни, които дълго време са съхранявани при летни температури. Плодовете и зеленчуците трябва да се измиват старателно с течаща вода.

Хигиенните навици на децата, включително миене на ръцете, трябва да се изграждат от най-ранна възраст.

 

Топлинен удар и слънчево изгаряне

 

Детски заболявания през лятото.

 

Слънцето е основният източник на витамин D. Лъчите му са изключително полезни за растящия детски организъм, особено за кожата, костите и зъбите.

Но при пряко, незащитено облъчване, в рамките на 2-4 часа или повече, често се стига до претопляне, топлинна умора, топлинен удар и слънчево изгаряне. Детето се отпуска. Получава симптоми на гадене, повръщане и главоболие.

Дишането му се ускорява, кожата става гореща, суха и зачервена. По нея, при тежки изгаряния, се появяват мехури, изпълнени с течност, и може да наложи болнично лечение.

 

Какво да се прави?

Преместете детето на сенчесто и хладно място. Дайте му да пие вода. Ако не е в състояние да я изпие или ако повръща, незабавно потърсете медицинска помощ. Поставете студени кърпи или гелове за охлаждане на главата, шията и подмишниците на детето.

Върху кожата му нанесете лосион за след слънце с успокояващи съставки, но не втривайте кисело мляко, паста за зъби или други подръчни средства, които създават риск от инфекции.

По същата причина не пукайте мехурите. За облекчаване на сърбежа използвайте противоалергични гелове. Ако оплакванията не отшумяват, консултирайте се с лекар.

 

Предпазване

Не оставяйте детето навън между 10 и 16 часа, когато слънцето е най-интензивно. Минути преди излизане от вкъщи нанасяйте върху кожата му крем със слънцезащитен фактор (SPF) между 30 и 50. Накарайте го да носи шапка с широка периферия и слънчеви очила с UVфилтри.

През лятото дрехите на детето трябва да бъдат от естествени материи, да са леки и проветриви. Предлагайте му повече течности.

Не забравяйте, че бебетата, под 6-месечна възраст, не бива да се излагат на пряка слънчева светлина.

Задължително е, когато са навън, над тях да има сянка.

 

Детски заболявания през лятото от басейни

 

Детски заболявания през лятото.

 

Те се причиняват от замърсена вода или от прекомерно количество хлор, използван за дезинфекция.

Такива детски заболявания през лятото най-често са следните:

 • Конюнктивит. Протича със зачервяване на очната конюнктива и вътрешната повърхност на клепача, парене и сърбеж в очите, сълзене, чувствителност към светлината.
 • Ушни инфекции. Водят до дискомфорт, сърбеж и болка в засегнатото ухо, от което започва да изтича мръсножълт или зеленикав секрет с лоша миризма.
 • Цистит (възпаление на пикочните пътища). Изявява се с често уриниране и парене при уриниране, болки в корема, треска и повръщане.

 

Какво да се прави?

За временно облекчаване на оплакванията може да поставите студен компрес върху очите или засегнатото ухо. При цистит къпането в море или басейн е противопоказно.

Терапията зависи от възрастта на детето, типа и тежестта на инфекцията и възникналата възпалителна реакция. Във всички случаи е необходима незабавна лекарска намеса.

По време на лечението детето трябва да спазва изрядна лична хигиена и да не споделя с деца или възрастни хавлии, кърпи и други предмети за лично ползване. Така ще се предотвратят рецидиви на инфекцията, както и нейното разпространение.

 

Предпазване

Правилно е децата да ползват очила за плуване и тапи за уши, независимо дали се къпят в басейн или море. Ако случайно влезе вода в ухото, тя трябва веднага да се почисти.

След плуване е задължително лицето и цялото тяло на мъничето да се облеят с чиста вода, след което мокрият бански да се смени със сух.

Не оставяйте детето да си играе голо на пясъка. Това създава риск от инфекции, защото пясъкът може да е замърсен, освен че е мокър и хладен.

 

Десет стъпки за обща профилактика

 

Детски заболявания през лятото.

 

С посочените по-горе проблеми не се изчерпва списъкът от детски заболявания през лятото. Той включва още много нарушения на здравето, включително проблеми, които мнозина приемат за зимни, но реално това са болести, чиято поразяващи сила се запазва през лятото, дори и в големите горещини.

Например – тонзилит (възпаление на сливиците). Децата прегряват на слънце, изпотяват се, пият студен сок или вода, а на следващата сутрин съобщават, че нещо ги гъделичка в гърлото.

За да ги предпазите от тонзилит, фарингит, трахеит, бронхит, астма, алергии и други детски заболявания през лятото, разумно е да се съобразявате със следните препоръки:

 1. Поддържайте в дома си комфортна температура – между 20 и 24 градуса по Целзий, и подходяща влажност (30 до 50 процента от максималното количество влага, която може да се задържи при посочените температури).
 2. Ако пътувате с кола, температурата също трябва да е приемлива за детето. Настройвайте климатика на 22 градуса, не по-малко.
 3. Проветрявайте често помещенията, в които мъничето пребивава.
 4. Вкъщи, в хотел, търговски център или супермаркет не стойте с дете под мощен климатик, а веднага се отдръпнете настрани. Така ще предпазите детето и себе си от респираторни проблеми, изсушаване на очите и кожата, спазми на кръвоносните съдове и други нарушения на здравето.
 5. Не се подлагайте на резки температурни промени. Избягвайте преминаване от външната жега в силно охладено помещение (например магазин) и обратното. При такъв вид стрес за организма рискът от простуда, съдови и ставни заболявания е много голям.
 6. Когато сте на почивка край морския бряг, предпочитайте сутрешното къпане. Последни проучвания сочат, че то е по-полезно за здравето на децата, отколкото плуването след 10 часа.
 7. Ако носите храна на плажа, съхранявайте я правилно, например – в хладилна чанта. През лятото купувайте млечни продукти от супермаркет, а не от сергии и зле поддържани магазинчета. Така ще сведете до минимум опасността от хранителни токсикоинфекции.
 8. Вместо сладолед и газирани напитки, предлагайте на детето си обикновена вода, пресни плодове, кисело мляко, пълнозърнест хляб, краставици, моркови, ядки и други пресни зеленчуци. Този начин хранене ще укрепи имунната му система.
 9. Поставете мрежи на прозорците в дома си, за да предпазите детето от насекоми. Когато излизате на открито и във всяка ситуация с висок риск от контакт с комари, мухи, оси, мравки и други инсекти, намазвайте откритите части на мъничето с репеленти (продукти, които отблъскват насекомите), предназначени за детска и чувствителна кожа.
 10. При риск от алергия, въздържайте се от букети вкъщи, плетене на венци и разходки по поляни, където има много билки и цветя. Всеки път, когато се връщате от разходка, изкъпвайте детето и го преобличайте напълно, изпирайте дрехите, които е носило.

Кой се най-честите детски заболявания през лятото?

Това са туристическата диария, опасност от топлинен удар, слънчево изгаряне и инфекции, причинени от водата в басейните.

Какви мерки срещу детски заболявания през лятото да предприемем?

Поддържайте добра хигиена, давайте на детето достатъчно вода, плодове и зеленчуци, защитавайте го от високите температури и нанасяйте слънцезащитни кремове. Бъдете внимателни и с климатиците.

Как да предпазим бебетата от слънцето?

Не забравяйте, че бебетата, под 6-месечна възраст, не бива да се излагат на пряка слънчева светлина. Задължително е, когато са навън, над тях да има сянка.

Категории: Здраве|Публикувана: 21.08.2023|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

eb22f0b1122125bc6d566cc1bd539054?s=96&d=mm&r=g

Д-р Ваня Шипочлиева, д.м. е завършила медицина във ВМИ гр. София и журналистика в СУ "Св. Климент Охридски". Специалист е по социална медицина и организация на здравеопазването. Защитила е дисертация за ролята на медиите в процеса на здравната реформа. Автор е на стотици публикации в научни и популярни издания.

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 6 март 2024 в 09:29 | Публикувана: 21 август 2023 в 11:33 | Категория: Здраве